Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Ano, to je urcite sposob transfromacie, ale to sa jedna asi hlavne o tych riadiacich pracovnikov, ktori mali najviac konexii, a informacii, v populacii je ale urcite viac takych ludi, co pracovali v aparate, nie len tych z najvyssich miest, ktori rozkradli cely stat. O tomo sa skoro nic nevie. Iba sa medzi ludmi suska, ze tohto a tamtoho otec bol estebak a pod.
Toto nemoze byt nahoda co mi FB vyhodil prave.
-
starysomar
Hardcore addict
Bola tu debata o miešacích batériách. Ak aj si negooglil nejakú - mohol FB prešmejdiť a zanalyzovať texty tu.
Nie, to fakt nemohol.
Takyto obrazok (nie tento, ale rovnaky vtip) som videl na FB a inych sietach za zivot asi 15x. Stranky zamerane na rusky lifestyle, vychodnu europu, "Trust me Im an engineer" su toho plne. Denne. A FB je dnes v news feede z viac ako 75% plny navrhovanych postov (nie follow stranok/ludi).
Učia sa žiaci vo Švajčiarsku na školách všetky 3 úradné jazyky? Alebo iba štátni úradníci musia vedieť všetky 3 jazyky?
Sú 4 úradné jazyky - Nemecký, Francúzsky, Taliansky a Rétorománsky. Ak si správne pamatám deti sa učia ten jazyk ktorý je v ich kantone prvý.
V Nemecky hovoriacom kantone sa deti učia nemecky v Taliansky hovoriacom kantone taliansky, atd. Angličtinou sa dohovoria aj prisťahovalci.
V Nemecky hovoriacom kantone sa deti učia nemecky v Taliansky hovoriacom kantone taliansky, atd. Angličtinou sa dohovoria aj prisťahovalci.
otazka: ak by clovek uzavrel elektricky okruh 220V s tym ze ma na rukach gumene rukavice ake sa pouzivaju v domacnosti, stalo by sa nieco?
asi by to hodilo iskru a vyhodilo poistky.
ani na to nepotrebujes poistky, pokial spojis zivy a neutral tak ako si napisal uzavries okruh a ten prud nema moc dovodov preco ist cez teba.
ani na to nepotrebujes poistky, pokial spojis zivy a neutral tak ako si napisal uzavries okruh a ten prud nema moc dovodov preco ist cez teba.
Ak by si sa toho okruhu dotýkal len rukavicami a boli by dostatočne hrubé, teda že by to bol úplný izolant, tak sa ti nestane nič, prúd cez teba neprejde.
Bez prudoveho chranica ta to moze zabit aj s rukavicami. S nim tiez, ale sanca sa limitne blizi nule.
Gumene alebo latexove? Pri tych hrubsich gumenych, by sa nemalo stat nic.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Latexove by mali problem?JCM01 napísal: 15 mar 2023, 11:54 Gumene alebo latexove? Pri tych hrubsich gumenych, by sa nemalo stat nic.
Ako clovek, co castorobil s elektrinou som uz uzavrel el. okruh s 230 uz monhokrat. No neodporucam to
Neviem, to si netrufnem povedat.
Aj ja som uzavrel, jedna ruka faza, druha radiator
Aj ja som uzavrel, jedna ruka faza, druha radiator
-
starysomar
Hardcore addict
...gumene rukavice ake sa pouzivaju v domacnosti - závisí od ich hrúbky, tenké by mohol prepáliť vzniknutý oblúk alebo odprsknutý kov.
Lepšie mať rešpekt - tých, čo sa nebáli (nie len elektriny) je na cintorínoch už dosť.Niečo iné ak spravím sprostosť ja - napíšu "zabitý podľa predpisov"
(§23)
A teraz PRESNE k otázke - cez izolant okruh NEUZATVORÍŠ. Ako už bolo písané - dielektrické rukavice nepoškodené, určené pre príslušnú napäťovú hladinu Ťa ochránia. Tenké alebo neznámych dielektrických vlastností NIE!!!
Lebo:
- Tenkými prejde striedavý prúd cez kapacitu plochy styku!
