narok na odstupne od zamestavatela

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

narok na odstupne od zamestavatela

Príspevok od používateľa tonnymontana »

ahojte, chcel by som sa opytat ohladom pracovnej zmluvy na TPP

odpracovane viac ako 2r. - ak zamestavatel chce dat vypoved pre nadbytocnost
- chce ukoncit prac pomer dohodou
- ja som ale cital ze podla zakona by zamest. mal mat narok na 2 mesacne odstupne , pripadne (niesom si isty) ale ak chapem spravne tak ekvivalent 2 mesacneho odstupneho je ze vam da zamestnavatel vypoved s 2 mesacnym vypovednou dobou...- cize ak vam da tu 2 mesacnu vypovednu dobu, narok na odstupne vam zanika ale viete to 2 mesiace dopredu, chapem tomu spravne ?

a teraz k tomu plynutiu 2 mesacnej vypovednej doby - ak sa zamestavatel tvari ze nema pracu ake ma moznosti ?
- moze vam pocas plynutia 2 mesac vypovednej doby dat dni neplateneho volna ? alebo musi platit mzdu aj ked vam pracu nevie dat ?
- ak mate napriklad 40 dni dovolenky z predch roka, moze vas prinutit cerpat celu tuto vypovednu dobu cerpat dovolenku kt. by vam musel preplatit aj tak ( ale pre neho je to vyhodnejsie dat vam vypovedku 2 mesaice a cele tieto 2 mes vas nutit cerpat dovolenku ako ju preplatit hned a dat vam aj tie 2 mesacne odstupne na kt. by ste podla zakona mali mat narok)

ako by ste teda postupovali vy v pripade ze by vam zamestnavatel dal takuto ponuku ze vam sice odstupne neda ale da vam 2 mesacnu vypovednu dobu pocas ktorej vas "prinuti" cerpat cele tieto vase 2 mesiace tu vasu nasetrenu dovolenku ?
- podotazka, je vobec mozne prinutit zamestnanca cerpat dovolenku 2 mesiace nonstop ? pocul som ze je nejaky limit max 50% dni v mesiaci ale niesom si isty ...nie je to z jeho strany sposob ako sa zbavit toho aby dal odstupne na kt. ma zamestnanec podla zakona narok ?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: narok na odstupne od zamestavatela

Príspevok od používateľa heker »

S polovicou dovolenky disponuje zamestnavatel, takze ti ju moze nadiktovat. Ak dovolenkubz tohto a minuleho roku neminies, tak ti ju musi preplatit. Ak ide o dovolenku 2 roky staru, tak ta tusim prepada a nepreplaca sa. Dvojmesacne odstupne nie je dvojmesacna vypovedna lehota. Odstupne je, ze skoncis v marci a zamestnavatel ti vyplati mzdu kvazi za april a maj.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

tonnymontana napísal: 02 feb 2023, 21:18chapem tomu spravne ?
Ano.

- moze vam pocas plynutia 2 mesac vypovednej doby dat dni neplateneho volna ? alebo musi platit mzdu aj ked vam pracu nevie dat ?
Pokial viem tak neplatene volno funguje LEN na zaklade vzajomnej dohody.

- ak mate napriklad 40 dni dovolenky z predch roka, moze vas prinutit cerpat celu tuto vypovednu dobu cerpat dovolenku kt. by vam musel preplatit aj tak
Celkom velku cast ma pravo zamestnavatel nariadit. Tusim je to 14dni. Najneskor 14 dni vopred ju musi nahlasit.

Potom su este vazne prevzkove dovody
"Pre hromadné čerpanie dovolenky z vážnych prevádzkových dôvodov v dĺžke troch týždňov vám však zamestnávateľ musí oznámiť predmetné dôvody až šesť mesiacov vopred."

ako by ste teda postupovali vy v pripade ze by vam zamestnavatel dal takuto ponuku ze vam sice odstupne neda ale da vam 2 mesacnu vypovednu dobu pocas ktorej vas "prinuti" cerpat cele tieto vase 2 mesiace tu vasu nasetrenu dovolenku ?
Jedna strana sice je ze nemoze tolko dovolenky nariadit ale neviem ci nieje vynimka pri vypovednej lehode.

