Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
mLuks
No ono sa to porovnavat moc nedá. Vtedy nemali ruske sily vytvorenu hustu siet obrannych zakopov a rozsiahle minove polia.
No ono sa to porovnavat moc nedá. Vtedy nemali ruske sily vytvorenu hustu siet obrannych zakopov a rozsiahle minove polia.
bavíme sa o smere na tokmak, kde predpokladám, že tak do dvoch týždňov (možno aj skôr) padne Verbove aj Novoprokopivka a s nimi aj druhá, či hlavná obranná línia (či ako je to vlastne číslované). Tu už nepotrebujú prekonávať nejaké extrémne mínové polia. Sám si zdieľal článok kde sa písalo, že rusi investovali 60% (obrany a ľudí) do prvej línie. Práve ten významný prielom tých 15 km (ktoré si aj ty spomínal) resp. Tokmak sa dá stihnúť ešte v dobrom počasí.
Vzadu za líniami to už nie je také katastrofálne a samotný ďalší postup AFU bude otázkou mnohých faktorov. Čo ale vyplýva z minulých ofenzív? Že ak sa rusi po prekonaní línii zosypú, tak postupovať sa dá aj v novembri.
Vzadu za líniami to už nie je také katastrofálne a samotný ďalší postup AFU bude otázkou mnohých faktorov. Čo ale vyplýva z minulých ofenzív? Že ak sa rusi po prekonaní línii zosypú, tak postupovať sa dá aj v novembri.
mLuks
niekde písali že minove polia sa vraj niekde nachadzaju aj medzi jednotlivymi obrannymi liniami a ze preto aj mali niektore ruske jenotky straty, ked museli z tej prvej ustupovat. Ale tazko povedat ako to naozaj je. Predikovat je skoro nemozne, uvidime
Apropo, v jednom pomerne relevantnom zdroji pisali, ze vraj kazda z bojujucich stran vraj denne pouzije cca 10 000 dronov /myslene vsetkych druhov aj tych najmensich urcenych na pozorovanie/.
To je šialene číslo, ci sa da tomu verit..
niekde písali že minove polia sa vraj niekde nachadzaju aj medzi jednotlivymi obrannymi liniami a ze preto aj mali niektore ruske jenotky straty, ked museli z tej prvej ustupovat. Ale tazko povedat ako to naozaj je. Predikovat je skoro nemozne, uvidime
Apropo, v jednom pomerne relevantnom zdroji pisali, ze vraj kazda z bojujucich stran vraj denne pouzije cca 10 000 dronov /myslene vsetkych druhov aj tych najmensich urcenych na pozorovanie/.
To je šialene číslo, ci sa da tomu verit..
To o mínových poliach aj pred ďalšími líniami som čítal aj ja, dokonca som to videl v nejakom videoreporte. Preto píšem, že tam nie su nejaké extrémne mínové polia. Teda sú, resp. môžu byť, ale nie v takých plochách, resp. množstvách ako tie prvé.
Ten počet dronov je učite šialené číslo, ak by aj bolo pravdivé. Ale nadruhú stranu sme 21. storočí a UAV sa zdá byť zbraňou 21. storočia.
Autoeditácia príspevku po 1 min 22 sek:
Akurát ku téme, vyjde aj článok.
Ten počet dronov je učite šialené číslo, ak by aj bolo pravdivé. Ale nadruhú stranu sme 21. storočí a UAV sa zdá byť zbraňou 21. storočia.
Autoeditácia príspevku po 1 min 22 sek:
Akurát ku téme, vyjde aj článok.
https://dennikn.sk/minuta/3561780/?ref=mpmUkrajina má podľa amerického generála Marka Milleyho na svoju protiofenzívu ešte 30 až 45 dní, kým sa počasie začne zhoršovať a začne brániť ďalším operáciám. Ukrajinci podľa neho postupujú cez ruské obranné línie pomalšie, než sa očakávalo, ale zasa veľmi vytrvalo.
ale musia tam ist? ak je dobre braneny a nepriatel si necha sily na obranu tych pozicii, malo by vacsi zmysel mesto obklucit a pockat kym sa obrancovia vzdaju.
Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting.
