Planovane zastaravanie
Re: Planovane zastaravanie
V kazdej pracke su komponenty, ktore sa opotrebuvaju prirodzene pouzivanim. Konkretne napr gumove tesnenia ci tlmice a dalsie. Preto nedava velmi zmysel, aby vyrobca mal povinnost v ramci povinnej zaruky vsetky komponenty vymienat pri ich opotrebeni. Ak by takato povinnost pre vyrobcu vznikla, tak prestalo by byt rentabilne takyto biznis robit a mnohe firmy by proste ukoncili cinnost.
Cim viacej regulacii v spolocnosti existuje, tym viacej spolocnost smeruje k neslobode,socializmu, k ekonomickemu upadku..
Cim viacej regulacii v spolocnosti existuje, tym viacej spolocnost smeruje k neslobode,socializmu, k ekonomickemu upadku..
Mozno nie ani tak ukoncili cinnost, ale skor by zrejme dvihli ceny.
tym ze by kazdy mal zaruku na pracku 10rokov, tak by skoro nikto nekupoval pracku novu.heker napísal: 15 máj 2023, 7:53 Mozno nie ani tak ukoncili cinnost, ale skor by zrejme dvihli ceny.
Predstav si ze mas pracku ktora ma 9rokov, nieco tam prirdozene odide, servis ti to v zaruke opravi a zase nemusis ix dalsich rokov novu pracku riesit. A pri tak nizkom predaji by sa aktualni vyrobcovia neudrzali, nech by dali cenu pracky akukolvek vysoku /co by dalej iba podporovalo ludi aby nesli do novej ale za kazdu cenu udrzali v chode tu staru/
Lavicovo orientovani obcania si castokrat neuvedomuju, ze cela dnesna ekonomika funguje na spotrebe.
Akokolvek sa tato spotreba obmedzi, tak sa to hned prejavi na zivotnej urovni celej spolocnosti.
Presne, síce ja osobne nepatrím k tým konzumentom, ktorí potrebujú mať každý rok nový mobil, každé 2 roky meniť telku, každé 4 roky auto, atď., ale uvedomujem si, že takéto regulácie prinesú stokrát viac negatív ako pozitív. Ako spomínal gogo, extrémne by sa znížili predaje nových výrobkov a celá ekonomika by išla pomaly do kytek.
Máš na toto nejakú odpoveď, Dreamer? Predpokladám, že ty by si si ideálne predstavoval 5-násobne dlhšiu životnosť všetkých výrobkov pri rovnakej cene, čo je samozrejme nonsens
Máš na toto nejakú odpoveď, Dreamer? Predpokladám, že ty by si si ideálne predstavoval 5-násobne dlhšiu životnosť všetkých výrobkov pri rovnakej cene, čo je samozrejme nonsens
Pilifo
tych negativnych faktorov ktore by priniesla prilis dlha zarucna doba je viacero
: napr menší tlak na inovácie. Firmám by sa neoplatilo dostatočne investovať do vývoja nových lepších modelov, pretože by im to nepokrylo naklady, nakolko by z dovodov nizsieho predaja klesli prijmy.
To ako ten ktory konkretny clovek casto obmiena svoje spotrebice je len jeho vec. Ale v kazdom pripade cim viacej statnych noriem, predpisov a prisnejsej legislativy, tym menej slobody, mensi rozvoj, vacsia stagnacia a pod.
tych negativnych faktorov ktore by priniesla prilis dlha zarucna doba je viacero
To ako ten ktory konkretny clovek casto obmiena svoje spotrebice je len jeho vec. Ale v kazdom pripade cim viacej statnych noriem, predpisov a prisnejsej legislativy, tym menej slobody, mensi rozvoj, vacsia stagnacia a pod.
Nesuhlasim, prave najchudobnejsi teraz doplacaju na planovane zastaravanie, lebo si mozu dovolit len lacnejsie vyrobky, ktore sa skor pokazia a nasledne musia kupovat stale nove.
