Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Dovolím si reagovať hlavne na tie 3 funkcie peňazí, ktoré si vymenoval:
1. Prostriedok na vymenu tovarov a sluzieb
Áno, samotným Bitcoinom sa dnes nedá platiť na veľa miestach, ale sú už "layer 2" riešenia ako Bitcoin Lightning Network, ktoré podporujú aj platbu vo FIATe, teda že ty zaplatíš Bitcoinom, ale príjemca dostane FIAT. Takže vďaka tomuto riešeniu by som si už dovolil nazvať Bitcoin prostriedkom na výmenu tovarov a služieb.
2. Meranie hodnoty (z toho potom su funkcie ako uctovna jednotka a signalizacie cien)
Hodnota Bitcoinu je volatilná len vďaka tomu, že trhová kapitalizácia je stále veľmi malá v porovnaní s inými finančnými sektormi, takže je prirodzené, že všetky špekulácie, ktoré sa s Bitcoinom dejú, majú oveľa väčší dopad na cenu ako napr. špekulácie na akciovom trhu. Myslím si však, že čím viac ľudí bude adoptovať Bitcoin, tým bude volatilita klesať, čo sa ukazuje aj dnes. Prepady od all time high ceny už nie sú tak veľké ako v minulosti, kedy sa stalo, že sa cena prepadla aj o 90%+, ale zatiaľ vždy sa následne all time high cena niekoľkonásobne prekonala. Ak sa (o niekoľko desaťročí) dostaneme k tomu, že by meny boli kryté Bitcoinom rovnako ako v minulosti zlatom, čo nevylučujem, tak tento problém bude eliminovaný.
3. Uchovanie bohatstva
Ak je tvoj investičný časový horizont 1-2 roky, tak nikomu neodporúčam investovať značnú časť svojich peňazí do Bitcoinu. Pri časovom horizonte 10+ rokov som si už však pomerne dosť istý, že Bitcoin bude mať vyššiu hodnotu ako dnes. Takže ako uchovateľ bohatstva v dlhšom časovom horizonte funguje výborne.
Zároveň však netvrdím, že jeho hodnota nemôže klesnúť aj na nulu. Ak by sa objavili kvantové počítače a dokázali by zlomiť SHA-256 hashovací algoritmus, tak Bitcoin klesne okamžite na nulu. To je ale podľa mňa tak 1%-ná šanca a v takom prípade by malo ľudstvo oveľa väčšie problémy, pretože bezpečná by už nebola žiadna digitálna databáza. Určite však Bitcoin nepôjde k nule v prípade, že by ho masovo začali banovať štáty, to by ho akurát posilnilo.
1. Prostriedok na vymenu tovarov a sluzieb
Áno, samotným Bitcoinom sa dnes nedá platiť na veľa miestach, ale sú už "layer 2" riešenia ako Bitcoin Lightning Network, ktoré podporujú aj platbu vo FIATe, teda že ty zaplatíš Bitcoinom, ale príjemca dostane FIAT. Takže vďaka tomuto riešeniu by som si už dovolil nazvať Bitcoin prostriedkom na výmenu tovarov a služieb.
2. Meranie hodnoty (z toho potom su funkcie ako uctovna jednotka a signalizacie cien)
Hodnota Bitcoinu je volatilná len vďaka tomu, že trhová kapitalizácia je stále veľmi malá v porovnaní s inými finančnými sektormi, takže je prirodzené, že všetky špekulácie, ktoré sa s Bitcoinom dejú, majú oveľa väčší dopad na cenu ako napr. špekulácie na akciovom trhu. Myslím si však, že čím viac ľudí bude adoptovať Bitcoin, tým bude volatilita klesať, čo sa ukazuje aj dnes. Prepady od all time high ceny už nie sú tak veľké ako v minulosti, kedy sa stalo, že sa cena prepadla aj o 90%+, ale zatiaľ vždy sa následne all time high cena niekoľkonásobne prekonala. Ak sa (o niekoľko desaťročí) dostaneme k tomu, že by meny boli kryté Bitcoinom rovnako ako v minulosti zlatom, čo nevylučujem, tak tento problém bude eliminovaný.
3. Uchovanie bohatstva
Ak je tvoj investičný časový horizont 1-2 roky, tak nikomu neodporúčam investovať značnú časť svojich peňazí do Bitcoinu. Pri časovom horizonte 10+ rokov som si už však pomerne dosť istý, že Bitcoin bude mať vyššiu hodnotu ako dnes. Takže ako uchovateľ bohatstva v dlhšom časovom horizonte funguje výborne.
Zároveň však netvrdím, že jeho hodnota nemôže klesnúť aj na nulu. Ak by sa objavili kvantové počítače a dokázali by zlomiť SHA-256 hashovací algoritmus, tak Bitcoin klesne okamžite na nulu. To je ale podľa mňa tak 1%-ná šanca a v takom prípade by malo ľudstvo oveľa väčšie problémy, pretože bezpečná by už nebola žiadna digitálna databáza. Určite však Bitcoin nepôjde k nule v prípade, že by ho masovo začali banovať štáty, to by ho akurát posilnilo.
rastie akceptácia?Pilifo napísal: 01 mar 2023, 8:04 Myslím si však, že čím viac ľudí bude adoptovať Bitcoin, tým bude volatilita klesať, čo sa ukazuje aj dnes.
beardie - áno.
na bitcoin sa treba ale pozerat aj ako na technologiu. technologie sa vyvijaju raketovym tempom a je tam obrovska konkurencia.
malokto by bol asi ochotny vsadit velke peniaze ze nejaka technologicka firma (intel, twitter ci tesla) bude o 10-20 rokov stale fungovat, nebodaj ze bude este niekolko nasobne hodnotnejsia.
uz teraz je tu hromada kryptomien ktore su technologicky zo vsetkych stranok lepsie ako bitcoin. jedina realna vyhoda bitcoinu je nejaka nostalgia, dovera ze bitcoin tu bol prvy a teda si zaslusi nejake specialne zaobchadzanie. a potom samozrejme tisice spekulantov co ho nakupili a veria/dufaju ze na tom poriadne zarobia.