- podotazka, je vobec mozne prinutit zamestnanca cerpat dovolenku 2 mesiace nonstop ? pocul som ze je nejaky limit max 50% dni v mesiaci ale niesom si isty ...nie je to z jeho strany sposob ako sa zbavit toho aby dal odstupne na kt. ma zamestnanec podla zakona narok ?
Ako som uz vyssie napisal. Mas narok na odstupne ALEBO 2 mesacnu vypovednu lehotu. Zamestnavatel rozhodne co z toho.
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tonnymontana »

Ako som uz vyssie napisal. Mas narok na odstupne ALEBO 2 mesacnu vypovednu lehotu. Zamestnavatel rozhodne co z toho.
[/quote]

- dakujem , chapem cize alebo to alebo to...

.. a teda ak mi da 2 mesiace vypovednu lehotu, tak pocas tych 2 mesiacov (ak jeden trva 20 prac dni, mi moze nanutit cerpat 14 dni mojej dovolenky z minulych rokov, a dalsich 6 dni teda co ? ak nema pre mna akoby pracu... preplatit ich musi alebo to je jeho problem ze nema pre mna pracu ?)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

"Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku, zamestnávateľ je povinný umožniť zamestnancovi je vyčerpanie najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ toto čerpanie neurčí do 30. júna nasledujúceho roka, môže si zamestnanec určiť čerpanie dovolenky sám."

Cize prenesenu dovolenku moze celu nariadit do 30.6
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

kde pracuješ? riešim niečo podobné. pokojne aj do ss.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Nariadiť ti čerpanie neplateného voľna zamestnávateľ nemôže.
Čerpanie dovolenky s tebou musí zamestnávateľ prerokovať, tzn. prerokuje to s tebou, ale aj keď nesúhlasíš, nariadiť ti ju môže (musí informovať min. 14 dní vopred).
Disponuje celou tvojou dovolenkou, mal by však prihliadať aj na oprávnené záujmy zamestnanca.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Mas narok na výpovednú dobu, to budes mat asi 2 mesiace, ak to nemas dohodnute inak a zaroven aj na odchodné asi za jeden mesiac (ak to nemas dohodnute priaznivejšie) Cize mas narok na oboje súčasne. Dohodu o skončení pracovneho pomeru nepodpisovať. Nemáš na to dôvod.

Ak sa samestnavatel tvári, ze nema pracu, tak ide o prekážku v praci na strane zamestnavatela. Znovu zalezi ci nema napriklad s odbormi uzatvorenú dohodu, ale v principe Ti vo vacsine pripadov patri 100% platu. Samozrejme ale si povinny byt v praci (mieste vykonu zamestnania) aj ked Ti pracu neprideľuje.

Dovolenku Ti moze prikázať čerpať. Vid odpovede vyssie. Mal by ale prihliadať aj na tvoje poziadavky. No poziadavka zamestnavatela aby si si čerpal dovolenku je v tvojom pripade oprávnená.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

ak dostaneš výpoveď - 2 mesačná výpovedná plus jedno odstupné. ak ukončenie dohodou - musí byť dôvod a 2 mesačné odstupné. v oboch prípadoch musíš makať viac ako 2 roky. mne dal teraz šéf ukončenie dohodou bez dôvodu. nepodpísal som a čakám na reakciu. radím sa s právnikom ako sa odvolať.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Peter00 napísal: 03 feb 2023, 22:57 Ak sa samestnavatel tvári, ze nema pracu, tak ide o prekážku v praci na strane zamestnavatela. Znovu zalezi ci nema napriklad s odbormi uzatvorenú dohodu, ale v principe Ti vo vacsine pripadov patri 100% platu. Samozrejme ale si povinny byt v praci (mieste vykonu zamestnania) aj ked Ti pracu neprideľuje.
Pri prekážke na strane zamestnávateľa, je výška platu určená dohodou najmenej však 60% z pôvodného platu. Čiže držgroš zamestnávateľ ti dá 60%.
Peter00
Medium Star
Medium Star

