Pytam sa preto lebo som pocul, ze pri prevode majetku jeden z vlastnikov navrhol pri predaji nehnutelnosti zvysnym podielnikom, ze do zmluvy pri predaji by sa zakomponovala cast so zriadenim spolocneho uctu, kde by sa poslali financne prostriedky z predaja a spololocnik s najvecsim podielom by mal vlastnicke prava k uctu a zvysni mensinovi podielnici by mali prava disponenta, co mi prislo ako napad z ineho sveta.daniel.daniel napísal: 06 feb 2023, 18:59 Ty ako majtel uctu mozes vybrat peniaze kedy chces, mozes aj zrusit ucet, mozes aj zrusit disponenta. Dalej zavysi od konkretnej banky ake moznosti a obmedzania ponukaju pre disponenta. Mozes mu zriadit platobnu kartu, pristup do bankingu alebo nastavit limity na denne platby. Vzdy bude majtel vo vyhode oproti disponentovi. A disponent by nemal nakladat s uctom po smrti majtela.
Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Toto riešte klasicky cez zábezpeku u notára.
-
daniel.daniel
Medium Star
pripadne do zmluvy uviest konkretne cisla uctu pre kazdeho podielnika aj s vyskou sumy
To uviest cisla uctov ma napadlo ako prve, tu zabezpeku u notara som este nestudoval ako sa to specifikuje v zmluve, ale slo by asi aj to.
Neviem preco ta moznost co som spominal s tymi disponentami a spolocnym uctom vobec padla ako moznost, asi iba jedine ako manipulovat s peniazmi podielnikov, pripadne im aj branit ich vyplateniu, alebo nieco v tom zmysle.
Neviem preco ta moznost co som spominal s tymi disponentami a spolocnym uctom vobec padla ako moznost, asi iba jedine ako manipulovat s peniazmi podielnikov, pripadne im aj branit ich vyplateniu, alebo nieco v tom zmysle.
znie to ako by uz niekto chystal ofajc
presne z tohto dovodu existuje notarska zabezpeka, ktora je pre tento ucel ako stvorena
ta suma, ktoru za to zoberie ten notar, to je nic v porovnani s hodnotou majetku
presne z tohto dovodu existuje notarska zabezpeka, ktora je pre tento ucel ako stvorena
ta suma, ktoru za to zoberie ten notar, to je nic v porovnani s hodnotou majetku
No ono je to ofajc od samotneho zaciatku, pribeh tiez zaujimavy, ale do tejto temy sa to asi nehodi.
Môže sa po pálením zmeniť odtlačok prstu? Od kedy som si popalil bruško palca, nejde mi odomknúť telefón 
áno zmenila sa ti struktura najvrchnejsej casti kože. V minulosti ked este neexistoval test dna, ale odtlacky kriminalisti brali, tak zlocinci si takto a podobne poskodzovali kožu na prstoch.lukas9206 napísal: 07 feb 2023, 7:41 Môže sa po pálením zmeniť odtlačok prstu? Od kedy som si popalil bruško palca, nejde mi odomknúť telefón![]()
To by mu malo ale dorásť, nie? Na zmenu odtlačku treba fakt ťažkú popáleninu, ktorá trvalo zničí všetky vrstvy kože. Takto to je podľa mňa len o tom, že čítačka v mobile je shit a teraz zaznamenáva, že tam je niečo, čo tam nemá byť (chrasta, jazva), tak to neberie podobne ako keď má človek proste špinavý prst.
kamarat, ktory to studuje vravi, ze k trvalemu poskodeniu odtlacku prstu dojde az ked si poskodis zarodocnu vrstvu. tzn, pri popaleni, smriglovani (homer simpson), ci porezani stale dojde k obnove odtlacku.lukas9206 napísal: 07 feb 2023, 7:41 Môže sa po pálením zmeniť odtlačok prstu? Od kedy som si popalil bruško palca, nejde mi odomknúť telefón![]()
zavisi ake silne bolo poskodenie, za normalnych okolnosti by sa to malo zregenerovat do povodneho stavu 
Som sa napr popalil na hornej casti ruky na malom mieste, bol to iba zlomok sekundy. Uz je to asi 6mesiacov a stale je tam pokozka viditelne ina.
Som sa napr popalil na hornej casti ruky na malom mieste, bol to iba zlomok sekundy. Uz je to asi 6mesiacov a stale je tam pokozka viditelne ina.
jazvy a podobne veci vidis na kozi, ale podla neho aj podla netu (co som naisle prvy link na googli) sa odtlacok obnovi a nezmeni pokial si naozaj neposkodis aj tu zarodocnu vrstvu.
