Aha, cize Dennik N, Economist, Novaja Gazeta, Britske ministerstvo obrany (lebo to je zdroj z ktoreho cerpa Dennik N mimochodom), toto su ako ty hovoris "chorobni luhari", "propagandisti" a "kremlofili"? Lebo oni hovoria to iste ako ja - UVZ dalej funguje a maju tam aj celkom konzistentne udaje o tom kolko tankov vyrobia. Tiez tvrdia ze UVZ ide, a tym padom usvedcuju ukrajinsku vladu z toho, ze nehovori pravdu. Ja mam len taky isty nazor ako tieto mainstreamove zapadne media, toto je uz tiez pre teba kremelska propaganda?jackb napísal: 30 mar 2023, 8:29UVZ stoji. Mas video z marca 2023. Si kremlofil, lebo tvrdis, ze ukrajinska vlada klame. Pritom jedina vlada, ktora klame je, ktora je v Kremli. Je to jasne kazdemu, len tebe nie. Alebo ti ideologicke klapky nedovoluju vidiet realitu? Takze ked v Kremli halucinuju, ze UVZ ide, je spravne im verit? Samozrejme, ze nie je. Z Kremla zaminimalne sto rokov nevysla vonku pravda, ani ked mali precitat presny cas.
Jasne, ze beriem vyjadrenie Ukrajincov ako pravdu. Ved im rok nicia krajinu. Preco im nemam verit? Mam verit niekomu, kto nedokaze povedat, ze vedie vojnu a je v tom absolutne neschopny? Akym fanatazimom musis trpiet ty, ked veris chorobnym luharom ich propagndu?
Kde su tie stovky tankov a preco posielaju na front stare brliny? Ty ides nieco hovorit o kritickom mysleni. Propaganda, ti vypla mozog.
Neviem inak o akom videu hovoris, pokojne nalinkuj.
No vidis, az teraz som si vsimol tento edit. Tak napokon sam uznavas ze UVZ ide, <sarkazmus>ty nebezpecny propagandista a kremlofil, preco tvrdis ze ukrajinska vlada klame? Hrozne. Pozri sa na to video predsa.</sarkazmus> Ano, UVZ nema velmi modernu vyrobu, napr. maju tusim az nejakych 30k zamestnancov co je na to mnozstvo tankov co vedia vyrobit strasne vela, ale o efektivite som tu nikdy aspon nehovoril. Neviem aky moj vyrok ten perex vyvracia, mozes mi ho sem napisat, netusim (opat raz) o com hovoris.\\ad UVZ a zdroje. The Economist je za paywallom. Pre jediny clanok si ho predplacat nebudem. Mozem poprosit PDF?
Novaya Gazeta, perex: tam stacilo prestat citat, lebo je to presny opak tvojho tvrdenia. Ale hryzie ma zvedavost ako tie tanky poskocili zo 150 za rok na tvojich 250 za neznamy casovy udaj.
Ja tomu rozumiem tak, ze kapacita je sice 200-250 tankov za rok, no aj na propagandistickych zaberoch je vidno, ze tanky robia rucne, ziadna moderna pasova vyroba. Hlavne ked ta sovietska linka bola postavena na tisice tankov rocne. No a viac ako sa v UVZ vyraba, tak sa pokusaj modernizovat ten srot, co vytahuju z dlhodobych skladov.
Minuta Dennika N: je vseobecne znamy fakt, ze ked clovek spacha zlocin a odsudia ho, automaticky sa stane profesionalnym zvaracom, sustruznikom ci elektrikarom. Takze zamestnanie vaznov v UVZ znamena skor to, ze efektivita produkcie pojde do haja este viac.
Neviem ako presne Novaja Gazeta myslela tych 200-250, ci uplne nove alebo nove aj modernizovane. The Economist ale hovori o 20 novych + 90 modernizovanych za mesiac pre cele Rusko. Nove tanky uz vyraba iba UVZ a tam to potom sedi s tym odhadom NG na dokopy ~240. Modernizacia potom prebieha aj v dalsich zavodoch, nie iba v UVZ.
