Ancap - anarchokapitalizmus

Diskusie na politické témy...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ancap - anarchokapitalizmus

Príspevok od používateľa Pilifo »

beardie napísal: 04 jún 2023, 20:11 depends
ak zijes na dlh, co zijeme takmer vsetci, tak je to vyhoda, kedze dlh je nominalne rovnaky, ale realna hodnota dlhu klesa
takze ak mam hypo 100k, priebezne to splacam a dlh sa postupne umoruje, ale o 20 rokov ma aj priemerny clovek vyrazne vyssi plat, cim sa mu realna splatka vyrazne znizuje
No nie každý žije na dlh. Ja osobne mám hypotéku, takže mi inflácia v podstate vyhovuje. Ale moji rodičia sú tesne pred dôchodkom, nemajú našťastie žiadne dlhy, splatený barák, ale nikdy okrem svojej rezidenčnej nehnuteľnosti nikam neinvestovali okrem sporiaceho účtu. No a pre takýchto ľudí je momentálny systém totálne zvrátený. Proste kopa ľudí bez hlbších znalostí si sporí na dôchodok maximálne tak cez štátny dôchodkový systém a zvyšok si odkladá na sporiaci účet a absolútne netušia, že kúpna sila ich peňazí klesá oveľa rýchlejšie ako narastá ich nominálna hodnota. Na to, aby si človek vôbec len uchoval kúpnu silu svojich peňazí, je dnes nútený investovať do finančného trhu, čo vyžaduje nemalé znalosti na to, aby investor nakoniec neprerobil. Takže takýto systém považujem vzhľadom na priemerného človeka za nemorálny. Jedným z hlavných vlastností peňazí by malo byť aj uchovanie hodnoty, čo teda fiat meny vôbec nespĺňajú. BTW aj preto sú Bitcoiny oveľa lepšie peniaze ako fiat.

Vidím to na svojej žene a aj jej najlepšej kamoške (inak povolaním špecializovanej lekárke), ktoré si obe držia všetky svoje peniaze na sporiacich účtoch a vytešujú sa, že mesačne im úrok hodí 1000 alebo 2000 Kč naviac. Ale skutočnosť, že kúpna sila tých peňazí medzitým klesla 2 až 3-násobne, im už nedochádza. Potom to musím kompenzovať ja tak, že na mojom osobnom a sporiacom účte mám pár tisíc Kč a počítam pomaly každý deň do výplaty, lebo po výplate posielam peniaze na pravidelné investície a zvyšok mesiaca musím nejako vyžiť. Niekto v našej rodine musí tú kúpnu silu našich ťažko zarobených peňazí udržiavať :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Na druhej strane nesposobuju deflacne meny utlm ekonomiky tym, ze moze byt vyhodnejsie holdovat ako investovat?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

harrison314 napísal: 04 jún 2023, 21:01 Na druhej strane nesposobuju deflacne meny utlm ekonomiky tym, ze moze byt vyhodnejsie holdovat ako investovat?
ide o mieru. Inflacia do cca 2percent by mala byt pre ekonomiku skor prospesna, ale aj o tom by sa dalo diskutovat. :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je dosť možné, že ekonomika založená na deflačných peniazoch by rástla pomalšie ako ekonomika založená na inflačných peniazoch, ale výhodou by bolo to, že by nedochádzalo k pravidelným krízam ako teraz, kedy sa misalokujú zdroje, nafúkne sa bublina v nejakých sektoroch, potom praskne, to spôsobí krach firiem, vysokú nezamestnanosť a zničené životy pre niektorých ľudí, keďže tí sa môžu dostať do finančných problémov, ktoré môžu vyústiť v rozvody, osobné bankroty, samovraždy, atď. Dominik Stroukal (český ekonóm a pedagóg na Metropolitnej univerzite v Prahe) sa v jednom podcaste pekne vyjadril o dnešnom fungovaní ekonomiky - je to taký experiment, ktorý sa však zahráva s ľudskými osudmi a keď príde k nevyhnuteľnému pádu a kríze, tak to vyústi v osobné tragédie pre nemalé množstvo ľudí. Preto považuje za morálnejšie mať lepšie peniaze ako fiat a nefičať si na Ponziho schéme bankovníctva čiastočných rezerv.