Jackb ma dobru poznamku, viacere zdroje rovnako poznamenavaju ze tokmak je prilis silno opevneny a lepsie by teda bolo do Tokmaku priamo nevstupovat len ho obklucit.
myslel som to vzmysle postúpiť po Tokmak, resp. obsadiť ho, ak by to bolo možné. Prípade, že by sa rusi nechceli len tak zosypať a bol by tam ešte niekto odhodlaný brániť tie mestá, tak jasné, že je jednoduchšie riešnie sa snažiť mesto obkľúčiť a ostreľovať. Ak by rusi videli, že im hrozia kliešte opustili by ho sami, alebo by sa nechali zajať. Ostatne, túto strategiu AFU robí aj teraz. Nesnažia sa vstúpiť priamo do Novoprokopivky či Verbového, ale snažia sa ich obkľúčiť aspoň z dvoch strán a následne na nich zautočiť.
Na N-ku je teraz clanok ohladom paralely ku Korejskej vojne
https://dennikn.sk/3556692/buducnost-uk ... /?ref=list
autor tam prirovnava terajsi konflikt k tejto situacii. Mno, to by bol stav v pripade, keby Rusko bolo ako Severna Korea, lenze tak to nie je, navyse v case uzavretia primeria a v podstate este ani do dnesneho dna nedisponuje Severna Korea takymi zbranami ako dnes Rusko, nehovoriac o pocetnej prevahe agresora, takze ak by aj k nejakmu mieru doslo, jeho trvanie by nebolo take dlhe ako v pripade Koreí, ak by vobec nejake bolo.
https://dennikn.sk/3556692/buducnost-uk ... /?ref=list
autor tam prirovnava terajsi konflikt k tejto situacii. Mno, to by bol stav v pripade, keby Rusko bolo ako Severna Korea, lenze tak to nie je, navyse v case uzavretia primeria a v podstate este ani do dnesneho dna nedisponuje Severna Korea takymi zbranami ako dnes Rusko, nehovoriac o pocetnej prevahe agresora, takze ak by aj k nejakmu mieru doslo, jeho trvanie by nebolo take dlhe ako v pripade Koreí, ak by vobec nejake bolo.
ISW: Ked si pozries tak 4. juna maju hore disclaimer ze updaty maju iba do 1pm a dalsie mame hladat 5. juna. 5. juna pisu ze "ISW observed an increase in combat activity in different sectors of the frontline but will not speculate about the intent, weight, or focus of Ukrainian counteroffensives operations." A teda finalne rozuzlenie toho co si mysli ISW prislo 8. juna: "Ukraine has conducted counteroffensive operations with differential outcomes in at least three sectors of the front as part of wider counteroffensive efforts that have been unfolding since Sunday, June 4." https://www.understandingwar.org/backgr ... une-8-2023jackb napísal: 09 sep 2023, 12:25 ten prvy link, kde Kofman pise "4. juna" aj u teba vedie na NBC z 8. juna?
je zaujimave, ako sa zrazu odvolavas na ISW. este pred ofenzivou si na nich nevedel najst slusne slovo
a kde si to ISW vsimli?
https://www.understandingwar.org/backgr ... une-4-2023
https://www.understandingwar.org/backgr ... une-5-2023
5. juna - pisu o signaloch, ze ofenziva mozno zacala. nie, ze sa cele ZSU uz 48 hodin hadzali do min.
A Oryx, ja som na ich stranku pozrel na tie milony znicenych MaxxPro, ako halicuval Rajbár a Pegoff mu pritakal. kolko ich z 4. juna napocitas ty? Este cakam na Denysa Davidova, ci odpovie na moj koment, kde som ho prosil o tie pekne tyzdnove sumare strat od Oryxu, ktore mava vo svojich videach.
Kofman: On June 4, Ukraine launched its long-awaited offensive.
Oryx: Ked pozries zoznamy MaxxPro tak (15, destroyed) najdes tento obrazok s datumom https://i.postimg.cc/CdyMqXXj/2023-Maxx ... -06-23.jpg. Okrem toho okolo toho cisla najdes v zozname aj mnoho dalsich z 5. juna. Napr. taky (17, destroyed) alebo (18, destroyed) su ti ukrajinski vojaci ktorych doteraz nazyvas imbecilmi a za co sa im odmietas ospravedlnit. Dokonca este v kazdom dalsom prispevku pridas nejaku dalsiu urazku alebo vulgarizmus na ich adresu.
Geoconfirmed: Ked si vyfiltrujes na 3.-4. jun taktiez je tam hromada aktivity.
