Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
To, že BTC je len pseudoanonymný, je podľa mňa výhoda. Ak totiž nechceš mať spárovanú svoju identitu s BTC, ktorý vlastníš, sú spôsoby, akými toho vieš docieliť. No a zároveň táto pseudoanonymita zaručuje totálnu transparentnosť úplne všetkých transakcií, takže nikto nemôže robiť žiadne šmeliny ako double spend a podobne.
BTC
rozumiem, len si myslim ze je fajn ze existuju aj ine kryptomeny s rozdielnymi vlastnostami ako Btc
rozumiem, len si myslim ze je fajn ze existuju aj ine kryptomeny s rozdielnymi vlastnostami ako Btc
Čím viac študujem kryptomeny, tým viac som presvedčený o tom, že sú to super riešenia na problémy, ktoré neexistujú alebo sú úplne marginálne.
Teda až na Bitcoin, to je veľmi elegantné riešenie na jeden z najpálčivejších problémov, ktorý do jeho vzniku nebol v podstate nikdy dostatočne dobre vyriešený - problém neštátnych peňazí, ktoré nemôžu byť nikým kontrolované a svojvoľne emitované
Teda až na Bitcoin, to je veľmi elegantné riešenie na jeden z najpálčivejších problémov, ktorý do jeho vzniku nebol v podstate nikdy dostatočne dobre vyriešený - problém neštátnych peňazí, ktoré nemôžu byť nikým kontrolované a svojvoľne emitované
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mozes to vysvetlit?Pilifo napísal: 21 apr 2023, 11:12 Ja som presvedčený o tom, že každá jedna kryptomena AKA shitcoin môže byť regulovaná okrem Bitcoinu, ten je plne decentralizovaný a nie je žiadna centrálna entita, ktorá by sa dala regulovať. Priznala to už aj americká ministerka financií Janet Yellen.
https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen ... avity_and/
Ktora centralna entita stoji za ETH, BTG, XBC, XMR, alebo najznamejsim shitcoinom DOGE?
Nie je medzi nimi rozdiel oproti BTC, vsetky su decentralizovane. BTC si uziva vynimocnost len preto, ze bol prvy.
Na ETH sa mi nepáči to, že sa presne vie, kto za ním stojí - Vitalik Buterin. Potom je tam ďalšia veľká entita - Ethereum Foundation. Samozrejme to nie sú jediní hráči, ktorí kontrolujú vývoj ETH, ale čiste teoreticky by si regulátori mali na koho došliapnuť, ak by veľmi chceli a mohli by tak zásadne ovplyvniť budúcnosť ETH.
Ostatné shitcoiny príliš nesledujem, ale sú to dosť podobné prípady - Do Kwon a LUNA, Charles Hoskinson a ADA, CZ a BNB, Billy Markus a DOGE, atď. Ak by si regulátori chceli zakľaknúť na Satoshi Nakamota, tak good luck with that.
Potom je tu ešte ďalší aspekt - rozdistribuovanie coinov medzi holderov. BTC je najrovnomernejšie rozdistribuovaný, ETH menej, ale stále dostatočne, ale potom sú tu shitcoiny ako SOL, o ktorých sa vie, že väčšinu držia VCs, takže vedia zásadným spôsobom manipulovať cenu.
Ostatné shitcoiny príliš nesledujem, ale sú to dosť podobné prípady - Do Kwon a LUNA, Charles Hoskinson a ADA, CZ a BNB, Billy Markus a DOGE, atď. Ak by si regulátori chceli zakľaknúť na Satoshi Nakamota, tak good luck with that.
Potom je tu ešte ďalší aspekt - rozdistribuovanie coinov medzi holderov. BTC je najrovnomernejšie rozdistribuovaný, ETH menej, ale stále dostatočne, ale potom sú tu shitcoiny ako SOL, o ktorých sa vie, že väčšinu držia VCs, takže vedia zásadným spôsobom manipulovať cenu.
-
harrison314
Hardcore addict
Takze, to ze ma Bitcoin neznamenaho autora je vyhoda? Nemylsim si. Bitcoin je poplarny, len pre to, ze bol prvy a ze ludia sa na nom chucu nabalit. No 98% percent ludi ho vyuziva ako spekulativny akciovy trh. To je vsteko.