Inak aj Juraj Karpiš sa v nejakom svojom podcaste vyjadril v zmysle, že ľudia si neuvedomujú to, že aj 0%-ná inflácia je príliš vysoká. Totiž s tým, ako produktivita rastie a technológie sa zlepšujú, tak tým by mal logicky všetok tovar každým rokom zlacňovať, ak by sme mali dobré peniaze. Ale vďaka zlým peniazom sme sa dostali do situácie, v ktorej sme dnes a politici sa snažia hľadať výhovorky všade inde, len nie tam, kde v skutočnosti je koreň problému, teda v tých zlých peniazoch, ktoré takto metaforicky Karpiš nazval.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Len este zopakujem, ze Quantitative easing /co je vlastne hlavna pricina inflacie/ sposobuje nespravodlivy pristup k novo vygenerovanym peniazom. Prečo? Dôvody ktore ma teraz napadli su minimalne dva:
1/distribucia novo vygenerovanych penazi putuje v ramci ekonomiky velmi postupne, to znamena ze ti co sa dostanu k nim ako prvi tazia z vyhody ked tieto peniaze este maju vyssiu realnu hodnotu ako v okamihu ked sa tieto peniaze dostanu k poslednym v ramci financneho obehu co su napr dochodcovia, poberatelia soc. davok a pod.
2/drzitelia aktív typu nehnutelnosti a akcie su zvýhodnení na ukor chudobnejsich ktorí na tieto aktiva nemaju. Nezabudajme ze na Zapade nie je uplne bezne, aby obycajni ludia nehutelnost v ktorej trvalo byvaju aj vlastnili.

Na Zapade sa pravidelne, mnoho mnoho desatroci, pravidelne opakuju cykly hospodarskej recesie s obdobim extrmneho rastu cien akcii a nehnutelnosti. V skutocnosti je to znacnej miery "zmanažované" prelievanie aktív do ruk tych najbohatsich. Chudobní ani stredna trieda vyhody tychto cyklov nemajú ako vyuzit vo svoj prospech a dokonca na nich stracaju. Sú plne závislí iba na mzde, to znamena ze maju v rukach cierneho petra, zatial co bohati sa vezu na vlne vlastníctva skutocnych aktiv /nehn,akcie,a pod/.

Autoeditácia príspevku po 9 hod 5 min 7 sek:
Pilifo
zaujimal by ma Tvoj nazor na jednu závažnú skutočnost, s ktorou napr Viedenska ekonomicka škola nikdy nerátala lebo vychadzala iba z reálii danej doby: postupný nástup AI a jej preberanie povodne ludskych cinnosti. Napr. u Urzu som myslim na tuto temu nenasiel ziadne prednasku ani iny typ vyjadrenia /v buducnosti urcite postoj k tomu bude musiet zaujat/.
Tým že dnes nevieme predikovat ako hlboko zasiahne vývoj AI dnešnú spoločnosť, tak ťažko by sme vedeli predikovať dopady jej existencie v ramci Ancapu. Samozrejme teraz nemame na mysli napr Chatgtp co je iba defacto konverzacny robot, ale skutocne formy Ai ktore dnes sice k dispozicii nemame, ale v buducnosti existovat nepochybne budú.
Vznikom skutocnej Ai sa stane vacsina povolaní ludom nedostupnými pretoze Ai bude vediet tieto pozicie zastupit efektivnejsie a hlavne lacnejsie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo - preberanie ľudskej práce od AI vidím ako pozitívnu vec, keďže ľudia sa budú môcť následne venovať niečomu produktívnejšiemu pre spoločnosť. A aj keď niekto straší tým, že keby väčšinu práce prebrala AI, tak bežní ľudia budú živoriť, pretože budú nezamestnaní a nebudú mať peniaze, tak to ako argument neberiem. Ak by sa značná časť ľudí stala takto permanentne nezamestnanou, tak sa akurát vytvorí paralelná ekonomika, kde by si medzi sebou ľudia poskytovali služby bez využitia AI, síce menej efektívne, ale prebiehalo by to viac menej podobne ako teraz, keďže v tomto stave by vlastnili výrobné prostriedky len tí zlí bohatí kapitalisti.