Tu je clanok z the economist:
http://web.archive.org/web/202303300029 ... tank-fleet
Opat, Rusi ziadnu ropu cez pol sveta nevozia. Rusi natankuju tanker v ruskom pristave a ropu vozia vacsinou zahranicne tankre. Inak aj ku nam do Europy sa ropa po novom vozi cez pol sveta, dokonca by som povedal odhadom ze uplna vacsina ropy sa prepravuje tankermi. Stale si myslim ze na to ci sankcie funguju je najlepsie pozriet dva ekonomicke ukazovatele - kolko tej ropy vyvazaju, a za aku cenu. Ako som pisal od zaciatku, sankcie tu cenu tlacia dole.aj to nefungovanie sankcii je take, ze ropu musia prevazat cez pol sveta, aby ju legalizovali. Pre kazdeho, kto nie je zaslepeny propagandou je to znak, ze im ten obchod nefunguje, lebo taky tanker neide na druhy koniec sveta a naspat zadarmo.
Prepac, nemozem za to ze ty predpokladas ze termin soft target ma iny vyznam, ako ma. Ked chces ist do diskusie o municie ci vojenstve, obavam sa ze je to tvoja zodpovednost dostudovat si co znamenaju odborne vyrazy. Necakaj ze ja ti tu ku kazdemu slovu budem prikladat definiciu len preto, ze ty si v tejto oblasti strateny a nevies co to znamena. Ked nabuduce nebudes vediet aky je vyznam slova alebo frazy, nebud lenivy a daj si to aspon do googlu.Takze v sprave o DU z Iraku sa pise o bunker-busteroch, ale ja som si to vymyslel. Dobre. Plus ta krasna defekacia do vlastneho hniezda: zli Yankees strielali municiu z DU na makke ciele. Kazdy vystrel presne eviduju.
Ak niekomu prisiel dobry napad pouzit protitankovy A-10 proti budovam z tehal, comu neverim, urcite by na tu misiu nabijali strelivo urcene proti tankom. Opat ideologicke klapky. V Donbasse maju pouzit municiu s DU tanky a nie lietadla s Gatling gunnom. Ak nepoznas rozdiel, tak by si sa aj diskusii o DU mal vyhnut, nech sa nezhovazduzjes este viac. Je mi z teba celkom smutno.
Este ti podarim: ak si vyberas zdroje, nech potvrdzuju tvoje tvrdenia. To holandska sprava ma ako "soft targets" lietadla alebo opevnenia. Nie ako by jeden predpokladal z tvojho postu: domy a civilov.
Opat sa opytam, kedze tu otazku si odignoroval. Ak je municia s DU taka bezpecna, preco Americania eviduju kazde jej pouzitie? Inak neeviduju kazdy vystrel to by si sa dozvedel z tej spravy. Kebyze si ju precitas, mozno by si sa kopec zaujimavych veci dozvedel, aspon nejaky zakladny prehlad o tom ako to cele funguje, ked uz na to potrebujes mat taky silny nazor, aspon by si si ho vedel podlozit nejakymi faktami.
Ano, gratulujem, A-10 je naozaj lietadlo a nie tank. Kebyze mam nejaku statistiku ako to pouzivali tanky, tak by som ju pridal, ale neviem o tom ze by taka existovala. Toto som ti sem len dal, (1) aby som vyvratil tvoj uplny nicim nepodlozeny vymysel ze vacsinu znecistenia DU v Iraku mali na starosti bunker busters - ak to nie je uplny vymysel tak pridaj svoj zdroj, (2) aby si sa mohol dovzdelat ako sa asi tak realne municia na bojisku pouziva. Ano, nie su to tanky, ale mozes si z toho nejake paralely odvodit, (3) aby si videl aky je geograficky rozsah pouzitia DU na bojisku. Ked si potom zoberies tieto udaje, vies to skusit aplikovat na pripad tejto vojny.