A dnes mi nahodou vyskocilo video od tohto crypto nadcenca, ktory popisuje, ako moze velky stat znicit Bitcoin keby chcel:
A dnes mi nahodou vyskocilo video od tohto crypto nadcenca, ktory popisuje, ako moze velky stat znicit Bitcoin keby chcel:
Ja vidím hlavný zádrhel v Kirillových predpokladoch, kedy nedomýšľa dôsledky, ktoré by nastali. Ak by sa väčšina bánk rozhodla odpojiť transakcie s krypto burzami od SWIFTu, tak by to znamenalo veľkú príležitosť pre menšie banky/štáty, ktoré sú krypto friendly, pretože by videli, že vďaka tomuto svojmu postoju môžu prilákať veľmi veľa kapitálu. Vo veľmi malom merítku je to vidieť v El Salvadore, do ktorého sa prisťahovalo nemálo krypto nadšencov potom, ako uzákonili BTC ako zákonné platidlo. A to je krajina, ktorá patrí medzi tie s najväčšou krimininalitou na svete. Ak by to spravila nejaká krajina 1. sveta, tak na takomto kroku brutálne zbohatne. Najskôr by to bola nejaká ázijská krajina...
Za ďalšie, ten predpoklad, že by cena spadla z aktuálnych takmer $30 000 na $1000 je tiež dosť nereálny. Aktuálne je podľa chain analýz na burzách držaných okolo 2 miliónov BTC z 19 miliónov, ktoré sú naťažené, takže 30-násobný prepad ceny absolútne nehrozí, aj keby sa predal všetok BTC v order bookoch. Trend je skôr opačný - špekulantov ubúda po krachoch veľkých firiem v roku 2022, ktorí boli zlikvidovaní a BTC na burzách tiež ubúda - presúva sa do softwarových alebo hardwarových peňaženiek držiteľov, ktorí týmto krokom dávajú jasne najavo, že predávať BTC sa asi nechystajú.
No a k 51%-nému ataku - Kirill vo videu nepochopil, že síce finančne je to pre bohatý štát len úplný mini výdaj, prakticky je to oveľa ťažšie realizovateľné, v podstate nemožné, pretože by to znamenalo, že by si tento štát musel odkúpiť ten výkon/hash rate od mining poolov a ak by si ťažiari začali uvedomovať, k čomu sa schyľuje, tak by im proste ten hash rate neprenajali, keďže by si tým ochránili vlastné záujmy. No a zapojiť do celosvetovej ťažiarskej siete počítače s takým výkonom, aby ste dosiahli 51% hash rate celej siete, je ešte menej reálne, pretože taký výkon zďaleka nemá ani celá IT infraštruktúra vlády USA.
Za ďalšie, ten predpoklad, že by cena spadla z aktuálnych takmer $30 000 na $1000 je tiež dosť nereálny. Aktuálne je podľa chain analýz na burzách držaných okolo 2 miliónov BTC z 19 miliónov, ktoré sú naťažené, takže 30-násobný prepad ceny absolútne nehrozí, aj keby sa predal všetok BTC v order bookoch. Trend je skôr opačný - špekulantov ubúda po krachoch veľkých firiem v roku 2022, ktorí boli zlikvidovaní a BTC na burzách tiež ubúda - presúva sa do softwarových alebo hardwarových peňaženiek držiteľov, ktorí týmto krokom dávajú jasne najavo, že predávať BTC sa asi nechystajú.
No a k 51%-nému ataku - Kirill vo videu nepochopil, že síce finančne je to pre bohatý štát len úplný mini výdaj, prakticky je to oveľa ťažšie realizovateľné, v podstate nemožné, pretože by to znamenalo, že by si tento štát musel odkúpiť ten výkon/hash rate od mining poolov a ak by si ťažiari začali uvedomovať, k čomu sa schyľuje, tak by im proste ten hash rate neprenajali, keďže by si tým ochránili vlastné záujmy. No a zapojiť do celosvetovej ťažiarskej siete počítače s takým výkonom, aby ste dosiahli 51% hash rate celej siete, je ešte menej reálne, pretože taký výkon zďaleka nemá ani celá IT infraštruktúra vlády USA.
