Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa Dreamer »

Cena, dalsi mytus, na ktory som zabudol, ake boli ceny mobilov s vymenitelnymi bateriami a ake su teraz bez nich? Tiez ceny existujucich mobilov s vymenitelnymi bateriami su aj velmi nizke - a preco by mali mat kvoli tomu vyrobcovia straty?

To, ze EU nuti vyrobcov instalovat ku*vitka, to mal byt vtip? Toto vyrobcovia zneuzivaju, o tomto je cela tato tema a EU sa s tym snazi aj nieco robit, v tejto teme je o tom niekolko clankov, len je to pomale a malo ucinne, zatial.
starysomar napísal: 22 dec 2022, 21:22Celkom by som rád vedel, ako by sa chladili vymeniteľné akumulátory v mobiloch, aby sa dali rýchlo nabíjať.
Tak ako doteraz? Ako si to myslel? Predsa vsetko moze zostat rovnake, priklad: Gigaset GX6 - 5000mAh, rychlonabijanie 30W, bezdrotove nabijanie, vymenitelna bateria. Inak to je dalsi mytus, ze nebude mozne bezdrotove nabijanie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ak by sa zaviedli vymeniteľné batérie, tak predpokladám, že viac ľudí by sa uspokojilo so starým mobilom, ktorému by stačilo vymeniť len tú baterku a nekupovali by si každý rok alebo dva nový mobil. Takže následok by bol nižšie tržby pre výrobcov, ktoré by asi museli byť niečím vykryté. Nehovorím, že to je nutne zlé, ak by sa na tom zhodla väčšina zákazníkov a začali by to vyžadovať od všetkých výrobcov. Ide mi ale o princíp, že EÚ sa snaží montovať do vecí, do ktorých nemá podľa mňa čo kecať.

A áno, zrovna v tom automobilovom priemysle je to EÚ, ktorá núti výrobcov inštalovať kurvítka. V opačnom prípade by nič ako AdBlue, DPF, GPF, nízkoobjemové oturbené motory neboli alebo by boli len veľmi obmedzené v ponuke áut na trhu. Stačí sa pozrieť napr. na HEMI motor od amerického Chrysleru, ktorý nie je žiadnou nezmyselnou eko politikou obmedzovaný pri vývoji a sú to veľmi spoľahlivé motory pri porovnaní s mnohými motormi od európskych výrobcov, ktorých spoľahlivosť je kompromitovaná vďaka nutnosti kurvítok a nutnosti plniť prísnejšie emisné limity.

Ešte k tej cene - prečo je nový iPhone 2-krát drahší ako rovnako výkonný Android telefón? No pretože Apple má veľmi širokú základňu zákazníkov, ktorí sú ochotní akceptovať tú vysokú cenu. Ak by už došlo k tomu, že by bola cena nových iPhonov prepálená, tak by postupne ich zákazníci začali prechádzať ku konkurencii, čo by donútilo Apple znížiť cenu iPhonov. To je krása voľného trhu bez regulácií, ktoré nikoho nezvýhodňujú :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nie som proti - mobily používame dlhšie, než je ich záruka.
Ak nebudú ťažšie, hrubšie a drahšie, budem rád. Bezdrôtové neriešim.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 22 dec 2022, 22:39 Nie som proti - mobily používame dlhšie, než je ich záruka.
Ak nebudú ťažšie, hrubšie a drahšie, budem rád. Bezdrôtové neriešim.
Ale ved presne to som pisal, nemusia byt tazsie, hrubsie ani drahsie, ja uz neviem ako to vysvetlit.
Ešte k tej cene - prečo je nový iPhone 2-krát drahší ako rovnako výkonný Android telefón?
To nie je o iPhone a Android, top modely mali rovnake ceny asi 500€, teraz je to tak 1500€.
Pilifo napísal: 22 dec 2022, 22:38Ak by sa zaviedli vymeniteľné batérie, tak predpokladám, že viac ľudí by sa uspokojilo so starým mobilom, ktorému by stačilo vymeniť len tú baterku a nekupovali by si každý rok alebo dva nový mobil.
O tomto som tiez uz pisal, po prve je to dobre, aj tak tie novsie modely nemaju prakticky ziadne vyznamne HW inovacie a po druhe:

Teraz si clovek kupi napr. mid-range za "1 euro" na splatky, o 2 roky si kupi dalsi mid-range za 1 euro, ma prakticky to iste, ale realne zaplati za 2x mid-range, za co by mohol mat 1 high-end.