nikto si realne nekupuje bitcoin aby s nim platil, vsetci len dufaju ze po nejakom case budu (ako spravne javatar napisal v tejto zero-sum hre) na tej strane ludi co zarobili, nie prerobili.
nedokazem uverit ani tomu ze si bitcoin zachova nejaku sentimentalnu hodnotu, ano, ludia to porovnavaju so zberatelskymi kartami ze ti prve skratka budu mat hodnotu lebo boli prve a su vzacne... lenze bitcoin neni fyzicka karta. na to aby "existoval" potrebujes infrastrukturu. pokial nebudes mat ziadnych minerov tak nebudes mat ziadny bitcoin, teda samozrejme mat ho budes, mozes si dat do trezoru HW penazenku alebo papier s vytlacenym private key. ale aku bude mat hodnotu tento papier ked tie bitcoiny z tej penazenky nebudes vediet dostat?
co sa stane ked pride nejaka zaujimavejsia kryptomena pre minerov a vacsina z nich prejde tam? chapem hodlera ze chce verit ze jeho bitcoin bude stale rast ale miner nema ziadny sentiment, on si rano pozrie tabulky ze ktora kryptomena sa oplati tazit najviac a bude tazit tu. ked to zrazu nebude bitcoin tak mu je to uplne jedno, pre neho sa nic nemeni. myslim ze mininum minerov si udrzuje zasobu svojich vytazenych coinov, vacsina to predava priebezne aby pokryla naklady a idealne na tom aj zarobila nieco.
proste nakupit zlato lebo fiat strana neustale hodnotu ma zmysel, pretoze to zlato budes fyzicky vlastnit a likvidita bude stale rovnaka (ked ho teraz vies dat mne do ruky a ja ti za neho dat nieco ine tak to budes vediet aj o 10, 20 ci 50 rokov) ale ten bitcoin... neviem neviem kolko ludi bude mat zaujem HW penazenku plnu nejakej kryptomeny ktoru odtial nevies realne dostat pretoze ju nema kto minovat/validovat.
a to samozrejme pokial by zacali postupne odchadzat mineri tak by sa diali ine cachre-machre ked by zrazu nebolo az take tazke ziskat nadpolovicnu vacsinu...
proste mam pocit ze cely bitcoin je postaveny na viere... na nicom inom.
malokto by bol asi ochotny vsadit velke peniaze ze nejaka technologicka firma (intel, twitter ci tesla) bude o 10-20 rokov stale fungovat, nebodaj ze bude este niekolko nasobne hodnotnejsia.
uz teraz je tu hromada kryptomien ktore su technologicky zo vsetkych stranok lepsie ako bitcoin. jedina realna vyhoda bitcoinu je nejaka nostalgia, dovera ze bitcoin tu bol prvy a teda si zaslusi nejake specialne zaobchadzanie. a potom samozrejme tisice spekulantov co ho nakupili a veria/dufaju ze na tom poriadne zarobia.
nikto si realne nekupuje bitcoin aby s nim platil, vsetci len dufaju ze po nejakom case budu (ako spravne javatar napisal v tejto zero-sum hre) na tej strane ludi co zarobili, nie prerobili.
nedokazem uverit ani tomu ze si bitcoin zachova nejaku sentimentalnu hodnotu, ano, ludia to porovnavaju so zberatelskymi kartami ze ti prve skratka budu mat hodnotu lebo boli prve a su vzacne... lenze bitcoin neni fyzicka karta. na to aby "existoval" potrebujes infrastrukturu. pokial nebudes mat ziadnych minerov tak nebudes mat ziadny bitcoin, teda samozrejme mat ho budes, mozes si dat do trezoru HW penazenku alebo papier s vytlacenym private key. ale aku bude mat hodnotu tento papier ked tie bitcoiny z tej penazenky nebudes vediet dostat?
co sa stane ked pride nejaka zaujimavejsia kryptomena pre minerov a vacsina z nich prejde tam? chapem hodlera ze chce verit ze jeho bitcoin bude stale rast ale miner nema ziadny sentiment, on si rano pozrie tabulky ze ktora kryptomena sa oplati tazit najviac a bude tazit tu. ked to zrazu nebude bitcoin tak mu je to uplne jedno, pre neho sa nic nemeni. myslim ze mininum minerov si udrzuje zasobu svojich vytazenych coinov, vacsina to predava priebezne aby pokryla naklady a idealne na tom aj zarobila nieco.
proste nakupit zlato lebo fiat strana neustale hodnotu ma zmysel, pretoze to zlato budes fyzicky vlastnit a likvidita bude stale rovnaka (ked ho teraz vies dat mne do ruky a ja ti za neho dat nieco ine tak to budes vediet aj o 10, 20 ci 50 rokov) ale ten bitcoin... neviem neviem kolko ludi bude mat zaujem HW penazenku plnu nejakej kryptomeny ktoru odtial nevies realne dostat pretoze ju nema kto minovat/validovat.
a to samozrejme pokial by zacali postupne odchadzat mineri tak by sa diali ine cachre-machre ked by zrazu nebolo az take tazke ziskat nadpolovicnu vacsinu...
proste mam pocit ze cely bitcoin je postaveny na viere... na nicom inom.
aj mimo fringe?
lebo v mainstreame vidim akceptaciu bitcoinu hlavne vtedy, ked babicky menia svoje celozivotne uspory vo FIATe za bitcoiny v bitcoinmatoch
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto nie je take jednoduche, ina kryptomena moze mat iny algoritmus a na to uz tie ASICy co nakupil miner pre bitcoin nebudu vhodne, alebo ta ina kryptomena moze byt tzv. ASIC-resistant.aacid napísal: 01 mar 2023, 8:46 co sa stane ked pride nejaka zaujimavejsia kryptomena pre minerov a vacsina z nich prejde tam? chapem hodlera ze chce verit ze jeho bitcoin bude stale rast ale miner nema ziadny sentiment, on si rano pozrie tabulky ze ktora kryptomena sa oplati tazit najviac a bude tazit tu. ked to zrazu nebude bitcoin tak mu je to uplne jedno, pre neho sa nic nemeni. myslim ze mininum minerov si udrzuje zasobu svojich vytazenych coinov, vacsina to predava priebezne aby pokryla naklady a idealne na tom aj zarobila nieco.
