Ancap - anarchokapitalizmus

Diskusie na politické témy...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ancap - anarchokapitalizmus

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja osobne by som určite homosexuálovi nekázal, nech sa odsťahuje, keďže nie som homofób. Ak si ale zoberiem nejakú arabskú krajinu, kde je trestom za homosexualitu minimálne väzenie alebo niečo horšie, tak vtedy mi príde ako najefektívnejšie riešenie z pohľadu homosexuála sa odtiaľ odsťahovať a nie snažiť sa zmeniť majoritu spoločnosti, aby bola tolerantnejšia.

Ja stále však dúfam, že tu žijeme v aspoň trochu tolerantnej a slobodnej spoločnosti na to, aby som sa mohol snažiť presadzovať zmeny, ktoré si myslím, že sú správne a morálne. Ak by sa to tu zvrhlo na totalitu, s ktorou by súhlasila väčšina ľudí, tak vtedy by mi bolo jasné, že apelovanie na zmeny už nemá cenu a najlepšie je odtiaľto sa čo najrýchlejšie spakovať preč.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Škoda času na neho...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Pilifo napísal: 19 sep 2023, 14:41Ak by sa to tu zvrhlo na totalitu, s ktorou by súhlasila väčšina ľudí, tak vtedy by mi bolo jasné, že apelovanie na zmeny už nemá cenu a najlepšie je odtiaľto sa čo najrýchlejšie spakovať preč.
A tu je ten rozdiel medzi demokratickym statom a ancapom. V pripade demokratickeho statu kde ma obcan nejaky vplyv potrebujes na totalitu suhlas vacsiny (staty ktore na to potrebuju represivny aparat nie su demokraticke). V pripade ancapu potrebujes aby to bolo v zaujme velkych ryb na trhu. Sam si odpovedz na to, co je lahsie uskutocnitelne.

Inak povedane, jeden z najvacsich problemov krivenia volneho trhu v state (lobing/korupcia) ancap neriesi ale znasobuje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pilifo napísal: 19 sep 2023, 13:18 Stále nedokážeš pochopiť to, že vyhnať ľudí odtiaľ, kde žijú niektorí desaťročia, možno niektoré rodiny už storočie, je totálne nemorálne? A to len preto, že nesúhlasia s tým, čo si zvolila väčšina? Napr. moja babka žije v dome, ktorý sa postavil ešte pred komančami. Odvtedy sa štátne zriadenie zmenilo ešte 3-krát. Takže tá republika, s ktorej veľa pravidlami ona nesúhlasí, je tu oveľa kratší čas, ako ona býva na tom mieste.

Najmorálnejší je princíp Ankapu "Ži a nechaj žiť.", takže ak ona nikomu nijako neubližuje a neobmedzuje mu vlastnícke práva, tak ani ju by nikto nemal otravovať a žiadať od nej každoročné výpalné napr. za to, že jej stojí dom na jej pozemku.
Nikto ich nevyhana ani nik im nic neberie. Len vravim, ze asi ten ten anarchokap nechcu, ked v nom dobrovolne nechcu zit. Navyse sam si tvrdil, ze podnikatel co nevyuzije prilezitost a nepreda 2m^2 pod cestou je zly podnikatel. Tak ja mozem tvrdit, ze anarchokapitalista, ktory sa moze s celym svojim majetkom odstahovat niekde, kde je cisty anarchokapitalizmus asi tiez nebude dobry podnikatel.

Ja len poukazujem na to, ze im demokracia asi az tak nevadi, lebo s tym mozu nieco spravit a ukazat nam ako sa to robi, ved by zarabali viac, neplatili by ziadne vypalne... maju na to moznost a nik im v tom nebrani, no namiesto toho vsetci do jedneho len frflu a uzivaju si demokraciu, rovnako ako komunisti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

harrison314 napísal: 19 sep 2023, 17:39 ktory sa moze s celym svojim majetkom odstahovat niekde, kde je cisty anarchokapitalizmus asi tiez nebude dobry podnikatel.
no nemôže, lebo neexistuje ziadne uzemie ktore by už nebolo priamo ci nepriamo pod vplyvom nejakeho štátu. A ani by nefungoval nápad typu "kupit ostrov a na nom si robit co chces".
Paradoxne existuju uzemia ku ktoremu sa žiaden štát nehlási, viď napr Liberland, v realite to ale funguje tak, ze aj ked ide o uzemie "nikoho" tak nakoniec Chorvatsko im akekolvek aktivity neustale sabotuje. V zaujme štátov totiz nie je aby vznikla nejaka zivotaschopna alternativa štátneho zriadenia ktora by dávala vlastnym občanom "zlý" príklad.