Ak by mali mobily nielen vymenitelne baterie, ale aj standardizovane baterie a komponenty, ludia by si mohli po roku dokupit lepsi fotak, pamat a pod., takze vyrobcovia by mohli predavat komponenty, ktore by si zakaznik lahko vymenil a stale by tak zarabali, ludia by nevyhadzovali mobil kvoli 1 nefunkcnej veci. Tusim aj FairPhone ma taketo vymenitelne komponenty, ale ked to je len v ramci 1 znacky, tak to nestaci, podobne ako neuspel koncept vymennych krytov od Motorola, chce to standardizaciu ako pri PC.

Preco to funguje pri PC? Predstavte si, ze by boli rozne znacky PC a k PC ABC by sa dali pouzit len CPU, GPU, klavesnice a mysi znacky ABC, k PC DEF len komponenty znacky DEF - alebo vlastne ziadne, keby sa pokazila GPU, tak by sme vyhadzovali cele PC, alebo aj keby sa pokazila mys.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ako chceš spraviť rovnako tenký vode odolný telefón s vymenitelnou batériou? Ten bude proste hrubší či chceš alebo nie. Nehovorím, že trošku hrubší bude problém, ale ako? Daj si vedľa seba 2 identické telefóny a s druhého mi správ telefón s vymenitelnou baterkou. Baterka nebude môcť byť lepená, bude tam musieť byť nejaký otvárací/vysúvací systém. Možno viac tesnenia aby to bolo vodotesné. To proste zákonite bude hrubšie. Pripadne telefóny ktoré majú kvôli rýchlo nabíjanie 2 batérie. Pripadne sklápacie telefóny?

Koncepty s vymeniteľnými komponentami tu už boli. Neujal sa ani jeden. Nerobila tuším aj Motorola nedávno niečo podobné? Vydržalo jej to 2 generácie.

Napríklad taky Apple ide pomaly cestou, že nebude mať žiadne otvory. Minulý rok odstránil sim slot. Ďalší rok pravdepodobne pôjdu preč aj mechanické tlačidlá na boku. A posledný bude nabíjací konektor. Takže tam vymeniteľná baterka nehrozí.

Osobne si myslím, že vymeniteľnu batériu chce zase iba "hlasna" menšina. Je to ten istý prípad ako malé telefóny. Apple to skúsil, a nikto to nechcel, ale internet je plný toho, že každý chce malé telefóny. Dnes sa skôr hraje na dizajn ako na nejakú vymeniteľnu batériu. A väčšina telefónov s vymenitelnou baterkou boli lacno vyzerajúce plastové hračky. A to dnes ľudia nechcú.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

vraj Eu odhlasovala, ze mobily uz budu musiet mat vymenitelnu bateriu bez toho aby to musel vykonat servis
https://zive.aktuality.sk/clanok/v1KcWG ... menitelne/

Ja mam napr 2mobily a jeden z nich ma 6rokov a vzdy iba vymenim po 2rokoch bateriu a na tie ukony ktore na nom robim vsetko funguje a to je pritom Android o ktorom kazdy druhy hovori ze po case sa velmi spomaluje a zamrza. Ale mam skusenost ze ked ho clovek pravidelne cisti od zbytocnosti tak funguje viacmenej normalne rychlo. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal: 22 dec 2022, 23:36Ak by mali mobily nielen vymenitelne baterie, ale aj standardizovane baterie a komponenty, ludia by si mohli po roku dokupit lepsi fotak, pamat a pod., takze vyrobcovia by mohli predavat komponenty, ktore by si zakaznik lahko vymenil
existovali a ludia to nekupovali
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

lukas9206 napísal: 23 dec 2022, 5:45Ako chceš spraviť rovnako tenký vode odolný telefón s vymenitelnou batériou? Ten bude proste hrubší či chceš alebo nie.
Podla mna by sa to dalo spravit tak, aby bol ten rozdiel minimalny, mozno aj ziadny, v tej casti, izolacia musi byt len v tej casti, kde bude otvor, bud vzadu, alebo dole, ak by bola vysuvatelna, v tom pripade by bolo telo iba dlhsie, takze aspon teoreticky nemusi byt hrubsie vobec.

