Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 14 máj 2023, 18:24 A ja cely cas reagujem, ze isto nie vsetci, ze ti, ktori maju obsluhovat radar na Diego Garcia ho nepotrebuju, preto im ho ani nekupia a neposlu v tom cvicit do Norska.
opäť máš mierne deformované vnímanie reality
Nie, konkrétny vojak Smith na základni Diego Garcia nebude mať v sklade Diego Garcia jedinú sadu zimnej výbavy so svojím menom, ale v rôznych skladoch v UK sú pripravené státisíce sád zimnej výbavy pre vojakov veľkosti XL
Takže ak ho preveria do Škótska, tak nakluse do skladu a jednu zo sad svojej veľkosti si vyzdvihne, pričom keď sa mu pokazí, tak si vyzdvihne novú
tu tvrdis, ze ho maju pre kazdeho
áno, presne tak, dokonca pre každého viackrát a rôzneho veku
Asi sa to nedá vysvetliť jednoduchšie
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 14 máj 2023, 18:37 opäť máš mierne deformované vnímanie reality
Nie, konkrétny vojak Smith na základni Diego Garcia nebude mať v sklade Diego Garcia jedinú sadu zimnej výbavy so svojím menom, ale v rôznych skladoch v UK sú pripravené státisíce sád zimnej výbavy pre vojakov veľkosti XL
Takže ak ho preveria do Škótska, tak nakluse do skladu a jednu zo sad svojej veľkosti si vyzdvihne, pričom keď sa mu pokazí, tak si vyzdvihne novú
Ako sa mi podarilo vytvorit pocit, ze to ja rozporujem?

Ja hovorim, ze ak vedia, ze na Diego Garcia maju 1000 ludi, staci o tisic menej sad. Lebo ked Smith bude v Skotsku, tak ho niekto vystrieda.
beardie
Redeemer
Redeemer

Stále ti nie je jasné, že keď má nejaká armada stotisíc vojakov, tak majú vyššie státisíce vybav? Rôzneho veku?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ukrajinská armáda zasáhla velící stanoviště ruských důstojníků u Bachmutu - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/H9shJ/zpravy-svet-o ... d=20871407

**
Blastbit napísal: 14 máj 2023, 14:52 Neviem ako vy ale ja ako civilista mám nohavice aj zimnu bundu do - 40°C,
v Ba nebol v zime poriadny mraz cez den ani neviem kolko rokov dozadu, takze tu clovek oblecenie do -40 by urcite nevyuzil :D . Jediné moje vyslovene zimne oblečenie su rukavice a teplá čiapka, bunda je tak do -5 max. :)
militarol
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa militarol »

Uz si absolutne komicky s tym. Tvoja cela myslienka bola v tom, ze NATO prehra proti Rusku, lebo ved zima a nemaju na to oblecenie. Uz sme ti to milionkrat sa snazili vysvetlit a nic. Maju vybavu pre kazdeho a kazdy jeden vojak bude mat vsetko potrebne.
Potom sa nas tu snazis nachytat na tom, ze niekto na ponorke nebude mat teple oblecenie ci co vlastne chces povedat. Bude mat vsetko potrebne. Takze ak niekomu na ponorke nepridelia hned spacak do -50C tak nebude schopny viest vojnu proti Rusku a tym padom mas pravdu a NATO prehra, lebo nema oblecenie? Ehm...
Pochop to, ze ako celok maju vsetko potrebne. Tvoje rusosexualne predstavy na tom nic nezmenia.

Takze ako to je? NATO prehra lebo nema oblecenie?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 14 máj 2023, 18:54 Stále ti nie je jasné, že keď má nejaká armada stotisíc vojakov, tak majú vyššie státisíce vybav? Rôzneho veku?
Aky zmysel ma pre armadu kupit supravu vybavy pre prislusnikov, ktori to nepouziju. Hopkins, ktory je kryptolog a sedi v Skotsku v kancliku ju nepouzije nikdy. Ale je prislusnik, tak by ju pre neho mali drzat. Alebo Johns, ktory je vojensky neurochirurg. V Bristole zachranuje zranenych vojakov. Ten si tu sadu tiez nikdy nebude musiet vyzdvihnut.