-
harrison314
Hardcore addict
Prakticky to tak byt nemusi. Ono staci SWIFTOM pohrozit a bitcoin by padol dole tak, ze by ho chceli holdovat len blazni. A ani ku ziadnemu odpojeniu by nedoslo. Popripade by zamietli len medzinarocdne platby suvisiace s cryptom.Pilifo napísal: 24 apr 2023, 10:58 Ja vidím hlavný zádrhel v Kirillových predpokladoch, kedy nedomýšľa dôsledky, ktoré by nastali. Ak by sa väčšina bánk rozhodla odpojiť transakcie s krypto burzami od SWIFTu, tak by to znamenalo veľkú príležitosť pre menšie banky/štáty, ktoré sú krypto friendly, pretože by videli, že vďaka tomuto svojmu postoju môžu prilákať veľmi veľa kapitálu. Vo veľmi malom merítku je to vidieť v El Salvadore, do ktorého sa prisťahovalo nemálo krypto nadšencov potom, ako uzákonili BTC ako zákonné platidlo. A to je krajina, ktorá patrí medzi tie s najväčšou krimininalitou na svete. Ak by to spravila nejaká krajina 1. sveta, tak na takomto kroku brutálne zbohatne. Najskôr by to bola nejaká ázijská krajina...
Lenze ty prepokladas, ze po tom kroku by malo crypto nejaku cenu? Na co je mi mena, za ktoru si nic nekupim?
Popravde nepoznam ani som nepocul o nikom, kto by mal crypto penazenku, vsetci bezni pouzivatelia idu cez burzy.Pilifo napísal: 24 apr 2023, 10:58 Za ďalšie, ten predpoklad, že by cena spadla z aktuálnych takmer $30 000 na $1000 je tiež dosť nereálny. Aktuálne je podľa chain analýz na burzách držaných okolo 2 miliónov BTC z 19 miliónov, ktoré sú naťažené, takže 30-násobný prepad ceny absolútne nehrozí, aj keby sa predal všetok BTC v order bookoch. Trend je skôr opačný - špekulantov ubúda po krachoch veľkých firiem v roku 2022, ktorí boli zlikvidovaní a BTC na burzách tiež ubúda - presúva sa do softwarových alebo hardwarových peňaženiek držiteľov, ktorí týmto krokom dávajú jasne najavo, že predávať BTC sa asi nechystajú.
V predcodzich vytkach suhlasim. No tu nie.Pilifo napísal: 24 apr 2023, 10:58 No a k 51%-nému ataku - Kirill vo videu nepochopil, že síce finančne je to pre bohatý štát len úplný mini výdaj, prakticky je to oveľa ťažšie realizovateľné, v podstate nemožné, pretože by to znamenalo, že by si tento štát musel odkúpiť ten výkon/hash rate od mining poolov a ak by si ťažiari začali uvedomovať, k čomu sa schyľuje, tak by im proste ten hash rate neprenajali, keďže by si tým ochránili vlastné záujmy. No a zapojiť do celosvetovej ťažiarskej siete počítače s takým výkonom, aby ste dosiahli 51% hash rate celej siete, je ešte menej reálne, pretože taký výkon zďaleka nemá ani celá IT infraštruktúra vlády USA.
Pre velke stty su to zanedbatelne sumy, navyse zabudas, ze tenh vykon si vedia prenajat aj mnostevnov zlavou, ci uz od samotnych minerov alebo od cloudov (napriklad Azure poskytuje na prenajom aj vykonne hradlove polia) alebo si proste daju ASIC-y vyrobit na tajnu zakazku.
A pri tychto vsetkych veciacih stat ani nepotrebuje tych 51% alebo zakazat crypto, staci, ze ukaze ze tie kecy okolo nezavislosti a neovplivnitelnosti Bitcoinu vie rozustit lusknutim prstu a dovera v neho proste praskne.
Osobne si myslim (no je to len moja konspiracna teoria), ze ma k tomu najblizsie Cina, kedze ma/mala na svojom uzemi najviac taziarov, pricom vieme ako to maju cinske firmy. Ak by chcela ublizit Bitcoinu tak s tym nema najmensi problem, no myslim, ze momentalne je pre nu lepsie ked ma svojich taziarov pod kontrolou.