mLuks napísal: 04 feb 2023, 8:07 Pri prekážke na strane zamestnávateľa, je výška platu určená dohodou najmenej však 60% z pôvodného platu. Čiže držgroš zamestnávateľ ti dá 60%.
§142 zakonniku prace
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

no ved zam sa to pise najmenej 60%, najmenej 80%, alebo priemerny zarobok.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

mLuks: Náhradu mzdy vo výške 60 % priemerného zárobku môže zamestnávateľ poskytnuť len v prípade podľa § 142 ods. 4 Zákonníka práce, teda musí ísť o vážne prevádzkové dôvody, ktoré sú písomne dohodnuté so zástupcami zamestnancov (odbory).

* * *

A čo sa týka čerpania dovolenky, keďže stále máme vyhlásenú mimoriadnu situáciu, tak platí § 250b Zákonníka práce. Čerpanie dovolenky stačí oznámiť zamestnancovi 7 dní vopred, a ak ide o nevyčerpanú minuloročnú dovolenku, tak 2 dni vopred.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Mám teraz otázku z podobného súdka.
Odišiel som od zamestnávateľa. Chcem si spraviť pár mesiacov dlhšiu dovolenku a cestovať v zahraničí. Je možnosť ako poberať dávku v nezamestnanosti?
Viem, že by som si mal aktívne hľadať prácu atď. ale nebudem mať možnosť chodiť stále na úrad práce.
Stačilo by prípadne, ak by som na uprac práce raz-dva krát za mesiac poslal potvrdenie od nejakej firmy, ze som sa u nich zaujímal o získanie práce. Ide mi o to aby som nemusel byť fyzicky na Slovensku
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ked bola korona, tak stacilo sa dohodnut aj telefonicky a emailom, ale to zalezi skor od uradnika, ako od zakona.
Peter00
Medium Star
Medium Star

fildinko napísal: 01 mar 2023, 13:38 Toto ti možno pomôže https://www.socpoist.sk/kto-som/nezames ... estnanosti
To som čítal. Len teda neplánoval som byť 3 mesiace na Slovensku, mám plán hneď po výpovednej dobe vycestovať, čiže toto mi nepomôže. A teda aj sa mi zdá nevýhodné žiadať o jednorazové vyplatenie dávky v nezamestnanosti v polovičnej výške. Keďže ak by som ostal na " podpore" tak mám nárok na plnú výšku.
Čiže vlastne hladám spôsob ako byť nezamestnaný pokojne pol roka aby som ideálne pol roka mohol byť aj mimo Slovenska.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

zaeviduj sa na urade prace, nech ti platia normalne davno, chod tam prvy krat s ruskom a dohodni sa, ze sa bojis o zdravie, ze ci ich mozes dalej kontaktovat emailom/telefonicky. tvar sa vazne a normalne, snad este maju kovidove procesy v malicku :D

Autoeditácia príspevku po 17 sek:
davka sa vyplaca prevodom na ucet
Peter00
Medium Star
Medium Star

cinges napísal: 01 mar 2023, 14:05 zaeviduj sa na urade prace, nech ti platia normalne davno, chod tam prvy krat s ruskom a dohodni sa, ze sa bojis o zdravie, ze ci ich mozes dalej kontaktovat emailom/telefonicky. tvar sa vazne a normalne, snad este maju kovidove procesy v malicku :D

Autoeditácia príspevku po 17 sek:
davka sa vyplaca prevodom na ucet
dobrý nápad. Ale čo ak ma budú hnať na pohovor do nejakej nezmyselnej práce alebo na pohovor. Toho sa nezúčastním, keďže budem niekde v trópoch :D
Alebo im bude stačiť, ak im pošlem nascanované potrvdenie od firmy, že som si u nich hľadal prácu a nebudú ma nikam posielať?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

hej, posles im email, kde si posielal ziadost o zamestnanie. Popytas si nastupny plat 6000eur a bude to ok.
Napísať odpoveď