Papilárne línie sú neodstrániteľné, pokiaľ nie je odstránená alebo zničená zárodočná vrstva kože. Pokiaľ nie je odstránená zárodečná vrstva kože, obrazce papilárních línií sa vždy postupne obnovia v pôvodnom vzhľade.
https://www.vedanasbavi.sk/orisek-56-d ... opia?IDp=5Obrazce papilárnych línií sú relatívne nemenné v priebehu života človeka. Relatívna nemennosť spočíva v skutočnosti, že aj keď v dobe od narodenia až po smrť člověka dochádza k veľkostnému a ďalšiemu vývoju pokožky a teda aj obrazcov papilárnych línií (absolutna veľkosť, vznik vrások apod.), tak ponechávajú tieto zmeny u papilárnych línií ich sled, skladbu, náväznosť a relatívnu vzdialenoť medzi jednotlivými markantami nezmenenú.
Preco tlacenie penazi sposobuje inflaciu? Ako chapem, ze cim viac papierov bez realnej hodnoty, tym vacsia inflacia, ale v tejto dobe to nie je tak, ze by natlacili peniaze a potom ich rozdavaju..? Alebo by natlacili peniaze a dali ich banke, kde si ich ludia nemozu vybrat, ked na uctoch nic nemaju..
tzv "tlacenie penazi" je edfinovane viacerymi nástrojmi centralnej banky ktorej cielom je stimulovanie rastu domacej ekonomiky.cinges napísal: 08 feb 2023, 8:36 Preco tlacenie penazi sposobuje inflaciu? Ako chapem, ze cim viac papierov bez realnej hodnoty, tym vacsia inflacia, ale v tejto dobe to nie je tak, ze by natlacili peniaze a potom ich rozdavaju..? Alebo by natlacili peniaze a dali ich banke, kde si ich ludia nemozu vybrat, ked na uctoch nic nemaju..
Tie nastroje konkretne su:
1/kupovanie cennych papierov ktore su emitovane vládou /cim sa dostane do ekonomiky dalsia hotovost/
2/znizenie povinnych minimalnych rezerv komercnych bánk /vacsia dostupnost uverov pre firmy aj retail/
3/znizenie urokovych sadzieb /vacsia dostupnost uverov pre firmy aj retail/
Týmto vznika tlak na zvýšenie inflacných cinitelov.
cinges - "tlacenie" penazi funguje uplne inac a je daleko zlozite nez si predstavujes.
Pricina inflacie ale ani zdaleka nie je len kvoli tlaceniu penazi. Staci si predstavit zakladne sluzby a tovary ktorym stupa cena a potom dovod preco stupa. Energie, cena prace, cena zakladnych surovin, atd.
Pricina inflacie ale ani zdaleka nie je len kvoli tlaceniu penazi. Staci si predstavit zakladne sluzby a tovary ktorym stupa cena a potom dovod preco stupa. Energie, cena prace, cena zakladnych surovin, atd.
cinges - gogo ma pravdu, ale pre laika je to asi pomerne zlozite vysvetlenie.
Ja by som to zjednodusil na priklad - co myslis, ze by sa stalo, keby sa vsetkym ludom na svete zo dna na den zdvojnasobil plat, pricom vyprodukovane mnozstvo tovaru a sluzieb by zostalo rovnake? Boli by vsetci zrazu 2-krat bohatsi? Nie, znamenalo by to akurat to, ze cena vsetkeho by sa tiez musela zdvojnasobit, takze by to realne malo nulovy efekt na bohatstvo ludi na svete. No a to sa deje aj dnes - centralne banky natlacili 50%+ novych penazi do obehu, akurat ten inflacny efekt sa prejavuje az casom, nie okamzite.
Ja by som to zjednodusil na priklad - co myslis, ze by sa stalo, keby sa vsetkym ludom na svete zo dna na den zdvojnasobil plat, pricom vyprodukovane mnozstvo tovaru a sluzieb by zostalo rovnake? Boli by vsetci zrazu 2-krat bohatsi? Nie, znamenalo by to akurat to, ze cena vsetkeho by sa tiez musela zdvojnasobit, takze by to realne malo nulovy efekt na bohatstvo ludi na svete. No a to sa deje aj dnes - centralne banky natlacili 50%+ novych penazi do obehu, akurat ten inflacny efekt sa prejavuje az casom, nie okamzite.
Diky za odpovede, ako ja uplne chapem ako funguje inflacia, v tom mam jasno. Skor som tak rozmyslal, ze ako to nastane, ked v nejakom Africkom state jeden den chleba stoji 1000$, o mesiac to je milion. Ale tak isto, ked niekde pisu, ze v rusku sa zacnu tlacit peniaze (obezivo?) a bude inflacia, tak ma len zaujimalo, ze ako konkretne sa to bude diat.. Ako sa dostanu peniaze do obehu, lebo teraz sa hotovost tolko nepouziva ako kedysi.. A tiez mi pride divne, aby zrazu v niekde znizili uroky uverov z 20% na 1%..