Uz som to pisal viackrat, nespominam si na presne cisla, ale nieco v zmysle, ze suciastka drahsia o par centov moze predlzit zivotnost vyrobku o niekolko rokov, toto je argument, ze vyrobky by nemuseli byt extremne predrazene, ja si dokonca myslim, ze zakomponovanim tych dalsich napadov by mohla byt vyroba aj lacnejsia a rovnako opravy, teraz stoji oprava pracky mozno 200 eur, keby sa dali urcite veci lahko vymenit, mohla by byt oprava ovela lacnejsia, tiez by sa nemusela vyrazne navysovat cena kvoli dlhsej zaruke. K tym tesneniam, samozrejme by nemuseli byt sucastou zaruky, len by mali byt jednoduchsie vymenitelne, tam ide o par eur.
Malokedy sa pokazi cely vyrobok, casto sa pokazi nieco za par centov alebo par eur, ale je to cele zlepene, zamerne tak, aby sa to nedalo rozobrat a vymenit, boli aj videa, kde bol taky priklad, myslim ze som videl televizor a mobil, ze v obchode chceli stovky eur za opravu a ten clovek si to opravil sam za par eur, ale bolo to zlozite, prave kvoli tomu lepeniu.
Inovacie, o tom som uz tiez pisal, ake HW inovacie su v smartphonoch za poslednych 10 rokov? Ziadne, okrem navysenia MPX a rozlisenia, zvyseneho vykonu. Spominal som priklad, ze sa po mesiaci niekomu rozbije displej, ale casto ludia ten mobil stale pouzivaju, lebo na novy nemaju, ale keby sa dal displej, alebo sklo vymenit lahsie, tak by si to vymenili, rovnako si ludia po 2 rokoch casto kupia velmi podobny mobil, len preto, ze je "novy", ale vymenia len lowend za lowend, ale keby sli lahko vymenit veci v mobile, tak by si uz po roku mohli kupit napr. novy displej, keby sa im rozbil, po dalsom roku napr. lepsi fotak a po dalsom zase nieco ine - a tie stare casti by mohli predat, len by to muselo byt standardizovane, ako to funguje v PC, nasledne by sa predalo menej novych mobilov, ale o to viac tych displejov, fotakov, RAM a pod. Standardizaciou by sa zlepsila aj konkurencia a mohli by sa znizit aj ceny.
Dalo by sa ist viac do hlbky, ale takmer vsetko sa tu uz riesilo a nikoho moje argumenty zrejme nezaujimaju.
Uz som to pisal viackrat, nespominam si na presne cisla, ale nieco v zmysle, ze suciastka drahsia o par centov moze predlzit zivotnost vyrobku o niekolko rokov, toto je argument, ze vyrobky by nemuseli byt extremne predrazene, ja si dokonca myslim, ze zakomponovanim tych dalsich napadov by mohla byt vyroba aj lacnejsia a rovnako opravy, teraz stoji oprava pracky mozno 200 eur, keby sa dali urcite veci lahko vymenit, mohla by byt oprava ovela lacnejsia, tiez by sa nemusela vyrazne navysovat cena kvoli dlhsej zaruke. K tym tesneniam, samozrejme by nemuseli byt sucastou zaruky, len by mali byt jednoduchsie vymenitelne, tam ide o par eur.
Malokedy sa pokazi cely vyrobok, casto sa pokazi nieco za par centov alebo par eur, ale je to cele zlepene, zamerne tak, aby sa to nedalo rozobrat a vymenit, boli aj videa, kde bol taky priklad, myslim ze som videl televizor a mobil, ze v obchode chceli stovky eur za opravu a ten clovek si to opravil sam za par eur, ale bolo to zlozite, prave kvoli tomu lepeniu.
Inovacie, o tom som uz tiez pisal, ake HW inovacie su v smartphonoch za poslednych 10 rokov? Ziadne, okrem navysenia MPX a rozlisenia, zvyseneho vykonu. Spominal som priklad, ze sa po mesiaci niekomu rozbije displej, ale casto ludia ten mobil stale pouzivaju, lebo na novy nemaju, ale keby sa dal displej, alebo sklo vymenit lahsie, tak by si to vymenili, rovnako si ludia po 2 rokoch casto kupia velmi podobny mobil, len preto, ze je "novy", ale vymenia len lowend za lowend, ale keby sli lahko vymenit veci v mobile, tak by si uz po roku mohli kupit napr. novy displej, keby sa im rozbil, po dalsom roku napr. lepsi fotak a po dalsom zase nieco ine - a tie stare casti by mohli predat, len by to muselo byt standardizovane, ako to funguje v PC, nasledne by sa predalo menej novych mobilov, ale o to viac tych displejov, fotakov, RAM a pod. Standardizaciou by sa zlepsila aj konkurencia a mohli by sa znizit aj ceny.
