Windows 10
Re: Windows 10
Win10 sa dá preniesť na novú dosku a nepotrebuješ blbosti.
Zaregistruje v MS ci ulozi v biose?
-
*****HERO*****
Guru wannabe
inak ja som nakoniec nepotreboval pouzit ziadny script ani nic podobne. proste som cez ofiko mediacreation tool upgradol win z 7 na 10 a bol aktivny. (mozno uz ten win7 bol predtym nejak aktivovanym tym MASom)
nemate nahodou niekto skusenosti s windowsom na externom disku?
iste obdobie som pouzival ubuntu na externom ssd cez usb2 a fungovalo to celkom ok.
chapem ze windows je trochu narocnejsi a teda windows chcem prave preto ze by som cez to aj hral hry.
keby kupim m.2 nvme ssd, dam ho do usb-c 3.2 (napriklad toto) tak by som mal mat teoreticku rychlost 20Gbps a teda teoreticky by to malo byt rychlejsie nez klasicke sata ssd ktore pouzivam teraz.
otazne je ako by to fungovalo v praxi (chcem sa radsej popytat kym vyhodim 200 eur za disk).
(ak by niekoho zaujimalo preco, moj herny desktop ma uz celkom dost rokov a bojim sa ze coskoro nieco odide. no a pri dnesnych cenach by som musel za novy dat 1000-2000 eur.
firma ma donutila si objednat "developersky" notebook, ktory bude mat i9, 64gb ram a rtx 3080ku... co by som povedal ze by bola viac nez slusna nahrana mojho aktualneho desktopu (stary i5, 15gb a 1070ka). problem je ze na firemny windows nenainstalujem ani steam ani nic podobne. najprv ma napadlo to okaslat proxmoxom ci unraidom ale co som cital tak s tym su celkom problem, druha moznost ma napadla toto.
iste obdobie som pouzival ubuntu na externom ssd cez usb2 a fungovalo to celkom ok.
chapem ze windows je trochu narocnejsi a teda windows chcem prave preto ze by som cez to aj hral hry.
keby kupim m.2 nvme ssd, dam ho do usb-c 3.2 (napriklad toto) tak by som mal mat teoreticku rychlost 20Gbps a teda teoreticky by to malo byt rychlejsie nez klasicke sata ssd ktore pouzivam teraz.
otazne je ako by to fungovalo v praxi (chcem sa radsej popytat kym vyhodim 200 eur za disk).
(ak by niekoho zaujimalo preco, moj herny desktop ma uz celkom dost rokov a bojim sa ze coskoro nieco odide. no a pri dnesnych cenach by som musel za novy dat 1000-2000 eur.
firma ma donutila si objednat "developersky" notebook, ktory bude mat i9, 64gb ram a rtx 3080ku... co by som povedal ze by bola viac nez slusna nahrana mojho aktualneho desktopu (stary i5, 15gb a 1070ka). problem je ze na firemny windows nenainstalujem ani steam ani nic podobne. najprv ma napadlo to okaslat proxmoxom ci unraidom ale co som cital tak s tym su celkom problem, druha moznost ma napadla toto.
Bootovat to budes ako na tom notebooku, kedze tam budes mat secureboot a mozno kvoli pravam na firemnom notebooku sa nedokazes dostat so biosu, resp. upravit bootovanie, hm? Skusil by som to najskor s usb klucom alebo obycajnym externym diskom, ze ci to pojde. Podla mna ti to nepojde.
Skus pozriet toto
Skus pozriet toto
-
starysomar
Hardcore addict
aacid - Linux nie len, že "pôjde" aj z kartičky k mobilu, on sa dá inštalovať na jednom PC na (extrný harddisk, disk, SSD) a v pohode sa rozbehne na diametrálne odlišnom počíatči (hardvéri) 
heker, to odskusane mam, ako som pisal, istu dobu som tak fungoval s ubuntu. a secure boot nebude problem kedze je to windows.
starysomar, samozrejme mas pravdu ale realne si tym nijak neprispel k mojej otazke.
nepotrebujem mobilny windows co bude bezat na kazdom pocitaci, mne bude uplne stacit ked bude bezat na tom jednom.
akurat som v procese instalovania WindowsToGo na externy disk (trva to nechutne dlho) a skusim ci to pojde, aj ked podla internetu by to ist malo.
sem som pisal ani nie tak ze ci to pojde ale skor ako to pojde. to je to co ma zaujima.
starysomar, samozrejme mas pravdu ale realne si tym nijak neprispel k mojej otazke.
nepotrebujem mobilny windows co bude bezat na kazdom pocitaci, mne bude uplne stacit ked bude bezat na tom jednom.
akurat som v procese instalovania WindowsToGo na externy disk (trva to nechutne dlho) a skusim ci to pojde, aj ked podla internetu by to ist malo.
sem som pisal ani nie tak ze ci to pojde ale skor ako to pojde. to je to co ma zaujima.
Nepredpokladam, ze by niekto z nas mal skusenosti s Windowsom bootovsnym z externemho nvme disku. Urcite vsak daj vediet ako to dopadne, sam som zvedavy na to. Teoreticky rychlost cez USB nemusi byt problem, len neviem ako je to pri USB so access/seek time, pretoze samotne SSD sa hybu niekde okolo 0,1ms a tusim USB malo okolo 1ms, co by nemuselo byt robit problem, ale kto vie.
