Na cestach mame obmedzenu rychlost a pritom aj tak stale policajti rozdavaju pokuty. Znamena to ze obmedzena rychlost je zla?Pilifo napísal: 21 júl 2023, 11:21Opäť to potvrdzuje naivnú predstavu ľudí, že regulácie sú jediné správne riešenie..
Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?
Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?
Este by mohli tu rychlost v autach prekracovat aj 13 rocni 
Este doplnim na to margo regulacie, nejde len o regulaciu veku a podmienok predaja ale aj o regulaciu samotneho tovaru (potrebne testovanie a oznacovanie povodu / sily (obsahu thc) / regulacia chemie pouzivanej na dopestovanie atd).
Este doplnim na to margo regulacie, nejde len o regulaciu veku a podmienok predaja ale aj o regulaciu samotneho tovaru (potrebne testovanie a oznacovanie povodu / sily (obsahu thc) / regulacia chemie pouzivanej na dopestovanie atd).
Toto je ale veľký rozdiel oproti predávaniu psychotropných látok. Majiteľ/správca cesty má právo určovať si pravidlá, za akých sa môže využívať jeho cesta.wladas napísal: 21 júl 2023, 12:32 Na cestach mame obmedzenu rychlost a pritom aj tak stale policajti rozdavaju pokuty. Znamena to ze obmedzena rychlost je zla?
Ak ale štát zakáže predajcom trávy/alkoholu/drog predávať mladistvým, tak sú to práve tie nezmyselné regulácie. Ja som teda abstinent a ani na strednej som nepil, ale nikdy som nezažil situáciu, kedy by si moji spolužiaci holdujúci alkoholu alebo cigaretám/tráve povedali: "Tak máme smolu, tento víkend nebudeme piť a húliť, keďže nám ten alkohol a trávu nikde nepredajú. Budeme si musieť počkať do 18-ky.". Našli sa skratky alebo si matroš zohnali od nejakého veľmi pochybného zdroja.
Seriózne, WTF?!
Vies povedat ze keby sa zrusila regulacia napr alkoholu tak by sa nezvysilo mnostvo pozite mladistvimi?
Lebo ja si dovolim odhadnut ze by sa dost zvysila.
No ja si dovolím odhadovať, že by sa nezvýšila vzhľadom na skúsenosti z histórie.
Primárny účel prohibície bol tiež to, aby hlavy rodín prestali prepíjať svoje výplaty a mali tak peniaze na živenie rodín. Akurát že v reále nastal presný opak - konzumovalo sa rovnako ako predtým, problém bol ten, že za alkohol chlapi míňali ešte viac peňazí, keďže bol kvôli čiernemu trhu, ktorý mala obsadený mafia, drahší. Ešte že si to po pár rokoch uvedomila aj americká vláda a prohibíciu zrušila...
Podobný efekt má zákaz predaja alkoholu mladistvým aj dnes. Buď si ho zoženú cez nejakého dospelého kamoša, ktorý ho kúpi v obchode, čo je ten lepší prípad alebo horší prípad - zoženú nejaké domáce pálenky, u ktorých nie je možné overiť kvalitu.
Primárny účel prohibície bol tiež to, aby hlavy rodín prestali prepíjať svoje výplaty a mali tak peniaze na živenie rodín. Akurát že v reále nastal presný opak - konzumovalo sa rovnako ako predtým, problém bol ten, že za alkohol chlapi míňali ešte viac peňazí, keďže bol kvôli čiernemu trhu, ktorý mala obsadený mafia, drahší. Ešte že si to po pár rokoch uvedomila aj americká vláda a prohibíciu zrušila...
Podobný efekt má zákaz predaja alkoholu mladistvým aj dnes. Buď si ho zoženú cez nejakého dospelého kamoša, ktorý ho kúpi v obchode, čo je ten lepší prípad alebo horší prípad - zoženú nejaké domáce pálenky, u ktorých nie je možné overiť kvalitu.
Apropo v Europe je v roznych krajinach dost rozdielna legislativa ohladom pitia alkoholu a tych nasich 18rokov je z tych vyssich hranic. Napr v Nemecku a aj dalsich krajinach sa da pivo a vino pit od 16/v pritomnosti a s povolenim zakonneho zastupcu/
S tym by som - koniec koncov - tiez suhlasil - ak si mladistvy a tvoj zakonny zastupca (rodic) s tym suhlasi a dohliada na to tak to je ok, trebarz aj pri tom soferovani (to ak sa nemyslim sa u nas moze dokonca v 17 ak je s tebou rodic?).
