len do fixacie je to fajnPilifo napísal: 07 mar 2023, 14:09 No to je pravda, ja mám tiež nemalú hypotéku, takže vysoká inflácia mi v podstate vyhovuje.
To ale neznamená, že celý systém bankovníctva čiastočných rezerv a tlačenie nových peňazí nepovažujem za zvrátený a nemorálny.
Socializmus alebo demokracia?
Re: Socializmus alebo demokracia?
No tak ja dúfam, že za tých skoro 9 rokov, kedy mi končí fix, budem mať už aspoň 3-násobný plat ako teraz, keď bude takáto inflácia pokračovať. A vtedy mi nebude vadiť, keby som platil bárs aj dvojnásobok splátky, čo teraz, keďže to bude stále lacnejšie 
Pilifo
tak to si tu fixaciu dobre vystihol
apropo to existuje aj 9rocny fix?
tak to si tu fixaciu dobre vystihol
Nie, ja som bral 10-ročný fix a stihol som to len tak tak, dnes sú v ČR sadzby na vyše 2-násobku oproti dobe pred rokom a pol, kedy som si hypotéku bral.
Ja mam na prvú hypo 8-ročný fix (1,79 %), na druhu 10-ročný (5,24 %)
Do ~2 rokov očakávam, že sadzby klesnú na 2,5 %, čím sa mesačná splátka zníži o viac ako tretinu
3-nasobny plat ale ozaj neočakávam
Do ~2 rokov očakávam, že sadzby klesnú na 2,5 %, čím sa mesačná splátka zníži o viac ako tretinu
3-nasobny plat ale ozaj neočakávam
Ja si nemyslím, že by úrokové sadzby klesli tak rýchlo. Tlačiarne stále fungujú naplno a vzhľadom na to, že Česká centrálna banka je nezávislá od Európskej centrálnej banky, tak si môže dovoliť hýbať so základnou úrokovou sadzbou oveľa rapídnejšie oproti ECB, ktorá je limitovaná EÚ krajinami na pokraji bankrotu (Grécko, Taliansko, Španielsko). Preto sú úroky v ČR o dosť vyššie ako na Slovensku. A ja sa čudujem, že nie sú ešte vyššie vzhľadom na infláciu, ktorá tu je.
A myslím si, že sadzby hypoték pod 3% neuvidíme v ČR ešte veľmi dlho (minimálne 5 rokov a viac)...
Autoeditácia príspevku po 15 min 18 sek:
Inak beardie, ak by pokračovala inflácia 19%, ktorá je v ČR teraz (štatistika z januára 2023), tak ceny sa strojnásobia za necelých 7 rokov, takže platy by sa mali tiež hýbať hore plus mínus podobným tempom, aj keď nie tak rýchlo
A myslím si, že sadzby hypoték pod 3% neuvidíme v ČR ešte veľmi dlho (minimálne 5 rokov a viac)...
Autoeditácia príspevku po 15 min 18 sek:
Inak beardie, ak by pokračovala inflácia 19%, ktorá je v ČR teraz (štatistika z januára 2023), tak ceny sa strojnásobia za necelých 7 rokov, takže platy by sa mali tiež hýbať hore plus mínus podobným tempom, aj keď nie tak rýchlo
pri kategorii mojej prace (projektak) som presiel celkom vyraznym skokom a uz nie je velmi kam ist vyssie, kedze sa blizim financnemu stropu pre tento typ pozicie a menit velmi nechcem
ale cisto ked porovnam HPP, tak som za 2,5 roka na asi 2-nasobku i bez inflacie, s brigadami na ICO je to 2,5-nasobok platu v porovnani s koncom 2020, takze som si polepsil dost pekne, neskromne sa pochvalim
ono stacilo zmenit firmu a kraj a zrazu sa prijem navysi i bez zasadnej zmeny pracovnej naplne
skor ma momentalne serie kurz CZK:EUR, lebo fakturujem do Nemecka a pri 1000EUR fakture je rozdiel -1500 CZK voci minulosti
ale cisto ked porovnam HPP, tak som za 2,5 roka na asi 2-nasobku i bez inflacie, s brigadami na ICO je to 2,5-nasobok platu v porovnani s koncom 2020, takze som si polepsil dost pekne, neskromne sa pochvalim
ono stacilo zmenit firmu a kraj a zrazu sa prijem navysi i bez zasadnej zmeny pracovnej naplne
skor ma momentalne serie kurz CZK:EUR, lebo fakturujem do Nemecka a pri 1000EUR fakture je rozdiel -1500 CZK voci minulosti
kolko to je?
