Mam dlhodobo zúfalo problém so synology NAS DS1821+ s pomalými rýchlosťami ktoré sú na inej sieti 1-2 MB / s (na domácej 110 MB/s)
Som dosť zúfaly, rovno sa skúsim opýtať, či je tu nejaký serverový majster, ktorý sa do týchto sieťových vecí (Synology/DSM) rozumie a vie mi pomôcť / ideál sa fyzicky prísť pozrieť na " NAS "?
Vyskúšam napísať problém, aj keď neviem, či sa mi to tu podarí vyriešiť nakoľko som aj nejaké podobné témy hladal a nič v tomto duchu sa tu neriešilo. Celkovo som zistil, že toto "sieťové odvetie a NAS" je dosť velká tajomná galaxia.
Ako som spomínal, mám Synology DS1821+ kde je možné umiestniť 8ks HDD diskov a 2ks ssd pre cache.
Zatiaľ tam mám len 3 HDD disky
- 2x WD 18TB Ultrastar / 7200rpm / 270MB/s write,
- 1x Toshiba 14TB / 250MB/s 7200RPM
Sú nastavené na RAID 5 / BTRFS / Full Duplex 1500MTU
+ 2x SSD m2 1TB Samsung 980 Pro
Na domácej sieti, kde mám PC, som mal rýchlosti cca 110-160MB/s - Hovorím si, že asi ok.
Na tej domácej sieti mam orange optiku 1000Mbps - Download / 500Mbps - Upload - CAT5 kábel
Ale..
Keď som presunul NAS na druhú lokalitu, kde mám to isté pripojenie ale CAT6E kábel tak mám zrazu rýchlosti 1-2MB/s
Skúšal som meniť káble, miestnosti kde mám v stenách káble, skúšal som zapájať káble do iných portov na NASku, skúšal som testovať internet cez kábel ktorý je v stene (že by teda bol porušený...) a nič nepomohlo.
Pozeral som vela návodov na supporte, aj rôzné videá youtuberov, nič.
V DSM systéme som skúšal zmeniť tieto veci, nič tiež nepomohlo
- Max protocol - SMB3, Min Protocol SMB 2 + Large MTU
- Vypol som quick-connect a skúsil som ísť cez DDNS, pár MB/s to pomohlo ale nič špeciálne
- Skúšal som dať MTU z 1500 na 9000 a nič.
Viete mi prosím povedať, čo robím zle?
Prípadne je tu nejaký expert ktorý sa rozumie do Synology, sietí a DSM systému ktorý by mi vedel pomôcť?
Ďakujem velmi pekne