Dalo by sa ist viac do hlbky, ale takmer vsetko sa tu uz riesilo a nikoho moje argumenty zrejme nezaujimaju.
Dreamer
aby mobil splnal normu pre vodeodolnost, sa zacina na IP + cislo, tak cely musi byt tak spraveny, ze neda sa len tak menit displej ci ine komponenty v domacich podmienkach. Pokial ma niekto tendenciu byt nepozorny k mobilu a casto sa mu stava ze displej mu praskne, tak za a/ moze byt pozornejsi, za b/ moze si nan nalepit rozne priehladne ochranne folie.
V jednom ti ale davam za pravdu, napr mi tiez vadi, ze dnesne mobily nemaju lahko vymenitelnu bateriu, pritom v minulosti to mobily umoznovali.
Apropo k tej historke "cloveka co si opravil Tv", tak nepoznam nikoho komu by sa pokazil moderny LCD TV /ak ho neposkodil mechanicky/. Ja sam som za svoj zivot mal asi 5 LCD TV a ani jeden sa nikdy nepokazil /napr jeden z nich uz ma minimalne 15rokov ak nie viac a stale funguje na 100percent/.
aby mobil splnal normu pre vodeodolnost, sa zacina na IP + cislo, tak cely musi byt tak spraveny, ze neda sa len tak menit displej ci ine komponenty v domacich podmienkach. Pokial ma niekto tendenciu byt nepozorny k mobilu a casto sa mu stava ze displej mu praskne, tak za a/ moze byt pozornejsi, za b/ moze si nan nalepit rozne priehladne ochranne folie.
V jednom ti ale davam za pravdu, napr mi tiez vadi, ze dnesne mobily nemaju lahko vymenitelnu bateriu, pritom v minulosti to mobily umoznovali.
Apropo k tej historke "cloveka co si opravil Tv", tak nepoznam nikoho komu by sa pokazil moderny LCD TV /ak ho neposkodil mechanicky/. Ja sam som za svoj zivot mal asi 5 LCD TV a ani jeden sa nikdy nepokazil /napr jeden z nich uz ma minimalne 15rokov ak nie viac a stale funguje na 100percent/.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Podobne vo vypoctovej technike neodchadzaju drahe polovodice, ale lacne kondenzatori.
A tiez suhlasim, ze pokrok v elektrospotrebicov za poslednych 10 rokov nebol raketovy, pri mobiloch je to trochu richlejsi procesor, fotak ma viac MPX (co ale neznamena lepsie fotky), notebooky maju sice viac RAM a novsi procesor, ale ich frekvencia ani pocitovy vykon sa moc nezlepsil.
A naopak ja si myslim, ze standardizovane rozhrania komponentov by priniesli viac inovacii, lebo by vznikali firmy specilizujuce sa na isty typ komponentov. To by prinieslo viac konkurencie a vecsie moznosti volneho trhu stlacit ceny dole. To iste sa udialo aj ked sa standardizovali rozhrania pre komponenty na stolne PC-cka.
Osobne nie som za 10rocnu zaruku, ale napriklad moznost opravy by som privital.
A tiez suhlasim, ze pokrok v elektrospotrebicov za poslednych 10 rokov nebol raketovy, pri mobiloch je to trochu richlejsi procesor, fotak ma viac MPX (co ale neznamena lepsie fotky), notebooky maju sice viac RAM a novsi procesor, ale ich frekvencia ani pocitovy vykon sa moc nezlepsil.
A naopak ja si myslim, ze standardizovane rozhrania komponentov by priniesli viac inovacii, lebo by vznikali firmy specilizujuce sa na isty typ komponentov. To by prinieslo viac konkurencie a vecsie moznosti volneho trhu stlacit ceny dole. To iste sa udialo aj ked sa standardizovali rozhrania pre komponenty na stolne PC-cka.
