Socializmus alebo demokracia?
Re: Socializmus alebo demokracia?
vola sa to lobbying
Realita je taka, že kazdy co len trochu lepsi zamestnavatel svojim zamestnancom zdravotne poistenie ponuka ako benefit. Konkretne statistika hovori, ze ziadne zdravotne poistenie nema iba 9percent obyvatelstva Usa. /velka cast z toho su nelegalni imigranti bez dokladov/
co je "iba" 30 milionov ludi
v poriadku, ale potom treba dodat aj to, že ta vacsina v Usa ktora to poistenie ma, ma pristup k vyssiemu zdravotnickemu standardu ako je tomu napr na Slovensku, "kde kazdy to poistenie automaticky má".
Nepokryva to zakladne poistenie v USA len zakladne ukony spojene so zdravotnou starostlivostou a za zvysok sa doplaca?
kazdy zamestnavatel ponuka svoj balík poistenia, su rozne.heker napísal: 08 mar 2023, 17:47 Nepokryva to zakladne poistenie v USA len zakladne ukony spojene so zdravotnou starostlivostou a za zvysok sa doplaca?
beardie
tych 9percent sice nie je malo, statistiku zhorsuju staty ako Texas ci Florida. V prvom je vela nelegalnych imigrantov z Mexika a strednej Ameriky vseobecne a na Floride hlavne z Kuby. Treba to pozerat v tomto kontexte.
-
javatar
Hardcore addict
Povodne by som tym zjednodusenim chcel len low-key provokovat uzivatela Pilifo ale pridam k tomu este nieco. Ten graf podla autora len devalvuje menu podla inflacie (zdroj). Ziadny spotrebny kos kedze produkty sa v takom dlhom casovom obdobi menia dost vyrazne.gogo956 napísal: 08 mar 2023, 17:19Ono cely ten graf vysvetlovat v ramci iba vztahu ku zlatu resp zlatemu standardu nie je moc rozumne, pretoze do ekonomiky zasahuje velke mnozstvo dalsich silnych vplyvov.
Ked nas na SR tak serie korupcia, preco sme to este nezmenili?gogo956 napísal: 08 mar 2023, 17:19ak je to teda v tych Usa s tym zdravotnictvom tak velmi velmi zle, ako je mozne, ze to doteraz volici nezmenili? Nie je to zaujimave? Ved ak by to bolo pre vacsinu obyvatelov take velmi nevyhodne, tak neexistuje sila aby volicom zabranila to zmenit. Preco nic take nenastalo?
Ako som ti odpovedal na tuto otazku naposledy (na konci tohoto postu) - ak nelobujes tak NEZALEZI na popularite navrhu - ma asi 30% sancu prejst. Link na studiu najdes v tom poste tiez. A ver tomu, ze proti navrhu by sa lobovalo veeeeelmi silno. (alebo este jednoduchsie - v USA cisto demokraticky tak velke veci ako zdravotnictvo neovplyvnis).
v nemocnici ta nenechaju umriet, ale to sa neda povazovat za vyliecenie
preto tam tak ficia vsetky lieky bez predpisu, cely narod skor potlaca symptomy ako by sa mali liecit
zdravim fentanil
preto tam tak ficia vsetky lieky bez predpisu, cely narod skor potlaca symptomy ako by sa mali liecit
zdravim fentanil
javatar
korupcia je systemova, inherentna vlastnost systemu ktory nazyvame "demokracia". Vacsina tych tvári ktore vidis v parlamente su tam len preto aby podojili statny rozpocet cez spriaznene firmy. Korupcia v takomto systeme bude vzdy, neda sa jej nijako zbavit, nech si tam zvolite kohokolvek. Aj na Zapade je korupcia, sice mozno menej ale je, ale hlavne je sofistikovanejsia, preto nie je tak vidno, ale to je jediny rozdiel.
Autoeditácia príspevku po 5 min 27 sek:
A v Usa samozrejme cely narod berie fentanyl, lebo je to tam take zle. To je rovnake akoby niekto povedal, ze na tom Slovensku je to otras, v kazdej rodine sa pravidelne pije alkohol, domáce silne palenky si pália, proste hroza a katastrofa.
Beardie, ved tomu ani sam vsetkemu nemozes verit.
Autoeditácia príspevku po 22 min 24 sek:
Beardie
Len 4percentá obyvatelov Usa splna kriteria aby boli povazovaní za tych co majú problémy s uzivanim drog.
Kolko percent ludi na Slovensku ma problem s uzivanim alkoholu?
korupcia je systemova, inherentna vlastnost systemu ktory nazyvame "demokracia". Vacsina tych tvári ktore vidis v parlamente su tam len preto aby podojili statny rozpocet cez spriaznene firmy. Korupcia v takomto systeme bude vzdy, neda sa jej nijako zbavit, nech si tam zvolite kohokolvek. Aj na Zapade je korupcia, sice mozno menej ale je, ale hlavne je sofistikovanejsia, preto nie je tak vidno, ale to je jediny rozdiel.
