Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Bryndzu som kupoval v Jednote od tohto vyrobcu
https://nika.sk/bryndza/
https://nika.sk/bryndza/
A mas na nu aj nejke podozrenie, ci sa iba pytas ci ju mozes dostat?
Pozeral som ako sa bryndza vyraba a je otazka kde bola vyrobená a pri akej teplote bolo varené mlieko.
Ten prípad co bol medializovany sa tykal tusim nejakeho salasa v PB.
Toto by malo byt z nejakej výroby co predáva pre siet Coop, tiez som donedávna kupoval bryndzu z coop ale tá je zasa od nejakého výrobcu z Turca, tiez sa tam pýsalo, ze je nepasterizovaná, no moc by som tomu neveril, kedze som isty cas kupoval nepasterizovanú bryndzu zo Zázrivej a tá chutila dost inac, nebola vobec taka vodnata ako byva bezna bryndza ale bola to skor taka tvrdsia kompaktna droliaca sa hmota, tazko vsak povedat aky je postup pri vyrobe, ci je kazda ina.
Normalne sa mlieko zahrieva na nejaku teplotu, videl som proces kedy ho zahrievali na 32C pri vyrobe hrudky, pri vyrobe syra na bryndzu 40C, kde sa necha tyzden zriet. Ak by bola pasterizovana, tak tam sa ta to mlieko zohrieva asi az na 85C, pripadne 50-70C, to ale nie je pasterizacia ale termizacia, aky je tam presny rozdiel neviem, ale asi to tiez nici rozne bakterie a viry. Ak bola nepastrizovana, tak tam je ohrev asi len do 40C.
Autoeditácia príspevku po 2 dni 13 hod 6 min 8 sek:
Videl už nieko u nas na oblohe Muskove satelity? U nás sa moc nepozerám na oblohu, no keď som bol posledne v Bulharsku tak som to tam videl, neviem či v našich zemepisných šírkach také niečo vidieť, no bol to celkom zážitok, som najprv myslel, že je to nejaké pristávajúce lietadlo, no išlo to po oblohe v jasnej dlhej čiare.
Pozeral som ako sa bryndza vyraba a je otazka kde bola vyrobená a pri akej teplote bolo varené mlieko.
Ten prípad co bol medializovany sa tykal tusim nejakeho salasa v PB.
Toto by malo byt z nejakej výroby co predáva pre siet Coop, tiez som donedávna kupoval bryndzu z coop ale tá je zasa od nejakého výrobcu z Turca, tiez sa tam pýsalo, ze je nepasterizovaná, no moc by som tomu neveril, kedze som isty cas kupoval nepasterizovanú bryndzu zo Zázrivej a tá chutila dost inac, nebola vobec taka vodnata ako byva bezna bryndza ale bola to skor taka tvrdsia kompaktna droliaca sa hmota, tazko vsak povedat aky je postup pri vyrobe, ci je kazda ina.
Normalne sa mlieko zahrieva na nejaku teplotu, videl som proces kedy ho zahrievali na 32C pri vyrobe hrudky, pri vyrobe syra na bryndzu 40C, kde sa necha tyzden zriet. Ak by bola pasterizovana, tak tam sa ta to mlieko zohrieva asi az na 85C, pripadne 50-70C, to ale nie je pasterizacia ale termizacia, aky je tam presny rozdiel neviem, ale asi to tiez nici rozne bakterie a viry. Ak bola nepastrizovana, tak tam je ohrev asi len do 40C.
Autoeditácia príspevku po 2 dni 13 hod 6 min 8 sek:
Videl už nieko u nas na oblohe Muskove satelity? U nás sa moc nepozerám na oblohu, no keď som bol posledne v Bulharsku tak som to tam videl, neviem či v našich zemepisných šírkach také niečo vidieť, no bol to celkom zážitok, som najprv myslel, že je to nejaké pristávajúce lietadlo, no išlo to po oblohe v jasnej dlhej čiare.