Ale zase sme pri problematike dopyt vs. ponuka. Ak by tí kapitalisti chceli dosahovať zisk, museli by nastaviť ceny tak, aby si ich mohli dovoliť aj tí bežní ľudia, inak by im vlastníctvo výrobných prostriedkov bolo k ničomu, keďže by to nemal od nich kto kupovať.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Pilifo napísal: 04 jún 2023, 21:20Je dosť možné, že ekonomika založená na deflačných peniazoch by rástla pomalšie ako ekonomika založená na inflačných peniazoch...
Ono je skor pravdepodobne, ze ekonomika zalozena na deflacnej mene by sa scvrkavala, nie rastla, ten system totiz brutalne odmenuje drzanie penazi a tresta spotrebu (a teda potlaca dopyt).
Pilifo napísal: 04 jún 2023, 21:20aj 0%-ná inflácia je príliš vysoká. Totiž s tým, ako produktivita rastie a technológie sa zlepšujú, tak tým by mal logicky všetok tovar každým rokom zlacňovať, ak by sme mali dobré peniaze.
Ak by sme mali "dobre peniaze" tak by klesala nominalna cena aby sa podporil dopyt ale realna cena by zalezala od deflacie. To mas ako ked nominalna cena nejakeho tovaru stupne o 5% ale inflacia bola 10% tak vlastne tovar zlacnel (platis viac peniazmi ale maju nizsiu hodnotu). Same shit, different colour.

Ani mne sa system s inflacnou menou nepaci. Deflacna mena je IMHO vacsie zlo ale mozem sa mylit. Skusal som hladat, nenasiel som ani len experiment alebo historicku skusenost s deflacnou menou. Deflacia ako taka sa stala ale stale pri inflacnej mene - a to nie je to co hladam. Ak mas nieco (alebo niekto iny) tak sem s tym, rad si veci nastudujem.

Opat sa zopakujem - to ze alternativa netrpi nejakym problemom neznamena, ze nema este horsie problemy. A to plati aj pre Urzu, aj pre goga, aj pre mna, a vsetkych.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ako uz bolo uvedena, z mojho pohladu je asi idealna velmi mierne inflacna mena do 2percent p.a. max.
Ale tym netvrdim, ze deflacne mena by musela generovat v konecnom dosledku viacej problemov ako ich generuje dnes inflacna. Proste mame malo spolahlivych informacii, ekonomicke vztahy su velmi komplexna vec a toto su otazky na ktorych sa nevedia dohodnut ani o niekolko rádov vacsie kapacity.
Osobne som zastanca postupnych krokov. To znamena, v prvom rade by sa centralne banky mali zacat vyhybat velkym oscilaciam, tj nedovolit aby inflacia rastla do takej vysokej amplitudy, to znamena v prvom rade obmedzit ako nástroj do buducna Quantitative easing. Následne skusenosti vyhodnotit a dalsi krok by sa mal odvijat uz na zaklade tejto situacie. Ziadne velke skoky. Postupne.
Lenze pozadie Quantitative easing je také, že bohatým vyhovuje pretoze im pomaha v presune skutocnych aktiv smerom k nim.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Mises v 5 krátkych vetách teoreticky vyvrátil, prečo socializmus nemôže dlhodobo prežiť na jeho ekonomických základoch, ešte predtým, ako sa začali na konci 40. rokov testovať tieto zvrátené ideológie v praxi v celom Východnom bloku. Teda v Sovietskom zväze to fungovalo už predtým, ale Mises kritizoval socializmus už v 1920, kedy bol v praxi ešte len v plienkach...