Osobne nie som za 10rocnu zaruku, ale napriklad moznost opravy by som privital.
gogo - samozrejme, ze by to slo, opat spominany priklad, Samsung Galaxy Xcover seria, ma vsetky tie normy IP a este nejake vojenske navyse a zadny kryt sa da lahko odnat, vymenit bateriu a ked uz ide toto, tak prakticky vsetky dalsie komponenty by sli vymenit tiez, lebo su az pod tym krytom, stacila by 1 skrutka, alebo system ako mali stare SIM karty, podobne RAM pamate, alebo este Motorola co mala zadne vymenitelne kryty, kde boli rozne veci, displej by sa mohol riesit podobne ako zadny kryt.
Telky sa niekedy tak nekazili, suhlasim a ja som mal napr. Samsung monitor, ktory vydrzal viac ako 15 rokov a potom znamym sa pokazili telky, monitory, alebo displeje na notebookoch uz viacero, tiez v diskusiach je vela pripadov, aj v RTVS bol pripad - bol to high-end model, ak by chcel niekto namietat, po tusim 2 a pol roku sa spravila ciara v strede obrazovky.
Ved si pozrite to minutove video z prveho prispevku temy, kde riesia prave kondenzatory v tv:
Teraz uz nejde o to, dokazat vyrobcom umysel, ale docielit, aby sa im to neoplatilo robit a vraj prave toto chce EU docielit, podla toho, co som sem daval, to chce EU, nie ja, no podla mna aspon miernejsie predlzenie zaruky je nevyhnutne a potrebne.
O standardizacii a jej vyhodach a prave o vacsej konkurencii som pisal uz viackrat, ale asi to nikto necital, pretoze stale sa tu spominaju tie iste veci, ktore nie su pravdive, realne inovacie nie su prakticky ziadne, jedna zaujimava boli prave tie vymenitelne zadne kryty Motorola, ale toto podla mna zabila prave absencia standardizacie, bolo to pre jedinu znacku a dokonca jediny model.
K bezdrotovemu nabijaniu, to tu bolo uz mozno pred 10 a viac rokmi, ale doteraz sa nerozsirilo, preco? Standardizacia, co z toho, ked mam doma bezdratovu podlozku, ked kdekolvek inde musim stale pouzivat kabel, uz davno tu mali byt univerzalne podlozky, kde by sa nabil mobil, smarthodinky, mys, gamepad, kludne aj klavesnica, notebook, len to nejde bez standardizacie.
Telky sa niekedy tak nekazili, suhlasim a ja som mal napr. Samsung monitor, ktory vydrzal viac ako 15 rokov a potom znamym sa pokazili telky, monitory, alebo displeje na notebookoch uz viacero, tiez v diskusiach je vela pripadov, aj v RTVS bol pripad - bol to high-end model, ak by chcel niekto namietat, po tusim 2 a pol roku sa spravila ciara v strede obrazovky.
Ved si pozrite to minutove video z prveho prispevku temy, kde riesia prave kondenzatory v tv:
Teraz uz nejde o to, dokazat vyrobcom umysel, ale docielit, aby sa im to neoplatilo robit a vraj prave toto chce EU docielit, podla toho, co som sem daval, to chce EU, nie ja, no podla mna aspon miernejsie predlzenie zaruky je nevyhnutne a potrebne.
O standardizacii a jej vyhodach a prave o vacsej konkurencii som pisal uz viackrat, ale asi to nikto necital, pretoze stale sa tu spominaju tie iste veci, ktore nie su pravdive, realne inovacie nie su prakticky ziadne, jedna zaujimava boli prave tie vymenitelne zadne kryty Motorola, ale toto podla mna zabila prave absencia standardizacie, bolo to pre jedinu znacku a dokonca jediny model.
K bezdrotovemu nabijaniu, to tu bolo uz mozno pred 10 a viac rokmi, ale doteraz sa nerozsirilo, preco? Standardizacia, co z toho, ked mam doma bezdratovu podlozku, ked kdekolvek inde musim stale pouzivat kabel, uz davno tu mali byt univerzalne podlozky, kde by sa nabil mobil, smarthodinky, mys, gamepad, kludne aj klavesnica, notebook, len to nejde bez standardizacie.
Dreamer
bezdrotove nabijanie sa nerozsirilo zatial z niekolkych dovodov.
Takato nabijacia podložka je pomerne drahá. Resp daju sa kupit aj lacne nabijacie podlozky ale maju velmi nizky vykon.
Tie kvalitnejsie nabijacie podlozky stoja okolo 150-200€ ale ich vykon je tiez nie moc velky,okolo 30-40W.
