Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa jackb »

Nie nie. Ja si stojim za tym, ze fake je video, ktorym si dokazoval zaciatok ofenzivy v sobotu 4. juna. To je geolokalizovane 7 az 10km od tej dediny. Tak ta poprosim: ked mas dokazane, ze to video, ktore tvoj zdroj geolokalizoval na miesta, ktore podla RUSI boli pociatocne ukrajinske pozicie, preco teraz riesime videa a fotky z miesta o 10km daleko. O tych som nepisal nic, lebo si ich vytiahol az teraz.
eMPiko napísal: 05 jún 2023, 9:32 gogo, Mozno vychodnejsie ako sa cakalo - nie smer na Tokmak, zatial to je skor smer na Mariupol. Bojuje sa pri Velykej Novosilke. Zaroven ten utok musel byt celkom masivny, su videa kde vidno dokopy 10+ kusov stratenej techniky (nechce sa mi to ratat), vratane tej zapadnej ktora sa doteraz setrila. Asi stale ide o nejaky pripravny utok, ale je to uz jednoznacne ta ocakavana ofenziva.

Ukrajinci nemali prostriedky na taku operaciu. Ta sa neda z tej jachty uskutocnit. Bolo by ju potrebne nevratne prerobit. Nehovorim o snorchlovacke v Egypte. Je to hlbka 100m v ladovej vode. Ani zazemie pre potapacov by sa na tu lodku nezmestilo, nie to este lana a ine veci. V rovnakom case mali Rusi v oblasit lod s ponorkou presne urcenu na taky druh operacie. Co je viac Occamovske: pouzitie spravneho druhu zariadenia a spravny druh operacie, aby nemuseli platit penale za nedodany plyn; alebo teroristicky utok voci krajine, ktora zbrane vyraba, ma ich zasoby a napriklad ma ja posledne slovo pri polskych MiGoch (kedze boli ex-NDR). No a cely film o Jamesovi Bondovi ma ale negativny dopad, lebo Taurusy nie su, dodanie Leopardov aj MiGov sa natahovalo... takze pre Ukrajincov ta rozpravka nedava zmysel. Nerozumiem, preco ti ide o to, aby boli za teroristov.

A tym sa dostavame ku tomu, ku comu si sa vyjadrit nechcel: preco ti ide o rozsirovanie negativneho obrazu o Ukrajine a jej obyvateloch a obrancoch? O Rusov ti ide ta zvlastne - v Pobalti ich deportuju, ked nevedia uplne cudzi jazyk, ale Ukrajinci su fasisti, lebo chcu, aby sa Rusi ucili velmi podobny jazyk; nevadia ti pejorativa na adresu Rusov, ked ich zdiela niekto iny ako ja, na adresu Ukrajincov pises a zdielas tie najhorsie urazky. Preco?

\\celkom vtipne: v juni "nemecke urady poznaju mena ukrajinskych teoristov, lebo DNA z lode", o 5-6 tyzdnov neskor:
Germany has found traces of explosives in samples taken from a yacht that it suspects "may have been used to transport the explosives" to blow up the Nord Stream 1 and 2 gas pipelines, according to a letter written with Sweden and Denmark updating the UN Security Council on the probe.
"At this point it is not possible to reliably establish the identity of the perpetrators and their motives, particularly regarding the question of whether the incident was steered by a state or state actor," the letter said.
https://www.dw.com/en/nord-stream-inves ... a-66196447
Je naozaj zaujimave, ako sa z urcitosti, ako sa to stalo a kto, kedy a ako to urobil, stalo mozno, asi, neda sa presne urcit za priblizne mesiac.
Ale najdolezitejsie predsa je, ze eMPiko vie tie mena, ma ku nim adresy a DNA porovnal s neznamym zdrojom.

\\inak, skoda, ze tie ATACMS prisli az teraz. Ak by to bolo v maji ci v juni, tak by bolo menej vrtulnikov, na obtazovanie ZSU a ukrajinskych farmarov, menej zbrani a municie pre okupantov a menej jeho zivej sily.

