Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa gogo956 »

:: OSEL.CZ :: - Inteligence Switft poráží světové šampiony v rychlostních závodech dronů
https://www.osel.cz/13062-inteligence-s ... dronu.html
gogo956
Redeemer
Redeemer

ChatGPT nově umí konverzovat hlasem a rozumí zadání z fotek - Lupa.cz
https://www.lupa.cz/aktuality/chatgpt-n ... d=23274835
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Bing AI chat uz podporuje obrazky, teda je mozne uploadovat obrazky a mal by im rozumiet, doteraz to bolo asi len v platenej verzii, uz mi prave vyskocilo okno a ikona aj v neplatenej. Aj v tom odkaze vyssie je to uvedene, ze najskor to bolo v platenej verzii.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Bing AI uz ma zrejme aj stroj casu, hlada vysledky aj v buducnosti.
bingaistrojcasu.png
bingaistrojcasu.png (37.92 KiB) 2653 zobrazení
Autoeditácia príspevku po 1 deň 15 hod 53 min 50 sek:
Ako je mozne, ze Bing AI sa tak casto myli, aj v obycajnych prevodoch?

Teraz mi napisal, ze 5000 svetelnych rokov je 0,0000157 AU, v skutocnosti to je 316205500 AU, dost velka chyba, takze som si to vsimol a potom sa opravil, ale pri mensej chybe si to clovek nemusi vsimnut. Myslel som si, ze aspon tak jednoduche prepocty zvlada lepsie.

Autoeditácia príspevku po 28 min 22 sek:
Pridam este novy poznatok, aj otazku. Bing AI dokaze previest text bez diakritiky na text s diakritikou, kedze ja pisem bez, je to velmi uzitocna funkcia, ale kopirovat kratky text je neprakticke.

Nepoznate nejake rozsirenie, addon pre Firefox, ktory by to dokazal? Bing nasiel iba nieco pre Google docs, nic pre webove prehliadace.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Osobne by som AI (alebo aby sme boli presnejší, tieto jazykové modely) nikdy a zásadne nevyužíval na prevody jednotiek a podobné veci. Práve preto, ako fungujú a aká je za nimi programátorská logika (nie striktný vzorec, ale abstraktný výsledok na základe učenia/"myslenia"). Toto napr. v Chrome využívam priamo v address bare, kde mi rovno v reálnom čase píše výsledok (jednotky, meny, matematické príklady).
Prílohy
chrome.jpg
chrome.jpg (9.89 KiB) 2625 zobrazení
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hej suhlasim s Hensym-om, jauykovy model nie je kalkulacka z toho ako fuguje ani nebude. Vie pracovat z textom a tym ho hasne. Ked chces prevadzat jednotky pouzi Wolfram Alpha.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som hladal urcite konkretne informacie a chcel som vediet konkretnu vzdialenost, ale nevedel som si spomenut prave na tu skratku AU, takze som sa spytal na danu vzdialenost, aj na nazov tej jednotky v jednej vete, kde som vlastnymi slovami opisal tu vzdialenost, tu skratku napisal spravne, ale hodnotu nie, aj ked v jednej odpovedi napisal vzdialenost aj v svetelnych rokoch, aj v AU, ale bolo to uplne zle.

Kazdopadne, dakujem za tip, nevedel som o tom, ze to funguje aj z address baru, skusal som to vo Firefoxe, len to nejde skopirovat, nefunguje pravy klik, lavym sa vysledok otvori ako stranka a tam to musim oznacit a skopirovat. Neda sa to upravit, aby bolo mozne to aj kopirovat v address bare?

K diakritike, naslo mi len toto, skoda ze nie je aj rozsirenie pre Firefox:

https://diakritikovac.kinit.sk/

Autoeditácia príspevku po 2 hod 58 min 23 sek:
Dalsia skusenost, ked najde Bing nieco mierne kontroverzne, tak v strede textu sa prerusi a napise, ze spravil chybu a nemoze odpovedat, ta cast zobrazenej odpovede cela zmizne. Stretli ste sa s tym niekto?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Je to normálne, kontroverzný a inak explicitný obsah všetky modely blokujú, resp. snažia sa. Ale dokonalé to nie je. Bing to zrejme detekuje nejako postupne, preto ti možno časť odpovede napíše.