Ancapistom ale v dnesnej ddobe nejde primarne o zrušenie štátu, lebo to je vzhladom k aktualnemu stavu spoločnosti nemožné. Ide im o otvorenie diskusie v zmysle, že v ktorých oblastiach života by občania uvítali zmeny ktoré by im priniesli viacej slobody. Napr aspon ciastocny prenos niektorych parlamentnych kompetencii napr na samospravy a väčšiu moznost obcanov vyuzivat právo referenda /podobne ako maju napr vo Švajci/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Takze chces povedat, ze staty sa spravaju ako sukromne spolocnosti v anarchokapitalizme? :D

Lnze pokusy uz boli, takze to nejako ide.

A o com im ide? Ved o nicom inom ako o zruseni statu nerozpravaju a vsteko co suvisi zo statom nazvaju diktatura, s takymi ludmi moc diskutovat ani nejde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
Keď si človek pozrie napr videá od Urzu, tak nikde nehovori o zrušení štátu v dohladnej dobe, či nebodaj revolucii. Jeho tvorba su prednášky, diskusie castokrat s oponentmi libertarianskych myslienok, je aktívny v alternativnom školstve a pod. Urza jednoznacne povedal ze by islo o pomalý, postupný proces na mnoho, mnoho generácii, s tým že Ancap je sice ideál, ale úspechom by bola aspon ciastocna implementácia libertarianskych myslienok do spolocnosti. A ludia musia najprv pochopit tieto myslienky a nasledne sa sami rozhodnut, ktoré z nich a ako a ci vobec chcu uskutocnost v spolocnosti.
Treba brat do uvahy aj to, ze spoločnosť v buducnosti bude technologicky niekde uplne inde ako ta dnesna, takze niektore veci ktore sa dnes zdaju ako tazko prekonatelne problemy, v buducnosti uz problemami nebudu. Takze dnesnym cielom je, ako priniest viacej slobody do ludskej spolocnosti, napr prave tym aby mali obcania viacej moznosti rozhodovat o fungovani statu a pod. Vo Svajci uz to maju/vacsie pravomoci pre samospravy a obcanov/, takze je realne aby to fungovalo aj inde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Čech si v Chorvatsku založil svobodný stát. Teď tam vtrhla policie | TN.cz
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... .sznhp.box
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 25 sep 2023, 20:24 Čech si v Chorvatsku založil svobodný stát. Teď tam vtrhla policie | TN.cz
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... .sznhp.box
Presne toto rozoberal Martin Rota - v podstate nadejni anarchisti zazili skutocny anarchizmus.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Preco neidu do Antarktidy?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

shrnutí mentality pana Frydrycha z mého pohledu:
"Legislativa je ultimátní etalon pravdy. Na mém názoru nezáleží. Legislativu budu ctít děj se co děj." :slap:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Nahřívaný tabák s příchutí v obchodech končí - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz

zakázali menej škodlivú alternatívu užívania tabakových vyrobkov a uzivatelia sa z velkej časti presunu k tej klasickej, ktora je viacej skodliva.Aký ma toto zo strany statu zmysel?? Apropo, osobne nefajcim ani inak neuzivam tabakove vyrobky ani nikoho nepodporujem v tomto konaní, ale toto uz je výrazné zasahovanie do ludskych práv. Vadí mi ked som v tesnej blizkosti niekoho kto fajci klasicky tabak /s dymom/ ale nemam ziaden probem ked niekto vajpuje. Proste neuveritelne co politici a bruselski byrokrati vymyslia len aby vykazovali aspon nejaku svoju cinnost.. :roll:

Vid aj predch video od Urzu: za milionkrat menej skodlive LSD moze ist clovek do vazania a takyto aj prilezitostny uzivatel je spolocnostou oznaceny ako "feťák" ale ovela, neporovnatelne skodlivejsi alkohol si clovek kupi s pozehnanim statu clovek kdekolvek, moze ho uzivat kolko chce.