No a kedze z toho Oryxu odmietas napisat, na ktorych fotkach su MaxxPro znicene 4. juna, tak moje su: 15, 27 (tam su dva), 28, 31, 35 a 36. Sedem. Ziadne masivne straty, vzhladom na to o aku techniku ide, plus nie je mozne urcite, ze sa to stalo na roli zapadne od Velikej Novisilky, ako si tvrdil v juni, alebo medzi Rivnopilom a Novodarivkou - co tvdis az teraz.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Sázka na Čínu nevychází. Gazprom se potácí v problémech | Týdeník Hrot
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/gazpr ... d=23623021
jackb
Redeemer
Redeemer

Velka vec od ZSU. Snad sa im podari udrzat operacne predmostie a preťať zeleznicu a cestu, ktoru nepriatel vozi zasoby do zvysku okupovanej Ukrajiny
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Včera to už bolo vo vývoji bojov na eNku, ale jediný zdroj bol Rybar, tak to zatiaľ prezentovali ako nepotvrdenú a neoverenu informáciu.
Dnes to už vyzerá byť potvrdené aj UA zdrojov.
Jednotky dvoch námorných brigád Ukrajiny prekročili pri Chersone Dnipro a obsadili niektoré pozície na okupovanom ľavom brehu. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny medzi Rusmi narastajú obavy, že táto operácia môže byť súčasťou väčšieho plánu.

Podľa ruských zdrojov je vojenské vedenie je znepokojené schopnosťou odraziť možnú ukrajinskú útočnú operáciu cez Dnipro.

ISW pripomína, že velenie v posledných mesiacoch presunulo pomerne veľký počet elitných jednotiek z Chersonskej oblasti na podporu obranných operácií v Zaporižskej oblasti.
Ukrajinskú prítomnosť na ľavom brehu Dnepra nepriamo potvrdil aj generálny štáb, píše Ukrajinska pravda.
https://dennikn.sk/minuta/3634132/?ref=mpm

gogo956
Redeemer
Redeemer

Putin jede z Pekingu s prázdnou. Čína nepotvrdila plynovod ze Sibiře ani další dodávky plynu - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HSxNb/zpravy-svet-h ... d=23666209

Autoeditácia príspevku po 22 hod 41 min 11 sek:
Izraelský politik řekl, že Rusko za podporu Hamásu zaplatí. Až Izrael vyhraje, podpoří Ukrajinu | FORUM 24
https://www.forum24.cz/izraelsky-politi ... .sznhp.box
jackb
Redeemer
Redeemer

60 kusov stratenej tazkej techniky za tyzden parodie na utok. Ak 7 MaxxPro boli "katastroficke" straty pre ZSU, aky privlastok sa dava tym ruskym?
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
ruske zbrane su technologicky az na vynimky znacne zastarane, takze sa ani neda ocakavat ze by Rusko v tejto situacii dokazalo uskutocnit nejakú vacsiu uspesnu utocnu akciu. Nehovoriac o tom, že aj z hladiska pocetnosti vyzbroje už na tom ruska armada nie je dobre. V podstate bude len postupne stale viacej stracat drzane uzemia. :) Zostava uz len jedina otvorena otazka a to ako to nakoniec dopadne s Luhanskom/Doneckom, lebo tam su ruske obranne postavenia skutocne velmi silne a Putin sa bude snazit za kazdu cenu udrzat aspon nieco.
jackb
Redeemer
Redeemer

Podla mna bude zalezat na dosledkoch oslobodenia Krymu na moralku vojakov a Rusov v zazemi. Lebo ak padne propagandisticka trofej padne a ruska oficialna armada sa stiahne za oficialne statne hranice, tak opolcenci nebudu mat moznost branit sa. Na zaciatku 2014 tam neboli zakopani no ak by neprisli 'dovolenkari', tak sa neubrania.

Hlavne - nie vsetky pozicie musia byt obsadene, aby sa dali oslobodit velke casti uzemia. 'Staci' prinutit nepriatela nebojovat.
mLuks
Addict
Addict

Tie straty pri Avdjivke sú šešte väčšie, rovnako po útokoch na letiská je minimálne 14 vrtulníkov v prdeli.
Ruský útok na Avdijivku a snaha obkľúčiť toto mesto kúsok od Donecka sa zoslabuje. Účet DeepStateUA zosumarizoval na mape zdokumentované straty na jednom mieste tohto frontu, presnejšie severne pri dedine Krasnohorivka.
Narátal tu zatiaľ 63 zdokumentovaných strát ruskej ťažkej techniky. Ďalšie boli na inom úseku frontu. Celkovo podľa poľského analytika Artura Miceka straty určite prekročili 100 kusov. To znamená, že prirovnanie k Vuhledaru zo začiatku roka, keď poslali Rusi tanky a BMP-čka ako dobytok na porážku, je celkom presné.

