Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

Nové maniačky som nevidel, ale kedysi tie súťažiace išli vždy domov k tej, ktorá v ten deň nakupuje. Dať si nejaké pohostenie a zatiaľ čo nakupovala, tak jej presnoria byt a šatník doma. Tí návrhári komentovali aj to, ako sa každá z nich obliekla na každý deň natáčania. Takže podľa mňa to normálne točili každý deň. Akurát možno zhustia natáčanie tak, že za týždeň vyrobia diely na celý mesiac a pod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Kolega mi dnes hovoril, ze musel riesit jeden problem a hovoril o nom s niekym dalsim a mal mobil pri sebe.
A ze nasledne,neviem po akej dobe, mu prisla reklama na mobil na riesenie toho problemu./islo o vec s autom/. Je to mozne? V jednom clanku som cital ze to tak fakt uz funguje, to sa mi zda celkom sila..
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A negooglil dnes náhodou ten problém, prípadne niekedy v minulosti? To mi príde pravdepodobnejšie ako to, že Google permanentne odpočúva mikrofón na telefóne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 17 jan 2023, 21:46 A negooglil dnes náhodou ten problém, prípadne niekedy v minulosti? To mi príde pravdepodobnejšie ako to, že Google permanentne odpočúva mikrofón na telefóne.
som sa ho pytal hned a on tvrdil ze nie.
**
Takze je to asi pravda:
through personalized advertisements that follow conversations had on them
Asi to teda bolo tak, ze ten kolega ohladom toho problemu s niekym telefonoval a na zaklade toho to ten system vyhodnotil.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no pokial mas zapnuteho google assistenta tak ten neustale pocuva na aby zdetekoval povel pre neho.
predpokladam ze google to ma niekde v podmienkach ze moze spracovavat tieto informacie.

mne sa to tiez stalo viac krat ze sa o niecom rozpravam a potom mi vyskakuju reklamy alebo mi google search ponukne presne to o com sme sa rozpravali po prvom pismene...

az tak ma to ale netrapi, myslim ze to je skratka realita dnesnej doby. (nedavno som pocul pekne slovne spojenie, "surveilance capitalism")
radsej by som bol keby google konecne dokazal zistit ze nieco co som googlil som si uz zaobstaral a teda mi nebude furt ukazovat reklamy na batohy ked som si batoh uz (ne)davno kupil.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

myslel som, že je to už všeobecne známe :) netreba mať ani aktívneho žiadneho asistenta

TLDR: áno, vaše "smart" zariadenie pravdepodobne stále počúva a dáta končia ktovie kde všade
gogo956
Redeemer
Redeemer

Steju, aacid
nemam s tym z principu ziaden vacsi problem, len som o tom nevedel , ja totiz prave preto z tychto dovodov google asistenta mam nonstop vypnuteho :)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Nie, aktualne ziadne rutinne smart zariadenie (iOS, Android...) neodpocuva nahodne konverzacie bez vedomia uzivatela za ucelom servirovania cielenej reklamy (v Google, v Ads sieti, na soc. sietach,...).

Sklamem vas, ale nie. Ja netvrdim, ze sa tie data nespracuvaju a ze sa nieco taketo nedeje, ale nie, pre mainstreamove reklamne ucely naozaj nie.

Je to na internete dookola omielane, suvisi to s Baader-Meinhofovym fenomenom. Ten tvoj kamarat nieco obdobne skutocne v istej forme hladal, a neuvedomil si to, alebo to bola nahoda a jeho mozog si to spojil.

Cielena reklama je dnes lahko nastavitelna, dat su tony, a co sa napr. deje je skutocne analyza fraz z voice asistentov, alebo napr. odoslanych sprav v Messengeri (aj ked oficialne ten ucel je iny). Ale nikto ti nenaserviruje reklamu na zaklade debaty pri pive s kolegom. Ak takeho marketera najdes, ktory takuto reklamu spravit dokaze, tak daj vediet, popredne reklamky by mu dali 20k mesacne, lebo by nasli svaty gral.

Kazdu reklamu niekto musi inzerovat. Bud automat bez nejakeho komplexnejsieho cielenia, alebo sikovny marketer a kvalitne nastavena kampan. Na FB si napriklad pri kazdej reklame vies pozriet, preco sa ti zobrazila. Ak sa ti taketo nieco stane, tak si to skontroluj a zistis, ze nic take sa nedeje. :)

Steju: Dog Toys video ma uz pomaly 5 rokov a je to stale jediny relevantny a dobre spracovany priklad, ktori vsetci davaju ako argument. Za prve, pri instalacii Win 10 a po prvom zapnuti sa ta to pyta na rozne povolenia a Microsoft mal pristup k mikrofonu pre "zlepsenie pouzivatelskeho zazitku a skvalitnenie sluzieb", alebo cosi obdobne. Neviem, ci stale ma, toto bolo prave vtedy v 2018, uz je to asi prisnejsie. Za druhe, toto video bolo velmi viralne a vznikli desiatky/stovky testov od inych ludi, ktorym sa to potvrdit nepodarilo. Tym netvrdim ze to video je podvrh, skor to, ze tam bolo spristupnene nejake privacy nastavenie, ktore bolo v tej dobe vo Win 10 dostupne.