Dalsia vec je, ze taketo nabijanie vlastne nie je velmi ekologicke, lebo pri konverzii elektriny do mobilu sa takto strati pomerne dost energie, resp zmeni sa na nevhodne teplo.
Potom je este dalsi problem, a to, ze ked nabijas cez kabel tak mozes mobil v pohode pouzivat, ale ked ho mas polozeny na nab. podlozke tak jeho pouzivanie je nepohodlne.
Takze so standardizaciou to nic nemá.
Toto vyplakavanie ze "kedysi bolo vsetko kvalitnejsie ako dnes" moje pozorovania nepotvrdzuju. Znovu opakujem, ze som za svoj zivot mal 5x LCD TV, dalej rozne monitory,CRT aj LCD, mobily a nikdy sa z toho nic nepokazilo, dokonca cast tycho uz dnes starych zariadeni stale funguje. A ak sa nahodou nejake veci aj pokazili, tak to bolo az po mnohych rokoch. Mam viacero mobilov ktore denne pouzivam a jeden ma 6rokov a je ako novy, vsetko funguje, jedine co som na nom menil bola 2x bateria.
Apropo na modernych mobiloch sa da tiez vymenit bateria. Sikovnejsi to urobia aj doma/aj ked nie je to uplne jednoduche/ a ostatni si to mozu dat urobit v servise.
Ta tvoja taka trochu ,prepáč, ale nazvime to "posadnutosť štandardizaciou" je nezmysel. Ked uz pre nic ine, tak preto, ze zariadenia su castokrat prilis rozdielne aby u nich takato jednotna standardizacia mohla prebehnut
Rovnako predstava o "5 ci 10rocnej povinnej zarucnej dobe" je uplne mimo realitu, napr preto, ze komponenty sa prirodzene pouzivanim opotrebuvavaju.
Napr. v Usa maju iba 1rocnu zarucnu dobu.
bezdrotove nabijanie sa nerozsirilo zatial z niekolkych dovodov.
Takato nabijacia podložka je pomerne drahá. Resp daju sa kupit aj lacne nabijacie podlozky ale maju velmi nizky vykon.
Tie kvalitnejsie nabijacie podlozky stoja okolo 150-200€ ale ich vykon je tiez nie moc velky,okolo 30-40W.
Dalsia vec je, ze taketo nabijanie vlastne nie je velmi ekologicke, lebo pri konverzii elektriny do mobilu sa takto strati pomerne dost energie, resp zmeni sa na nevhodne teplo.
Potom je este dalsi problem, a to, ze ked nabijas cez kabel tak mozes mobil v pohode pouzivat, ale ked ho mas polozeny na nab. podlozke tak jeho pouzivanie je nepohodlne.
Takze so standardizaciou to nic nemá.
Toto vyplakavanie ze "kedysi bolo vsetko kvalitnejsie ako dnes" moje pozorovania nepotvrdzuju. Znovu opakujem, ze som za svoj zivot mal 5x LCD TV, dalej rozne monitory,CRT aj LCD, mobily a nikdy sa z toho nic nepokazilo, dokonca cast tycho uz dnes starych zariadeni stale funguje. A ak sa nahodou nejake veci aj pokazili, tak to bolo az po mnohych rokoch. Mam viacero mobilov ktore denne pouzivam a jeden ma 6rokov a je ako novy, vsetko funguje, jedine co som na nom menil bola 2x bateria.
Apropo na modernych mobiloch sa da tiez vymenit bateria. Sikovnejsi to urobia aj doma/aj ked nie je to uplne jednoduche/ a ostatni si to mozu dat urobit v servise.
Ta tvoja taka trochu ,prepáč, ale nazvime to "posadnutosť štandardizaciou" je nezmysel. Ked uz pre nic ine, tak preto, ze zariadenia su castokrat prilis rozdielne aby u nich takato jednotna standardizacia mohla prebehnut
Rovnako predstava o "5 ci 10rocnej povinnej zarucnej dobe" je uplne mimo realitu, napr preto, ze komponenty sa prirodzene pouzivanim opotrebuvavaju.
Napr. v Usa maju iba 1rocnu zarucnu dobu.
