Monitor k PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor k PC

Príspevok od používateľa wladas »

Vie mi niekto vysvetlit preco stale nie su normalne (cenovo, vyber) dostupne HDR monitory?
Pritom u TV je to uz uplne bezna vec.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

heker napísal: 26 dec 2022, 20:37 V akej hre clovek vyuzije 240Hz? Laicky sa pytam, lebo pri CS sa kedysi nahanalo 100 Hz + 100 fps.
treba sa spytat gamerov :) com som nasiel info, tak zasadny rozdiel pri hre rychlych hier medzi 144Hz a 240Hz je minimalny. Je to asi podobna zbytocnost ako vykon dnesnych mobilov u ludi ktori na nom vacsinu casu iba nieco citaju, pocuvaju alebo prehravaju si tiktokove videa naviac v nizkom rozliseni.

wladas
u mainstreamu nema HDR monitor zasadnu vyhodu oproti monitoru bez tejto funkcie, nenarocni uzivatelia ten rozdiel nevidia, resp ho povazuju za nepodstatny
wladas
Redeemer
Redeemer

Lenze pri TV u mainstreamu to uz evidentne je vyhoda.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

wladas napísal: 05 mar 2023, 9:44 Vie mi niekto vysvetlit preco stale nie su normalne (cenovo, vyber) dostupne HDR monitory?
Pritom u TV je to uz uplne bezna vec.
Lebo do monitoru je to pomerne draha vec.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ok, to beriem.
A co OLED? To je este horsi pripad.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 05 mar 2023, 10:41 Lenze pri TV u mainstreamu to uz evidentne je vyhoda.
TV je vyrazne vacsia plocha, takze prinos HDR si na nom skor vsimnes na na monitore. Hdr je vlastne iba dynamicky kontrast displeja.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 05 mar 2023, 10:43 Ok, to beriem.
toto som nechapal minule, pre zaujimavost som pozeral kolko dnes stoja OLED monitory. najlacnejsie co tam mali bol nejaky 48" za 1200 eur. pritom OLED telku 48" kupis za 800 eur.
teraz pozeram ze ma pribudol jeden lacnejsi, 15" asus monitor za 600 eur!!! pritom ked pozriem do temy o vybere notebooku tak je tam opakovane asus notebook s oled displejom za 800 eur...
z nejakeho dovodu neexistuju oled monitory v normalnych velkostiach (24-27), bud takyto malicky prenosny alebo obrovske telky.

mne sa do ruk teraz dostal starsi lenovo monitor, 24" 1920x1200 a napriek tomu ze je to viditelne stary lowend tak som v pokuseni si ho nechat, lebo toto je proste velkost a rozlisenie ktore mne vyhovuje. dlho som mal 27" 2560x1440, potom sa mi dostal do ruk 24" 2560x1440 a velkost mi vyhovovala viac tak som vymenil a teraz prisiel tento 1920x1200 a to je proste ono.
takze teraz sa obzeram po 24" a 1920x1200 len nech je to nejaky kvalitnejsi model. aj ked neviem ci nieco najdem, skratka ips-glow bude asi na vsetkych...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
velmi vela zavisi od toho aky bude primarny ucel monitoru. Ci kódenie, filmy, hry, alebo iba citanie textu.
Napr v minulosti som mal velke predsudky voci curved monitorom, ale teraz by som uz nemenil. :) /nastastie stupen zakrivenia sa da vybrat podla potreby/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

je to vseobecne pouzivanie, aj hranie aj kodenie aj filmy aj citanie.
odozvu a obnovovaciu frekvenciu neriesim, nikdy som to neriesil a vzdy som bol pri hrani spokojny. takze staci 60hz (cokolvek viac je bonus) a tych 8ms co bezne ponukaju monitory.
najviac ma proste trapi rovnomernost podsvietenia a nech to ma co najmensi ips glow a backlight bleeding. a teda 16:10 je podmienka.
zahnuty displej 24" 1200p asi nie je moc realny. skor pozeram nejake jazdenky, asi budem proste nejaky cas cihat na bazosi kedy sa objavi nieco zaujimave.
nemam pocit ze nove monitory maju co ponuknut oproti tym kludne aj 10 rokov starym monitorom. mozno este gsync ci freesync znie zaujimavo ale vsetko co som pozeral boli bud velke monitory alebo 1080p.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
3/4 roka mam tento https://www.alza.sk/27-msi-optix-g27cq4-d5833124.htm
a spokojnost, drahy nebol, zakrivenia 1500R som sa trochu bal, ale nakoniec tie videa a filmy vyzeraju velmi dobre. Uz sa nepredava ale urcite existuje nejaky nastupny model. Nejake problemy s podsvietenim som si nevsimol a aj recenzie boli dobre. Predtym som mal rocnu Philips ale mal som ho zle polozeny, spadol na stol a uz bol nepouzitelne /poskodeny displaj/, takze isiel rovno do kosa. Ale nelutujem, bol to iba1920x niečo a to je pre mna jednoznacne málo.
Do "jazdenky" by som nesiel, lebo rokmi sa meni kvalita podania farieb aj jas a urcite treba aby mal aspon 100Hz. :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no v tomto sa presvedcit nedam, pre mna je proste ideal 24" a 1920x1200, iny monitor nechcem. este som videl nejake 25", to by som mozno prekusol, ale urcite nic vacsie.
Ryan Giggs
VIP
VIP