Gratulujeme Beardie a tešíme sa s Teboubeardie napísal: 07 mar 2023, 15:29 pri kategorii mojej prace (projektak) som presiel celkom vyraznym skokom a uz nie je velmi kam ist vyssie, kedze sa blizim financnemu stropu pre tento typ pozicie a menit velmi nechcem
-
starysomar
Hardcore addict
Pilifo - Vynájdi "lepší svet" a uveď ho do praxe.
beardie - kam sa ja, ako sprostý roboš na Teba a ostatných (nie len) ekonomických...géniov hrabem - v čase som s hypo prechádzal z 1,8 na 1,26 - potom na 0,6, teraz po tom zemetrasení som od konca minulého roka na hrozných 2,6% - na tri roky, pravda...
beardie - kam sa ja, ako sprostý roboš na Teba a ostatných (nie len) ekonomických...géniov hrabem - v čase som s hypo prechádzal z 1,8 na 1,26 - potom na 0,6, teraz po tom zemetrasení som od konca minulého roka na hrozných 2,6% - na tri roky, pravda...
starysomar - ja sa o to snažím napr. tým, že vysvetľujem svoje názory a dôvody, ako by anarchia alebo minarchistický štát mohol fungovať, tu na fóre. Rovnako sa o tom bavím s ľuďmi v mojom okolí.
Som však presvedčený o tom, že žiadnou násilnou revolúciou sa tá zmena nedá dosiahnuť. Ide o to, aby si to ľudia uvedomili sami.
A seriózne rozmýšľam o tom, že si zmením daňovú rezidenciu k nejakému prívetivejšiemu otrokárovi, najskôr asi v Južnej Amerike...
Som však presvedčený o tom, že žiadnou násilnou revolúciou sa tá zmena nedá dosiahnuť. Ide o to, aby si to ľudia uvedomili sami.
A seriózne rozmýšľam o tom, že si zmením daňovú rezidenciu k nejakému prívetivejšiemu otrokárovi, najskôr asi v Južnej Amerike...
-
starysomar
Hardcore addict
Ja Ti v tom fandím - na mnohých fórach sa tak nejaký element, podpísaný ako František Slovák snaží deklarovať, aký ťažký podvod je DPH. A ako by mal štátny rozpočet omnoho viac, keby to bolo inak... Tiež mu v jeho úsilí fandím... No mne je jeho snaženie na smiech, on sa neorientuje - minimálne v tom, že peniaze na strome nerastú. A áno - ak by sa prevažná väčšina ľudí dokázala uvedomiť. No nemaj mi za zlé - som kus cynik v duchu: "čo je optimista? životom poučený pesimista" - roky robím hodne pre to, aby mi tie posledné dve mozgové bunky, čo mi vzhľadom k veku (a množstvu ťažkých životných situácií) ostali, nezanikli. Kdesi v nich je "zakódovaných" tisíce (zčasti cynických) hlášok - jedna z nich:
Ľudia - aj štáty - sa začnú správať racionálne, až vyčerpajú všetky ostatné možnosti.
... Koľko je tých ostatných možností nechávam na dôvtipnosť čitateľov...
Ľudia - aj štáty - sa začnú správať racionálne, až vyčerpajú všetky ostatné možnosti.
... Koľko je tých ostatných možností nechávam na dôvtipnosť čitateľov...
slovenske hypo sadzby su zial vyrazne privetivejsie ako v cechach, to je tak ked nechcu Cesi euro 
prave vyplnam DP za 2022. Vzdy nad tym nadavam, ake je to zbytocne neprehladne a frustrujuce. Vsetky tieto byrokraticke zbytocnosti su len na to, aby stat mohol tym ospravedlnit obrovske mnozstvo statnych uradnikov ktorych platime zo svojich dani. Nehovorim aby sa zrusilo vsetko uplne, ale vyrazne zjenodnodusit by sa to dalo urcite. A takto je to v state so vsetkym. Neuveritelna byrokracia, ktora stoji vsetkych kopec času, nervov a hlavne penazi. A ak niekto tvrdi ze je to tak preto, aby sa neobchadzalo platenie daní, tak nad takymto argumentom sa da len pousmiat: tí ktorí vedia v tom chodit, dane aj tak neplatia, resp iba minimalne..