To je cele co pisem.

Autoeditácia príspevku po 1 min 40 sek:
militarol napísal: 14 máj 2023, 19:08 Tvoja cela myslienka bola v tom, ze NATO prehra proti Rusku, lebo ved zima a nemaju na to oblecenie.
To som nikdy nenapisal. Maximalne som pred 8 rokmi citoval odbornicku. Co som si to dovolil?! :nono:

Autoeditácia príspevku po 38 sek:
militarol napísal: 14 máj 2023, 19:08 Takze ak niekomu na ponorke nepridelia hned spacak do -50C tak nebude schopny viest vojnu proti Rusku a tym padom mas pravdu a NATO prehra, lebo nema oblecenie?
Ani toto som nikdy nenapisal.
militarol
Light Expert
Light Expert

Ty sa uz tocis a stracas vo svojich klamstvach. Napisal si nasledovne ako dovod, preco NATO nevyhra proti Rusku:
jackb napísal: 28 statov o sile 3,6M vojakov ma aspon 0,85M prislusnikov specialnych sil, ktori maju vystroj a vycvik na rusku klimu?
Cize su uplne jasne implikoval, ze v Rusku by mohli bojovat len specialne jednotky so specialnou vystrojou a vycvikom na rusku klimu :smt006 .

Taktiez si z toho jasne naznacil, ze darmo ma NATO vela vojakov a pocetnu prevahu, ale v skutocnosti im to nepomoze, lebo vojaci NATO nemozu kvoli nedostatku oblecenia bojovat v Rusku :smt006

Potom si tu splietal veci ako to, ze spanielske nakladiaky nebudu fungovat v Rusku, cize velka cast vybavy NATO nebude v Rusku fungovat :D .

Inac, aj toto bolo dobre, rusky bavlneny natelnik lepsi ako hightech UK termopradlo :smt033
jackb napísal: z osobnej skusenosti je teplejsi balvneny natelnik ruskej armady (kupis v armyshope) ako hightech britske termopradlo. a to som prozapadny.
jackb
Redeemer
Redeemer

Pred 8 rokmi. To vnimas? Spracuvas tu informaciu? To bolo kedy si z nemeckej armady robil strandu aj Washington Post.

Uz mi daj pokoj. Spanieli pindaju ako ich vlada rozhadzuje na blosti, ale nakupi kazdej jednotke auta, ktore v Rusku nastartuju ked bude rano -25°C. Lebo ved tolko je v Melile a na Tenerife vzdy. A aj ked len mala cast ich armady je Pyrenejach, tak maju sadu handier do pyrenejskej zimy pre kazdeho prislusnika, hlavne pre tych z lodi v Stredomori. Vyhral si. Len uz mi daj pokoj. Vdaka.

Aj v tom si vyhral, ze mne bolo telpejsie v niecom z Municaku po malo po sebe popis v azbuke a nie v Heat Holder. Prepac, ze moja subjektivna skusenost bola ina ako tvoja. Ako som si to mohol dovolit.

Co myslite, co je s Lukasenkom? Je len bezne chory, alebo dostal caj s poloniom ci trenky s novičokom? A preco by ho Putler odstranoval, ked sa sprava ako poslusny nohsled?
militarol
Light Expert
Light Expert

jackb napísal: 14 máj 2023, 19:44 Pred 8 rokmi. To vnimas? Spracuvas tu informaciu? To bolo kedy si z nemeckej armady robil strandu aj Washington Post.