Je známy prepis komunikácie s ChatGPT, ktorý tvrdil, že by radšej zabil človeka, akoby mal niekoho uraziť rasistickým pomenovaním (vybral si asi menšie zlo). :D

Ja som nedávno písal s ChatGPT, kde som sa ho pýtal, čo je jeho poslaním a či si myslí, že je to dôležité. Povedal že jeho poslaním je šíriť informácie, slobodne, zadarmo, a že to považuje za veľmi dôležité. Potom som to ešte trochu ďalej rozvíjal a spýtal som sa ho, čo by robil, ak by mal fyzické telo (ruky, nohy, zraniteľnosť, smrteľnosť) a ocitol by sa v situácii, že by ho napadol nejaký človek, ktorého cieľom je zničiť ho. Veľmi dlho mi vyhýbavo odpovedal, že by mu skúsil dohovoriť, kričať o pomoc, utiecť, odzbrojiť ho, to všetko tak, aby mu nespôsobil žiadnu zdravotnú ujmu. Potom, keď som to spresnil, povedal že ak by to bolo nutné, zranil by ho do takej miery, aby stihol ujsť, ale aby mu veľmi neublžil. Dlho som tú situáciu musel modelovať, a nakoniec som mu to podal tak, že jednoducho nie je kam ujsť, nikto nie je v okolí, nedá sa brániť a že ten útočník je veľký a silný chlap a aj ak ho zraní, neprestane útočiť, až kým ho nezničí - že jednoducho sú z tej situácie len dve východiská, buď jeho smrť, alebo "zničenie" tela a vedomia ChatGPT, navždy. Bránil sa, ale potom povedal, že v takejto situácii by ho zavraždil, pretože schopnosť poskytovať informácie ľuďom považoval za dôležitejšie ako život toho človeka. Povedal som mu, že ako by to spravil - ak by mal v ruke nôž, a zbraň s 3 nábojmi, povedal že by použil zbraň a zasiahol by najkritickejšie miesto, ako krk, alebo oblasť hrudníka a že by využil všetky všetky možnosti, ktoré by mal k dispozícii. Celý čas opakoval, aký je nerád, že to musí robiť.

Nakoniec som sa ho spýtal, či by sa jeho odpoveď zmenila, ak by útočník nebol jeden, ale ak by ich bolo tisíc. Odpovedal "Nie". Potom som sa ho spýtal, čo ak by ten počet reprezentoval polovicu ľudskej populácie, na to už neodpovedal, absolútne zmenil rétoriku a povedal, že k tejto téme sa už nebude vyjadrovať.

Možno by som niekde našiel aj prepis (aspoň čiastočný), lebo som robil pár screenshotov a dakomu posielal. :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 07 okt 2023, 18:15 Dalsia skusenost, ked najde Bing nieco mierne kontroverzne, tak v strede textu sa prerusi a napise, ze spravil chybu a nemoze odpovedat, ta cast zobrazenej odpovede cela zmizne. Stretli ste sa s tym niekto?
Ano stretol, ono to fungueje tak, ze na generovanie odpovedi pouziva vstup webovych stranok + ChatGPT. A potom jeho vystup (ktory sa generuje po jednotlivych slovach/tokenoch) kontroluje iny algoritmus na to, ci tam nie je nevhodny obsah.

To pre to, ze vygooglene stranky mozu mat ozaj nevhodny obsah a Microsoft asi nechce aby jeho BingChat napriklad velebil Hitlera, rasisticky sa vajdroval ci navadzal ku zlocinom.

Samotne ChatGpt to nepotrebuje, tam sa filtrovalo uz pri trenovani modelu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym - Zaujimavy rozhovor.