Chtějí utáhnout kryptoměnám smyčku kolem krku - YouTube
Bitcoin nutne nepotrebuje pre svoje fungovanie burzy. Vo whitepaperi bol definovaný ako peer to peer systém, takže 2 ľudia sa stretnú na ulici alebo online, jeden pošle druhému fiat a druhý prvému Bitcoin. Na tento prevod nepotrebuješ žiadne inštitúcie podporujúce SWIFT. Áno, ak by všetky banky na svete zrušili krypto burzám SWIFT, asi by sa značne aspoň na istú dobu znížil volume tradovaných Bitcoinov, ale nezabilo by ho to. Zároveň takýto scenár je prakticky nemožný, to je rovnako pravdepodobné, ako keby si povedal, že každý jeden štát na svete bude cenzurovať internety ako dnes v Číne.harrison314 napísal: 24 apr 2023, 13:19 Prakticky to tak byt nemusi. Ono staci SWIFTOM pohrozit a bitcoin by padol dole tak, ze by ho chceli holdovat len blazni. A ani ku ziadnemu odpojeniu by nedoslo. Popripade by zamietli len medzinarocdne platby suvisiace s cryptom.
Lenze ty prepokladas, ze po tom kroku by malo crypto nejaku cenu? Na co je mi mena, za ktoru si nic nekupim?
Asi nemáš úplne prehľad, ale po krachoch veľký krypto búrz a DeFi krypto firiem v 2022 sa brutálne akceleroval odliv krypta z búrz do HW/SW peňaženiek, kde majú ľudia 100%-nú kontrolu nad svojimi peniazmi.harrison314 napísal: Popravde nepoznam ani som nepocul o nikom, kto by mal crypto penazenku, vsetci bezni pouzivatelia idu cez burzy.
Čím dlhšie Bitcoin a jeho blockchain funguje, tým je ťažšie nad ním prevziať kontrolu, keďže hashrate stále rastie. A nejaký štát si môže dať vyrobiť ASICy na tajnú zakázku, ale je zase nemožné, že by im to dokázali výrobcovia dodávať rýchlejšie ako tempo, ktorým rastie hashrate. Takže lúsknutím prstu žiadny štát kontrolu nad BTC sieťou neprevezme. Inak najviac ťažiarov, presnejšie najväčší hashrate, má USA, nie Čína. Čína už asi 10-krát zakázala BTC a ťažbu, ale to spôsobilo akurát to, že ťažiari sa odtiaľ presunuli do BTC friendly krajiny, väčšinou do Kazachstanu.harrison314 napísal: V predcodzich vytkach suhlasim. No tu nie.
Pre velke stty su to zanedbatelne sumy, navyse zabudas, ze tenh vykon si vedia prenajat aj mnostevnov zlavou, ci uz od samotnych minerov alebo od cloudov (napriklad Azure poskytuje na prenajom aj vykonne hradlove polia) alebo si proste daju ASIC-y vyrobit na tajnu zakazku.
A pri tychto vsetkych veciacih stat ani nepotrebuje tych 51% alebo zakazat crypto, staci, ze ukaze ze tie kecy okolo nezavislosti a neovplivnitelnosti Bitcoinu vie rozustit lusknutim prstu a dovera v neho proste praskne.
Osobne si myslim (no je to len moja konspiracna teoria), ze ma k tomu najblizsie Cina, kedze ma/mala na svojom uzemi najviac taziarov, pricom vieme ako to maju cinske firmy. Ak by chcela ublizit Bitcoinu tak s tym nema najmensi problem, no myslim, ze momentalne je pre nu lepsie ked ma svojich taziarov pod kontrolou.
-
harrison314
Hardcore addict
pifko - mne nemusis vyvstlovat ako funguje bitcoin a POW, p2p siete, ja to viem (a prave pre to Bitcoin tak heitujem).
Navyse opakujem, je super, ze mas bitcoin ale na co ti je, ked s neho nevies spravit skutocne peniaze, za ktore si kupis aj nieco ine ako drogy a zbrane. Okrem toho staty maju aj ine zakonne mosznosti ako vytlacit obchodovanie s kryptomenami na okraj spolocnosti (no neznamenalo by to ich koniec).