- Pri neznámych materiáloch nie je istý ich izolačný stav, navyše niektoré fabmy sú celkom solídnym vodičom - zistil som kedysi, keď som si šrobováky a kombinačky nafarbil aby som si ich poznal. Takú som schytal, že si to pamätám doteraz...
Lepšie mať rešpekt - tých, čo sa nebáli (nie len elektriny) je na cintorínoch už dosť.Niečo iné ak spravím sprostosť ja - napíšu "zabitý podľa predpisov"
(§23)
A teraz PRESNE k otázke - cez izolant okruh NEUZATVORÍŠ. Ako už bolo písané - dielektrické rukavice nepoškodené, určené pre príslušnú napäťovú hladinu Ťa ochránia. Tenké alebo neznámych dielektrických vlastností NIE!!!
Lebo:
- Tenkými prejde striedavý prúd cez kapacitu plochy styku!
- Pri neznámych materiáloch nie je istý ich izolačný stav, navyše niektoré fabmy sú celkom solídnym vodičom - zistil som kedysi, keď som si šrobováky a kombinačky nafarbil aby som si ich poznal. Takú som schytal, že si to pamätám doteraz...
Doplnim, kedze nebol spomenuty sposob uzavretia, ze ak by si jeden vodic chytil do jednej ruky a druhy do druhej tak sa nic nestane. MOZNO pri tych tenuckych ale to je velmi otazne.
Tak toto by ma nenapadlo. Dobre vediet.
starysomar napísal: 15 mar 2023, 12:19zistil som kedysi, keď som si šrobováky a kombinačky nafarbil aby som si ich poznal. Takú som schytal, že si to pamätám doteraz...
-
starysomar
Hardcore addict
Inú - popálenie - som schytal ešte na vojenčine. Bavil som sa ladením koncového stupňa vysielača na frekvencii 3 megahert, robil som rôzne pokusy s indukčným ohrevom, rozsvedcovaním nónky položenej na stole bez pripojenia akýmkoľvek drôtom, rozsvedcovania žiarovky, zapojenej jediným drôtom (technické detaily vynechám), poletujcim prachom nastrúhaným z tuhy ceruzky atd - vysokofrekvenčný oblúk do polievkovej lyžice, držanej v ruke neublížil. No rúčka od metly, keďže bola prasknutá a špina v nej vodivá, ma škaredo popálila 
Chlapi (aj baby) - treba si dať sakra veľký pozor, elektrina ZABÍJA!!!
Napríklad tráva (listy rastlín) je vodivá.
Mokrá pavučina je vodivá.
Otovrený plameň je vidivý - v blízkosti napätia dokáže natiahnuť oblúk a prechádzajúci prúd zabiť alebo nasledujúci výboj popáliť.
V holých vodičoch stožiarov vysokého napätia je proti zemi 13 000 voltov, teda ak sa drôty oprie konár, strom - on prežije no niekto, kto by sa ho držal, alebo bol pod ním - NIE!!!
Ak padnú drôty na zem / alebo sa oprie strom - ochrany to vypnú, no opakovane zapnú (takzvané ozety). Až ak poruchový stav trvá - odpojí to a už nezapne. V čase kým sú pod napätím, hrozí zabitie aj takzvaným krokovým napätím - od miesta dotyku so zemou do určitej vzdialenosti je na kažnom metri tak vysoké napätie, že by preskokom cez nohy človeka zabilo!
Potom v rámci vytýčenia poruchového úseku a hľadania miesta dispečing zapína do poruchy!
Tak SAKRA odstup od možného nešťastia.
Chlapi (aj baby) - treba si dať sakra veľký pozor, elektrina ZABÍJA!!!
Napríklad tráva (listy rastlín) je vodivá.
Mokrá pavučina je vodivá.
Otovrený plameň je vidivý - v blízkosti napätia dokáže natiahnuť oblúk a prechádzajúci prúd zabiť alebo nasledujúci výboj popáliť.
V holých vodičoch stožiarov vysokého napätia je proti zemi 13 000 voltov, teda ak sa drôty oprie konár, strom - on prežije no niekto, kto by sa ho držal, alebo bol pod ním - NIE!!!