Autoeditácia príspevku po 5 min 27 sek:
zatial co slovenske zdravotnictvo funguje na jednotku a vobec sa necaka aj mnoho mesiacov na niektore vysetrenia ci operaciubeardie napísal: 08 mar 2023, 17:52 v nemocnici ta nenechaju umriet, ale to sa neda povazovat za vyliecenie
zdravim fentanil
Beardie, ved tomu ani sam vsetkemu nemozes verit.
Autoeditácia príspevku po 22 min 24 sek:
Beardie
Len 4percentá obyvatelov Usa splna kriteria aby boli povazovaní za tych co majú problémy s uzivanim drog.
Kolko percent ludi na Slovensku ma problem s uzivanim alkoholu?
https://www.nih.gov/news-events/news-re ... heir-livesfound that about 4 percent of Americans met the criteria for drug use disorder in the past year
-
javatar
Hardcore addict
Udaje z 2021:
Zdravotnictvo USA stalo 18.3% z HDP cize cca 12800 dolarov rocne na obyvatela. Zhruba 9.2% ludi je nepoistenych (cca 30 milionov)
Zdravotnictvo Svajciarska (sukromne zdravotnictvo, povinne poistenie - sukromne alebo stat hradi sukromne) - 11.29 (2019) - novsiu hodnotu som nenasiel ale nasiel som, ze za 2021 na obyvatela to bolo CHF 9,993 -> priemerny kurz za 2021 bol 1.0941 cize 10933 dolarov. Minimalne cakacie doby, vysoky standard, 100% pokrytie.
Slovensko malo v 2019 (opat som narychlo nenasiel 2021) 6.96% HDP alebo 1513 euro nominalne, ked zohladnime kupnu silu oproti zapadu aby sme neporovnavali jablka s hruskami tak to skoci na 3 521 -> priemerny kurz za 2019 1.1199 -> 3943 usd na obyvatela. Zdravotne poistenie je povinne.
Svajciarsko zdravotnicky trh reguluje a to dost silno - je o 15% lacnejsie, ma vyssie medzinarodne skore, USA je lepsie v science&technology, predpokladam, ze to im robi farma priemysel - celu tabulku si pozri tu. Slovenske zdravotnictvo stoji 3x menej ako USA (po korekcii porovnani kupnych sil) - a ma o 1/3 mensie skore. Svajc je tazko regulovany. Najblizsie k volenmu trhu ma USA - nevyzera, ze menej statu v tomto smere ma ziadane vysledky.
Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
Zdravotnictvo USA stalo 18.3% z HDP cize cca 12800 dolarov rocne na obyvatela. Zhruba 9.2% ludi je nepoistenych (cca 30 milionov)
Zdravotnictvo Svajciarska (sukromne zdravotnictvo, povinne poistenie - sukromne alebo stat hradi sukromne) - 11.29 (2019) - novsiu hodnotu som nenasiel ale nasiel som, ze za 2021 na obyvatela to bolo CHF 9,993 -> priemerny kurz za 2021 bol 1.0941 cize 10933 dolarov. Minimalne cakacie doby, vysoky standard, 100% pokrytie.
Slovensko malo v 2019 (opat som narychlo nenasiel 2021) 6.96% HDP alebo 1513 euro nominalne, ked zohladnime kupnu silu oproti zapadu aby sme neporovnavali jablka s hruskami tak to skoci na 3 521 -> priemerny kurz za 2019 1.1199 -> 3943 usd na obyvatela. Zdravotne poistenie je povinne.
Svajciarsko zdravotnicky trh reguluje a to dost silno - je o 15% lacnejsie, ma vyssie medzinarodne skore, USA je lepsie v science&technology, predpokladam, ze to im robi farma priemysel - celu tabulku si pozri tu. Slovenske zdravotnictvo stoji 3x menej ako USA (po korekcii porovnani kupnych sil) - a ma o 1/3 mensie skore. Svajc je tazko regulovany. Najblizsie k volenmu trhu ma USA - nevyzera, ze menej statu v tomto smere ma ziadane vysledky.
Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
A tu mas odpoved na: Ved ak by to bolo pre vacsinu obyvatelov take velmi nevyhodne, tak neexistuje sila aby volicom zabranila to zmenit. Preco nic take nenastalo?gogo956 napísal: 08 mar 2023, 18:22korupcia je systemova, inherentna vlastnost systemu ktory nazyvame "demokracia". Vacsina tych tvári ktore vidis v parlamente su tam len preto aby podojili statny rozpocet cez spriaznene firmy. Korupcia v takomto systeme bude vzdy, neda sa jej nijako zbavit, nech si tam zvolite kohokolvek. Aj na Zapade je korupcia, sice mozno menej ale je, ale hlavne je sofistikovanejsia, preto nie je tak vidno, ale to je jediny rozdiel.
javatar
je medzi tym rozdiel. Zmenit zakon ohladom zdravotneho poistenia je jednoduchsie ako ohladom demokratickeho systemu, nakolko ten je sucastou ustavy SR.