Podobne nezmyselny zakaz Kratomu na Slovensku /v Cechach napr legalny/./Kratom neuzivam ale viem dobre o co ide/.
Ludia ktori si pestuju konope na mast na žily su posielani do vazenia na tresty zrovnatelne s odsudenymi vrahmi..
To je zaujimave, taketo nespravodlivosti az absurdnosti vacsine ludi je uplne ukradnutych.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

podla textu ide o zakazanie nahrievaneho tabaku s prichutou, nie obycajneho
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ako píše beardie, zakázali nahrievaný tabak s príchuťou, rovnako ako už dlhšiu dobu sú zakázané klasické cigarety s príchuťami, tzv pukačky. Kde si mal vo filtri takú pukaciu guličku, ktorú ak si pukol, tak chuť cigarety sa zmenila z klasickej na napr. mentolovú, jablkovú, čučoridkovú atď. Pre nefajčiara to smrdelo rovnako.

Čiže týmto zákazom, len vyrovnali stav medzi klasickým tabakom a nahrievaným tabakom.

gogo nemusíš z toho robiť senzáciu, stačí pochopiť o čo ide.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To je úplne jedno, aký tabak zakázali. Aj tak je to totálny nezmysel :)
mLuks
Addict
Addict

z tvojho uleteného pohľadu na svet to môže byť ako nezmysel.

Ochutený tabak môže byť vsupnou bránou pre deti aj dospelých. Mentolové, jablkové, čokoládové cigarety im môžu chutiť viac ako normálne, práve dostupnosť týchto príchutí ich môže doviesť k fajčeniu ako takému, lebo normálne cigarety im nechutia a nefajčili by. Resp. keďže som sám kedysi fajčil, tak rovnako som si kupoval tieto pukačky, kým boli na trhu, pretože to bolá taká zmena, či už puknúť si guličku v polke cigy a zmeniť si tým chuť, alebo hneď nazačiatku a vyhnúť sa úplne chuti klasického tabaku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jožko má rad pivo, Evka víno a Ferko koňak. Vláda zakáže všetok alkohol okrem neochutenej standardnej vodky.
Jožko, Evka aj Ferko sú nepríjemne prekvapení a žiadajú vysvetlenie, prečo existuje táto diskriminácia.

Ale našťastie Beardie im to vysvetlí, že je to v poriadku, lebo veď môžu piť tú štandardnú vodku.
Síce ju nikto z tych ludí nemá rád, ale to nevadí, múdra vláda tak schválila, takže je to v poriadku a preto je ich povinnostou sa prisposobit.
A mLuks k tomu dodá, že Jožko, Evka ani Ferko vlastne celej tej problematike nerozumeju, lebo "pukacia gulička".
Ochutený tabak môže byť vsupnou bránou pre deti aj dospelých.
to predsa nie je ziaden relevantny argument. Keď už maju politici potrebu riesit vsetko regulaciami/samozrejme ved je to ich job/, tak vzdy sa dal predaj regulovat napr ako tabakove vyrobky tj predaj len osobne a nie cez internet, tj od 18rokov.
mLuks
Addict
Addict

veď mne to je jedno, zakážme kompletne alkohol aj cigarety

A tvoje prirovnanie je blbosť, keďže vodka sa vyrába z niečoho iného ako pivo, koňak atď. Pivo nie je ochutená vodka.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 02 okt 2023, 12:23Ale našťastie Beardie im to vysvetlí, že je to v poriadku,
ale no tak, ja som v mojom poste nenapísal na túto tému žiaden názor, len som vysvetlil, kde si spravil chybu

Prekrucanie môjho vyjadrenia nie je vhodné
mLuks
Addict
Addict

to predsa nie je ziaden relevantny argument. Keď už maju politici potrebu riesit vsetko regulaciami/samozrejme ved je to ich job/, tak vzdy sa dal predaj regulovat napr ako tabakove vyrobky tj predaj len osobne a nie cez internet, tj od 18rokov.
to tu už je zavedené dávno a máš pocit, že to funguje? Nie. Takže môj argumnt naberá na relevantvnosti, že ak z trhu zmiznú ochutené tabky, ktoré môžu lákať deti/dospelých k fajčeniu, tak nikdy fajčiť nezačnú.

Čo tým chcem povedať? Že chápem prečo sa to zakázalo pri normálnych cigaretách a teraz aj pri nedymovových.
Napísať odpoveď