Ak by taketo cosi fungovalo, videl by som relevantnu reklamu z mojich rozhovorov denne (a nakupoval by som 3x viac). Vidime to ale raz za uhorsky rok, a aj to viac menej nahodne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym
dakujem, mne sa to tiez nezdalo, lebo to by si vyzadovalo okrem ineho velmi pokrocilu analyzu kazdeho rozhovoru. Aj ked technicky to nemozne teoreticky nie je, uz teraz existuju free sluzby ktore dokazu napr vygenerovat titulky do videa v priebehu par sekund/minut. :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ako človek, ktorý občas vyrobí nejaké titulky, ti môžem povedať, že tie generické strojové titulky sú peklo. Môžu byť fajn, keď pri krátkom videu v random jazyku potrebujem vedieť aspoň pointu toho, o čom sa bavia, ale vo filme to úplne pokazí celý zážitok.

A toto "odpočúvanie" je podľa mňa len náhoda. Všetci si myslia, že sú jedineční, že sú individuality a pritom sa ľudia správajú stádovito. Ak má algoritmus o tebe dáta, tak ti v určitých obdobiach roka začne ponúkať určitý tovar a proste sa to trafí na 100% a aj keď sa netrafí, tak možno ťa tá reklama presvedčí, že toto práve teraz potrebuješ.

Napr. Prestal som teraz fajčiť, nič som si o tom negooglil ani o tom nikto nevedel. Ale algoritmus vie, že fajčím (kupujem liquidy) a vie, že ľudia začiatkom roka prestávajú fajčiť. Takže ma to teraz bombarduje reklamami na nikotínové náplaste a spreje. Ale teraz je takýchto reklám veľa aj v telke.

Nakoniec Mark raz povedal, že nie je treba, aby nás odpočúvali, keď už o nás vedia úplne všetko.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal: 18 jan 2023, 23:31Cielena reklama je dnes lahko nastavitelna, dat su tony, a co sa napr. deje je skutocne analyza fraz z voice asistentov, alebo napr. odoslanych sprav v Messengeri (aj ked oficialne ten ucel je iny). Ale nikto ti nenaserviruje reklamu na zaklade debaty pri pive s kolegom. Ak takeho marketera najdes, ktory takuto reklamu spravit dokaze, tak daj vediet, popredne reklamky by mu dali 20k mesacne, lebo by nasli svaty gral.
z technickeho pohladu je toto uplne jednoducho zrealizovatelne.

pocuvanie a preklad hlasu na text.. to je uplne primitivnost, ved to robia vsetci tito assistenti a robia to velmi dobre. opytam sa nieco alexy, ona mi odpovie...
no a ked uz ma google textovy zaznam konverzacie tak na to pusti uplne rovnaku analyzu ako na tvoje maily, smsky ci clanky ktore citas... analyza vypluje ze v konverzacii viac krat zaznelo "herny monitor" a zrazu vsetky webove stranky co zobrazuju google ads ti ukazuju herne monitory.

google (a amazon a facebook a apple) by bol sprosty keby to nerobil, hlavne ked mu v tom nic nebrani.
Hensym
VIP
VIP

Aacid: Ale ved ja nikde nevravim ze prevod reci na text nie je dnes primitivnost. A viem aj, ze zo surfovania na webe, pripadne konverzacii a mailov su data pre reklamu vyhodnocovane. Ved to je samozrejmost.

Tu sa ale bavime o nepretrzitom odpocuvani a vyhodnocovani nepredstavitelneho mnozstva dat, to je ina kapitola, technicky (nerentabilne, kedze tie data sa daju zohnat aj rozumnejsie) a aj eticky.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

o nepretrzitom odpocuvani sa ozaj nemusime bavit, pretoze to je holy fakt.
pokial google asistent/alexa/siri ma na teba zareagovat iba ak povies spravnu frazu tak logicky musi neustale pocuvat, zaznamenavat tvoje slova, prekladat ich do textu a zistovat ci si prave nepovedal tu spravnu frazu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To je vec, ze telefon pocuva, kedze to mas aktivovane. Pokial viem, tak vyuzivanie tychto veci a posuvanie dalej je zakazane. Okrem toho by to znamenalo datovy prenos navyse. Uz neraz bolo vysvetlene v roznych clankoch, ze je to skor o podvedomi, pretoze cloveku sa pokazi televizor a vtedy nieco v mobile pozrie. Potom to dva dni necha tak, stretne sa s kamaratom na pive a rozprava mu o pokazenom televizore. Na dalsi den si vsimne, ze mu reklama ponuka novy televizor a pripise to tomu, ze sa bavil o tom s kamaratom. Ale v skutocnosti uz TV pozeral dva dni dozadu. Tu je zaujimave vysvetlenie, odporucam precitat - https://touchit.sk/prisaham-ze-mna-ten- ... amy/191680