Tu ide len o to, kto ma vetsieho (pretoze POW tak funguje) a myslim, ze by vyhrali staty. Tam ani nejde o to prevziat kontrolu. Staci to spravit nerentabilne.
Nerob si o taziaroch a bitcoine iluzie.
Pre to som zdroraznoval, ze v mojej bubline.Pilifo napísal: 04 máj 2023, 10:45 Asi nemáš úplne prehľad, ale po krachoch veľký krypto búrz a DeFi krypto firiem v 2022 sa brutálne akceleroval odliv krypta z búrz do HW/SW peňaženiek, kde majú ľudia 100%-nú kontrolu nad svojimi peniazmi.
Navyse opakujem, je super, ze mas bitcoin ale na co ti je, ked s neho nevies spravit skutocne peniaze, za ktore si kupis aj nieco ine ako drogy a zbrane. Okrem toho staty maju aj ine zakonne mosznosti ako vytlacit obchodovanie s kryptomenami na okraj spolocnosti (no neznamenalo by to ich koniec).
Ale hasharate nebude rast do nekonecna. Raz to prestane byt rentabilne/udrzatelne.Pilifo napísal: 04 máj 2023, 10:45 Čím dlhšie Bitcoin a jeho blockchain funguje, tým je ťažšie nad ním prevziať kontrolu, keďže hashrate stále rastie. A nejaký štát si môže dať vyrobiť ASICy na tajnú zakázku, ale je zase nemožné, že by im to dokázali výrobcovia dodávať rýchlejšie ako tempo, ktorým rastie hashrate. Takže lúsknutím prstu žiadny štát kontrolu nad BTC sieťou neprevezme. Inak najviac ťažiarov, presnejšie najväčší hashrate, má USA, nie Čína. Čína už asi 10-krát zakázala BTC a ťažbu, ale to spôsobilo akurát to, že ťažiari sa odtiaľ presunuli do BTC friendly krajiny, väčšinou do Kazachstanu.
Tu ide len o to, kto ma vetsieho (pretoze POW tak funguje) a myslim, ze by vyhrali staty. Tam ani nejde o to prevziat kontrolu. Staci to spravit nerentabilne.
Ja považujem Bitcoin sa skutočnejšie peniaze ako fiat. Je nemanipulovateľný, nemôže si niekto svojvoľne vytlačiť/vyťažiť viac BTC, keď sa mu to hodí, ten, kto vlastní privátny kľúč, má nad svojimi BTC 100%-nú kontrolu, je necenzúrovateľný, atď. Štáty síce môžu vydať zákon, ktorý by kryptomeny zakazoval, ale jeho vynucovanie je vec druhá. Ak som dostatočne opatrný, viem nakúpiť BTC úplne anonymne, takže štát sa ani nemá ako dozvedieť, že nejaký BTC vôbec vlastním. Takže zákaz môže odradiť akurát niekoho, kto vôbec netuší, ako BTC funguje. Zároveň P2P trady môžu bez problémov fungovať aj v prípade zákazu. Taktiež zákaz vlastnenia BTC v štátoch ako Čína a Rusko očividne nemá skoro žiadny efekt, keďže sú to štáty s 2. a 3. najväčším hashratom na svete, takže ťažba tam fičí ostošesť a z toho môžeme tušiť, že obyvatelia tam držia BTC tiež. A ja sa im nečudujem, z týchto krajín sa svoje bohatstvo prakticky iným spôsobom ako cez BTC vyviesť nedá. Nehnuteľnosť si neprenesieš, zlato alebo cash ti na hranici zhabú, peniaze z bankového účtu alebo akcie z brokerského účtu ti pri prevode do zahraničia bloknú...harrison314 napísal: 05 máj 2023, 7:57
Prečo by hashrate nerástol donekonečna? Síce odhadovať, čo sa stane po vyťažení všetkých BTC, je pomerne ťažké, tak ja si myslím, že vtedy akurát asi trochu vzrastú poplatky, aby bolo stále profitabilné potvrdzovať transakcie. Odhady však sú, že posledný BTC bude vyťažený až v 2140, takže to mi už môže byť v podstate jedno.harrison314 napísal: 05 máj 2023, 7:57 Ale hasharate nebude rast do nekonecna. Raz to prestane byt rentabilne/udrzatelne.