Taktiez ten argument o velkosti mi pride velmi slaby, ked sa takmer ziadny novy mobil nezmesti do bezneho vrecka, mozno aj to je dalsi sposob planovaneho zastaravania, lebo ho vacsina ludi musi nosit v zadnom vrecku, z ktoreho lahko vypadne, rozbije sa displej a vymena sa prilis neoplati, tak ludia kupuju radsej novy.

Rovnako argument o vodeodolnosti je slaby, kolko percent ludi realne pouziva bezny mobil pod vodou? Aj IP68 ma obmedzenia a tusim to neplati pre slanu vodu, su tam podmienky a casto je to nereklamovatelne.

Spominam si na jeden mobil s vymenitelnou bateriou, bola to menej znama znacka, nie FairPhone, bol bezramikovy s malym vyrezom v strede, mal moderne funkcie, bol tenky a velmi lacny, s dobrym pomerom cena/vykon, stal asi 200€, ale neviem ho teraz nikde najst, opat dokaz, ze taky mobil moze byt moderny, bezramikovy a lacny.
Napríklad taky Apple ide pomaly cestou, že nebude mať žiadne otvory. Minulý rok odstránil sim slot. Ďalší rok pravdepodobne pôjdu preč aj mechanické tlačidlá na boku. A posledný bude nabíjací konektor. Takže tam vymeniteľná baterka nehrozí.
To, ze mobil nebude mat otvory, konektory, ani HW tlacidla neznamena, ze nemoze mat uzivatelsky vymenitelnu bateriu, spominany Galaxy Xcover by tiez nemusel mat otvory ani tlacidla, alebo moze mat mobil skryte skrutky, alebo aj priznane, je to dnes moderne.
Osobne si myslím, že vymeniteľnu batériu chce zase iba "hlasna" menšina.
Podla mna to nikoho nebude obmedzovat - a to ani vyrobcov, ani zakaznikov, je mozne vyrobit taky mobil s minimalnymi kompromismi v dizajne a velkosti, kto bateriu nebude chciet vymenit, tak to robit nemusi, ale lahsie taky mobil preda, kupujuci si len vymeni bateriu, resetuje ho a moze ho dlho pouzivat.

Je potrebne sa pozriet aj na ekologicku stranku, triedil by niekto odpad, keby nemusel? Ekologia tiez nie iba kvoli ekologii, ale aj kvoli bezpecnosti a mieru, globalne oteplovanie, znecistovanie prostredia sposobi masovy migraciu a zrejme aj vojny.
gogo956 napísal: 23 dec 2022, 8:09vraj Eu odhlasovala, ze mobily uz budu musiet mat vymenitelnu bateriu bez toho aby to musel vykonat servis
https://zive.aktuality.sk/clanok/v1KcWG ... menitelne/
Uz tu o tom diskutujeme na druhej stranke. :)