To, čo sa však deje s EÚ reguláciami, nariadeniami a Green dealom v poslednej dobe, náramne začína pripomínať centrálne riadenú ekonomiku z Bruselu... :hmm:
Prílohy
mises.jpg
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Sranda, ze rovnaka argumentacia ide pouzit aj na archokapitalizmus :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nejde... Ale zo srandy mi napíš, čo za implikácie vyvodíš. Ak by boli pravdivé, tak by si bol asi prvý človek na svete, ktorý by dokázal, že rakúska ekonomická škola stojí na nevalidných základoch a je chybná :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pilifo napísal: 08 jún 2023, 9:45 prečo socializmus nemôže dlhodobo prežiť na jeho ekonomických základoch, ešte predtým, ako sa začali na konci 40. rokov testovať tieto zvrátené ideológie v praxi v celom Východnom bloku
Mal som na mysli toto.

Ono celkovo obhajcovia anarchokapitalizmu povazuju velmi podobne veci ako obhajcovia socializmu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zase ti to musím napísať už po niekoľkýkrát. Rakúski ekonómovia vyvrátili Marxove ponímanie ekonomiky ako dlhodobo neudržateľné ešte predtým, ako sa socializmus uviedol do praxe. Ancap sa ale nikomu na teoretickej rovine vyvrátiť ešte nepodarilo ako dlhodobo neudržateľný systém. Tie argumenty o monopoloch a ďalších veciach sú založené na vašich pocitoch, nie faktoch. Totiž monopoly (vo vašom ponímaní) v minulosti existovali, ale bolo to pre koncových zákazníkov výhodné, pretože museli držať cenu nízko a poskytovať kvalitné služby, aby im konkurencia neobsadila a neohrozila ich dominantné postavenie na trhu.

Len monopoly, ktoré posvätí štát, resp. zreguluje tak, že konkurencia prakticky nemá šancu vzniknúť, sú pre zákazníkov škodlivé. Napr. štátne školstvo, štátne zdravotníctvo, v Česku ČEZ na výrobu elektriny, na Slovensku žeby spoločnosť Slovenské elektrárne (?).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Napr. dnesny otrasny pripad ked syrsky utecenec ťažko zranil 4 deti vo Francuzsku. Podla dostupných videi sa utocnikovi snazili zabranit v jeho počínaní viacerí muži ale nedokázali to, nakolko okrem batohov nemali ako dostatocne efektivne celit jeho nožu.

V spolocnosti ktora by bola viacej libertariansky orientovana by bolo povazovane aj za normalne ze ludia maju volnejsi pristup k strelnym zbraniam a tym padom by aj bezni obcania vedeli takymto necakanym utokom lepsie čeliť. A pravdepodobne aj ten utocnik by si svoj cin viacej premyslel, ci donho pojde alebo nie. Ale v dnesnej spolocnosti ked utocnik vie ze skoro nikto zbran nema, tak je to prenho win situacia. Utocnik celu dobu co to pachal v podstate kludne kráčal, pobehoval lebo nikto naokolo aj ked bolo vela ludi ho nevedeli spacifikovat. Útočník sa opakovane vracal k obetiam /malý detom/ a znovu na ne utocil. :(

France stabbing: Four children wounded in Annecy knife attack | Reuters
https://www.reuters.com/world/europe/so ... 023-06-08/

**

Podobne ako v UK su zakazane akekolvek obranne prostriedky na verejnosti, nielen nože ale aj obranne spreje a vysledok je iba ten, že gangy zbrane napriek tomu nosia a vedia že slušní ludia su uplne bezbranni..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

https://www.nbcnews.com/news/us-news/dr ... -rcna86638

mne stale pride statisticky menej pravdepodobne ze stretnem muza s nozom ktory bude akurat tam kde som ja, bude chciet zautocit akurat na mna a zaroven bude rychlejsi nez ja ako to ze na ulici chytim random gulku lebo sa niekto 50 metrov dalej rozhodol branit...

podla tvojej logiky by v amerike nemal existovat ziadny zlocin, lebo ved tam moze mat zbran kto chce a ti utocnici si to lepsie premyslia ci sa im to oplati.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pilifo - ja som hovoril skor o spolocenskych veciach - oba rezimi su nedemokraticke, oba rezimi hovoria, ze budu fungobvat len ked na svete vymsznu demokraticke staty a oba rezimi na to aby funguli pocitaju s tym, ze ludia sa budu spravat inak ako ludia.