Ale tento argument by sa dal pouzit aj opacne. Ak zvysime hranicu napr na 25 rokov tak tak sa pravdepodobne statisticky bude pit menej. Je to ale cesta ktorou chceme ako spolocnost ist? Tj stale viacej restrikcii.wladas napísal: 21 júl 2023, 13:28 Vies povedat ze keby sa zrusila regulacia napr alkoholu tak by sa nezvysilo mnostvo pozite mladistvimi?
Ja napr si pamatam ze ked sme s partiou chodili pit na strednej do krciem tak nikdy sa nas nikto nepytal na vek dokonca aj ked medzi nami boli ludia este z nladsich rocnikov, ci dievcata.
Proste k alkoholu ci drogam vseobecne sa mladi vedia dostat velmi lahko ci je to legalne alebo nie.
Niektori spoluziaci ficali na trave skoro denne, co ale upozornujem nepokladam za spravne ale rizikove spravanie.
U nas na sidlisku ti nenaliali v ziadnom podniku - to bol najtazsi pristup k alkoholu - si dat pivo v krcme (~2005).
Drogy to bolo o inom, to sa samozrejme dalo zohnat aj ked si nechcel.
Drogy to bolo o inom, to sa samozrejme dalo zohnat aj ked si nechcel.
Hegy
no u mna to bolo okolo 1995
no u mna to bolo okolo 1995
Kto vie, ako je tomu dnes 
Ale posledne tyzdne chodime s fellakmi po nasich sidliskach na prechadzky, hlavne fleky kde sa diali vytrznosti za nasich cias a clovece celkom sklamanie, piatok, sobota vecer ani nohy
Ale posledne tyzdne chodime s fellakmi po nasich sidliskach na prechadzky, hlavne fleky kde sa diali vytrznosti za nasich cias a clovece celkom sklamanie, piatok, sobota vecer ani nohy
Hegy
ano to je ta zmena oproti minulosti. Kedysi boli vsade vonku mladi ludia, skupinky a pod. Dnes nie je ani na sidliskach v Ba vidiet vonku ziadnu mladez, vsetci asi sedia doma nad FB.
ano to je ta zmena oproti minulosti. Kedysi boli vsade vonku mladi ludia, skupinky a pod. Dnes nie je ani na sidliskach v Ba vidiet vonku ziadnu mladez, vsetci asi sedia doma nad FB.
gogo956 - FB? OK, boomer... 
oni ledva vedia co je to FB 
Pilifo, wladas
to som tresol len tak, na FB som nikdy ani nebol registrovany. A co teraz vlastne medzi mladymi letí, aka platforma?
A mozno ze sa to za tie roky zlepsilo a vonku nevidno ich preto ze su vsetci na nejakych zaujmovych kruzkoch, alebo sa učia.
Ale teraz som si spomenul, ze v centre mesta kde je vela klubov a pubov tam mladých vidno je dost, v roznych stavoch veselosti 
to som tresol len tak, na FB som nikdy ani nebol registrovany. A co teraz vlastne medzi mladymi letí, aka platforma?
A mozno ze sa to za tie roky zlepsilo a vonku nevidno ich preto ze su vsetci na nejakych zaujmovych kruzkoch, alebo sa učia.
Instagram ale uz v poklese a tiktok stale popularnejsi.
Fun-fact - je bezne ze denne dokazu byt dokopy na tiktoku 3-5h. Uplna sialenost.
Fun-fact - je bezne ze denne dokazu byt dokopy na tiktoku 3-5h. Uplna sialenost.
tak to mi moc neutieklo, tie dobre poznam, dokonca aj Twitchwladas napísal: 21 júl 2023, 16:32 Instagram ale uz v poklese a tiktok stale popularnejsi.
V stredoskolskych rokoch sa stalo ze ma oslovil nejaky neznamy týpek dokonca priamo na zastavke pri prezidentskom paláci ci nechcem haš. V tej dobe tam este neboli vsade kamery ako dnes.
Ja sa tiez niekedy neviem odlepit od Twitchu. Ked je dobry kontent tak preco nie. Furt lepsie nez kukat reklamy na Markize.
súhlas, Twitch ma aj zaujimave kanaly.wladas napísal: 21 júl 2023, 17:05 Ja sa tiez niekedy neviem odlepit od Twitchu. Ked je dobry kontent tak preco nie. Furt lepsie nez kukat reklamy na Markize.
U nas sa Tv nepozera okrem občas športu skoro vôbec, tie neustale reklamne bloky su otrasné.
/ohladom Twitchu ti napisem do PM/
Sice sme uz OT ale celkom ma zaujima koho pozera stary chruno ako ty na Twitchi