Celeje to fraška, tragikomický cirkus..
caka ma to buduci tyzden, ale robim to rad
mal by si to kazdy robit sam, aspon by si uvedomili, kolko mesacne posielaju statu
mal by si to kazdy robit sam, aspon by si uvedomili, kolko mesacne posielaju statu
gogo956 - ty si zivnostnik ze vyplnas DP ?
Ked si odmyslis ze ta platia nemci tak myslis si ze euro je pre Cesko dobre? To ze ho mame my beriem ako pozitivum ale v dnesnej dobe prechadzat na euro...beardie napísal: 07 mar 2023, 18:11 slovenske hypo sadzby su zial vyrazne privetivejsie ako v cechach, to je tak ked nechcu Cesi euro
V ideálnom svete si myslím, že by DP nemal nikto nikdy vypĺňať, pretože to, koľko zarábam, je len čiste moja vec.
Ale je pravda, že keby si DP musel každý vypĺňať sám, tak by si snáď oveľa viac pracujúcich uvedomilo, koľko peňazí im štát kradne
Ale je pravda, že keby si DP musel každý vypĺňať sám, tak by si snáď oveľa viac pracujúcich uvedomilo, koľko peňazí im štát kradne
Ja som si to zacal vsimat (hlavne pri rocnom zuctovani) ked som zacal spadat pod milionarsku danbeardie napísal: 07 mar 2023, 18:17 mal by si to kazdy robit sam, aspon by si uvedomili, kolko mesacne posielaju statu
Kazdopadne od milionara mam radovo daleko.
wladas
nie som szco, iba Tpp. Ale kazdy rok dostavam nejake dividendy a vtedy vznika povinnost podavat Dp./aj ked uz tie divi boli zdanene v state kde dana firma sidli, dokonca danou vyssou ako je na Svk/. Jedine stastie ze existuje danovy rocny test na drzbu akcii, to je jedine pozitivum na Svk, ktovie ako dlho to vydrzi.
**
Ked si clovek uvedomi ze komplet na daniach odvadza asi cez 60percent prijmov tak je to sila./ked berieme do vsetko, tj aj dph a pod/
nie som szco, iba Tpp. Ale kazdy rok dostavam nejake dividendy a vtedy vznika povinnost podavat Dp./aj ked uz tie divi boli zdanene v state kde dana firma sidli, dokonca danou vyssou ako je na Svk/. Jedine stastie ze existuje danovy rocny test na drzbu akcii, to je jedine pozitivum na Svk, ktovie ako dlho to vydrzi.
**
Ked si clovek uvedomi ze komplet na daniach odvadza asi cez 60percent prijmov tak je to sila./ked berieme do vsetko, tj aj dph a pod/
-
starysomar
Hardcore addict
"by DP nemal nikto nikdy vypĺňať" - a kooooopu iných kooookotín.
Kua - tak máme informatizáciu, 21. storočie, prepojené databázy - alebo (...musíme živiť desaťtisíce úradníckych protekčných darmožráčov)?
Mimo - dcéra (zo zdravotných príčin) robí posledné roky v zahraničnej firme na 4 hodiny (...upratovačku) a zarába viac, než je celoslovenský mzdový priemer na 8 hodín - kua to fakt je ten kakaný Západ tak zlý ... ??? Alebo sme - no radšej nič - proti noci...
Kua - tak máme informatizáciu, 21. storočie, prepojené databázy - alebo (...musíme živiť desaťtisíce úradníckych protekčných darmožráčov)?
Mimo - dcéra (zo zdravotných príčin) robí posledné roky v zahraničnej firme na 4 hodiny (...upratovačku) a zarába viac, než je celoslovenský mzdový priemer na 8 hodín - kua to fakt je ten kakaný Západ tak zlý ... ??? Alebo sme - no radšej nič - proti noci...