Spotreba v domacnosti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Spotreba v domacnosti

Príspevok od používateľa retkvic »

wladas napísal: 14 okt 2023, 21:14 Elektrika je teraz lacnejsia nez plyn a od buduceho roka to bude este vacsi rozdiel.
Uvidíme dokedy to tak bude, spotreba bude rokmi stúpať, si celkom neviem predstaviť tie turbo nabíjacie stanice pri každom paneláku.

Stavba atomovej elektrarne v našich podmienkach min. 10 ročna zaležitosť. Možno by stalo za uvaženie, či je možne v našich podmienkach postaviť niečo ako ďalšiu prečerpavaciu stanicu Čierny Vah. Ta ma udavany vykon skoro 2 blokov jadrovej elektrarne Mochovce.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Na krátku chvíľu...
A tie turbonabijárne sú nereálne. Nie skrz výrobu ale "dopravu" potrebného výkonu k miestam odberov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ani si to nemusis predstavit. Nejaka vacsia vystavba rychlonabijaciek po sidliskach u nas nehrozi najblizsich 10-15r. Pre koho? Kto bude tie drahe auta kupovat? Vizia je skor ze budeme vrakovisko aut ako Rumunsko a Kuba

10-15r je bezna doba vystavby. Toto si myslim ze u nas nebude problem kedze stat je len spoluvlastnik. 3.blok mochoviec sa predlzil kvoli Fukusime a brutalnemu prekovaniu systemov zaloha zalohy.
retkvic
Addict
Addict

Tých 10-15 rokov nie je ziadna doba, to uz ako keby bolo pomaly zajtra. Za tych 10-15 rokov ma byt navyse cena elektro auta nizsia nez benzinoveho, takze clovek co bude chciet jazdit na niecom novom, tak bude preferovat elektricke auto, ak teda bude dovtedy platit to co schvalila EU. Len neviem ako to bude na SK, kedze sme zaspali. Elektrarne su tiez iba jedna cast skladacky, siet je vec dalsia a tam to bude musiet niekto zaplatit.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Ano ano, elektricke budu lacnejsie ako spalovaky. Len zabudli povedat ze medzicasom budu spalovaky za 50k standard a elektro bude za 49k :-D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

akoze teraz sa s tymi (relativne) lacnymi elektromobilmi dost rozbehol, mg4/mg5, nove volvo ex30 je prekvapivo lacne (na volvo), tesla isla s cenami dole a minule som pozeral vw id4 a tiez bol prekvapivo lacny.
samozrejme sa to este neblizi ani trochu cene spalovaku. aj ked tie EV byvaju dost dobre vybavene, takze sa to neda porovnavat s najlacnejsim modelom spalovaku, tiez byvaju podstatne vykonnejsie. vcera som akurat pozeral nejaku kiu ceed, v top vybave stoji 30 tisic. mg4 stoji 33 v zaklade ale ma asi vsetko co potrebujes.

tym chcem iba povedat ze za 10-15 rokov to viac menej isto bude naopak, spalovaky budu drahsie ako elektriky.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Mne stale vychadza, ze najlacnejsie pre mna pouzitelne EV je Tesla 3 a Teslu nechcem.

Cokolvek ine v tej cene mi na jazdenie po dialnici pride ako dost kompromisne a lame sa to az niekde u Kii EV6 co uz je riadna palka.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

preco nie id4?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

ID4 mozno, ale s vacsou baterkou si uz aj tak pomaly v cene SUV.

Ale za vyhodnych podmienok mas mozno pravdu. Dojazd je tam kompromisnejsi, ale asi akceptovatelny a nemozem si pomoct, ale tie IDcka od VW sa mne dost pacia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

uz sme trochu offtopic.
z mojho pohladu elektromobily potrebuju este par rokov, stale by som si ho nekupil ako primarne auto. teraz zvazujeme kupu EV ako sekundarneho ale neviem prave ci by sa neoplatilo rok dva pockat. ci uz kym sa neobjavi nieco zaujimave pre mna alebo neklesnu ceny. take id2 ma byt lacne a vraj chystaju aj gti verziu :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

K VW ID.3 by som sem hodil len toto video...