Ano, bitcoin sa ako platidlo pouziva malo, lebo vsetci veria, ze v buducnosti bude hodnotnejsi, tak naco by sa ho zbavovali. To je holt prekliatie deflacnej meny. Bitcoinov bude stale menej, lebo sa aj stracaju - ludia zomru a nikto nevie, ze nejake bitcoiny mali, vymazu sa disky, vyhodia sa aj s privatnymi klucmi, ako sa uz neraz stalo, a taketo bitcoiny su navzdy stratene.
Je pravda, ze existuje nemale mnozstvo lepsich kryptomien, ved bitcoin nie je napriklad vobec anonymny, a to sa snazia ludia "dohnat" roznymi coin mixermi a podobnymi srandami, a pritom je tu napriklad Monero, ktore je anonymne by design. Tiez mi trochu vadi, ze v kazdej diskusii o kryptomenach je to stale len bitcoin bitcoin, ako keby nic ine neexistovalo.
Momentalne sa pracuje na regulaciach tohto odvetvia. V USA sa uz hovori, ze vsetky kryptomeny okrem bitcoinu su "securities". V EU sa chysta regulacia, ktora moze byt paradoxne pozitivna, lebo zvysi doveru zo strany institucionalnych investorov. V Azii naopak kryptomeny vitaju s otvorenou narucou a poskytuju prijemne podmienky pre startupy z tohto odvetvia. O tychto veciach viem z youtube kanalu "coin bureau", koho by to zaujimalo moze si pozriet.
Máš pravdu, že na technologickú firmu, ktorá tu bude aj o 10-20 rokov, by som si asi nestavil. Na Bitcoin však áno. Je to zatiaľ najlepšie riešenie pre neštátne peniaze v histórii a tých pokusov už bolo niekoľko aj pred Bitcoinom. Zároveň Bitcoin už prežil toľko "Black Swan" udalostí, ktoré ho nepoložili a vďaka ktorým sa stal akurát odolnejší, že ma to utvrdilo v tom, že Bitcoin maximalizmus je ten správny smer.
Z tvojho pohľadu môžu byť iné kryptomeny technologicky lepšie, z môjho však nie. Pár bodov, ktoré podľa mňa veľmi dlho (možno nikdy) žiadna iná kryptomena neprekoná:
- úplná decentralizácia - Bitcoin má akurát nejakého pseudonymného tvorcu (alebo tím ľudí), ktorý však na svoj Bitcoin od spustenia nesiahol napriek tomu, že keby predal len časť, tak patrí k najbohatším ľuďom na svete. Toto je pre mňa jeden z najsilnejších argumentov, prečo verím Bitcoinu. Ten človek to musel spraviť z čiste altruistických pohnútok a nie kvôli tomu, aby na tom zbohatol. Ak by sa niekedy s tými Bitcoinami začalo hýbať, tak veľmi pravdepodobne by som všetok svoj Bitcoin okamžite predal. Vďaka tomu je Bitcoin ako jediná kryptomena na svete označovaná za komoditu aj finančnými orgánmi štátov, nie za cenné papiere ako zvyšok kryptomien, ktoré môžu byť vďaka tomu výrazne zregulované, o čom sa aj teraz dosť hovorí. Navyše tvorcovia zvyšných väčších kryptomien sú známi, takže ak by štát chcel, tak na nich kľudne môže pritlačiť, keď sa mu nebude páčiť to, čo so svojím kryptom robia. Toto so Satoshi Nakamotom spraviť nemôžu.
- network effect - vďaka tomu, že Bitcoin je prvá kryptomena, tak má aj najväčšie množstvo nodov a minerov po svete. To sa nejakému inému kryptu len tak ľahko zduplikovať nepodarí. Taktiež aj keby už odmena za validovanie transakcií nebola dostatočná, tak minerov sa dá motivovať zvýšenými transakčnými poplatkami oproti terajšiemu stavu. Ale zase pre koncového používateľa to nutne nemusí znamenať výrazné zdraženie, ak bude používať na mikrotransakcie Lightning Network na layer 2 a len v prípade veľkých transakcií použije layer 1 transakciu priamo na Bitcoin chaine kvôli väčšej bezpečnosti. Stavu, kedy by nemal kto validovať transakcie, sa preto neobávam.
Zároveň k všetkým možným pridaným featurkám ostatných kryptomien som videl dosť trefný komentár. Sú to riešenia na problémy, ktoré neexistujú. Primárne to, čo vynikajúco rieši Bitcoin, je systém neštátnych peňazí, ktoré prvýkrát v histórii môžeš skutočne 100%-ne vlastniť a nikto ti ich nemôže zobrať, ak máš dostatočne dobre poriešené uchovanie privátneho kľúča.
Autoeditácia príspevku po 13 min 54 sek:
Bohužiaľ takýmto podvodom sa inak ako edukáciou nevyhneš. Rovnako tak (ak nie viac) sa však dnes robia podvody na bazoši a iných inzertných portáloch, kedy kupujúci pošle predávajúcemu odkaz s formulárom, do ktorého má vyplniť údaje od svojej platobnej karty aj s CVV kódom. Nuž človek musí mať istú úroveň znalostí, aby nenaletel na takéto podvody...beardie napísal: 01 mar 2023, 9:02 aj mimo fringe?
lebo v mainstreame vidim akceptaciu bitcoinu hlavne vtedy, ked babicky menia svoje celozivotne uspory vo FIATe za bitcoiny v bitcoinmatoch![]()
-
harrison314
Hardcore addict
Alebo ich proste stratil/zmazal... co mi pride pravdepodobnejsie.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 9:26 Bitcoin má akurát nejakého pseudonymného tvorcu (alebo tím ľudí), ktorý však na svoj Bitcoin od spustenia nesiahol napriek tomu, že keby predal len časť, tak patrí k najbohatším ľuďom na svete. Toto je pre mňa jeden z najsilnejších argumentov, prečo verím Bitcoinu. Ten človek to musel spraviť z čiste altruistických pohnútok a nie kvôli tomu, aby na tom zbohatol.