O monopoloch tu toho bolo dost, ale vsteko si odignoroval.

Autoeditácia príspevku po 4 min 2 sek:
gogo956 - k tomu tolko:
- noze su legalne vo francuzku, tak preco ho nik nespacifikoval nozom?
- keby smem liberatiranske drzanie zbrani, tak ten utocnik nema noz ale automaticku zbran. A su na tom este horsie ako teraz.
- keby tito ludia premyslaju, tak by nepachali taketo zlociny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 08 jún 2023, 15:09 podla tvojej logiky by v amerike nemal existovat ziadny zlocin
ale toto som nikde netvrdil. Pisal som len v zmysle, ze urcitu cast potencialnych utocnikov to od utoku odradi. Samozrejme ak ma niekto uz v hlave uplne vymetené, tak ten uz nemysli vobec a ten si za svojim pojde tak ci tak.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ancap rozhodne nemusí fungovať jedine vtedy, keby sa tak rozhodli všetky štáty na svete. Kľudne by mohol fungovať aj na dnešnom území Slovenska, keby sa tak ľudia rozhodli. To, že by to už nebol suverénny štát, by neznamenalo, že by ho okamžite mohol obsadiť nejaký susedný štát. S najväčšou pravdepodobnosťou by ľudia na tomto území boli ekonomicky silnejší ako pri dnešnom štátnom zriadení, takže by si mohli dovoliť zaplatiť aj lepšiu armádu ako armáda SR momentálne.

A ak sa ti nepáči takáto predstava, tak potom by SR tiež kľudne mohla fungovať ako minarchistický štát, ktorý by mal pod sebou max. armádu a nejakú úzku skupinu predstaviteľov, ktorí by reprezentovali štát na medzinárodnej úrovni. Ale do akéhokoľvek iného trhu by štát nijako nezasahoval...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo
ono sa to ani nevylucuje, ze napr nejaky stat by bol minarchisticky a aby bol v nejakom vacsom vojenskom zvazku s inymi statmi, alebo by mohol mat nejaku zmluvu s tymto zvazkom. Napr donedavno Finsko nebolo v Nato ale malo s nim velm iuzke zmluvy takze vpripade napadnutia by Nato nejakym posobom Finsku pravdepodobne pomohlo. :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 08 jún 2023, 15:16 ale toto som nikde netvrdil. Pisal som len v zmysle, ze urcitu cast potencialnych utocnikov to od utoku odradi. Samozrejme ak ma niekto uz v hlave uplne vymetené, tak ten uz nemysli vobec a ten si za svojim pojde tak ci tak.
ja len ze nasilnych zlocinov v USA urcite nie je menej ako v krajinach kde zbrane nie su tak bezne dostupne cim som chcel poukazat na to ze tento argument asi nebude uplne relevantny.
gogo956 napísal: 08 jún 2023, 15:16V spolocnosti ktora by bola viacej libertariansky orientovana by bolo povazovane aj za normalne ze ludia maju volnejsi pristup k strelnym zbraniam a tym padom by aj bezni obcania vedeli takymto necakanym utokom lepsie čeliť. A pravdepodobne aj ten utocnik by si svoj cin viacej premyslel, ci donho pojde alebo nie. Ale v dnesnej spolocnosti ked utocnik vie ze skoro nikto zbran nema, tak je to prenho win situacia. Utocnik celu dobu co to pachal v podstate kludne kráčal, pobehoval lebo nikto naokolo aj ked bolo vela ludi ho nevedeli spacifikovat. Útočník sa opakovane vracal k obetiam /malý detom/ a znovu na ne utocil. :(
Napísať odpoveď