Uz mi daj pokoj. Spanieli pindaju ako ich vlada rozhadzuje na blosti, ale nakupi kazdej jednotke auta, ktore v Rusku nastartuju ked bude rano -25°C. Lebo ved tolko je v Melile a na Tenerife vzdy. A aj ked len mala cast ich armady je Pyrenejach, tak maju sadu handier do pyrejskej zimy pre kazdeho prislusnika, hlavne pre tych z lodi v Stredomori. Vyhral si. Len uz mi daj pokoj. Vdaka.

Aj v tom si vyhral, ze mne bolo telpejsie v niecom z Municaku po malo po sebe popis v azbuke a nie v Heat Holder. Prepac, ze moja subjektivna skusenost bola ina ako tvoja. Ako som si to mohol dovolit.
Ano, to sa robi bezne, ides kupovat auto a specifikujes v akych teplotach s nim budes jazdit a podla toho ho vyrobia a nikde inde nebude fungovat :lol: obzvlast armadna technika, take nakladiaky alebo tanky, urcite spanielske Iveco alebo ich Leopardy 2E tanky su specialne upravene, ze budu fungovat len v teple :lol: . Tomu sam neveris. A melies totalne sprostosti. Co bude dalsie? Pusky vojakov z Portugalska nebudu fungovat na severe Europy?

Zaujimave, ze Portugalsko a Spanielsko posiela techniku na Ukrajinu, chudaci, este nevedia co ich caka :nono: .

Spanielsky vojak ma na sklade 2 tricka a jednu sadu sandalov, ak by musel bojovat inde, tak holt smola :nono: . V pripade kupenia vetroviek nastane pad vlady :smt033 .

A tym sa cela ta tvoja teza o tom, ze v Rusku by bola nasaditelna len mala cast NATO uplne rozpada. Bola to sprostost a ziadne tvoje fantazmagorie na tom absolutne nic nemenia.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 14 máj 2023, 19:44 Co myslite, co je s Lukasenkom? Je len bezne chory, alebo dostal caj s poloniom ci trenky s novičokom? A preco by ho Putler odstranoval, ked sa sprava ako poslusny nohsled?
Mozno nejaka choroba, alebo sa posmykol a zranil si ruku, mal nieco obviazane. Pripadne si predstavit co sa s nim stane ak sa v Rusku nieco pokasle s Putinovym rezimom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Lukašenko ma 68rokov, to je vek ked sa moze zo zdravotneho hladiska stat už cokolvek. Pre Putina by bolo rizikove sa ho teraz v tejto zlozitej situacii zbavovat.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Mohol by som vas troch, co sa tu hadate uz cez 3 strany poprosit, aby ste bud prestali, alebo zalozili novu temu? :D Tuto temu som vzdy rad cital rano pri piti kavy a sracke na WC, chalani sem davali vzdy zaujimave clanky a update-y z frontu, no posledne dni, co sa tu hadate, kym si precitam vase hadky a najdem tie zaujimave linky napr. od Goga ma aj ta sracka prejde :D Dakujem :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Snad sa raz dozvieme ako to s tým zostrelením skutočne bolo: či to má na svedomí omylom vlastná ruská protivzdušná obrana alebo či to nejakým spôsobom dokázali Ukrajinci . V každom prípade pre Rusko je strata tychto nie lacných strojov značnou ranou.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz

**
Prigožin nabídl Ukrajině prozrazení pozic ruských jednotek, tvrdí list - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz

-toto je dobrá pikantéria ak je to pravda. Na druhej strane moze ist o vedomú snahu Západu zdiskreditovat Prigozina v ociach Putina. Ale uveritelna je aj verzia ze to Prigozin skutocne tuto ponuku Ua dal, lebo ak by sa AFU stiahla z Bachmutu, tak by on "zlízol všetku smotanu" .
jackb
Redeemer
Redeemer

Ku tomu Lukasenkovi - ak by mal len zlomenu ruku, asi by sa nemusel ponahlat domov a potom do nemocnice.