To nie je pravda. Bitcoin ma mnoho problemov od pomalosti, energetickej narocnosti, falosnu anonymitu atd... osttane kryptomeny sa to snazia vyriesit, lebze Bitcoin bol prvy.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 9:26 Zároveň k všetkým možným pridaným featurkám ostatných kryptomien som videl dosť trefný komentár. Sú to riešenia na problémy, ktoré neexistujú. Primárne to, čo vynikajúco rieši Bitcoin, je systém neštátnych peňazí, ktoré prvýkrát v histórii môžeš skutočne 100%-ne vlastniť a nikto ti ich nemôže zobrať, ak máš dostatočne dobre poriešené uchovanie privátneho kľúča.
pide mi to ako absurdna honba za slobodnym softverom, ktory je sice vo vstekom horsi a ani nesplna zadanie ale je slobodny a mozeme si pomastit ego.
toto je presne ta viera o ktorej hovorim.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 9:26- úplná decentralizácia - Bitcoin má akurát nejakého pseudonymného tvorcu (alebo tím ľudí), ktorý však na svoj Bitcoin od spustenia nesiahol napriek tomu, že keby predal len časť, tak patrí k najbohatším ľuďom na svete. Toto je pre mňa jeden z najsilnejších argumentov, prečo verím Bitcoinu. Ten človek to musel spraviť z čiste altruistických pohnútok a nie kvôli tomu, aby na tom zbohatol. Ak by sa niekedy s tými Bitcoinami začalo hýbať, tak veľmi pravdepodobne by som všetok svoj Bitcoin okamžite predal. Vďaka tomu je Bitcoin ako jediná kryptomena na svete označovaná za komoditu aj finančnými orgánmi štátov, nie za cenné papiere ako zvyšok kryptomien, ktoré môžu byť vďaka tomu výrazne zregulované, o čom sa aj teraz dosť hovorí. Navyše tvorcovia zvyšných väčších kryptomien sú známi, takže ak by štát chcel, tak na nich kľudne môže pritlačiť, keď sa mu nebude páčiť to, čo so svojím kryptom robia. Toto so Satoshi Nakamotom spraviť nemôžu.
co ma spolocne autor algoritmu s decentralizaciou? zdrojovy kod je znamy, stara sa o neho komunita, vyvija ho dalej komunita. pokial sa vyvojari rozhodnu pre zmenu a zhodnu sa (to je tiez problem ze sa na nicom nevedia dohodnut preto sa furt forkuje) tak tu zmenu spravia a ziadny (mozno fiktivny) satoshi s tym nic nespravi.
a to iste plati o akejkolvek inej open source kryptomene. takze v tomto pripade nema bitcoin ziadnu realnu vyhodu.
ak sa chceme rozpravat ozaj o decentralizacii tak by sme sa mali rozpravat o tom ake velke percento minerov je zdruzene pod jednou konkretnou krajinou, nebodaj pod konkretnymi korporaciami...
prva vec, preco by sa to nemalo inej kryptomene podarit? to je zase iba viera z tvojej strany. tak ako s akoukolvek technologiou, pokial pride nieco lepsie tak na to stare sa zabudne velmi rychlo a velmi lahko.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 9:26- network effect - vďaka tomu, že Bitcoin je prvá kryptomena, tak má aj najväčšie množstvo nodov a minerov po svete. To sa nejakému inému kryptu len tak ľahko zduplikovať nepodarí. Taktiež aj keby už odmena za validovanie transakcií nebola dostatočná, tak minerov sa dá motivovať zvýšenými transakčnými poplatkami oproti terajšiemu stavu. Ale zase pre koncového používateľa to nutne nemusí znamenať výrazné zdraženie, ak bude používať na mikrotransakcie Lightning Network na layer 2 a len v prípade veľkých transakcií použije layer 1 transakciu priamo na Bitcoin chaine kvôli väčšej bezpečnosti. Stavu, kedy by nemal kto validovať transakcie, sa preto neobávam.
tomu druhemu nechapem uplne, mozno ak mi to lepsie vysvetlis alebo das nejake linky ako by to malo fungovat. ako si moze miner pytat vacsie poplatky za transakciu ale zaroven koncovy uzivatel nebude platit viac? kto potom ten rozdiel dorovna?
Podľa mňa je dosť naivné si myslieť, že niekto, kto vymyslel takto sofistikovaný systém, by si neuchoval privátny kľúč bezpečne a stratil by ho podobne ako nejaký obyčajný užívateľ, ktorý netuší, čo robí.harrison314 napísal: 01 mar 2023, 9:44 Alebo ich proste stratil/zmazal... co mi pride pravdepodobnejsie.
Pomalosť - toto je vyriešené Lightning Networkom layerom vystaveným nad Bitcoin chainom, ktorý dokáže spracovať 1 milión transakcií za sekundu, čo je asi 50-krát viac ako VISA.harrison314 napísal: To nie je pravda. Bitcoin ma mnoho problemov od pomalosti, energetickej narocnosti, falosnu anonymitu atd... osttane kryptomeny sa to snazia vyriesit, lebze Bitcoin bol prvy.
pide mi to ako absurdna honba za slobodnym softverom, ktory je sice vo vstekom horsi a ani nesplna zadanie ale je slobodny a mozeme si pomastit ego.
Energetická náročnosť - Bitcoin by v podstate mohol nahradiť celý finančný sektor, oproti ktorému má mnohonásobne nižšiu energetickú náročnosť. Nič hodnotné sa nedá vytvoriť bez vynaloženia energie. Dom tiež nepostavíš zadarmo.