Akým iným spôsobom chceš ťažbu spraviť nerentabilnú? Na ťažbu sa využíva z dosť veľkej časti elektrina z obnoviteľných zdrojov, takže aj keby BTC išiel s cenou dole, tak ťažiarom, ktorí majú energiu skoro "zadarmo" sa tá ťažba oplatí stále. Sám rozmýšľam nad tým, že keď do 2-3 rokov pôjdem do FVE, tak budem ťažiť BTC v slnečných mesiacoch, aby som spotreboval čo najviac prebytkov, ktoré vo zvyšku spotrebičov v dome nevyužijem.
https://zive.aktuality.sk/clanok/IvS5wd ... -taziarov/
v clanku sa spomina, ze by sa to aplikovalo aj keby pouzivali telenu energiu na tazenie. A prave takto mozu dat staty tazbe po prstoch.
v clanku sa spomina, ze by sa to aplikovalo aj keby pouzivali telenu energiu na tazenie. A prave takto mozu dat staty tazbe po prstoch.
Nie, týmto spôsobom môžu dať po prstoch akurát tak ťažobným firmám, ktoré ťažia BTC. A tie sa akurát asi presunú do Kanady alebo iného krypto prívetivejšieho štátu, kde budú môcť ťažiť bez komoušských daňových zákonov ako tento návrh.
Jednotlivci, ktorí ťažia doma z FVE alebo aj zo siete, ak majú elektrinu dostatočne lacnú, sú úplne v pohode a vysmiati, tým ťažbu nemôže zakázať nikto. Pri tej ťažbe z FVE ich nemôže nikto nikdy zregulovať, pretože nemá ani ako prísť na to, že BTC doma ťažia.
Autoeditácia príspevku po 2 hod 8 min 39 sek:
Jednotlivci, ktorí ťažia doma z FVE alebo aj zo siete, ak majú elektrinu dostatočne lacnú, sú úplne v pohode a vysmiati, tým ťažbu nemôže zakázať nikto. Pri tej ťažbe z FVE ich nemôže nikto nikdy zregulovať, pretože nemá ani ako prísť na to, že BTC doma ťažia.
Autoeditácia príspevku po 2 hod 8 min 39 sek:
Tí šaškovia sa to už ani nesnažia skrývať...
Nejde prehrat, posledne dve videa mi dava ako sukromne.
dnes som sa dozvedel veselu novinu. cca 1000 eur co som uz dlho mal na krakene vo FIATe za predaj bitcoinu ked vystupal prvy krat na 30k som myslel ze mi tam kysnu a sypal som si popol na hlavu ze som mal viac prilezitosti ked to padlo a nenakupil som. no ja mudra hlava som si este v januari 2021 spravil order ze ked to nahodou niekedy padne na 15.500 eur tak nech nakupi. a uplne som na to zabudol.
no a dnes random pozriem na kraken cca po roku a zistim ze order zbehol v novembri a ked pozriem graf za posledny rok tak to bolo vlastne uplne minimum.
nie ze by som na tom nejak mal zbohatnut (ani to realne nie su moje peniaze, ja s nimi iba investujem) ale som sa dnes potlaplal po ramene ze som si velmi pekne tipol.
humble brag over.
no a dnes random pozriem na kraken cca po roku a zistim ze order zbehol v novembri a ked pozriem graf za posledny rok tak to bolo vlastne uplne minimum.
nie ze by som na tom nejak mal zbohatnut (ani to realne nie su moje peniaze, ja s nimi iba investujem) ale som sa dnes potlaplal po ramene ze som si velmi pekne tipol.
humble brag over.
Good job, aacid!
Teraz si to už len pošli do HW peňaženky, aby si ten BTC skutočne vlastnil a kontroloval.
Teraz si to už len pošli do HW peňaženky, aby si ten BTC skutočne vlastnil a kontroloval.
A HW peňaženky Trezor lebo Ledger si celkom pokašlal reputáciu.