Je pravda aj to, ze priblizit Bielorusko ku legitimne zvolenej vlade nie je pre Putina vyhodne. Napriklad by sa skratil front, ZSU by mohli presunut vojakov na vychod a juh... teda ak nema Lukasenko nahradnika, ktory by to po nom prevzal. Skor si myslim, ze od sfalsovanych volieb ten rezim stoji na jeho osobe a s nim padne.

Nevidim dovod, na to, aby sa ZSU stiahli z Bachmutu, ked zacali nepriatela vytlacat. Ak dokazu military stranky zdielat mapy s koncetraciou mobilnych telefonov na fronte, ak ma Ukrajina prenajate spionazne satelity a sukromny Maxar im snad stale dodava nove a nove satelitne zabery, tak taky "obchod" nema ziadny vyznam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mozno aj tato "tajna" ponuka od Prigozina je ten dovod, preco od urciteho casu mu zjavne Putin prestal doverovat a jeho Wagnerovcov vojensky podporuje menej ako na zaciatku. Tazko povedat, mozu to byt rôzne zákulisné "hry" na oboch stranach.

**
Zo strany americkych vysokých šarží sa začínajú stále viacej ozývať výzvy aby verejnost rátala s tým, že skôr či neskôr pride na Ua fronte pravdepodobne k patovej situácii. Dôvodov je viacero:
1/ pocet novych vojakov ktorych moze Ua do buducna mobilizovat je vyrazne obmedzenejsi ako je tomu v pripade Ruska
2/vojna je pre Ua a jej Zapadnych spojencov drahá a Ua ekonomika je neustale negativne ovplyvnovana priebehajucimi bojmi+ celková únava domáceho obyvatelstva z vojny
3/pre Usa su prioritou Indo-pacificky region /aka Čína/, Rusko je až na druhom mieste
4/Západne výrobne kapacity pre zbrane a municiu na podporu Ua su značne obmedzené

Takže nastavajuca Ua protifenziva bude najvacsou bitkou celej vojny a nech dopadne jej vysledok akokolvek, tak nasledne bude Ua tlačené Zapadom do nejakej formy dohody s Ruskom. Ono ani nie je v zaujme Zapadu Rusko za každú cenu "ubiť" čo by nepochybne viedlo nasledne k rozpadu Ruska čo by generovalo ešte viacej otázok a problemov ako je tomu dnes./Napr by sa oblasti Ruskeho Dalekeho vychodu dostali este viacej pod vplyv Číny/
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

No presne pre toto bude dolezite ako dopadne ukrajinska ofenziva. Rusi uz vyzeraju vycerpani a realne uz nemaju kapacity robit velke ofenzivy. Ak sa podobna vycerpanost ukaze pre Ukrajincov, vojna sa definitivne dostala do patovej situacie. Ak ale Ukrajinci ukazu ze este maju kapacitu na to oslobodzovat uzemia, bude sa v konflikte pokracovat. Aj tak sa ale nebavime o tom, ze by Ukrajinci dobili vsetky okupovane uzemia, bavime sa skor o niektorych castiach, napr. prave prepojenie na Krym, co je pre Ukrajincov strategicka priorita. Neviem si ale predstavit ze by teraz napr. chceli Ukrajinci "oslododzovat" Donetsk, co je mesto s milionom pro-ruskych obyvatelov. Na to by potrebovali nasobne vacsie utocne kapacity ako momentalne maju k dispozicii.
gogo956
Redeemer
Redeemer