A teda samozrejme uplne najobjektivnejsie zabery zo satelitov, kde sa tiez zacinaju jazdne stopy, kratery, atd. zjavovat uz okolo 4. juna
Takze je tu uplny suhlas relevantnych zdrojov na datume. Ano, Kofman odkazuje na clanok z 8. juna, ale to ze clanok vydali v datume X neznamena ze to je datum kedy sa stala udalost ktoru clanok opisuje. Nikde v tom clanku nevidim, ze by tam novinari tvrdili ze ta ofenziva zacala prave v ten den ked ten clanok siel von.
Neviem co sa ti na tom quote nepaci. Je to presne to co hovori Kofman. V case ked som to pisal tam poslali 9. a 10. armadu, ale tie velke uspechy nezaznamenali. Ukrajinci sa dostali do dilemy co tam poslat aj zvysne sily (to co Kofman oznacuje ako rezervy). Ja som napisal ze je sanca ze ich neposlu, alebo sa pokusia este o jeden tlak. Napokon sa rozhodli pre ten tlak a to rozhodnutie sa moze ukazat ako dobre, zalezi ci sa im terajsie uspechy na surovkinovej linii podari pretavit do vacsieho prielomu.este na noc bude plakat, ako ja urazam Ukrajincov a tvrdim, ze su neschopni a ja by som siel ako Arnold. tu vidme, ktory gaucovy general chcel, ako gen Haig, aby do tych minovych poli vbiehali po desiatkach tisic v stovkach kusoch techniky. a oni mu to odmietli splnit a este aj kazia zakopy okupantov
(A teda uz vobec netusim kde tam vidis nejake desattisice vojakov co maju vbiehat na minove polia, ale to som si uz zvykol ze mas preludy ako Astar Seran. Ten tiez videl desattisice vesmirnych lodi, asi podobna diagnoza.)
eMPiko napísal: 10 sep 2023, 19:03 ISW: A teda finalne rozuzlenie toho co si mysli ISW prislo 8. juna: "Ukraine has conducted counteroffensive operations with differential outcomes in at least three sectors of the front as part of wider counteroffensive efforts that have been unfolding since Sunday, June 4." https://www.understandingwar.org/backgr ... une-8-2023
takze nie 4. ci 5. ale 8.
len dal link na 8.. ja neviem, aky ma on standard, ale to uz na Slovensku by ma vyhodili s pracou, ktorej by bibliograficky odkaz nedpovedal obsahu. Aj dnes, ak mam kontrolovat robotu po kolegovi a jeho dokumentacia nie je uplna, nemrham casom na otvaranie data a ich kontrolu. Takze je to asi o rozdieloch v akom nastaveni fungujeme v nasich beznych kazdodennych zivotoch.Kofman: On June 4, Ukraine launched its long-awaited offensive.
Dakujem, ze si odpovedal na otazku, kolko z nich si naratal ako znicenych zo 4. juna. Nehraj hlupejsieho ako si. Tvoje tvrdenia su uz rok, ako su, Ukrajinci neschopni a neviem aki. Ak chces, tak to pokojne odcitujem. Co som pisal ked si prisiel s tymi videami od ruskych klamarov? "Neverim, ze Ukrajinci robia taketo hluposti. To sa naposledy robilo za Brusilova". Ty stale trvas na tom, ze su taki (pridavne meno), ze sa do tych minovych poli a proti opeveneniam vrhali cele dni a cakali, ze tak toho Rusa vyzenu. Takze kto uraza Ukrajncov? Opat len ty.Oryx: Ked pozries zoznamy MaxxPro tak (15, destroyed) najdes tento obrazok s datumom https://i.postimg.cc/CdyMqXXj/2023-Maxx ... -06-23.jpg. Okrem toho okolo toho cisla najdes v zozname aj mnoho dalsich z 5. juna. Napr. taky (17, destroyed) alebo (18, destroyed) su ti ukrajinski vojaci ktorych doteraz nazyvas imbecilmi a za co sa im odmietas ospravedlnit. Dokonca este v kazdom dalsom prispevku pridas nejaku dalsiu urazku alebo vulgarizmus na ich adresu.![]()
Geoconfirmed ma nezaujima. Lebo a) na zaciatku juna potvrdzovali ruske lzi; b) neide o skutocnu geolokaciu. Lebo ked trojica ruskych luharov povie: toto su straty ZSU v centre Kyjiva a 'geoconfirmed' ukazu, kde v centre Kyjiva to je.Geoconfirmed: Ked si vyfiltrujes na 3.-4. jun taktiez je tam hromada aktivity.