Áno, keď ich vtedy prvykrát tak hromadne vypúšťal, tak som ich videl. Blikajúce bodky letiace za sebou v priamke.retkvic napísal: 28 jún 2023, 21:08 Videl už nieko u nas na oblohe Muskove satelity? U nás sa moc nepozerám na oblohu, no keď som bol posledne v Bulharsku tak som to tam videl, neviem či v našich zemepisných šírkach také niečo vidieť, no bol to celkom zážitok, som najprv myslel, že je to nejaké pristávajúce lietadlo, no išlo to po oblohe v jasnej dlhej čiare.
jj, mne to ale prislo skor ako svietiaca priamka pohybujuca sa smerom na more a ku koncu bola trochu prerusovana(asi nejaka pauza medzi satelitmi), ale bola celkom dlha. Pritom taka blbost ale padla mi z toho sanka.
tak je to fascinujuce, do vesmiru strielame veci celkom kratko, zopar desatroci. doteraz so bola vysada krajin, dostat raketu na obeznu drahu bolo nieco co vyzadovalo tolko zdrojov ze nikto iny okrem tych najbohatsich krajin si to nemohol dovolit.
a teraz zrazu tu mas privatnu firmu ktora si veselo striela na obeznu drahu stovky satelitov aby mohla predavat internet.
raz som niekde cital ze v zmluvnych podmienkach starlinku (alebo v nejakom inom dokumente) boli referencie na internet na marse. proste Musk planuje rovnaky starlink aj na marse.
ina privatna firma bude za chvilu robit turisticke vylety do vesmiru...
a stale viac a viac institucii planuje kadeco vo vesmire, cinana smeruju na mesiac myslim.
a teraz zrazu tu mas privatnu firmu ktora si veselo striela na obeznu drahu stovky satelitov aby mohla predavat internet.
raz som niekde cital ze v zmluvnych podmienkach starlinku (alebo v nejakom inom dokumente) boli referencie na internet na marse. proste Musk planuje rovnaky starlink aj na marse.
ina privatna firma bude za chvilu robit turisticke vylety do vesmiru...
a stale viac a viac institucii planuje kadeco vo vesmire, cinana smeruju na mesiac myslim.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
To nie je celkom parvda, sukromne firmy strielaju satelity do vesmiru uz najmenej 40 rokov (telekomunikacne, meteorologicke, aj na pripojenie k internetu, TV).aacid napísal: 29 jún 2023, 8:53 tak je to fascinujuce, do vesmiru strielame veci celkom kratko, zopar desatroci. doteraz so bola vysada krajin, dostat raketu na obeznu drahu bolo nieco co vyzadovalo tolko zdrojov ze nikto iny okrem tych najbohatsich krajin si to nemohol dovolit.
ale tak oni si nechavali tie satelity vystrelit rusmi alebo nasa alebo ESA, nie?
nie som ziadny odbornik na vesmir ale v hlave mam ze velmi malo institucii ma schopnost nieco dostat do vesmiru.
nie som ziadny odbornik na vesmir ale v hlave mam ze velmi malo institucii ma schopnost nieco dostat do vesmiru.
-
harrison314
Hardcore addict
Alebo Cinou, NASA? alebo Indiou.
Tiez nie som odbornik na finnacovanie, ale myslim, ze spocitaku si si musel kupit celu raketu, neskor sa vynesenie nakladu na orbitu sa predavalo ako sluzby (tak vyniesli slovensky cubesat). Ale aj tie rakety vyrabalo plno inych firiem.
SpaceX je slavnejsia len vdaka, tomu, ze ju vedie egomaiacky miliardar, ktory slubil veci, ktore nemoze splnit svojim investorom. Tiez sa mi zda, ze SpaceX je dost financovana cez NASA, kvoli tomu, ze Nasa si od toho slubuje nahradu za raketoplany.
Je to len o peniazoch.
Co sa miale nepaci, je ze SpaceX, repektive starlink zapleveloval obeznu drahu, stazuju sa na to vesmirne agentury aj astronomovia, ktorym take obrovske mnozsvo satelitov stazuje pozorovania.
Tiez nie som odbornik na finnacovanie, ale myslim, ze spocitaku si si musel kupit celu raketu, neskor sa vynesenie nakladu na orbitu sa predavalo ako sluzby (tak vyniesli slovensky cubesat). Ale aj tie rakety vyrabalo plno inych firiem.
SpaceX je slavnejsia len vdaka, tomu, ze ju vedie egomaiacky miliardar, ktory slubil veci, ktore nemoze splnit svojim investorom. Tiez sa mi zda, ze SpaceX je dost financovana cez NASA, kvoli tomu, ze Nasa si od toho slubuje nahradu za raketoplany.
Je to len o peniazoch.
Co sa miale nepaci, je ze SpaceX, repektive starlink zapleveloval obeznu drahu, stazuju sa na to vesmirne agentury aj astronomovia, ktorym take obrovske mnozsvo satelitov stazuje pozorovania.