Google Asisstent a Hangouts to mali v podmienkach, ze to mozu vyuzivat na cielenu reklamu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: 19 jan 2023, 21:56Google Asisstent a Hangouts to mali v podmienkach, ze to mozu vyuzivat na cielenu reklamu.
no a to je presne to co hovorim. netvrdim ze to robi google aj ked mu to nepovolis.
datovy prenos navyse... a to je problem? ved popri tom co vsetko si o tebe google uklada kazdu sekundu co mas v ruke telefon je to kvapka v mori.
https://myactivity.google.com/myactivity

neviem ako to mate nastavene vy ale defaultne si google uklada uplne vsetko co s telefonom spravis.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja mam vsetko vypnute, robim to vzdy po vymene telefonu. Akurat si nechavam zapnutu historiu na YouTube aj z dovodu hudby, aby mi davalo navrhy hudby, ktoru pocuvam a ktora je moj styl. V telefone (Samsung) mam este zabezpeceny priecinok a tam mam YouTube a aj prehliadac, ktory ma vsetko vypnute, ziadna historia, nic. Takze tam obcas pouzivam YT na to, aby som to nemal v historii. Stale vsak je riziko, ze to co pozeras ostane v logoch u providera, ktory to zo zakona musi ukladat 6 mesiacov. Takze ak pozerat citlivy obsah, tak radsej v kaviarni.
Hensym
VIP
VIP

aacid napísal: 19 jan 2023, 18:21 o nepretrzitom odpocuvani sa ozaj nemusime bavit, pretoze to je holy fakt.

Samozrejme, že to je fakt (napr. kvôli aktivačným frázam asistentov, ako hovoríš). Tu sa ale celý čas bavíme o niečom inom - či sú tieto dáta od miliárd ľudí spracúvané 24/7 a používané na tak banálnu vec, ako je cielenie reklamy (ktorá sa dá kvalitne cieliť aj X tisíc krát lacnejšie a etickejšie).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

"na tak banalnu vec"... vsetky tieto firmy ziju z reklamy, z nicoho ineho. jediny realny produkt googlu je reklama, vsetko ostatne co vyraba je len na podporu reklamy.

ale musim povedat ze stale nechapem v com vidis problem, dokazes si pripustit ze google spracovava 24/7 mailove konverzacie, smskove konverzacie, facebook spracovava cokolvek co napises na facebook, instagram alebo whatsapp od miliard ludi ale to ze spracovava konverzacie zachytene mikrofonom (ktore ako sme si uz ujasnili su uz textovej forme) sa ti nezda...
aky je prakticky rozdiel medzi mailovou konverzaciou a hlasovou konverzaciou prepisanej do textu?
Hensym
VIP
VIP

Nepochopil si ma. Nepisem, ze reklama je banalna vec, ale ze zber remarketingovych dat je dnes s vedomym suhlasim tak banalny, jednoduchy a efektivny, ze nema zmysel ist do takto neetickych praktik.

V com je rozdiel medzi skenovanim messengera, a 24/7 odpocuvanim? V cene, v narocnosti, v objeme dat, v etike a v legislative. Vsetky data, ktore su realne zbierane za ucelom remarketingu od takto velkych hracov su v dnesnej dobe vzdy v ich termsoch. 90% to necita, 99% tomu nerozumie, ale je to tam.

24/7 odpocuvanie za ucelom remarketingu nikto v termsoch nema, nedeje sa to, a bolo by to neskutocne neefektivne. Ak by sa to dialo, stretol by si sa s tym 25x tyzdenne.

A mimochodom, ani to nepretrzite pocuvanie altivacnych fraz (napr. Hey Siri) nefunguje uplne tak standardne. Spracovava to osobitny procesor, ktory porovnava niekolko desiatok po sebe iducich zvukovych utrzkov, trvajucich zlomok sekundy, a ked nastane zhoda, data z micu sa zacnu posielat do hlavneho procesora a zacne sa nahravat. Toto je dovod, preco Hey Siri na starsich iPhonoch (tusim do 6s) fungovalo iba s pripojenou nabijackou. Nepretrzite nahravanie by ti totiz sposobilo celkom slusny pokles vydrze.

Ja nepopieram, ze rozne formy odpocuvania a analyzy dat za roznymi ucelmi prebiehaju. Ale nie, odpocuvanie telefonov za ucelom blbeho remarketingu je cisto big brother hoax, doslova overitelny dennodennym zivotom. Ak sa bavime v hypotetickej rovine tak OK, ale ak v realnej, tak je to konspirovanie.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ved vsetko co staci je si sniffovat siet a checkovat ake data z toho mobilu tecu. aj ked to bude zasifrovane, tak minimalne podla objemu by slo rozoznat wocogo - ci je to len nejaky obcasny update check request alebo nepretrzity tok dat
Napísať odpoveď