A teda samozrejme uplne najobjektivnejsie zabery zo satelitov, kde sa tiez zacinaju jazdne stopy, kratery, atd. zjavovat uz okolo 4. juna
Tak ako sa to stalo s tym starym videom, ktore klamari vydali o dva mesiace neskor a 'geoconfirmed' potvrdili, ze je to na opacnom konci Ukrajiny. alebo sa to podarilo tebe, ked si 'nasiel' ulicu v Staromajorskom, kde sa take straty nemohli stat, lebo oslobodzovanie trvalo max dva dni a potom nasledoval utok na Urožajne.
Lebo pri takych stratach, ake mali ZSU utrpiet, by si mal pravdu a nikam nepostupili a ofenzivu museli skoncit.
Ty si na zaklade ludi platenych za lzi pisal o masivnom utoku. Prosim, popocitaj tie MaxxPro, toho "masivneho" utoku.
Aj ten Leopard znicili Rusi az 8.. Nie pri "masivnom utoku" o styri dni skor.
So sa tyka satelitov, ty si poslal link na ESA, klamal si, ze ja bojujem proti NASA a uz si nevsimol, ze medzi 21. majom a 5. junom je tam tak husty cloud cover, ze neda urcit, ze to kde ty vidis daku techniku a jej stopy no ja len kratery (lebo tie satelity nie su urcene pre potreby CSI), vzniklo prave 4. juna.
Vies co sa mi nepaci? Tvoja rusofilia. Lebo ty si 8. augusta napisal: boli neschopni urobit prielom, ofenziva skoncila. Kedze sa z tych lzi nic nenaplnilo, mal si sa ospravedlnit. No ty si pred rokom priznal, ze ukrajinske uspechy beries len ako propagandisticke lzi a zapredane media sa maju ospravedlnovat, za ich sirenie. Co keby si sa zacal ospravedlnovat za sirenie tych ruskych (podstatne meno v plurali), ktore si tu nazdielal? Zapadne zbrane rozdane ukrajinskej mafii. Neschopnost oslobodit Cherson. Neschopnost branit sa ruskym utokom. Sialene "hura utoky" do minovych poli. Nechopnost prelomit ruske linii... Prestan sa hlupo objahovat a ospravedln sa, ze tu rok a pol klames, urazas a ponizujes Ukrajincov.Neviem co sa ti na tom quote nepaci. Je to presne to co hovori Kofman. V case ked som to pisal tam poslali 9. a 10. armadu, ale tie velke uspechy nezaznamenali. Ukrajinci sa dostali do dilemy co tam poslat aj zvysne sily (to co Kofman oznacuje ako rezervy). Ja som napisal ze je sanca ze ich neposlu, alebo sa pokusia este o jeden tlak. Napokon sa rozhodli pre ten tlak a to rozhodnutie sa moze ukazat ako dobre, zalezi ci sa im terajsie uspechy na surovkinovej linii podari pretavit do vacsieho prielomu.
(A teda uz vobec netusim kde tam vidis nejake desattisice vojakov co maju vbiehat na minove polia, ale to som si uz zvykol ze mas preludy ako Astar Seran. Ten tiez videl desattisice vesmirnych lodi, asi podobna diagnoza.)
desiatky tisic su samozrejme hyperbola, toho ake obrovske straty "videli" v tych 360p videach ruski luhari a ich zdielaci.
napriklad ephramko kontroval tym lziam, ktore si zdielal a do dnes im veris:
Takze ked Arciwanker Geňu Prigožin 5k, tak ja 10k.ephramko napísal: 08 jún 2023, 21:10 Na tom, že Rusi zabili za deň 1500 útočiacich Ukrajincov sa rehotal aj sám Prigožin, že aká to je hlúposť. A keď som si pozrel twitter o tom, aká je situácia po výbuchu priehrady, tak tam to už bolo zaspamované Z botmi o tom, ako ich nebolo 1500 ale rovno 5000.Twitter je riadna žumpa.
fakt prebieha "diskusia" na temu, ci ofenziva zacala 8. alebo 4.?