post2412905.html#p2412905
lukas9206 napísal: 23 dec 2022, 5:45Koncepty s vymeniteľnými komponentami tu už boli. Neujal sa ani jeden. Nerobila tuším aj Motorola nedávno niečo podobné? Vydržalo jej to 2 generácie.
Precital si si vobec cely moj prispevok? Presne o tom som pisal, tak opakujem, neujalo sa to preto, lebo chybala standardizacia.
beardie napísal: 23 dec 2022, 10:30existovali a ludia to nekupovali
Neexistovali!
Dreamer napísal: 22 dec 2022, 23:36Ak by mali mobily nielen vymenitelne baterie, ale aj standardizovane baterie a komponenty, ludia by si mohli po roku dokupit lepsi fotak, pamat a pod., takze vyrobcovia by mohli predavat komponenty, ktore by si zakaznik lahko vymenil
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto je velmi rozporuplne, lebo suhlasim ze tie telefony budu asi o nieco horsie, mozno nie o moc ale o nieco urcite ano.
ale na druhej strane ma dnesny telefonny trh velmi hneva, pretoze realne sa tie telefony nikam neposuvaju, mam telefon ktory mi vo vsetkom postacuje a napriek tomu ho musim po par rokoch zahodit lebo baterka.
samozrejme ze toto by trhovy system nikdy nedovolil prirodzene pretoze ziadny vyrobca dobrovolne neprejde z "predam ti novy telefon kazde 3 roky" na "predam ti telefon kazdych 10 rokov"...

no ale v konecnom dosledku to bude asi aj tak jedno lebo sice budes mat telefon v ktorom si vymenis baterku kedykolvek sam ale po 3-5 rokoch ti bude aj tak nanic lebo vyrobca prestane updatovat software...
este mozno na nejakom androidovom telefone si budes vediet nahrat alternativny firmware ale take iphony budu po skonceni softwarovej podpory len tazitka...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 23 dec 2022, 11:10toto je velmi rozporuplne, lebo suhlasim ze tie telefony budu asi o nieco horsie, mozno nie o moc ale o nieco urcite ano.
Podla mna nie, je mozne vyrobit mobil tak podobny, ze to bude pre zakaznika nerozoznatelne.
no ale v konecnom dosledku to bude asi aj tak jedno lebo sice budes mat telefon v ktorom si vymenis baterku kedykolvek sam ale po 3-5 rokoch ti bude aj tak nanic lebo vyrobca prestane updatovat software...
To uz EU tiez riesi, len stale je to podla mna malo a ide to pomaly:

Päť rokov bezpečnostných záplat pre všetky mobily? EÚ chystá komplexný návrh

Hlavny problem podla mna je, ze absentuje aspon standardizacia baterii, takto vyrobia pre kazdu znacku par baterii a ked sa vypredaju, tak sa sice bateria bude dat vybrat, ale rovnaka bateria sa nebude dat kupit.

Vratim sa este k tomu argumentu, ze mobily s vymenitelnymi bateriami / komponentami nikto nekupuje, mozem dat protiargument, ze v case, ked mali vsetky mobily vymenitelnu bateriu, ludia nekupovali mobily so zabudovanou bateriou, lebo sa take nepredavali, ako dnes, aj ked par takych existuje, tak bud su to len tie odolne, low-endy, alebo sa vobec v EU nepredavaju, takze tazko si ich niekto kupi a este ked chyba aspon standardizacia baterii medzi znackami.

OK, tak som nasiel ten spominany mobil: Teracube 2e - ma vymenitelnu bateriu a komponenty, je bezramikovy, lacny, dobry pomer cena/vykon (min. na svoju dobu), jack, dualSIM, MicroSD, k tomu zaruka 4 roky, cena 200$, lacne diely, displej $59, bateria $29. Stale to ale nie je standard a ani sa u nas nepredava(l), no ak toto dokaze vyrobit mala, neznama znacka, urcite by zvladli aj nieco ovela lepsie tie najvacsie znacky.
beardie
Redeemer
Redeemer

preco by to robili?
skor by mal byt ciel recyklovat co najviac vyrobkov, vyroba je druhotny problem
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
je na nom iba Android 8 a aplikacie normalne funguju. Problem trochu zacina byt ale s displejom, ked trochu dlhsie zostane rovnaka obrazovka tak potom to drzi "duchov" :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 23 dec 2022, 12:09skor by mal byt ciel recyklovat co najviac vyrobkov, vyroba je druhotny problem
Zaujimave, ale recyklacia je zlozita a nerentabilna prave kvoli vyrobe, lebo vsetko je zlepene, ak by boli komponenty standardizovane a lahko vymenitelne, dali by sa recyklovat cele komponenty.