Falošná anonymita - ak nakúpiš Bitcoin mimo KYC burzu, tak ti postačuje aj pseudoanonymita Bitcoinu na to, aby štát nemohol zistiť, že nejaký Bitcoin máš. Za ďalšie máš rôzne coin mixer služby, ktorými si vieš zanonymizovať svoj Bitcoin.
Niečo ďalšie ťa napadá?
-
javatar
Hardcore addict
Teoreticky ano, a urcite najdeme aj moznosti priamej platby BTC (tusim EasyJet ich istu dobu akceptoval). Ale v praxi toto potrebujeme aby nie len bolo mozne, ale dostatocne rozsirene a pouzivane. Pretoze ak je tato funckia velmi obmedzena tak zvysne dve funkcie budu este obmedzenejsie.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 8:041. Prostriedok na vymenu tovarov a sluzieb...Takže vďaka tomuto riešeniu by som si už dovolil nazvať Bitcoin prostriedkom na výmenu tovarov a služieb.
To, ze je to layer-2 mi nevadi, to je ako ked pouzijem svoju UK kartu na SVK - platim librami, prijemca dostane eura, co sa deje v pozadi ma nezaujma.
1. Hodnota je volatilna lebo sa predovsetkym pouziva ako investiciaPilifo napísal: 01 mar 2023, 8:042. Meranie hodnoty (z toho potom su funkcie ako uctovna jednotka a signalizacie cien)
(1)Hodnota Bitcoinu je volatilná len vďaka tomu, že trhová kapitalizácia je stále veľmi malá v porovnaní s inými finančnými sektormi ...
(2)Myslím si však, že čím viac ľudí bude adoptovať Bitcoin, tým bude volatilita klesať ...
(3)že by meny boli kryté Bitcoinom rovnako ako v minulosti zlatom...
2. Nemusi ho mat ani tolko vela ludi, musi sa ovela viac zacat pouzivat funkcia 1 - vtedy ano, volatilita bude klesat
3. Peniaze su abstrakcia, funguju preto, lebo ludia veria v koncept penazi, nejake krytie v praxi nie je potrebne - pride mi zaujmava myslienka kryt nieco co ma hodnotu lebo tomu ludia veria, niecim inym co ma hodnotu lebo tomu ludia veria (co sa da povedat v istej miere aj o zlate). Hlbsie som sa ale nad tym nezamyslal.
A tu fakt teraz neviem, ci sa ja vyjadrujem blbo alebo len pises veci ktore chces aby si pisal. Pretoze UPLNE ignorujes pointu toho co pisem.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 8:043. Uchovanie bohatstva
Ak je tvoj investičný časový horizont 1-2 roky...
Bitcoin ako investicia vs firma ako investicia:
Ak investujem do firmy (napr. kupim akcie):
1. Dufam, ze bude produkovat produkty/sluzby a dostavat od zakaznikov peniaze ako prostriedok vymeny
2. Prostrednictvom bodu 1 firma zacne akumulovat kapital a zvysovat svoju hodnotu
3. Ludia co zvysili hodnotu firmy za to dostali produkty/sluzby, ludia co investovali do firmy to umoznili - svet je bohatsie miesto pre obe skupiny, v tomto velmi zjednodusenom pripade sme vyhrali vsetci
Ak investujem do kryptomeny:
1. Dufam, ze v buducnosti sa najde investor ktory bude systemu verit dostatocne aby mi zaplatil viac
2. Prostrednictvom tejto viery bude cena stupat
3. Kazdy clovek ktory pri predaji zarobi vytvara cloveka (alebo skupinu) ktory pri predaji straca - hodnota sa nevytvara ale presuva, a kedze tento presun nieco stoji, svet je chudobnejsie miesto
Ak teraz vytvorim kryptomenu a investuje do nej 5 milionov ludi a za 5 rokov sa jej budu chciet zbavit, tak kazdy jeden co na tom zarobi musi logicky vytvorit niekoho kto na tom strati.
Jediny sposob ako tomuto zabranit je dat kryptomenam aj uzitkovu hodnotu - tzn. jednoduchu moznost ich jednoducho pouzit ako platidlo a aby dostatocne vela ludi tuto moznost vyuzivalo.
Z vyssie uvedeneho vyplyva: Ak velka skupina ludi adaptuje Bitcoin ako investiciu a toto sa nezmeni - K*RVA VELA LUDI NA TOM STRATI, NIE ZISKA. Z principu, matika nepusti.
Ocenim feedback aj od ostatnych userov, ci sa vyjadrujem dostatocne jasne alebo Pilifo proste len nechce pocut to co ja hovorim.
mne pride zase naivne mysliet si ze niekto kto je sice viditelne sikovny vyvojar a mal super napad nemoze spravit rovnaku chybu ako obycajny clovek...Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55Podľa mňa je dosť naivné si myslieť, že niekto, kto vymyslel takto sofistikovaný systém, by si neuchoval privátny kľúč bezpečne a stratil by ho podobne ako nejaký obyčajný užívateľ, ktorý netuší, čo robí.
nikto netusi co je s tou povodnou penazenkou. mozno to vygenerovali este pri testovani a stratili kluc. mozno nie. mozno ho ozaj stratil on, vsetci sme len ludia a vsetci robime chyby aj ti najsikovnejsi aj najtalentovanejsi.
ostatne toto je jeden z velkych problemov kryptomien preco ich siroka verejnost neakceptuje (respektive o nich ani netusi) lebo je to proste riziko. mozme sa tu hrat na to ze financny trh je nestabilny a ze bankam sa neda verit ale vacsina ludi v tomto svete zije cely zivot, cely zivot ma bankove konto a nikdy nemalo problem. ked strati kartu, zabudne prihlasovanie udaje do IB alebo cislo uctu tak vojde do banky s obcianskym a vsetko vyriesi. ked stratis privatny kluc k svojej penazenke a netusis kde mas tie recovery wordy tak mas proste smolu, zrazu si zobrak.