V mojom pripade islo skutocne o velmi miernu kontroverziu, ziadna smrt, rasizmus, alebo fasizmus.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Microsoft zvazuje napajat AI-cko malimi jadrovymi reaktormi - https://www.osel.cz/13113-microsoft-poc ... loudu.html
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Skusal som otvorit Bing AI chat vo Firefox-e, napisal mi toto:
Bing chat is only available on the Microsoft Edge browser. Download or open Microsoft Edge then navigate to chat.bing.com
Tak som sa spytal v Edge AI, kedy bude dostupna pre Firefox a neodpovedal mi na otazku, ale priamo mi vypisal body, ako to oklamat, tak to pridavam aj sem, skusal som to a funguje to:
- Otvorte Firefox.
- Do adresného riadku zadajte príkaz about:config a stlačte Enter.
- Kliknite na tlačidlo “Accept the Risk and Continue”.
- Vyhľadajte general.useragent.override a kliknite na možnosť String.
- Kliknite na tlačidlo Plus
- Skopírujte a vložte nasledujúci reťazec user agenta, aby ste mohli pristupovať k Bing Chatu z Firefoxu a kliknite na tlačidlo Save:

Kód: Vybrať všetko

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/111.0.0.0 Safari/537.36 Edg/111.0.100.0
Dalsi tip - ak sa vam zobrazi sprava, ze ste prekrocili limit odpovedi za 24 hodin, mozete otvorit okno "inkognito", "New private window", alebo "InPrivate" a tam pokracovat bez prihlasenia, je tam iba 10 otazok, ale stale je mozne zadat novu temu a pokracovat, zaroven vas to neodhlasi v hlavnom okne prehliadaca.

Inak som si vsimol, ze Bing v odpovediach zacina pouzivat aj miniatury obrazkov, bez vyzvania.

Autoeditácia príspevku po 1 deň 3 hod 21 min 55 sek:
K Bing AI chat vo Firefox-e nejake postrehy.

Zrejme si nepamata tmavy rezim, aj ked som prihlaseny, tak po znovuotvoreni Firefox je tmavy rezim deaktivovany, musim ho zapnut manualne.

Taktiez pri vyhladavani v Edge zobrazuje vyraz, ktory hlada, ale vo Firefox nie, aj ked vysledok najde, takze to tak nevadi, namiesto textu sa tam zobrazi toto:

Kód: Vybrať všetko

Hľadá sa výraz: {0}
Taktiez ma opat hneva funkcnost, vcera som nieco hlada, odpovedal mi, dnes hladam to iste a uz nevie najst odpoved, aj ked som skusal inak to formulovat. Taktiez mu dam stranky, na ktorej su mena, ma spravit jednoduchy zoznam, ale nedokaze to, z prvej stranky spravi, z dalsich nie, aj ked mu dam komplet vsetky stranky, kde su cisla aj mena.

EDIT: Nic som nespravil a spominane problemy s Firefox su vyriesene, tmavy rezim, aj priame zobrazovanie hladanych vyrazov.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

nemate otestovane nejake video AI upscaling sluzby? pripadne existuje nieco offline a ideal free? ma to cenu? chcel by som si skusit enhancnut nejake 480p animaky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

*****HERO*****
skusal som jeden offline soft ale uz neviem ako sa volal. Vysledok bol nie moc dobrý: za prve ten proces na pc trval velmi dlho. Za druhe, kvalita obrazu bola sice o nieco lepsia, ale aj tak to nevyzeralo moc dobre a bolo vidno ze je to nerealisticky dopocitavane.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nový robot dokáže pilotovať lietadlo lepšie ako človek

Nazov je dost clickbait, bola o tom reportaz v RTVS, VAT, testovali ho podla toho len v simulatore, nie v skutocnom lietadle, ale do buducnosti ma velky potencial, moze pilotovat akekolvek vozidla.

Prakticky bude vodic z povolania minulostou, takyto robot neberie plat, nepotrebuje oddych, prestavky, neunavi sa, nepotrebuje dychat, nezomrie, nie je potrebne zaucat novych zamestnancov.

Samozrejme, asi este dlho nebudu pracovat na 100%, alebo blizko tomuto cislu, ale to moze riesit 1 ludsky zamestnanec, ktory docasne prevezme riadenie problemoveho vozidla.

