Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Pilifo »

jackb napísal: 24 jan 2023, 8:12 To islo uz pred rokmi a vtedy sa ti najvacsi "vlastenci" chvalili tym ako "sa vypisali z armady". Aj tento krat to urobili zvysni internetovi obrancovia vlasti?
Nie je to úplný hoax, ja som totiž pred nejakými 8 rokmi posielal myslím na Ministerstvo obrany žiadosť o to, aby ma v prípade konfliktu nenasadzovali do prvej línie, keďže vďaka môjmu presvedčeniu by som nemohol nikoho zastreliť. Namiesto toho by som bol v prípade vyhlásenia mobilizácie umiestnený napríklad do nemocnice alebo niekam mimo priamy konflikt. Z ministerstva som dostal pozitívnu odpoveď na moju žiadosť.

BTW, myslím, že by som nemal problém niekoho zastreliť pri sebaobrane, ale určite nie preto, že mi to nakázal nejaký štátny náčelník :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ved o to ide - osoba ako si Ty, vs odpieraci sluzby, ktori par tyzdnom predtym chceli vykostit kazdeho, kto by ilegalne prekrocil statnu hranicu.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Tiez mam z prvej ruky info, ze to ziadny hoax nie je (teda v aktualnom stave slovenska). Ide o legitimnu ziadost, ktoru je mozne podat v urcitych podmienkach. A nie je to ani ziadna novinka.

Nepodal som si to, lebo jednak si nemyslim, ze pride k mobilizacii, a ak by k nej v takejto miere prislo, boli by sme na tom tak zle, ze nejaky papier sa skartuje a nikto ho riesit nebude.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Tato moznost existuje uz davno, mam to myslim tiez podane, niekedy ked som mal cca 18rokov co je uz velmi vela rokov /za ziadnych okolnosti by som fyzicky neohrozil na zivote ineho cloveka, ani vývojovo vyššie zviera- tj netyka sa to napr hmyzu a pod/. Realne si ale teraz myslim ze to nema velmi vyznam. Za prve, keby bolo vyhlasene stanne právo a situacia by bola naozaj vážna, tak armadu by nejaky lajster nemusel velmi zaujimat. Za stanneho prava prestava platit bezna legislativa a armada defacto robí co uzna za vhodne. Za druhe, neexistuje žiaden nepriatel, ktorý by mohol teoreticky teraz ci v najblizsich 10rociach napadnut Slovensko, naviac nasa krajina nie je po ziadnej stranke prilis zaujímava a lákavá pre pripadneho utocnika zároveň vychodna hranica je pomerne kratka, znacna cast krajiny pomerne hornata atd. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Ak som to podal ako hoax, ospravedlnujem sa, no v nepravidelnych intervaloch sa to vracia a podavaju to aj osoby, ktore za vyjadruju svoju podporu zabijaniu, nasiliu a "obravne vlasti". Ked to od nich ale vlast moze ziadat, tak sa skryju za papier. V tom spociva moja kritika.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

gogo956 napísal: 25 jan 2023, 7:10 tak armadu by nejaky lajster nemusel velmi zaujimat. Za stanneho prava prestava platit bezna legislativa a armada defacto robí co uzna za vhodne.
No to nie je pravda. Aj vtedy zakony platia (aj keď v dnešnej dobe zjavne nie), všetko ma svoje pravidla. Nejaka pošahana šarža ich samozrejme dodržiavať nemusi a môže ťa dať niekam dotiahnuť nasilu, ale po vojne (ak to prežije) bude za to sudeny. A tam by čelil vysokym trestom, kedže by išlo o vojnovy zločin. A mohol by sa kľudne najsť aj niekto, komu by sa to veľmi nepačilo. A ktoremu keby dali do ruky potom zbraň, tak prva vec čo urobi, pôjde sa pomstiť. Neviem si predstaviť toho dôstojnik čo si toto všetko riskne.

To že niekto požiada o odopretie brannej povinnosti, a bude to mať schvalene, neznamena že nebude odvedeny. Odvedeny bude a aj na front ho môžuu poslať, len ho priradia do nebojovych jednotiek (zasobovanie, medici, nejaka technicka čata...).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ryan Giggs
No to nie je pravda. Aj vtedy zakony platia (aj keď v dnešnej dobe zjavne nie)
sám priznávaš, že ani dnes to s dodržiavaním zákonov nie je ružové. Tak asi ako by to vyzeralo v časoch vojnoveho chaosu./netvrdím, že by sa to muselo stat, ale nie je to vobec vylucene/ :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano, mohlo by sa to stat ako uz Ryan pisal. Ale po skonceni nudzoveho stavu by dotycny co dal dany prikaz celil vojnovemu zlocinu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 25 jan 2023, 17:20 Ano, mohlo by sa to stat ako uz Ryan pisal. Ale po skonceni nudzoveho stavu by doticny co dal dany prikaz celil vojnovemu zlocinu.
otazka je, co by bolo po skonceni toho stanneho prava :) /kto by sa dostal k moci/
Marry528
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marry528 »