Taktiez chyba motivacia pre zakaznikov, cast ludi mobil neodovzda, vyhodi do komunalneho odpadu, prirody, alebo velka cast ich stale skladuje doma, to by vyriesilo zalohovanie, ako som navrhoval vyssie v teme.

Uz teraz je nedostatok cipov a casom bude vyroba ovela drahsia, to bude problem aj pre vyrobcov, lebo vyrobky sa nebudu dat predat.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 23 dec 2022, 11:58 OK, tak som nasiel ten spominany mobil: Teracube 2e - ma vymenitelnu bateriu a komponenty, je bezramikovy, lacny, dobry pomer cena/vykon (min. na svoju dobu), jack, dualSIM, MicroSD, k tomu zaruka 4 roky, cena 200$, lacne diely, displej $59, bateria $29. Stale to ale nie je standard a ani sa u nas nepredava(l), no ak toto dokaze vyrobit mala, neznama znacka, urcite by zvladli aj nieco ovela lepsie tie najvacsie znacky.
Pozeral som oficiálne stránky a dá sa kúpiť aj v Európe. Keby však bol taký super a veci, ktoré považuješ za dôležité ty (ľahká výmena baterky a displeja), by za dôležité považovala aj väčšina trhu, tak by asi prevalcoval konkurenciu. Vzhľadom na to, že o ňom počujem prvýkrát, tak to asi až tak skvelý mobil nie je. V recenziách som si všimol, že tam ľudia, ktorí si ho kúpili, písali, že kamera je prinajlepšom priemerná, procesor je pomalší, úroveň spracovania nie je na takej úrovni ako konkurencia, atď. Takže ako bolo spomínané, väčšinu ľudí tvoje hlavné kritériá asi až tak nezaujímajú a ide im hlavne o tie body, ktoré som spomínal ja.

Ak ti taký mobil vyhovuje, tak si ho môžeš za tých $349 kúpiť, ja by som sa v tej cene ale poohliadol radšej po konkurencii - Xiaomi, Huawei, OnePlus.

https://myteracube.com/collections/phon ... 6797366529
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 23 dec 2022, 12:09preco by to robili?
Uz som to spomenul, ale konkretnejsie, dovod, preco by boli standardizovane vymenitelne baterie a komponenty uzitocne aj pre vyrobcov.

Ked sa teraz niekomu rozbije displej, mobil funguje a dotycny nema peniaze na novy, tak ho pouziva dalej s rozbitym displejom, je vela takych ludi. Ak by boli lahko vymenitelne standardizovane displeje, tak by si dotycny kupil novy displej a vyrobca by zarobil.

Dalsie priklady, nemusi sa nic rozbit ani pokazit, ale ked chce niekto lepsi CPU, RAM, fotak, alebo aj lepsi displej, ale na novy high-end nema, teraz si nekupi nic, ale ak by slo kupil len ten komponent, tak by si to kupil.

Dokonca by si 1 clovek mohol kupit aj viac roznych komponentov, ak by bolo nieco podobne ako Motorola Mods - ale standardizovane, tak by si mohol kupit lepsi fotak s optickym zoomom, ktory by pouzival pri akciach, na dovolenke a pod., keby chodil casto do prirody, kupil by si kryt s pridavnou bateriou, ziadne kable, cakanie na nabitie z powerbanky, tu dodatocnu bateriu by slo pripojit ku kazdemu mobilu, iba v pripade potreby, prepojila by sa s hlavnou bateriou, alebo prislusenstvo pre ovladanie hier, teraz nieco existuje, ale kedze neexistuju standardy, nepredava sa to dobre.

Autoeditácia príspevku po 8 min 23 sek:
Pilifo napísal: 23 dec 2022, 13:04Takže ako bolo spomínané, väčšinu ľudí tvoje hlavné kritériá asi až tak nezaujímajú a ide im hlavne o tie body, ktoré som spomínal ja.
Moje kriteria este raz:
Dreamer napísal: 22 dec 2022, 23:36Ak by mali mobily nielen vymenitelne baterie, ale aj standardizovane baterie a komponenty...
Bez toho, aby to bolo standardizovane, aby bolo mozne dokupit kedykolvek nielen bateriu, ale aj lepsie komponenty, ludia by to kupovali.