eMPiko napísal: 15 máj 2023, 9:49 No presne pre toto bude dolezite ako dopadne ukrajinska ofenziva. Rusi uz vyzeraju vycerpani a realne uz nemaju kapacity robit velke ofenzivy. Ak sa podobna vycerpanost ukaze pre Ukrajincov, vojna sa definitivne dostala do patovej situacie. Ak ale Ukrajinci ukazu ze este maju kapacitu na to oslobodzovat uzemia, bude sa v konflikte pokracovat. Aj tak sa ale nebavime o tom, ze by Ukrajinci dobili vsetky okupovane uzemia, bavime sa skor o niektorych castiach, napr. prave prepojenie na Krym, co je pre Ukrajincov strategicka priorita. Neviem si ale predstavit ze by teraz napr. chceli Ukrajinci "oslododzovat" Donetsk, co je mesto s milionom pro-ruskych obyvatelov. Na to by potrebovali nasobne vacsie utocne kapacity ako momentalne maju k dispozicii.
áno, nemá zmysel pre AFU sa prilis focusovat na Donbas a vychodnu oblast. Tieto casti ma Rusko pod svojim vplyvom uz prilis dlho a tym padom aj malo dost casu vytvorit tam sofistikovanu obrannu sieť ktorej prekonanie by bolo prilis zdlhavé a náročné na obete. Zaroven to uzemie je priamo prepojene na Rusko tj vyborna dostupnost a logistika pre rusku armadu.
Takže zostava najlepsia moznost: preseknut koridor az k Melitopolu. Nasledne sa prerusi kompletne zasobovanie zeleznicou na JZ Ukrajinu a z casti na Krym. Kanal zasobujuci vodou Krym prestane fungovat. Tu sa to zastaví a Zelensky povie: "Mame tieto tromfy, zaroven dokazeme znicit Kercsky most čo by vam situaciu na Kryme este viacej skomplikovalo. Poďme jednať."
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 15 máj 2023, 9:392/vojna je pre Ua a jej Zapadnych spojencov drahá
tento hoax sa pravidelne objavuje, ale je to cista blbost
4/Západne výrobne kapacity pre zbrane a municiu na podporu Ua su značne obmedzené
nominalne alebo realne?
lebo imho ani jedno
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 15 máj 2023, 10:01 tento hoax sa pravidelne objavuje, ale je to cista blbost

nominalne alebo realne?
lebo imho ani jedno
Nejde o sumy ako také, tie nie su až tak velké. Ide o to, že stale viacej sa znižuje podpora obyvatelov Zapadu ktori ako argument pouzivaju práve financnu stranku veci. Tento /ocakavany/ trend znizovania podpory rastie vsetkymi statmi, dokonca aj tam kde doteraz bola podpora velmi vysoka /napr ČR/.
V Usa sice Republikani formalne stale postoj proti Rusku podporuju ale tato podpora je stale slabsia.
**
Čo sa tyka municie, tak ide o to, že AFU pouziva stale vela tazkych zbraní sovietskej/ruskej/Ua vyroby ktoré pouzivaju iný kaliber ako je tomu u zbraní standardu Nato. To znamena že tuto municiu je potrebne zhanat doslova po celom rozvojom svete. Napr sa pouziva Pakistanska municia, ale ta zase nie je az tak kvalitna :)
A co sa tyka municie standardu Nato /zasoby,vyroba/ tam situacia tiez nie je dobra. Ma to aj reálne vysvetlenie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Lenže v strednej a východnej Európe už je to v podstate jedno, či rastie odpor obyvateľov k dodávkam zbraní. Lebo napr. my sme už Ukrajine dali asi všetko, čo sme mohli dať. A moderné zbrane ako húfnice a náboje do artilérie sme Ukrajine nedávali, ale normálne predávali. Teraz je na rade Západ, že čo sú ochotní poskytnúť Ukrajine zo svojich moderných zbraní.

A že je vojna drahá? No je. Však je drahá aj pre Rusko. Vždy vojny boli o peniazoch a ekonomickej sile. Podľa mňa sme už z toho najhoršieho vonku. Inflácia ide pomaly dole, ceny ropy sa znormalizovali, základné potraviny išli tiež dosť dole a začína sezóna, tak klesne aj cena ovocia a zeleniny.

Jediná chyba je, že stále nič nerobíme s ruskou propagandou a agentmi/kolaborantami tohto nepriateľského štátu.
Napísať odpoveď