Keď si objavil dieru na trhu a si presvedčený o tom, že by si mal úspech s univerzálnou bezdrôtovou nabíjačkou, tak choď do toho. Ale ono to asi nebude tak jednoduché, ako si to predstavuješ.Dreamer napísal: 15 máj 2023, 21:05 Standardizacia, co z toho, ked mam doma bezdratovu podlozku, ked kdekolvek inde musim stale pouzivat kabel, uz davno tu mali byt univerzalne podlozky, kde by sa nabil mobil, smarthodinky, mys, gamepad, kludne aj klavesnica, notebook, len to nejde bez standardizacie.
Inak ako spomínal gogo, baterky a displeje na mobiloch sa dajú aj dnes meniť pomerne ľahko, YouTuby sú plné návodov. To, že si to nevieš doma vymeniť ty, nie je problém výrobcu, ale tvoj. Kamoš si na svojich smartphonoch vymenil už niekoľko bateriek a displejov. Tiež neberieš do úvahy fakt, že dnešné smartphony sú omnoho technologicky náročnejšie ako tlačidlové telefóny spred 20 rokov. Predpokladám, že od automobilky by si nepožadoval, aby spravili motor alebo prevodovku na 4 krížové šróbiky, aby si si ich doma na kolene mohol ľahko vymeniť, keď sa ti zadrú, a nemusel si s týmto mini problémom jazdiť do servisu.
Taktiež som videl video s týpkom, ktorý si kúpil nejakú použitú OLED telku za $100, pretože nefungovala a problém bol tuším v nejakom jednom kondenzátori za $0.5, ktorý stačilo vymeniť. Akurát že to nebolo o tom, že chytíš kondenzátor, vyberieš, založíš nový a problem solved. Musel istý čas analyzovať ten integrovaný obvod, aby zistil, kde je chyba a následne ten kondenzátor musel odletovať a priletovať nový funkčný. Ak nemáš znalosti, musel by si to dávať servisákovi a platiť mu za prácu, tak som presvedčený o tom, že by sa to nevyplatilo, pretože by si lacnejšie zohnal nejakú inú funkčnú telku na bazoši. Preto sa dnes relatívne lacná elektronika príliš neopravuje, ľudský čas totiž nie je veľmi lacný.
Pilifo - Skrutky v mobiloch, opat vec, ktora sa riesila, Apple zacal pouzivat uplne nestandardne skrutky, s ktorymi sa tazko manipuluje, ma tiez rozne dlzky, takze ak sa clovek zmyli, tak moze prevrtat displej, lepi bateriu, to aj ine znacky, tusim Surface dostal vobec najhorsie hodnotenie kvoli tomu, ze to neslo rozobrat bez znicenia zariadenia, ale vacsinou je to rizikove a vobec to nie je tak jednoduche - a aj keby som to ja dokazal, tak bude dalsich 10 ludi, ktori to nedokazu.
Opat spominas kondenzator, aj ked som to prave opakoval, keby pouzili o par centov drahsi kondenzator, tak by to predlzilo zivotnost o niekolko rokov a vobec by nebolo potrebne ho menit.
Opat spominas kondenzator, aj ked som to prave opakoval, keby pouzili o par centov drahsi kondenzator, tak by to predlzilo zivotnost o niekolko rokov a vobec by nebolo potrebne ho menit.
zabudas, ze existuje skupina ludi, ktori chcu mat kazdy rok novy mobil, TV, cokolvek
im je jedno, kolko kondenzator vydrzi
-
harrison314
Hardcore addict
A ti ludia mozu tu rocnu TV/mobil predat lacnejsie na bazosi a posluzi inym.beardie napísal: 16 máj 2023, 9:19 zabudas, ze existuje skupina ludi, ktori chcu mat kazdy rok novy mobil, TV, cokolvek
Veď štandard na bezdrôtové nabíjanie existuje -Qi.
Proti štandardizácii technológií nemám nič, ale štandardizovať komponenty, nedajbože celé výrobky je absolútny nezmysel.
Každá snaha o štandardizáciu bude vždy brzdiť alebo minimálne sťažovať ďalšie inovácie.
Proti štandardizácii technológií nemám nič, ale štandardizovať komponenty, nedajbože celé výrobky je absolútny nezmysel.
Každá snaha o štandardizáciu bude vždy brzdiť alebo minimálne sťažovať ďalšie inovácie.