**
Usa maju najlepsi pristup k modernym liekom a liecebnym technologiam preto, ze je tam vyhodne podnikat. Eu je uz jednoznacne viacej regulovana a preto je na tom ohladom podnikania ovela horsie.
je medzi tym rozdiel. Zmenit zakon ohladom zdravotneho poistenia je jednoduchsie ako ohladom demokratickeho systemu, nakolko ten je sucastou ustavy SR.
**
Usa maju najlepsi pristup k modernym liekom a liecebnym technologiam preto, ze je tam vyhodne podnikat. Eu je uz jednoznacne viacej regulovana a preto je na tom ohladom podnikania ovela horsie.
-
javatar
Hardcore addict
Zmenit zakon ohladom zdravotneho poistenia znamena co? Znarodnit nemocnice? Uz vidim ako by to politici v USA odsuhlasili. Affordable care act ma ale popularitu stale https://www.kff.org/health-reform/poll- ... eme-court/
A stale pre vela americanov healthcare affordable nie je
Ohladom podnikatelskeho prostredia sa by sme sa museli bavit inak, ono EU nie je jedna krajina (ani USA nie je homogenne) ale v zasade suhlasim s tym, ze lepsie podnikatelske prostredie vedie k lepsiemu pristupu k hocicomu a USA rozhodne nie je na tom zle co sa podnikatelskeho prostredia.
A stale pre vela americanov healthcare affordable nie je
Ohladom podnikatelskeho prostredia sa by sme sa museli bavit inak, ono EU nie je jedna krajina (ani USA nie je homogenne) ale v zasade suhlasim s tym, ze lepsie podnikatelske prostredie vedie k lepsiemu pristupu k hocicomu a USA rozhodne nie je na tom zle co sa podnikatelskeho prostredia.
Ine podmienky na podnikanie su na Slovensku, ine na Malte. Tiez su ine v Kalifornii a ine v Delaware - https://www.investigace.cz/delaware-dan ... sech-raju/
javatar
to nema nic so znarodnenim nemocnic, ale myslim ze nikto z nas nema dostatok osobnych skusenosti aby sme mohli sa fundovane vyjadrovat k zdravotnictvu v Usa. V kazdom pripade vieme ze nepoistenych je len cca 9percent obcanov Usa pritom znacna cast z toho su nelegalni imigranti bez dokladov.
to nema nic so znarodnenim nemocnic, ale myslim ze nikto z nas nema dostatok osobnych skusenosti aby sme mohli sa fundovane vyjadrovat k zdravotnictvu v Usa. V kazdom pripade vieme ze nepoistenych je len cca 9percent obcanov Usa pritom znacna cast z toho su nelegalni imigranti bez dokladov.
-
javatar
Hardcore addict
Nikto z nas nie je odbornik ale na to mame rozne benchmarky a statistiky. Ja neviem ako vylepsit zdravotnictvo v USA ale vyjadrenie "keby to bolo take zle tak to uz zmenia" je proste cista ignorancia. Takisto ignorujes, ze pomer cena/vykon je horsi ako na SVK.
Ak je podla teba 30 milionov ludi malo a nech su z toho aj polovica ilegalny imigranti, tak beriem, to je vec nazoru. Pre mna je prijatelna hranica tak 2-3%, nie 9.
Poistenie je vec do ktorej sa pustat nebudem ale tak jeden priklad (neber ako statisticku vzorku):
Byvaly kolega sa do USA odstahoval, splodil dieta. Pytal som sa ho kolko bude stat porod - povedal mi:
Moja zena ma cez pracu velmi dobre zdravotne poistenie takze porod samotny bude stat 500USD. Kedze ale na druhy den do prace uz nepride, toto poistenie konci dnom porodu.
Takze keby musela v nemocnici ostat dlhsie tak maju dost problemov. Prax mat zdravotne poistenie cez pracu je velmi bezna. Lenze vtedy si nevyjednas podmienky. A ked vyjednavas sam ako jednotlivec tak si nevyjednas cenu ako ti vyjedna zamestnavatel. V praxi to znamena, ze zdravotne poistenie sa pouziva ako nastroj na udrzanie si zamestnanca. Tuto cast tu davam ako zaujmavost, nie ako argument - vazne sa mi nechce studovat ako je na tom zdravotne poistenie v USA.
Ak je podla teba 30 milionov ludi malo a nech su z toho aj polovica ilegalny imigranti, tak beriem, to je vec nazoru. Pre mna je prijatelna hranica tak 2-3%, nie 9.