Ten termín tlačenie peňazí je len obrazný, neznamená to doslova to, že by sa začalo tlačiť 2-krát viac cashu ako doteraz
Dnes sa to tlačenie peňazí deje už v podstate len digitálne (tzn. čísielka na účtoch) a ako spomínal gogo, primárne sa to deje cez nakupovanie cenných papierov centrálnou bankou daného štátu, ktoré emituje vláda. To spôsobí situáciu, že vláda má zrazu viac peňazí na rozdávanie, takže ich môže rozdať ľuďom, aby zabránila ekonomickému kolapsu alebo nepokojom. Je to ale len náplasť, oddiali to len finálne riešenie problémov. To je presne to, čo sa dialo aj na Slovensku počas korony a najlepšie to bolo vidieť v USA, kde vláda dala každému občanovi stimulus checky - proste peniaze zadarmo. Ale reálne sa tými natlačenými peniazmi nijaká nová hodnota nevytvorila, takže to zákonite musí znamenať infláciu danej meny.
Veľmi podobným spôsobom sa to robí v tých afrických banánových republikách s hyperinfláciou. Tie štáty majú kopu zahraničného dlhu, takže to riešia tlačením vlastných peňazí, čim ožobračujú akurát vlastných ľudí, aby mohol štát ďalej platiť svoje vlastné dlhy a totálne nezbankrotoval. Ale nemusíme ísť pre podobný prípad ani ďaleko - komanči takto vyriešili ekonomickú krízu v Československu menovou reformou v 1953, kedy boli nové peniaze nad 300 Kčs menené v kurze 50:1, takže každý, kto mal peniaze v cashi alebo v banke, 50-násobne schudobnel
Ešte uvediem takú zaujímavosť - dedo mojej ženy mi spomínal, že tesne pred menovou reformou predala jeho babka dom, ale peniaze v cashi nedostala. Peniaze boli prevedené do banky do tzv. viazaného vkladu, ktoré po zavedení menovej reformy prepadli štátu. Takže z domu nedostala ani korunu. Taká brutálna zlodejina od štátu poteší
Síce asi to ani nebol až tak prekvapivý krok po situácii v 1948...
Dnes sa to tlačenie peňazí deje už v podstate len digitálne (tzn. čísielka na účtoch) a ako spomínal gogo, primárne sa to deje cez nakupovanie cenných papierov centrálnou bankou daného štátu, ktoré emituje vláda. To spôsobí situáciu, že vláda má zrazu viac peňazí na rozdávanie, takže ich môže rozdať ľuďom, aby zabránila ekonomickému kolapsu alebo nepokojom. Je to ale len náplasť, oddiali to len finálne riešenie problémov. To je presne to, čo sa dialo aj na Slovensku počas korony a najlepšie to bolo vidieť v USA, kde vláda dala každému občanovi stimulus checky - proste peniaze zadarmo. Ale reálne sa tými natlačenými peniazmi nijaká nová hodnota nevytvorila, takže to zákonite musí znamenať infláciu danej meny.
Veľmi podobným spôsobom sa to robí v tých afrických banánových republikách s hyperinfláciou. Tie štáty majú kopu zahraničného dlhu, takže to riešia tlačením vlastných peňazí, čim ožobračujú akurát vlastných ľudí, aby mohol štát ďalej platiť svoje vlastné dlhy a totálne nezbankrotoval. Ale nemusíme ísť pre podobný prípad ani ďaleko - komanči takto vyriešili ekonomickú krízu v Československu menovou reformou v 1953, kedy boli nové peniaze nad 300 Kčs menené v kurze 50:1, takže každý, kto mal peniaze v cashi alebo v banke, 50-násobne schudobnel
Ešte uvediem takú zaujímavosť - dedo mojej ženy mi spomínal, že tesne pred menovou reformou predala jeho babka dom, ale peniaze v cashi nedostala. Peniaze boli prevedené do banky do tzv. viazaného vkladu, ktoré po zavedení menovej reformy prepadli štátu. Takže z domu nedostala ani korunu. Taká brutálna zlodejina od štátu poteší
čo myslite ze to moze byt?
Létající hrozba nad USA. Američané nevědí, co sestřelují. Neznají ani princip pohybu těchto objektů - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HmkTw/zpravy-svet-u ... d=19539845
Létající hrozba nad USA. Američané nevědí, co sestřelují. Neznají ani princip pohybu těchto objektů - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HmkTw/zpravy-svet-u ... d=19539845