No nie každý žije na dlh. Ja osobne mám hypotéku, takže mi inflácia v podstate vyhovuje. Ale moji rodičia sú tesne pred dôchodkom, nemajú našťastie žiadne dlhy, splatený barák, ale nikdy okrem svojej rezidenčnej nehnuteľnosti nikam neinvestovali okrem sporiaceho účtu. No a pre takýchto ľudí je momentálny systém totálne zvrátený. Proste kopa ľudí bez hlbších znalostí si sporí na dôchodok maximálne tak cez štátny dôchodkový systém a zvyšok si odkladá na sporiaci účet a absolútne netušia, že kúpna sila ich peňazí klesá oveľa rýchlejšie ako narastá ich nominálna hodnota. Na to, aby si človek vôbec len uchoval kúpnu silu svojich peňazí, je dnes nútený investovať do finančného trhu, čo vyžaduje nemalé znalosti na to, aby investor nakoniec neprerobil. Takže takýto systém považujem vzhľadom na priemerného človeka za nemorálny. Jedným z hlavných vlastností peňazí by malo byť aj uchovanie hodnoty, čo teda fiat meny vôbec nespĺňajú. BTW aj preto sú Bitcoiny oveľa lepšie peniaze ako fiat.beardie napísal: 04 jún 2023, 20:11 depends
ak zijes na dlh, co zijeme takmer vsetci, tak je to vyhoda, kedze dlh je nominalne rovnaky, ale realna hodnota dlhu klesa
takze ak mam hypo 100k, priebezne to splacam a dlh sa postupne umoruje, ale o 20 rokov ma aj priemerny clovek vyrazne vyssi plat, cim sa mu realna splatka vyrazne znizuje
Vidím to na svojej žene a aj jej najlepšej kamoške (inak povolaním špecializovanej lekárke), ktoré si obe držia všetky svoje peniaze na sporiacich účtoch a vytešujú sa, že mesačne im úrok hodí 1000 alebo 2000 Kč naviac. Ale skutočnosť, že kúpna sila tých peňazí medzitým klesla 2 až 3-násobne, im už nedochádza. Potom to musím kompenzovať ja tak, že na mojom osobnom a sporiacom účte mám pár tisíc Kč a počítam pomaly každý deň do výplaty, lebo po výplate posielam peniaze na pravidelné investície a zvyšok mesiaca musím nejako vyžiť. Niekto v našej rodine musí tú kúpnu silu našich ťažko zarobených peňazí udržiavať