Poistenie je vec do ktorej sa pustat nebudem ale tak jeden priklad (neber ako statisticku vzorku):
Byvaly kolega sa do USA odstahoval, splodil dieta. Pytal som sa ho kolko bude stat porod - povedal mi:
Moja zena ma cez pracu velmi dobre zdravotne poistenie takze porod samotny bude stat 500USD. Kedze ale na druhy den do prace uz nepride, toto poistenie konci dnom porodu.
Takze keby musela v nemocnici ostat dlhsie tak maju dost problemov. Prax mat zdravotne poistenie cez pracu je velmi bezna. Lenze vtedy si nevyjednas podmienky. A ked vyjednavas sam ako jednotlivec tak si nevyjednas cenu ako ti vyjedna zamestnavatel. V praxi to znamena, ze zdravotne poistenie sa pouziva ako nastroj na udrzanie si zamestnanca. Tuto cast tu davam ako zaujmavost, nie ako argument - vazne sa mi nechce studovat ako je na tom zdravotne poistenie v USA.
gogo956
v mojom okoli /Svk/je vela zien ktory vyuzili na porod sukromne kliniky, samozrejme to museli zaplatit a nebolo to vobec lacne. Ale za ten pristup a komfort im to stalo a boli to prijmovo plus minus bezni ludia.
v mojom okoli /Svk/je vela zien ktory vyuzili na porod sukromne kliniky, samozrejme to museli zaplatit a nebolo to vobec lacne. Ale za ten pristup a komfort im to stalo a boli to prijmovo plus minus bezni ludia.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Len treba povedat aj B, ze akonahle pridu akekolvek komplikacie, ktore sa nedaju vyriesit za 5 minut, tak matku aj dieta prevazaju do statnej nemocnice.gogo956 napísal: 08 mar 2023, 21:22 gogo956
harrison314
ale to nic nemeni na tom, ze pokial chce clovek pristup nie na urovni "hromadnej jedalne" tak si to aj tak musi zaplatit uplne rovnako ako si to platia v tych Usa. Otazku uplatkov u statnych doktorov u nas, tu uz nebudem radsej ani znovu otvarat. Zdravotny system na Svk sa tvari ze je na zakalde povinnych odvodov "bezplatny" ale v realite to tak/uplne/ nie je.
ale to nic nemeni na tom, ze pokial chce clovek pristup nie na urovni "hromadnej jedalne" tak si to aj tak musi zaplatit uplne rovnako ako si to platia v tych Usa. Otazku uplatkov u statnych doktorov u nas, tu uz nebudem radsej ani znovu otvarat. Zdravotny system na Svk sa tvari ze je na zakalde povinnych odvodov "bezplatny" ale v realite to tak/uplne/ nie je.
Znamy mal odfajceny meniskus. Vedel ktora bije ze potrebuje operaciu. Pozistoval si predbezne situaciu a dostal termin na PREHLIADKU na ktoru by cakal 7 mesiacov. Slovom SEDEM. Na pripadne MRI po prehliadke by cakal dalsie mesiace. A samotna operacia v nedohladne.
Nasiel sukromnu kliniku a do dvoch tyzdnoch ho zdiagnostikovali (MRI samozrejmost) a zoperovali. Problem solved a vir na ucte.
Nasiel sukromnu kliniku a do dvoch tyzdnoch ho zdiagnostikovali (MRI samozrejmost) a zoperovali. Problem solved a vir na ucte.
Tu si dovolim pochybovat o tom. Predpokladam, ze ak sa robi v USA scitanie obyvatelov, tak je to na zaklade vydanych obcianskych preukazoch, prihlasenych ludi na pobyt/uradoch a doplene o manualne scitanie ako u nas (viacmenej ide o formu zivotnej urovne pre Statisticky urad). Nepredpokladam, ze z tych 30 milionov je polovica migrantov. Ved predsa sa udavaju oficialne cisla obyvatelov, ktori su tam legalne a percento nepoistenych ludi, ktore vychadza z udajov statu alebo poistovni. Cize si myslim, ze tam maju teda 30 milionov nepoistenych ludi co tvori 9 percent + k tomu treba pripocitat asi par milionov migrantov. Alebo sa v tom mylim? Viem, ze to nie je otazka na teba javatar, ze ty si cisla len prebral z ineho prispevku, len reagujem na tie cisla. Suhlasim, ze 9 percent je strasne vysoke percento, ved to ako keby u nas nebolo poistenych cez pol miliona ludi.javatar napísal: 08 mar 2023, 20:25 Ak je podla teba 30 milionov ludi malo a nech su z toho aj polovica ilegalny imigranti, tak beriem, to je vec nazoru. Pre mna je prijatelna hranica tak 2-3%, nie 9.