a to je popravde pre vacsinu ludi podstatne vacsie riziko ako to ze banky tlacia peniaze a inflacia stupa.
preco porovnavat ale bitcoin s financnym sektorom a nie s inymi kryptomenami ktore su podstatne menej energeticky narocne. to je proste problem bitcoinu ze oproti inym kryptomenam nema realne co ponuknut. umelo si drzi hodnotu kvoli spekulantom/investorom napriek tomu ze keby si ho mal porovnat s inymi kryptomenami tak nie je absolutne nicim zaujimavy. a napriek tomu ludia veria ze o 20 rokov bude tato uz dnes zastarala technologia stale pouzivana a dokonca bude mat vyssiu hodnotu nez ma dnes.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55Energetická náročnosť - Bitcoin by v podstate mohol nahradiť celý finančný sektor, oproti ktorému má mnohonásobne nižšiu energetickú náročnosť. Nič hodnotné sa nedá vytvoriť bez vynaloženia energie. Dom tiež nepostavíš zadarmo.
Keď meníš niečo tak fundamentálne ako peniaze, tak nie je možné, aby celý svet ten nový systém začal používať z jedného dňa na druhý. Adopcia Bitcoinu je rýchlejšia ako internetu, ozaj ma nenapadá žiadna iná technológia, ktorá by sa začala používať rýchlejšie. Tesla tiež vyrába elektroautá už vyše 15 rokov a ani zďaleka ešte všetci nejazdia na elektromobiloch, aj keď to vlády dotujú a pushujú zo všetkých možných strán. Proste každá nová technológia má nejakú adopčnú krivku a tá je pre Bitcoin za mňa prekvapivo rýchla.javatar napísal: 01 mar 2023, 11:39 Teoreticky ano, a urcite najdeme aj moznosti priamej platby BTC (tusim EasyJet ich istu dobu akceptoval). Ale v praxi toto potrebujeme aby nie len bolo mozne, ale dostatocne rozsirene a pouzivane. Pretoze ak je tato funckia velmi obmedzena tak zvysne dve funkcie budu este obmedzenejsie.
To, ze je to layer-2 mi nevadi, to je ako ked pouzijem svoju UK kartu na SVK - platim librami, prijemca dostane eura, co sa deje v pozadi ma nezaujma.
1. Áno, ale ak s tým počítam, nevidím na tom nič zlé.javatar napísal: 1. Hodnota je volatilna lebo sa predovsetkym pouziva ako investicia
2. Nemusi ho mat ani tolko vela ludi, musi sa ovela viac zacat pouzivat funkcia 1 - vtedy ano, volatilita bude klesat
3. Peniaze su abstrakcia, funguju preto, lebo ludia veria v koncept penazi, nejake krytie v praxi nie je potrebne - pride mi zaujmava myslienka kryt nieco co ma hodnotu lebo tomu ludia veria, niecim inym co ma hodnotu lebo tomu ludia veria (co sa da povedat v istej miere aj o zlate). Hlbsie som sa ale nad tym nezamyslal.A tu fakt teraz neviem, ci sa ja vyjadrujem blbo alebo len pises veci ktore chces aby si pisal. Pretoze UPLNE ignorujes pointu toho co pisem.
2. Problém prakticky deflačných mien ako Bitcoin je to, že nutne nechceš platiť menou, ktorá bude pravdepodobne narastať na hodnote, ak nutne nemusíš. Napr. za nákup v potravinách radšej zaplatím FIATom ako Bitcoinom, zato hypoteticky rodine do Sýrie by som musel poslať Bitcoiny, pretože transakcia cez moju banku by bola zablokovaná.
3. Toto je tá abstrakcia, ktorú USA natlačilo celému svetu do hlavy zrušením zlatého štandardu. Je to pre ľudí kontraproduktívne, pretože potom sa môžu diať veci ako natlačenie 50% novej peňažnej zásoby do obehu, čo spôsobí infláciu, teda nedobrovoľné okradnutie ľudí, ktorí v danej mene sporia. Ak by musela byť mena krytá zlatom alebo Bitcoinom, ktoré si nemôžeš vyťažiť len tak z ničoho na rozdiel od FIATu, tak by sa žiadna inflácia meny nemohla stať a dávalo by zmysel v danej mene sporiť. Ak si dnes sporíš na dôchodok tak, že si eurá odkladáš pod vankúš, za 30 rokov na tom asi budeš dosť zle.
Ja vidím zrovna Bitcoin aj ako funkčnú vec, proste ak chcem niekomu na druhý koniec sveta poslať BTC v hodnote 100 miliónov eur, tak to dokážem spraviť tak, že transakcia prebehne do 10 minút a zaplatím za ňu 5 centov. Ak by som to chcel spraviť cez banku, tak je s tým spojená tona byrokracie, dokazovanie pôvodu peňazí, ten prevod nebude stáť 5 centov, nebude do 10 minút a nakoniec sa banka aj tak môže rozhodnúť tú transakciu zablokovať. Takže to nie je len o tom, že dúfam, že to nakúpim a predám drahšie. BTC má aj vnútornú hodnotu.javatar napísal: Bitcoin ako investicia vs firma ako investicia:
Ak investujem do firmy (napr. kupim akcie):
1. Dufam, ze bude produkovat produkty/sluzby a dostavat od zakaznikov peniaze ako prostriedok vymeny
2. Prostrednictvom bodu 1 firma zacne akumulovat kapital a zvysovat svoju hodnotu
3. Ludia co zvysili hodnotu firmy za to dostali produkty/sluzby, ludia co investovali do firmy to umoznili - svet je bohatsie miesto pre obe skupiny, v tomto velmi zjednodusenom pripade sme vyhrali vsetci
Ak investujem do kryptomeny:
1. Dufam, ze v buducnosti sa najde investor ktory bude systemu verit dostatocne aby mi zaplatil viac
2. Prostrednictvom tejto viery bude cena stupat
3. Kazdy clovek ktory pri predaji zarobi vytvara cloveka (alebo skupinu) ktory pri predaji straca - hodnota sa nevytvara ale presuva, a kedze tento presun nieco stoji, svet je chudobnejsie miesto
Za mňa je to to isté, ako keby si povedal, že ak si dnes kúpim Ferrari F40 ako investíciu, tak len čakám, že o 10 rokov mi za to auto niekto zaplatí viac. To, že sa na ňom dá aj jazdiť, je úplne irelevantné a v skutočnosti tá vec nemá žiadnu hodnotu. Som len čistý špekulant, pretože ak sa to stane, tak ten človek, ktorý odo mňa to auto kúpi, zase musí nájsť len iného blbca, ktorý tú nefunkčnú vec od neho kúpi drahšie. Problém je, že BTC nie sú tulipány, s ktorými sa nedá nič robiť, len sa ne pozerať, ale skutočne sa s nimi aj dá niečo robiť a za mňa to nie je úplne málo.