K tym pozorovaniam, som si teraz pozeral k tým "Starlink trains", tak volaju tie pasy satelitov, ze od teraz niekedy uz prave zacali vypustat tie satelity s nejakou menej reflexnou upravou aby to prave nerusilo astro pozorovania, si ale celkom neviem predstavit ze by niekedy v buducnosti mali byt na obeznej drahe desiatky tisic takychto satelitov a cez ne by sa mali predierat este aj kozmicke lode s posadkami na vesmirne stanice, prípadne ze by to nezhorsilo situaciu s vesmirnym odpadom. Aktualne je na obeznej drahe zeme nieco cez 7 tisic satelitov a z toho vyse 4000 je Muskovych a ma ich byt este 10x tolko.
Synovec má sesternicu, je mi tá jeho sesternica nejaká rodina? Ak hej tak aká?
Ak by to bola tvoja rodina, tak jeho sesternica by bola zároveň tvoja neter alebo dcéra. Čiže nie, v priamej pokrvnej línii nie ste príbuzní a máš pole čisté, dvojhlavé detičky mať pravdepodobne nebudete.Blastbit napísal: 03 júl 2023, 20:40 Synovec má sesternicu, je mi tá jeho sesternica nejaká rodina? Ak hej tak aká?
Pri upratovani sa nasla marcipanovo cokoladova tycinka ktorej ale expsiracia vyprsala pred vyse 5timi rokmi. Velmi ma zaujima ako moze po tej dobe chutit, ale netusim ci nie je nebezpecne ju konzumovat. Aky mate nazor? Mam ist do toho? Okrem chuti som zvedavy ci sa s tym telo vyporiada, preto by som ju chcel celu zjest a cakat co sa stane /100gramov/

Obal je necelistvy tj po celu dobu bol tam pristup vzduchu. Zvonku iba vidno taku mierne bielu vrstvu ako u starych cokolad.
Obal je necelistvy tj po celu dobu bol tam pristup vzduchu. Zvonku iba vidno taku mierne bielu vrstvu ako u starych cokolad.
Mliečne výrobky nejesť po tak dlhej expirácii.
Podla popisu obsahuje aj susene plnotucne mlieko ale je uvedene az skoro na konci zoznamu takze jeho celkove pouzite mnozstvo je velmi nizke. Ma este niekto na to nazor?
-
harrison314
Hardcore addict
Mysli, ze ked si das fakt maly kusok, tak to prezijes bez nasledkou.
Ked si das viac maximalne do pol hodiny vyhladas zachod
Ale neckaj od toho dobru chut.
ja by som to ochutnal bez obav. pokial to nebude na pohlad vypadat plesnivo alebo zhnito tak by sa nic zle stat nemalo.
aj napriek tomu ze je to 5 rokov po zaruke, je to v ochrannej atmosfere, od vyroby sterilizovane (pravdepodobne, pokial by nebolo tak by to bolo zhnite), co tomu moze byt?
ale urcite to bude vysusene, sprachnivele a asi to bude chutit dost zatuchnuto. ale tam by som povedal ze to konci.
aj napriek tomu ze je to 5 rokov po zaruke, je to v ochrannej atmosfere, od vyroby sterilizovane (pravdepodobne, pokial by nebolo tak by to bolo zhnite), co tomu moze byt?
ale urcite to bude vysusene, sprachnivele a asi to bude chutit dost zatuchnuto. ale tam by som povedal ze to konci.
Cielom misie je zjest ju celuharrison314 napísal: 04 júl 2023, 8:51 Mysli, ze ked si das fakt maly kusok, tak to prezijes bez nasledkou.
aacid
praveze obal je poskodeny takze v ochrannej atmosfere to nebolo. Ale celu dobu to bolo v suchu. Asi to skusim
Máme v rodine expertku, ktorá si škrečkuje bonboniéry a potom ich ponúka návštevám. Parádna čokoláda s bielym povrchom a likér vo vnútri už bol odparený. Vyplul som aj ten 1 bonbón, ktorý som ochutnal.
Kukni kolko % obsahuje cukru. Tipujem cez 40%. A cukor je konzervant cize by to nemalo by skazene. Chut bude ale otrasna 
Potom daj vedieť aká bola
Ak po ochutnaní zacítiš na jazyku nepríjemnú akoby páliu dochuť, tak by som odporúčal nepokračovať 
Tiež se mali deda diabetika, čo nam vždy ponukal bonbonieri trochu po, ale okrem bleh chuti cokolady sa nic nestalo.
Tiež se mali deda diabetika, čo nam vždy ponukal bonbonieri trochu po, ale okrem bleh chuti cokolady sa nic nestalo.