Synology NAS DS1821 + Problém s rýchlosťami

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Awattar
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Synology NAS DS1821 + Problém s rýchlosťami

Príspevok od používateľa Awattar »

Ahojte,

Mam dlhodobo zúfalo problém so synology NAS DS1821+ s pomalými rýchlosťami ktoré sú na inej sieti 1-2 MB / s (na domácej 110 MB/s)

Som dosť zúfaly, rovno sa skúsim opýtať, či je tu nejaký serverový majster, ktorý sa do týchto sieťových vecí (Synology/DSM) rozumie a vie mi pomôcť / ideál sa fyzicky prísť pozrieť na " NAS "?

Vyskúšam napísať problém, aj keď neviem, či sa mi to tu podarí vyriešiť nakoľko som aj nejaké podobné témy hladal a nič v tomto duchu sa tu neriešilo. Celkovo som zistil, že toto "sieťové odvetie a NAS" je dosť velká tajomná galaxia.

Ako som spomínal, mám Synology DS1821+ kde je možné umiestniť 8ks HDD diskov a 2ks ssd pre cache.

Zatiaľ tam mám len 3 HDD disky
- 2x WD 18TB Ultrastar / 7200rpm / 270MB/s write,
- 1x Toshiba 14TB / 250MB/s 7200RPM
Sú nastavené na RAID 5 / BTRFS / Full Duplex 1500MTU
+ 2x SSD m2 1TB Samsung 980 Pro

Na domácej sieti, kde mám PC, som mal rýchlosti cca 110-160MB/s - Hovorím si, že asi ok.
Na tej domácej sieti mam orange optiku 1000Mbps - Download / 500Mbps - Upload - CAT5 kábel

Ale..
Keď som presunul NAS na druhú lokalitu, kde mám to isté pripojenie ale CAT6E kábel tak mám zrazu rýchlosti 1-2MB/s 🙁.

Skúšal som meniť káble, miestnosti kde mám v stenách káble, skúšal som zapájať káble do iných portov na NASku, skúšal som testovať internet cez kábel ktorý je v stene (že by teda bol porušený...) a nič nepomohlo.
Pozeral som vela návodov na supporte, aj rôzné videá youtuberov, nič.

V DSM systéme som skúšal zmeniť tieto veci, nič tiež nepomohlo
- Max protocol - SMB3, Min Protocol SMB 2 + Large MTU
- Vypol som quick-connect a skúsil som ísť cez DDNS, pár MB/s to pomohlo ale nič špeciálne
- Skúšal som dať MTU z 1500 na 9000 a nič.

Viete mi prosím povedať, čo robím zle?
Prípadne je tu nejaký expert ktorý sa rozumie do Synology, sietí a DSM systému ktorý by mi vedel pomôcť?

Ďakujem velmi pekne
René
Medium Star
Medium Star

Re: Synology NAS DS1821 + Problém s rýchlosťamiAhojte, Mam dlhodobo zúfalo problém so synology NAS DS1821+ s pomalými r

Príspevok od používateľa René »

Ak chces, napis mi v piatok v priebehu dna pm. Skor nebudem moct.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Re: Synology NAS DS1821 + Problém s rýchlosťamiAhojte, Mam dlhodobo zúfalo problém so synology NAS DS1821+ s pomalými r

Chcem len dodatočne napísať, že sa to vyriešilo cez FTP, kde sú rýchlosti cca 60MB (= čo je teda najviac ako sa skrz Orange optiku (upload 500Mbps) dá dosiahnúť) a zároveň velká vďaka Renému ktorý na toto celé došiel a pomohol mi stým :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

FTP kabel ci protokol? Lebo z popisu to nie je zrejme.
René
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa René »

Protokol. Zistil som, ze taha veci z domu do kanclu cez DS v synology, ktore je pomale ako rit. Kancel ma vedla v budove, takze bud pouzivat napr ftp/sftp alebo si natiahnut opticky prepoj, co asi realne nie je.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Re: Synology NAS DS1821 + Problém s rýchlosťami

Ahojte, ano Rene velmi pomohol.

Mám teraz taký problém, že mi z ničoho nič prestalo ísť toto FTP. Skrátka neviem sa cez filezilla napojiť na NAS kde mi píše
Pokus o pripojenie zlyhal - „ETIMEDOUT - Connection attempt timed out“.

Taktiež to nejde ani kolegyni ktorá je mimo mňa. Teda ja / kolegyňa / NAS sme fyzicky každý na iných sieťach/internetoch :D, čiže problém bude asi niekde v NAS..
Nič sme nerobili, proste nás len nechce lognúť.. Cez web rozhranie synology (quickconnect) sa ide napojiť na NAS a ide všetko bez problémov, len to ftp ako keby nejde.

Viete mi prosím pomôcť ? :(
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ale to je daka ciganska chyba, pretoze to podla popisu nie je bezna chyba pri odozve ftp servera, ale skor daky JavaScript alebo nieco podobne.

Autoeditácia príspevku po 3 min 28 sek:
Re: Synology NAS DS1821 + Problém s rýchlosťamiAhojte, Mam dlhodobo zúfalo problém so synology NAS DS1821+ s pomalými rýchl
Skus pozriet toto, ze ci nemas zavrety port, mozno daka aktualizacia routru alebo co: https://community.synology.com/enu/foru ... ply=425147
Awattar
Light Professional
Light Professional

Cigánska chyba :D

Adresu odkial sa pripájam mám na všetkých portoch "filtered" a na adresu kam sa chcem pripojiť (nas) mám všetko closed..

Skúsim sa teda prihlásiť do routru a niečo tam odomknúť.. Dám vedieť, ďakujem!
Awattar
Light Professional
Light Professional

Ahoj, no, vyzerá v routri asi všetko ok (?), a nejde sa mi stále pripojiť.. aj som ho reštartoval..
Keď sa tam prihlasujem z inej siete (cez ftp) tak mi píše ETIMEDOUT - Connection attempt timed out :(

Vieš mi nejak pomôcť pls?

Kľudne ak by mi vedel stýmto niekto helfnúť tak pošlem nejaké koruny:)
Prílohy
Snímka obrazovky 2023-12-07 o 23.12.51.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nebude problem port fordwardingu pri IPv6???
Awattar
Light Professional
Light Professional

netuším, ale neviem čo mám s tým robiť, nerozumiem tomu. Toto sme tam vtedy nastavili s René aby fičalo to NASko.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

A ja zase netusim ako mas zapojenu siet, ake tam mas zariadenia, tazko sa z toho da vysomarit. Skus tam pri portoch nastavit port 21 az 22, teda protokol ftp a sftp. Ta internal IPv6 adresa je ktora, to je tvojho zariadenia, routru alebo NASka na ktore chces forwardovat??? Mam v tom mierny zmatok.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Mam normalne internet od orangu, optiku.. ta ide do klasickeho orange routru a odtiaľ ide jeden internetový kabel do NASka (v tom byte) :D .. ta IPv6 suvisi nejak s tym NASkom / ten forwarding, prečo sa to takto nastavilo, vôbec neviem, ale takto sa to spravilo aby to išlo :D.

Ta adresa ktorá je na tom screene, je adresa NASka ktore je na tej sieti

Proste, všetko som skontroloval, nič som nemenil, takto to doteraz fungovalo.. port 21 je na mojom routry uzamknutý a treba ho odomknúť ale nikde som nič nenašiel v ňom, že ako by som ho odomkol.. - Ak sa porty odomykajú v tom PortForwarding na routry, tak by mal byť odomknutý a funkčný, ale na tých check stránkach sa píše, že je zamknutý..
Napísať odpoveď