Mám Win11 na USB.A zrejme nainštalujem na skúšku na disk nvme v externom boxe.A zrejme pobeží lepšie ,ako z USB kľúča.
este ked som skusal to ubuntu tak z klasickeho usb klucu to islo velmi tragicky. ked som presiel na ssd disk tak to bolo 100x lepsie.
inak uz mi bezi ten windows 10 z externeho disku, zatial updatuje, performance nie je nic extra, obcas to tak sekne. ale tak ako som pisal, sata ssd a usb2. verim ze 20Gbit nvme disk a usb3.2 by mohlo bezat lepsie.
inak uz mi bezi ten windows 10 z externeho disku, zatial updatuje, performance nie je nic extra, obcas to tak sekne. ale tak ako som pisal, sata ssd a usb2. verim ze 20Gbit nvme disk a usb3.2 by mohlo bezat lepsie.
preco nie?aacid napísal: 07 mar 2023, 20:06 problem je ze na firemny windows nenainstalujem ani steam ani nic podobne.
lebo je tam nejaky IT soft co checkuje ake programy tam mas nainstalovane a pokial tam je nieco co je na blackliste tak mi budu chodit maily ze to mam zmazat. co by sa stalo keby som maily ignoroval a soft nezmazal som este neskusal 
tak sa skus opytat adminov ako to funguje, respektive ci ti neudelia vynimku.
toto nema zmysel riesit, to je proste fakt a nepohnem s tym. to je globalna politika a je nerealne ze by mi to niekto dovolil.
ale inak som zistil ze ten notebook (buduci tyzden ho uz asi budem mat) ma 2 m.2 sloty, takze nemusim mat ssd disk externe ale ho priamo pichnem do notebooku a budem dualbootovat.
este som testoval ako to funguje z toho externeho disku, viac menej ok, najvacsi problem mam ten ze akonahle nabootujem sukromny windows a potom idem naspat do firemneho tak nie len ze zabudne ze som bol niekedy prihlaseny a musim zadavat cely mail a heslo pri prihlaseny ale nieco sa pokazi s Windows Hello a neviem sa prihlasit pomocou otlacku prstu. musim sa prihlasit menom/heslom, potom v nastaveniach vypnut prihlasovanie prstom (lebo on sa tvari ze je zapnute) a znova pridat otlacok prstu. co je otrava ale zase nic co by sa nedalo prezit.
ale inak som zistil ze ten notebook (buduci tyzden ho uz asi budem mat) ma 2 m.2 sloty, takze nemusim mat ssd disk externe ale ho priamo pichnem do notebooku a budem dualbootovat.
este som testoval ako to funguje z toho externeho disku, viac menej ok, najvacsi problem mam ten ze akonahle nabootujem sukromny windows a potom idem naspat do firemneho tak nie len ze zabudne ze som bol niekedy prihlaseny a musim zadavat cely mail a heslo pri prihlaseny ale nieco sa pokazi s Windows Hello a neviem sa prihlasit pomocou otlacku prstu. musim sa prihlasit menom/heslom, potom v nastaveniach vypnut prihlasovanie prstom (lebo on sa tvari ze je zapnute) a znova pridat otlacok prstu. co je otrava ale zase nic co by sa nedalo prezit.
Ten odtlacok bude mat suvis s TPM 2.0 modulom, ktory je v notebooku na doske. Myslim, ze prave pri odtlacku prsta ci ochrane vo Windows 11 je nutny a vyuzivany. Zrejme je to SSD prepoje e s TPM 2.0 a pri inom boote dojde k prepisaniu ci uprave TPM, co by mohlo sposobovat problemy. Ale mozno by sa aj toto dalo dako riesit, treba to pogooglit, nikdy som TPM nevyuzival a nemam s tym priamu skusenost. Ak tam budu 2x M.2 sloty, tak o to lepsie pre teba, ak dokazes bootovat priamo z druheho disku. Este mozno pozri, ze ci aj to SSD nema vstavany TPM modul, ktory by bol prepojeny (pouziva sa pri sifrovani disku).
jj, je to nieco take. co som nasiel na internete tak by malo stacit v jednom windowse disablovat windows hello, respektive priamo ten senzor v device manageri a potom by to uz malo fungovat ok v druhom windowse.
to by bolo uplne ok, kazdopadne teraz sa mi uz nechce hrat so starym notebookom, vyskusam to az s novym.
ssdcka som nenasiel so vstavanym TPM modulom.
to by bolo uplne ok, kazdopadne teraz sa mi uz nechce hrat so starym notebookom, vyskusam to az s novym.
ssdcka som nenasiel so vstavanym TPM modulom.
TPM modul je na zakladovej doske, nie je na disku.
Ciastocne mas pravdu. TPM je najma na doske. Ale daju sa kupit aj externe TPM, napriklad - https://www.alza.sk/asus-tpm-spi-d6156589.htm alebo https://www.amazon.com/TPM-Chip/s?k=TPM+Chip Pravdu mas ale v tom, ze SSD nemaju TPM, len su viazane na TPM na doske ako v pripade sifrovania dat cez BitLocker.
Mame na notebooku nabehne pozadie s obrázkom (bez zobrazenia Usera) pred prihlásením, ale keď klikne, tak len čierna obrazovka...
Klávesnica (ALT+SHIFT) sa dá meniť...
Viete poradiť?
Klávesnica (ALT+SHIFT) sa dá meniť...
Viete poradiť?