-
harrison314
Hardcore addict
Preco?JCM01 napísal: 16 máj 2023, 10:28 Každá snaha o štandardizáciu bude vždy brzdiť alebo minimálne sťažovať ďalšie inovácie.
Lebo pri pocitacovych komponentov to prave inovacie rozbehlo.
Povedal by som, že PC je trošku iný druh elektroniky ako smartphone. Pri PC nutne nepotrebuješ, aby bol čo najmenší a najľahší, keďže sa príliš neprenáša, zatiaľ čo výroba a dizajn smartphonov je o dosť komplikovanejšia záležitosť, aby splnili parametre, ktoré požadujú zákazníci.
Takže postaviť PC na kolene z komponentov je omnoho jednoduchšie, ako postaviť na kolene použiteľný smartphone. Kvôli tomuto dôvodu štandardizácia komponentov u PC dáva zmysel, ale u smartphonov nie. A zase - tá štandardizácia nebola vynútená žiadnou reguláciou, ale prirodzeným tlakom trhu!
Takže postaviť PC na kolene z komponentov je omnoho jednoduchšie, ako postaviť na kolene použiteľný smartphone. Kvôli tomuto dôvodu štandardizácia komponentov u PC dáva zmysel, ale u smartphonov nie. A zase - tá štandardizácia nebola vynútená žiadnou reguláciou, ale prirodzeným tlakom trhu!
Zaroven-ake percento ludi ktori pouzivaju PC si ho sami zlozili resp sami upgraduju? V dnesneh bode uplne minimum ludi, lebo drviva vacsina aj tak pouziva NTB a ked potrebuju silnejsi tak idu rovno do noveho zariadenia, pretoze jednoducho chcu uplne novy ntb.
To ze ludia chcu nove veci, je ich osobna volba ako nalozit s peniazmi ktore si zarobili.
Niekto si rad kupuje elektroniku, iny auta, dalsi investuje, treti chodi na luxusne dovolenky.
To ze ludia chcu nove veci, je ich osobna volba ako nalozit s peniazmi ktore si zarobili.
Niekto si rad kupuje elektroniku, iny auta, dalsi investuje, treti chodi na luxusne dovolenky.
-
harrison314
Hardcore addict
To pre to, ze smartphone nie je na to stavany. keby bol tak by to slo, ale ja napriklad ani netrvam aby to slo spravit na kolene.Pilifo napísal: 16 máj 2023, 11:46 Takže postaviť PC na kolene z komponentov je omnoho jednoduchšie, ako postaviť na kolene použiteľný smartphone.
Navyse pri smartphnoch nie je ani problem s HW, problem byva to, ze vyrobca mu odreze aktualizacie, hoci HW by bohate stacil este X rokov.
mame tu problem s mnozstvom odpadu a ekologiou a nejako ho treba zacat riesit.
Ono aj notebooky sa daju upgradovat a tiez to nerobim sam, ale odnesiem ho dakde kde to vedia.gogo956 napísal: 16 máj 2023, 11:48 Zaroven-ake percento ludi ktori pouzivaju PC si ho sami zlozili resp sami upgraduju? V dnesneh bode uplne minimum ludi, lebo drviva vacsina aj tak pouziva NTB a ked potrebuju silnejsi tak idu rovno do noveho zariadenia, pretoze jednoducho chcu uplne novy ntb.
Lebo za posledne roky vykon procesorov nevzratol, zvetsa je treba len viac RAM.
ale kolko percent ludi to realne takto robi? ja co poznam beznych ludi, tak ani netusia ze ntb sa da upgrejdovat.harrison314 napísal: 16 máj 2023, 12:57
Ono aj notebooky sa daju upgradovat a tiez to nerobim sam, ale odnesiem ho dakde kde to vedia.
Ono po niekolkych rokoch zacne napr aj odchadzat bateria, ntb ma zvnutra natahany prach,treba novy system, a pod tj vyzaduje si servis tak ci tak. A ked si to spocitas vsetky tie naklady, tak je jednoduchsie si kupit uplne novy ntb. Samozrejme mame na mysli ludi, ktory s ntb denne pracuju, potrebuju kvalitny stroj a nemusia setrit kazde €.
Ja si od mladosti staviam kazdy pocitac sam, vratane vodnych chladeni a pod. ale to neznamena ze to tak robia aj ostatni ludia, bežný clovek chce mat od servisnych zalezitosti pokoj.