Tiez ten spominany mobil je uz pomerne stary, je to mala znacka, nema na reklamu, je to len dokaz, ze taky mobil sa da vyrobit, vyvratil som vsetky tie argumenty, ze mobil s vymenitelnou bateriou nemoze byt vodeodolny, tenky, lacny, bezramikovy a dalsie, nespomeniem si na vsetko.
beardie
Redeemer
Redeemer

lenze to su len tvoje priania, pravdepodobne by to vacsina ludi nechcela

preco by som si mal upgradovat CPU alebo RAM, ked si mozem raz za par rokov kupit uplne novy neobuchany telefon s plnou bateriou, podporou, atd?
tie mobily su tak lacne, ze riesit upgrade nejakeho komponentu je uplne zbytocne

pozri sa na to inak, je v nejakej inej oblasti techniky okrem PC moznost komponentizacie?
auta? biela technika? cierna technika? priemyselne pristroje? nemyslim si, PC komponenty su skor vynimka
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Úplne sa do toho nerozumiem, ale meniť komponenty pri arm architektúre snáď ani nie je možné keďže je to všetko zaliate v jednom kremík. Alebo? Taktiež ak to všetko rozkuskujes (cpu, GPU, ram atď) tak tým zvýšiš spotrebu, čo práve u mobilných zariadení nechceš. Bude to zaberať viac miesta, a to zákonite prinesie väčšie a hrubšie mobilné zariadenia. Opravte ma ak premýšľam zle 😂

Každopadne žijem asi v bubline, no mam desiatky ľudí v okolí, ktorí si kúpili PC hlavne kvôli tomu aby si lacnejšie mohli meniť komponenty. Asi po dvoch rokoch si do kúpili maximálne tak ďalší HDD. A po 5 rokoch aj tak nakoniec vymenili celý PC alebo prešli na notebooky a nikdy žiadne cpu, ramky ani nič nemenili. Takže vážne pochybujem, ak by niekto chcel meniť takéto komponenti pri mobiloch.

Ako píše kolega hore. Tiež si radšej po čase kúpim, pekný, nový, nedoškriabany mobil. A ten starý posuniem babke.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pri autách v podstate tiež existuje možnosť upgrade jednotlivých častí ako lepšia spojka, väčšie turbo, lepšie brzdy, športový podvozok, športový výfuk, atď. Koľko ľudí, ktorí si kupujú nové autá, to ale reálne robí? Úplné minimum, keďže väčšina ľudí to nerieši, je to komplikovanejšie, ako si každých 5 rokov kúpiť novšie auto, ktoré na tom technicky bude lepšie skoro vo všetkých smeroch.

Ako píše beardie, väčšina ľudí si tiež radšej kúpi fungl nový mobil, ako by mali meniť každý rok baterku, foťák, CPU, displej,... To si už uvedomia, že načo by mali strkať peniaze do starého mobilu, keď môžu mať za o niečo viac peňazí nový mobil a ten starý ešte aj môžu niekomu predať ďalej. Rovnako ako pri PC nedáva veľký zmysel postupne upgradovať všetky komponenty, pretože v konečnom dôsledku na to, aby si mal mobil porovnateľný s inými novými mobilmi, by si musel vymeniť v tom starom úplne všetko...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pri mobile by napr vymenit iba kameru nemalo velky zmysel pretoze ide aj ostatnu elektroniku, mobil je jeden vyladeny celok, nie je to lego
beardie
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 23 dec 2022, 14:36 Pri autách v podstate tiež existuje možnosť upgrade jednotlivých častí ako lepšia spojka, väčšie turbo, lepšie brzdy, športový podvozok, športový výfuk, atď.
ano, suhlasim
problem je, ze cena nejakej specialnej 1500Nm spojky je 10-100x vyssie ako nejaky skladaci telefon za par stoviek :)
Napísať odpoveď