retkvic napísal: 03 okt 2023, 19:58
Viac menej si to tu spominal, no ako si ma clovek predstavit tvoju pracu, ty mas vo veznici nejaku kancelariu/pracovnu a ten posudok toho vezna robíš fyzicky, alebo sa ho pýtaš nejaké otázky cez mikrofón z druhej miestnosti

Pisal si ze dostanes nejaku spravu od socialneho pracovnika, alebo este niekoho, a z toho niečo vypracovavas, nejaky jeho osobnostny posudok/profil, alebo nieco?
Predpokladam, že keď si z veznom v jednej miestnosti, ak teda si, tak okrem bacharov je ten vezen niekde usadeny na nejakej stolicke oproti tebe za stolom a ma povedzme ruky v putach, alebo ako si to ma clovek predstavit.
Nepredstavuj si to ako z filmu Mlčanie jahniat
Predstav si to tak klasicky ako keby si išiel na vyšetrenie ku psychológovi. Sedíte v nejakej pracovni/ambulancii, ja s tebou vediem rozhovor a zadám ti nejaké testy, písomné alebo na PC alebo ti ukazujem obrázky a pýtam sa ťa. No a robím si poznámky. Odídeš, ja si testy vyhodnotím. Napíšem psych. posudok a pridelím ti režim.
A áno, mám tam také železo v podlahe. Takže môže sedieť pri stole, má spútané nohy a pripútané o podlahu. Prípadne môže mať spútané aj ruky. Ale to je výnimočné. Keď sa niekto nevie spratať do kože, tak mi ho proste neprivedú. A ten človek si už potom rozmyslí, či bude v jednej malej miestnosti s betónovou postelou a ocelovým WC 24hod denne alebo či sa skludní a môže mať potom oveľa miernejší režim.
Ja preferujem, aby neboli spútaní. Jednak to vytvára psychologickú beriéru a vyšetrenie trvá nejaký čas. Nie je zrovna pohodlné byť komplet spútaný. Takže väčšinou sedia na stoličke za stolom, ja sedím oproti. Nie sú spútaní. Ak je to človek, ktorý niečo vyviedol cez víkend, je zatiaľ len vo väzbe a niekedy v pondelok sa ku mne dostane, tak riziko tam je, lebo je to pre nás nový neznámy človek, ale ak spolupracuje, je kľudný, tak poviem príslušníkovi, nech mu dá dole putá.
Väčšinou človek, ktorý nemá takúto skúsenosť, je vyplašený, keď sa zrazu ocitne v chládku. Ale naopak, stalo sa mi, že ma pán uvítal v mojej vlastnej pracovni, že som nový a víta ma tu, aj mi podal ruku, aj sa už celkom vyznal do toho, čo budeme robiť a zjavne mal z toho radosť