retkvic napísal: 22 jan 2023, 10:53 Neviem ci to zachytil kazdy, no aktualne sa siri eterom konspiracia o odmietnuti brannej povinnosti a podavania roznych vyhlaseni na nejaky odbor obrany statu.
https://www.minv.sk/?oddelenie-obrany-statu
https://www.lovaszlegal.com/mimoriadna- ... ka-sluzba/
V tom druhom odkaze sa píše: "Výkon mimoriadnej služby je možné odoprieť pre rozpor so svedomím alebo náboženským vyznaním a len v čase bezpečnosti." Ibaže to už neplatí, zmenili to v zákone. Na odmietnutie brannej povinnosti musíš spĺňať aspoň jeden z bodov (viď obr.) A rozpor so svedomím a vierovyznanie uvádzali hlavne veriaci, oni aj šíria na FB výzvu o odmietnutí brannej povinnosti.
Prílohy
received_5757521921004632.jpeg
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nechajte uz to hrdinstvo.

Radsej mi povedzte, co je toto za hudobny nastroj.
Prílohy
Snímka obrazovky 2023-01-27 201600.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
Saphona
jackb
Redeemer
Redeemer

Ninera je ine?
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 27 jan 2023, 20:57Ninera je ine?
to su vsetko velmi podobne stredoveke hud. nastroje,len z historicky inych oblasti, kostrukcne v podstate to iste :)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

To sa vola Hurdy Gurdy, v slovencine tomu hovoria ninera. Saphona je nazov modelu.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Marry528 napísal: 27 jan 2023, 18:59 V tom druhom odkaze sa píše: "Výkon mimoriadnej služby je možné odoprieť pre rozpor so svedomím alebo náboženským vyznaním a len v čase bezpečnosti." Ibaže to už neplatí, zmenili to v zákone. Na odmietnutie brannej povinnosti musíš spĺňať aspoň jeden z bodov (viď obr.) A rozpor so svedomím a vierovyznanie uvádzali hlavne veriaci, oni aj šíria na FB výzvu o odmietnutí brannej povinnosti.
Nie, nič sa nezmenilo, stále platia tie 2 dôvody na odopretie výkonu mimoriadnej/vojenskej služby (rozpor so svedomím alebo náboženským presvedčením). A tieto 2 dôvody sú stanovené dokonca v Ústave SR (čl. 25), takže len tak jednoducho sa ani nedajú zrušiť. Ten screenshot je niečo iné, netýka sa to odopretia výkonu mimoriadnej služby, ale ide o situácie, kedy už povolaný občan nemusí nastúpiť (ten, kto riadne odoprel výkon mimoriadnej služby na ňu logicky nemôže byť povolaný, môže byť povolaný len na alternatívnu/civilnú službu).
Marry528
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marry528 »

Tak som o niečo múdrejšia
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ma niekto z vas zriadeny spoločny učet a k nemu niekoho kto ma disponentske prava? Zaujimalo by ma na čo ma pravo alebo narok disponent, ak povedzme bude učet spoločny ale nebude majitelom učtu ale len disponent.

Ma pravo majitel učtu vybrat z učtu všetky prostriedky bez toho, že by upovedomil disponenta/disponentov, pripadne može si majitel učtu svojvolne menit prava pre disponenta, može mu napr. aj odoprieť vyber penazi?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Máme s manželkou dva - v jednej banke som majiteľom účtu ja, moja má prístup cez mobilný banking, v inej je majiteľom účtu moja a ja mám prístup na operácie cez web/mobil.
Čo spoludisponent môže si pozri v konkrétnej banke - podľa mňa všetky operácie, len nie prevzať alebo zrušiť účet.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Ty ako majtel uctu mozes vybrat peniaze kedy chces, mozes aj zrusit ucet, mozes aj zrusit disponenta. Dalej zavysi od konkretnej banky ake moznosti a obmedzania ponukaju pre disponenta. Mozes mu zriadit platobnu kartu, pristup do bankingu alebo nastavit limity na denne platby. Vzdy bude majtel vo vyhode oproti disponentovi. A disponent by nemal nakladat s uctom po smrti majtela.
Napísať odpoveď