speciali ZSU mali oslobodit take tazobne plosiny, ktore kontrolovali Rusi od roku 2015. ku tomu este daku techniku a municiu ku nej. no a poskodili Su 30. Pise rozviedka.
https://t.me/DIUkraine/2834
"Ukrainian Military intelligence claims returning control over 2 drilling platform in the Black Sea, occupied by Russia since 2015: Petro Hodovalets and Tavrida. Also claimed seizing ammunition and Neva radar, damaging Su-30 jet during battle for platforms"
ked sa to potvrdi, bude to velka vec v bitke o Cierne more
https://t.me/DIUkraine/2834
"Ukrainian Military intelligence claims returning control over 2 drilling platform in the Black Sea, occupied by Russia since 2015: Petro Hodovalets and Tavrida. Also claimed seizing ammunition and Neva radar, damaging Su-30 jet during battle for platforms"
ked sa to potvrdi, bude to velka vec v bitke o Cierne more
pekne, aj ked udrzat taketo plosiny bude extremne takze, nie? neviem si predstavit to zasobovanie a same o sebe musia byt velmi zranitelne, prakticky jeden letecky/delostrelecky nalet ich dokaze znicit alebo nie? to su len moje domienky.
V Skotsku som videl zasobovacie lode, ktore plavali ku plosinam a dvakrat denne na niektore lietal vrtulnik s postou a urgentnymi vecami. Takze oboje musi byt velmi narocna uloha, ked ma nepriatel lode a ponorky so strelami a letectvo. Mozno ale maju iny plan ako na to.
Tu daketo citanie zo zahranicnej tlace po cesky, ale vyzdrojovane
https://plus.rozhlas.cz/kyjev-zrychluje ... va-9068327
V cestine vlakno o "ukrajinskom bombardovani deticiek na Donbase"
z toho asi nazaujimavejsie video
ale najradsej by som bol, ak by to spracoval full time novinar pred renomovane noviny
Tu daketo citanie zo zahranicnej tlace po cesky, ale vyzdrojovane
https://plus.rozhlas.cz/kyjev-zrychluje ... va-9068327
V cestine vlakno o "ukrajinskom bombardovani deticiek na Donbase"
z toho asi nazaujimavejsie video
ale najradsej by som bol, ak by to spracoval full time novinar pred renomovane noviny
Nebudú to tie plošiny, ktoré stavali západné petrochemické korporácie a Rusi ich obsadili, keď zabrali Krym? Pokiaľ viem, tak nikdy neboli dokončené a nikdy sa ťažba nezačala. Na to Ukrajinci nemajú ani technológie, preto predávali práva západným korporáciam. Tam skôr teraz asi pôjde o vojenské využitie tých plošín. Fajn predsunuté základne na vypúšťanie dronov. A áno, Rusi ich môžu zničiť, ale to by aj tak asi spravili predtým, ako by sa odtiaľ stiahli.
Ak su tieto spravy z frontu pravdive, tak ma nepriatel celkom velky problem tam, kde by sa ziadne neocakavali
heh, a ze sankcie nefunguju
Putin už je v štádiu "wunderwaffe"
To znamena ze koniec nemusi byt daleko..
https://tass.ru/politika/18722523
Autoeditácia príspevku po 3 min 30 sek:
Kim Čong-un dorazil do Ruska v luxusním vlaku plném vína a humrů | Refresher news
https://news.refresher.cz/144406-Kim-Co ... d=22844374
To znamena ze koniec nemusi byt daleko..
Путин сообщил, что РФ работает над оружием на новых физических принципахZázračné zbraně na nových fyzikálních principech. Putin ohlásil revoluci ve vojenství
https://tass.ru/politika/18722523
Autoeditácia príspevku po 3 min 30 sek:
Kim Čong-un dorazil do Ruska v luxusním vlaku plném vína a humrů | Refresher news
https://news.refresher.cz/144406-Kim-Co ... d=22844374
Raz ich 60 padne ako nasledok friendly fire, potom pride sprava ako sa musia delit o zakopy s mrtvymi alebo zomierajucimi. Ale hovori pravdu, cakal som, ze moralka sa zosype skor.
Nema sa ako zosypat, posielaju stale novych mobikov, ktori nemaju ani sajn, co sa dialo a co sa aktualne deje na fronte.