Už bol 12krát sudne trestaný. Takže ako doma.
Sociálny pracovník a vychovávateľ píšu posudky, keď človek chce ísť von. Keď len prichádza ku nám, tak nemajú ešte čo napísať. Oni hodnotia to, ako sa u nás správa a aké sú možnosti na resocializáciu. Pracujú nezávisle. My sa len potom všetci spolu o našich záveroch porozprávame a ako ústav rozhodneme, či dávame alebo nedávame odporúčanie na podmienečné prepustenie.
retkvic napísal: 03 okt 2023, 19:58
A to co si spominal o tom vzdelavani a kolko to stoji, tak ty uz si presiel od vysokej skoly nejakym vzdelavanim, mal si moznost si to platit? Povedzme si pracoval, odkladal si si a z toho si si mohol dovolit to financovat?
Mám nejaké krátkodobé kurzy absolvované. Krízová intervencia, ROR, arteterapia, encounterové skupiny. Ale inak nie. Dlhodobý psychoterapeutický výcvik by sa mi hodil. Len na to neboli peniaze a nespĺňal som ani podmienky, aby ma na výcvik zobrali. Je to taký začarovaný kruh, aby ťa zobrali do práce na kliniku, potrebuješ mať výcvik a keď si ten výcvik chceš spraviť, tak ti povedia, že musíš pracovať na klinike (v zdravotníckom zariadení). A možno aj nejaké špecializované vzdelanie z adiktológie by sa hodilo, lebo tam máme dosť ľudí, ktorí majú problém s alkoholom, či inými drogami.
M142 napísal: 03 okt 2023, 20:22
tych spominanych 9 tyzdnov dovolenky mozes pouzit podla svojej lubovole? lebo ma napadlo, ze kamarat ma rodicov pracujucich vo vaznici a oni niektore tyzdne mohli vyuzit len na nejake podivne pobyty, uz si nepamatam jak to bolo. ze proste museli ist na nejaku rekonvalenscenciu alebo rehabilitaciu do nejakeho zariadenia. nemas to tak aj ty?
Aktuálne mám 7 týždňov normálnej dovolenky. Ešte som nemal 35R, potom dostanem aj tie 2 týždne navyše. A je to tak ako hovoríš, je to určené na rekreáciu a rehabilitáciu. Zatiaľ som sa neinformoval, či mi proste zaplatia dovolenku v nejakom našom štátnom zariadení (to bude asi čistý socializmus tam) alebo či je možnosť dostať proste poukaz v tej hodnote a ísť na 2 týždne napr. do Grécka, s tým že ostatné si doplatím sám.
a spominas, ze ta typologia osobnosti ala cholerik, flegmatik.. je zastarala. co teda pouzivate?
Psychológia osobnosti je 2-4 semestrálny predmet, takže ti to neviem zhrnúť do jednej vety.

Ale aktuálne sú trendy 4 a 5 faktorové inventáre osobnosti. Napr. MBTI a BIG5, tie sú aj štandardizované na našu populáciu. Z projektívnych metód ROR a Hand test.
preco je problem najst psychologov do vaznice? je tazke prejst vyberom alebo je malo zaujemcov? lebo si viem predstavit vystudovanych psychologov, ktorych taketo podivne prostredie pritahuje
Práveže si vôbec nepamätám, že by niekto zo spolužiakov chcel toto robiť. Pri prednáškach z forenznej psychológie bola plná sála vždy a všetci chceli spovedať sériových vrahov, ale hneď sme boli vyvedení z omylu, že byť súdny znalec a rozhodovať o tom, či je niekto spôsobilý na súd, je tak na záver káriéry a je to len taký bonus, lebo sa z toho nedá uživiť.
Problém je, že psychológia je prefeminizovaný odbor. Väčšina odsúdených sú muži a potrebuješ aj mužov psychológov. Ďalší problém je to, že tie väznice sú často dosť mimo. Nie každý chce cestovať alebo sa presťahovať za prácou. Plus samozrejme to pracovné prostredie a riziko. A určite tiež finančné ohodnotenie. Z môjho ročníka 90% ľudí odišla do súkromnej sféry mimo odboru kvôli peniazom. A tá hŕstka z nás, čo sme zostali v odbore, tak spolužiačky väčšinou robia v nemocnici alebo v nejakej mimovládke.
heker napísal: 03 okt 2023, 21:11
Kolko teraz zarobis v cistom?
Cca. 1500 v čistom základ, nástupná mzda, bez hodnosti ako civil.
heker napísal: 03 okt 2023, 21:11
Mas tam vrahov alebo len drobnych zlodejov? Aka vazenska skupina/trieda spada pod teba?
Sme ústav so stredným stupňom stráženia. O tom rozhoduje sudca, do akej väznice pôjdeš. Plus potom priamo vo väznici sú 3 režimy A,B,C. Máme aj odsúdených za násilnú trestnú činnosť. Mimoriadne tresty sú ale v Ilavskej pevnosti. Naopak máme aj krídlo s ľahkým stupňom stráženia. To sú odsúdení, ktorí sa u nás ráno napapkajú, dostanú balíček s jedlom ako školáci a idú voľne do práce mimo ústavu. Po práci sa sami vrátia ku nám, dostanú večeru, dajú si sprchu, pozrú telku a idú spať.
Preto boli rodiny tých študentov zo Zochovej takí nahnevaní, že sudca dal Dedečkovi len ľahký stupeň stráženia. Za 5 mladých životov bude chodiť do väzenia len prespávať.