-
harrison314
Hardcore addict
Aj ludia co navrhnu sofistikovany system si dokazu omylom vymazat data a kaslu nato, kedze ich hodnota sa limitne blizi k nule.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55 Podľa mňa je dosť naivné si myslieť, že niekto, kto vymyslel takto sofistikovaný systém, by si neuchoval privátny kľúč bezpečne a stratil by ho podobne ako nejaký obyčajný užívateľ, ktorý netuší, čo robí.
Tosi uz niekolkorat spominal, ale ako bolo spominane vysie, crypto sa holduje. Je to viac menej neregulovany akciovy trh, nie mena.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55 Pomalosť - toto je vyriešené Lightning Networkom layerom vystaveným nad Bitcoin chainom, ktorý dokáže spracovať 1 milión transakcií za sekundu, čo je asi 50-krát viac ako VISA.
Sory, ale toto je cisto len marketing evanielizatorov. Energeticky narocnost oproti klasickym prevodom je giganticka, je rozdiel miliardukrat pocitat hashe, nasledne 99% toho zahodit na tisicoch strojov. A spravit dva inserty do relacnej databazy. Distribuovanost si to vybera neskutocnu ekologicku dan.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55 Energetická náročnosť - Bitcoin by v podstate mohol nahradiť celý finančný sektor, oproti ktorému má mnohonásobne nižšiu energetickú náročnosť. Nič hodnotné sa nedá vytvoriť bez vynaloženia energie. Dom tiež nepostavíš zadarmo.
No stale ide dohladat kto sy vdaka tomu, ze vsetky prevody su verejne. Na to aby si bol aako tak anonymny, tak by si musel na kazdu jednu tranzakciu pouzivat inu penzenku.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55 Falošná anonymita - ak nakúpiš Bitcoin mimo KYC burzu, tak ti postačuje aj pseudoanonymita Bitcoinu na to, aby štát nemohol zistiť, že nejaký Bitcoin máš. Za ďalšie máš rôzne coin mixer služby, ktorými si vieš zanonymizovať svoj Bitcoin.
Navyse v teme o anarchokapitalizme tvrdis, ze volny trha si najde to najlepsie a najefktivnejsie rienie. A to prosto Bitcoin nie je.
ale predsa adopcia bitcoinu je viac menej nulova.
s bitcoinom sa da robit vela veci, ale nikto s nim nerobi nic ine nez obchoduje. to je ten rozdiel. o to je to v zasade horsie, pretoze moznosti je kopa ale nikto nema zaujem, co celkom slusnu vypovednu hodnotu. ta vypovedna hodnota je ze ked nieco nikto nepouziva aj ked moze tak to asi nebude az taka super vec ako si niektori myslia.
inak sa na to pozrime, bitcoin je tu 15 rokov a napriek tomu ze sme tu mali obdobie ked ho online obchody zavadzali popri FIAT platbam tak sme sa uz naspat vratili do povodneho stavu ked jedine realne vyuzitie bitcoinu je na financne spekulovanie a nelegalne transakcie (a aj na to sa viac pouzivaju ine kryptomeny).
co by sa realne muselo stat aby sa bezny clovek zacal o bitcoin zaujimat inak ako o "to je to co si kupis a o par rokov to predas a zarobis"...
ked to za 15 rokov nikoho realne nezaujimalo, preco by to malo niekoho zacat zaujimat za dalsich 15 rokov?
co by sa muselo stat aby za mnou prisla moja mama/svokra/sesternica ze "ja chcem platit bitcoinom co mam pre to spravit?"
lebo ja si nejak neviem predstavit (realnu) situaciu ze by toto nastalo.
s bitcoinom sa da robit vela veci, ale nikto s nim nerobi nic ine nez obchoduje. to je ten rozdiel. o to je to v zasade horsie, pretoze moznosti je kopa ale nikto nema zaujem, co celkom slusnu vypovednu hodnotu. ta vypovedna hodnota je ze ked nieco nikto nepouziva aj ked moze tak to asi nebude az taka super vec ako si niektori myslia.
inak sa na to pozrime, bitcoin je tu 15 rokov a napriek tomu ze sme tu mali obdobie ked ho online obchody zavadzali popri FIAT platbam tak sme sa uz naspat vratili do povodneho stavu ked jedine realne vyuzitie bitcoinu je na financne spekulovanie a nelegalne transakcie (a aj na to sa viac pouzivaju ine kryptomeny).
co by sa realne muselo stat aby sa bezny clovek zacal o bitcoin zaujimat inak ako o "to je to co si kupis a o par rokov to predas a zarobis"...
ked to za 15 rokov nikoho realne nezaujimalo, preco by to malo niekoho zacat zaujimat za dalsich 15 rokov?
co by sa muselo stat aby za mnou prisla moja mama/svokra/sesternica ze "ja chcem platit bitcoinom co mam pre to spravit?"
lebo ja si nejak neviem predstavit (realnu) situaciu ze by toto nastalo.