wladas napísal: 05 mar 2023, 10:43 Ok, to beriem.
Je to o cenovom kompromise asi hlavne. Mat nejaky kvalitny monitor s HDR by asi bolo za cenu toho televizora. A ked mozes mat za nejaku cenu 24", 27",32"... A za podobnu cenu je 55" TV, tak si rozmyslis co kupis.
Oled je specificky pripad, tam to tiez suvisi s cenou. Oled sa vyraba v rozmere takom, ze z neho vies vystrihnut 4 55" panely bez odpadu. Preto je 55" najlepsi pomer cena/velkosti. Pri inych rozmeroch uz to nie je take efektivne, kedze vznika odpad. A ten si vyrobca samozrejme premietne do ceny. Preto sa stava bezne, ze 55" oled je niekedy lacnejsi, resp. o velmi malo drahsi ako 42". A monitory na tom ovela vyhodnejsie tym padom na tom asi tiez nebudu.
wladas
Redeemer
Redeemer

No dobre takze HDR a OLED nie.

Potrebujem teda poradit s vyberom. Moje poziadavky:
- 24"-27" (skor vacsi)
- QHD
- 144Hz
- stojan nie je dolezity, pojde na rameno
- preferujem bez zakrivenia ale mierne zakrivenie prezijem
- freeSync (alebo G-Sync)
- nie Samsung

Na hry to je tak na 30-40%. Potrpim si skor na dobre podanie farieb cize asi bude lepsi IPS ?
Rozpocet 350€, ale nie je pevny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 05 mar 2023, 16:22 No dobre takze HDR a OLED nie.

Potrebujem teda poradit s vyberom. Moje poziadavky:
- 24"-27" (skor vacsi)
- QHD
- 144Hz
- stojan nie je dolezity, pojde na rameno
- preferujem bez zakrivenia ale mierne zakrivenie prezijem
- freeSync (alebo G-Sync)
- nie Samsung

Na hry to je tak na 30-40%. Potrpim si skor na dobre podanie farieb cize asi bude lepsi IPS ?
Rozpocet 350€, ale nie je pevny.
co tak tento? cena super
https://www.alza.sk/27-philips-27m1n35000ls-gaming-d6980501.htm

tento je aj IPS
https://www.itsk.sk/iiyama-g-master-g2770qsu-27-ips-qhd-165hz-0-5ms-black-3r-g2770qsu-b1_d1233710.html
Ryan Giggs
VIP
VIP

wladas napísal: 05 mar 2023, 16:22 Potrpim si skor na dobre podanie farieb cize asi bude lepsi IPS ?
IPS dobre podanie farieb nedeterminuje. To je zavisle od vyladenia vyrobcom, nie od typu panela (s vynimkou ciernej). IPS nikdy nebude mat dobru ciernu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

wladas napísal: 05 mar 2023, 16:22Potrebujem teda poradit s vyberom. Moje poziadavky:
- 24"-27" (skor vacsi)
- QHD...
Mam len par tipov k velkosti a pod., kedze som davnejsie kupoval prave podobny monitor a mal som docasne viacero monitorov na skusku, resp. docasne.

- pozor na bzucanie, piskanie, moj nepiska, ale zistil by som si podla recenzii
- pozor na docasne vypalovanie, moj IPS to ma, uvedomil som si to az neskor, da sa to prezit, ale niekedy to vadi, ked uz o tom viem, hlavne ak su dlhsie otvorene urcite okna
- VA su uz asi aj lepsie ako IPS, resp. maju lepsie urcite vlastnosti, tusim lepsiu ciernu a pod., ale v tom nech poradi niekto skusenejsi
- velkost odporucam skor 27", mozno 24", ale to som neskusal a pre mna by to bolo uz male, 32" je zase pri QHD prilis velke, mal som taky monitor a prakticky mal rovnake DPI ako moj stary "skoro FHD" 21" monitor, 27" ma taku idealnu ostrost, ak prechadzas z FHD, tak to bude citelny rozdiel, vyrazne ostrejsi obraz, pritom nepotrebujes systemovy scaling, len v prehliadaci pouzivam "zoom - text only" pre niektore stranky 115%, pre hojko staci 100%
- mozno by som zvazil aj 4K, pri vacsej uhlopriecke, dnes by som uz asi monitor bez 4K nechcel, predsa monitor sa kupuje na dlhsie, ale ked si rozhodnuty pre QHD, tak 27" bude OK
wladas
Redeemer
Redeemer

Mam IPS aj VA monitor takze mi je jasne ze cierna ani u jedneho nie je nic moc.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Neviem ci to bola reakcia na moj prispevok, ale tusim, ze IPS ma zlu ciernu a VA velmi dobru.

Inak svoj prispevok som editol kratko po pridani.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Mas tak specificky a konkretne nastavene parametre, ze vyber mas velmi uzky. Ten spominany Philips vyssie ma dobre recenzie.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Ahojte, oplati sa na beznu pracu developera zakrivený monitor | 32:9 | Dual QHD?
5120 x 1440 rozlisenie.
Akoze namiesto klasickeho workspacu 2 LCD + notebook.

Len nechapem tie ustrelene ceny.
Napísať odpoveď