Ak padnú drôty na zem / alebo sa oprie strom - ochrany to vypnú, no opakovane zapnú (takzvané ozety). Až ak poruchový stav trvá - odpojí to a už nezapne. V čase kým sú pod napätím, hrozí zabitie aj takzvaným krokovým napätím - od miesta dotyku so zemou do určitej vzdialenosti je na kažnom metri tak vysoké napätie, že by preskokom cez nohy človeka zabilo!
Potom v rámci vytýčenia poruchového úseku a hľadania miesta dispečing zapína do poruchy!
Tak SAKRA odstup od možného nešťastia.
Platil uz nekto v zdravotnej poistovni za "Poplatok za vydanie výkazu nedoplatkov"?
Teraz mi prisiel nejaky vypis zo zdravotnej poistovne a mal som tam nedoplatok, nebol som si vedomi, ze by som nieco nezaplatil, tak som sa pozrel do el. uctu a ten nedoplatok 10€ tam svieti za minuly rok, pritom vsetky platby za jednotlive mesiace su uhradene a ked rozkliknem ten nedoplatok tam pise, ze ten poplatok(nedoplatok) je za Poplatok za vydanie vykazu nedoplatkov...
Zrejme cely ten nedoplatok 10€ je za to vydanie vykazu nedoplatkov... cize si vystavili nieco len tak aby som im to zaplatil... a zrejme to bolo za ten list co mi poslali... Na nete sa pise sa, ze si to mozu vystavit do max vysky 10€ a to aj urobili, smejdi smejdacky.
Ked som bol vo vszp, tak nic take neriesili, v dovere je to zrejme ine.
Inac, ake su vase skusenosti so zp, zatial som bol v dvoch, oplati sa prejst aj do tej najmensej, alebo to ma aj svoje nevyhody?
Teraz mi prisiel nejaky vypis zo zdravotnej poistovne a mal som tam nedoplatok, nebol som si vedomi, ze by som nieco nezaplatil, tak som sa pozrel do el. uctu a ten nedoplatok 10€ tam svieti za minuly rok, pritom vsetky platby za jednotlive mesiace su uhradene a ked rozkliknem ten nedoplatok tam pise, ze ten poplatok(nedoplatok) je za Poplatok za vydanie vykazu nedoplatkov...
Zrejme cely ten nedoplatok 10€ je za to vydanie vykazu nedoplatkov... cize si vystavili nieco len tak aby som im to zaplatil... a zrejme to bolo za ten list co mi poslali... Na nete sa pise sa, ze si to mozu vystavit do max vysky 10€ a to aj urobili, smejdi smejdacky.
Ked som bol vo vszp, tak nic take neriesili, v dovere je to zrejme ine.
Inac, ake su vase skusenosti so zp, zatial som bol v dvoch, oplati sa prejst aj do tej najmensej, alebo to ma aj svoje nevyhody?
-
starysomar
Hardcore addict
"Zdravotná poisťovňa môže v súlade s § 17 ods. 11 zákona o zdravotnom poistení vo výkaze nedoplatkov okrem výkazu nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného uplatniť poplatok za jeho vydanie (najviac 10 eur).31. 12. 2021"

Edit: S mojimi babami sme v Unione. Ktorá je komu vhodná, závisí od jeho potrieb.
Edit: S mojimi babami sme v Unione. Ktorá je komu vhodná, závisí od jeho potrieb.
dovera je celkom prozakaznicka a urcite neposielaju zbytocne listy len preto aby z cloveka vytiahli 10e. zavolaj na infolinku(sprav to cez ich aplikaciu, aby motivovali ludi ju mat, tak ich vybavuju prednostne) a povedz im o probleme, urcite to vyriesia k tvojej spokojnosti.retkvic napísal: 15 mar 2023, 19:47 Zrejme cely ten nedoplatok 10€ je za to vydanie vykazu nedoplatkov... cize si vystavili nieco len tak aby som im to zaplatil... a zrejme to bolo za ten list co mi poslali... Na nete sa pise sa, ze si to mozu vystavit do max vysky 10€ a to aj urobili, smejdi smejdacky.
-
starysomar
Hardcore addict
...ak Ti nevadí Penta v pozadí. Ostatne nemocnice majú na úrovni, no vyberajú si pacientov.