No čo ti mám na toto napísať... Áno, je možné, že to stratil, ale oveľa pravdepodobnejšie je to, že k tomu BTC stashu má prístup, ale nechce ho využiť, pretože nemalá dôvera v ten systém je založená na tom, že BTC bol vytvorený nezištne. Ako som spomínal, ja by som všetok svoj BTC asi hneď predal, ak by sa so Satoshi stashom začalo hýbať, keďže dôveru by som stratil.harrison314 napísal: 01 mar 2023, 14:14 Aj ludia co navrhnu sofistikovany system si dokazu omylom vymazat data a kaslu nato, kedze ich hodnota sa limitne blizi k nule.
Tak po niekoľkýkrát... Ak je tu FIAT shitmena, ktorá neustále stráca na hodnote, prečo by som sa nezbavil skôr nej ako BTC. BTC radšej využijem na transakcie, ktoré so štátom kontrolovanou shitmenou nemôžem uskutočniť.harrison314 napísal: Tosi uz niekolkorat spominal, ale ako bolo spominane vysie, crypto sa holduje. Je to viac menej neregulovany akciovy trh, nie mena.
Finančný sektor (tie fyzické budovy pobočiek bánk po celom svete, pracovníci, energia na chod ich databáz) má aspoň tisíckrát vyššiu spotrebu zdrojov ako minovanie BTC. To nie je len o tom, že 1 transakcia VISA kartou stojí 0.0000000001 kWh elektriny a 1 transakcia s BTC stojí 0.0001 kWh, ale o celej réžii okolo.harrison314 napísal: Sory, ale toto je cisto len marketing evanielizatorov. Energeticky narocnost oproti klasickym prevodom je giganticka, je rozdiel miliardukrat pocitat hashe, nasledne 99% toho zahodit na tisicoch strojov. A spravit dva inserty do relacnej databazy. Distribuovanost si to vybera neskutocnu ekologicku dan.
No a to je presne to, čo vďaka mojej HW peňaženke, ktorá mi generuje novú BTC adresu pre každú jednu transakciu, robímharrison314 napísal: No stale ide dohladat kto sy vdaka tomu, ze vsetky prevody su verejne. Na to aby si bol aako tak anonymny, tak by si musel na kazdu jednu tranzakciu pouzivat inu penzenku.
Navyse v teme o anarchokapitalizme tvrdis, ze volny trha si najde to najlepsie a najefktivnejsie rienie. A to prosto Bitcoin nie je.
Áno, voľný trh si vyberie najlepšie riešenie. Zatiaľ to ale nevyzerá na to, že to bude niečo iné ako Bitcoin.
-
Mek
Addict
Urcite?harrison314 napísal: 01 mar 2023, 14:14Energeticky narocnost oproti klasickym prevodom je giganticka, je rozdiel miliardukrat pocitat hashe, nasledne 99% toho zahodit na tisicoch strojov. A spravit dva inserty do relacnej databazy. Distribuovanost si to vybera neskutocnu ekologicku dan.
-
javatar
Hardcore addict
Zdaleka nepotrebujes cely svet, bitcoin vlastni uz dost ludi na to aby ho zacali pouzivat ako platidlo, ale stale drtiva vacsina uzivatelov exkluzivne spada pod spekulativnych investorov.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 12:29Keď meníš niečo tak fundamentálne ako peniaze, tak nie je možné, aby celý svet ten nový systém začal používať z jedného dňa na druhý.
Smartphone, social media, atd. Akonahle je technologia jednoducha, dostupna a ziaduca tak ludia ju vedia adaptovat veeeeelmi rychlo. Bitcoin je jednoduchy a dostupny, len nie az tak ziaduci.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 12:29Adopcia Bitcoinu je rýchlejšia ako internetu, ozaj ma nenapadá žiadna iná technológia, ktorá by sa začala používať rýchlejšie.
1. Vysoka volatilita odradza velke mnozstvo ludi - lebo vysoka inflacia ti spali uspory za rok, prudky pokles BTC trhu za den. Aj preto ho treba zacat pouzivat ako platidlo.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 12:291. Áno, ale ak s tým počítam, nevidím na tom nič zlé.
2. Problém prakticky deflačných mien ako Bitcoin...
3. Toto je tá abstrakcia, ktorú USA natlačilo celému svetu do hlavy zrušením zlatého štandardu...
2. Ked nie je incentiva pouzivat menu ako platidlo tak je to dost nanic mena.
3. Mat konstantny pocet penazi v obehu ma tiez svoje uskalia. To je na inu debatu a tam si treba nastudovat hodne vela veci.
Bitcoin ma svoje vyhody a su situacie kedy je naozaj velmi vhodny (vid krajiny s hyper inflaciou). V praxi sa ale toto nedeje alebo deje nedostatocne.
Vynikajuci priklad. Kupim Ferrari F40, odlozim ho do garaze, zakonzervujem ho aby nedochadzalo k znehodnoteniu a potom sledujem trh aby som ho predal s dostatconym ziskom. Tak sa drtiva vacsina vlastnikov BTC sprava. To, ze to Ferrari dokazes vyuzit na vela veci uplne ignoruju.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 12:29Za mňa je to to isté, ako keby si povedal, že ak si dnes kúpim Ferrari F40 ako investíciu, tak len čakám, že o 10 rokov mi za to auto niekto zaplatí viac. ...
dom síce nepostavíš zadarmo, ale vieš ho postaviť tak aby si ho zadarmo (skoro resp. aj úplne) vedel prevádzkovať (pasívny dom), což sa s BTC nedá.Pilifo napísal: 01 mar 2023, 10:55 Nič hodnotné sa nedá vytvoriť bez vynaloženia energie. Dom tiež nepostavíš zadarmo.
-
harrison314
Hardcore addict
Pride mi ze tam porovnavaju dve uplne rozdielne veci a pre cely objem. https://www.statista.com/statistics/881 ... ison-visa/
1 VISA transaction consumes about 1.5 Wh of electricity on average. The average energy use per Bitcoin transaction is 2258 kWh. A BTC transaction requires roughly 1.5 million times the same amount of electrical energy; enough to power a single US household for 2.5 months.