Fakt netuším, kto si kupuje elektroautá od klasických výrobcov a nejde radšej do Tesly Model 3. Cena rovnaká alebo nižšia v prospech Tesly, dojazd lepší, výkon lepší, technológie o 10 rokov vpred, proste no brainer.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Viera v zauzivane klasicke znacky...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

akoze tesla tiez nie je ziaden zazrak.
https://www.carbuyer.co.uk/tesla/model-3/reliability#:~:text=Tesla%20Model%203%20reliability,a%20chance%20this%20is%20improving. napísal:A shockingly high 40% of Tesla Model 3 owners experienced a problem with their car in the first year of ownership
to video som v rychlosti pozrel. ak to spravne chapem tak to bola jazdenka. ktovie v akom stave bola baterka, u vacsiny EV je bezne ze realny dojazd je nizsi ako udavany (ostatne ako pri spalovakoch realna spotreba) takze to by som ako problem nevidel. ze mu tam stale nieco pipalo a limitovalo ho? to iste robi aj obycajna oktavka... vsetko sa to da vypnut, predpokladam ze to iste vies aj v id3.

ja by som si teslu nekupil, uz len preto ze sa to na slovensku oficialne nedistribuuje, servisovat ho musis chodit do zahranicia...
a osobne sa mi vobec nepaci.
retkvic
Addict
Addict

Pilifo napísal: 15 okt 2023, 17:37 K VW ID.3 by som sem hodil len toto video...
Skoda ze to ten clovek natocil tak, ze sa divajuci a pocujuci musi spoliehat len na to co povedal. Na zaciatku povie, ze ma pred sebou streku cca 200km, nabite na 100% s dojazdom skoro 400km, samozrejme to sme na palubnej doske nevideli, potom da strih a ma odjete 55km s dojazdom 230km, na displeji nejaka dojazdova sipka 100 nieco km, potom strih a hlava v smutku a on je niekde v Beroune na pumpe, vraj mal stavu na 50km. Keby to aspon ukazal na tu kameru, predsa lepsie raz videt ako 100x pocut, ale nie, musite mi verit...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

retkvic
Addict
Addict

Co ma ale dostalo je ta cena nabijania, ak clovek nie je clen a cuca stavu ako pan z videa bez clenskeho, tak za 1kwh na nabijackach inoity zaplati 0.79€.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

retkvic napísal: 15 okt 2023, 22:05 Co ma ale dostalo je ta cena nabijania, ak clovek nie je clen a cuca stavu ako pan z videa bez clenskeho, tak za 1kwh na nabijackach inoity zaplati 0.79€.
No a v zime sa bezne stava, ze ti do baterky ide len tretina z oddanej energie :D
Si predstav, ze ides do 20kw nabíjačky kde si tak nabíjaš ale do auta sa ti dostane len 7kw. No platíš za 20kw (lebo to ti dodajú) iná chuťovka. To nabiješ za niekoľkonásobok plnej nádrže benzínu
retkvic
Addict
Addict

To by ma zaujimalo ak sa nieco take moze stat, pri takom nabijani sa samotna bateria zohrieva a dokonca musi byt chladena ventilatorom, ci je zima alebo leto, ale asi skor leto.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mňa by tiež zaujímalo k tomu viac, kam sa stratí ten rozdiel?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Autoeditácia príspevku po 2 min 29 sek:
Peter00 napísal: 16 okt 2023, 7:17 No a v zime sa bezne stava, ze ti do baterky ide len tretina z oddanej energie :D
Si predstav, ze ides do 20kw nabíjačky kde si tak nabíjaš ale do auta sa ti dostane len 7kw. No platíš za 20kw (lebo to ti dodajú) iná chuťovka. To nabiješ za niekoľkonásobok plnej nádrže benzínu
To si trochu uletel, nie ?

K nejakym stratam tam sice dochadza, ale pokial viem, uz 20%, cize 1/5 je skor extrem a tie straty su skoro okolo 10%.
Napísať odpoveď