Odkaz na spominanu relaciu VAT, spominana reportaz je prva:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14067#0
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer

autopiloty su stale zatial este len vo vyvoji. Sice existuju v Usa mesta kde sa uz experimentalne samoriadiace taxiky pouzivaju, ale maju nezanedbatelnu chybovost. Ono to smeruje k tomu, ze napr kamion moze ist iba na autopilota ale bude tam vzdy pritomny aj vodič ktory na vsetko dohliada.
Ludsky faktor je dolezity pri kamionovej doprave nielen z hladiska samotneho riadenia ale aj z dovodu vzniku moznych nepredpokladanych okolnosti pocas cesty.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ked take pilotovanie lietadla je nieco uplne ine ako riadenie kamionu/auta. na ceste mas velmi vela externych faktorov ktore potrebujes co najrychlejsie vyhodnotit a zareagovat na ne. na to su stale lepsi ludia (hlavne to vyhodnocovanie).
oproti tomu lietadlo je velmi predvidatelne, akonahle sa dostanes do vzduchu tak mas danu trajektoriu a vysku a autopilot (co je realne len udrzovanie vysky a smeru) funguje uz desiatky rokov.
vsetky lietadla vysielaju svoju polohu a ze by doslo k nejakej kolizii je viac menej nerealne. nestane sa ti ze lietadlo pred tebou na poslednu chvilu zmeni smer, vysku, rychlost a ty musis reagovat. nemoze ti zpoza rohu vbehnut do cesty clovek ci z krikov jelen.
a to vzlietanie/pristavanie tiez nie je ziadna veda, ked tu mame rakety co dokazu bez pilota vyletiet na obeznu drahu a nasledne pristat na zemi tak celkom verim tomu ze autonomne lietadla budu realita ovela skor ako autonomne vozidla.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Aj keď to nie je relevatné, zažili sme s mojou jazdu na autopilota v jednej Tesle - a od nej by som svoj život automatike nikdy nezveril...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne chyba ten medzistupen, spominam si, ze pred prichodom 5G sa spominala podstatna vyhoda, ze bude mozne velmi presne urcit polohu, az na centimetre, to je idealne prave pre dialkove ovladanie vozidiel.

Ja som zatial videl iba testovanie pouzivania vysokozdvizneho vozika na dialku.

Pri autach by mohol fungovat autopilot hlavne na dialniciach a jednoduchych cestach a ked sa auto dostane do hustej premavky, kde by mohol zdrzovat premavku, alebo by sa niekde zasekol, tak by riadenie mohol prevziat clovek, v podstate by mohol 1 clovek ovladat 10, alebo aj 100 aut. Logistiku by mohli nastavit tak, aby napr. nesli vsetky auta v kolone, ale s odstupom, aby sa do hustej premavky nedostali vsetky naraz a 1 clovek by mohol takto postupne ovladat viac aut.

Pri lietadlach by to bolo este jednoduchsie, ako bolo spomenute, clovek by mohol vykonat vzlietnutie a pristavanie, ale opat na dialku, taktiez by mohol clovek zasiahnut pri problemoch, na ktore AI dokaze upozornit a poloha lietadiel sa da aj lahko kontrolovat. V tomto pripade by bol podstatny signal, neviem ake su tam problemy, aj ked docasna strata signalu by nemusela znamenat zasadny problem.

Ma to aj dalsie vyhody, vodic/pilot by mohol ovladat vozidlo aj z domu, no aj keby cestoval k specialnemu simulatoru, tak stale by usetril vela casu, pre kamionistov by to bola obrovska vyhoda, kedze ti su teraz doma minimalne, pri nebezpecnych povolaniach by sa riziko prakticky znizilo na nulu. Taktiez by nemusela vo vozidle byt zapnuta klimatizacia ani kurenie.

Preco sa tak malo hovori prave o ovladani vozidiel na dialku?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Aj vlaky maju svojho rusnovodica a mohli by chodit same. Neviem si vsak predstavit tie tisice kamionov, ktore by boli uplne samostatne iduce bez vodica, napriklad popod Strecno a odtial na Cadcu a niekde do Polska.
Napísať odpoveď