„Napriek nadšeniu na ruských kanáloch na Telegrame počet zrážok v tomto sektore postupne klesá. Vojna pokračuje a táto epizóda je ukrajinský úspech,“ napísal na X ukrajinský vojnový novinár Ilia Ponomarenko.
https://dennikn.sk/3633116/vyvoj-bojov- ... u/?ref=tit
eMPiko napísal: 13 okt 2023, 16:09 Kazdopadne zda sa ze iniciativu preberaju na jesen Rusi.
ešte by ma tak zaujímnalo, či si empiko stojí za svojím názorom
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

iniciativu preberat mozu, vyzera to tak, ze utocia viac, s vacsim poctom strojov a ludi
vysledky su ale pre Rusov vyznamne nepriaznive
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
Atacmsi /MGM-140A/ su v podstate uz na hranici toho co by sa dalo objektivne nazvat "gamechangerom" v tejto vojne. Nejde len o vyborny dostrel 170km. Kazetova municia dokaze pokryt obrovsku plochu lebo obsahuje 950kusov submunicie.
Dolezite vyhody tejto strely su dve: raketa je odpalovana zo zeme, co je z hladiska zachytitelnosti nepriatela velka vyhoda oproti strelam ktore uz AFU ma a su odpalovene zo vzduchu.
Za druhe je to vysoka rychlost rakety ktora za letu dokonca vykonava uhybne manevre.

To v kombinacii s tym ze AFU pravidelne uspesne nici ruske protivzdusne systemy vedie k tomu, ze na obsadenych uzemiach ruska uz nie je bod ktory by nebolo mozne uspesne znicit.

beardie
z vojensko-strategickeho hladiska tie ruske snahy o utoky nemaju zmysel. Je to len vykazovanie činnosti generalov pre Putina. Ukrajina je pomerne dobre vyzbrojena zapadnymi zbranami proti nemodernym ruskym mechanizovanym jednotkam takze sanca ze by niekde Rusko vyraznejsie prerazilo a pozicie si aj udrzalo je velmi nizka.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

]Počas štvrtka prišlo o život obrovské množstvo ruských vojakov, 1 380. Ukrajinci zničili i 55 ruských tankov a 120 bojových obrnených vozidiel. Väčšinu štvrtkových strát utrpeli Rusi v bojoch pri Avdijivke v Doneckej oblasti.

Za včerajšok 1380 vojakov 55 tankov a 120 bvpciek? Wtf? Počkám si na vysvetlenie a nejaké videa. To sú brutálne Počty.
Za jeden deň.
Prílohy
Screenshot_20231020_105743.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 20 okt 2023, 10:25beardie
z vojensko-strategickeho hladiska tie ruske snahy o utoky nemaju zmysel. Je to len vykazovanie činnosti generalov pre Putina. Ukrajina je pomerne dobre vyzbrojena zapadnymi zbranami proti nemodernym ruskym mechanizovanym jednotkam takze sanca ze by niekde Rusko vyraznejsie prerazilo a pozicie si aj udrzalo je velmi nizka.
to samozrejme suhlasim
pre Ukrajinu je to dokonca pozitivom, kedze si Rusi nicia aj tie zbytky techniky, ktora im zostava
netreba ale zabudat, ze su to boje a umieraju aj Ukrajinci, sice nie v takych poctoch ako Rusi, ale vzdy su straty aj na strane obrancu
mLuks
Addict
Addict

Frco: môže byť, že sa tam včera zase niečo väčšie zomlelo a asi s takým istým výsledkom ako doteraz.
Ruská invázna armáda po pár dňoch relatívneho pokoja vo štvrtok obnovila útoky pri Avdijivke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a snaží sa mesto obkľúčiť, informoval ukrajinský generálny štáb.
Ukrajinskí vojaci podľa neho „držia obranu“ a pôsobia nepriateľovi početné straty.
Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej analýze bojov píše, že súčasné ukrajinské útoky na ľavom – Rusy okupovanom – brehu Dnepra v Chersonskej oblasti sa zdajú byť väčšie ako predtým pozorované taktické prepady.
Ukrajinskí vojenskí blogeri podľa ruskojazyčného servisu BBC informovali o tom, že ruským jednotkám sa na niektorých miestach pri Avdijivke podarilo postúpiť, ale len o niekoľko stoviek metrov.
Rusi sa toto silne opevnené mesto ležiace len niekoľko kilometrov severozápadne od Donecka snažia dobyť od začiatku invázie vlani vo februári, boje ho pritom prakticky zničili. (čtk)
https://dennikn.sk/minuta/3636604/?ref=mpm

beardie
Ako prevziať iniciatívu bezhlavím útočením na miesto, ktoré sa od feb 2022 snažia dobiť a evidentne len preto aby ukázali nejaký úspech doma, asi ako s Bachmutom. Mi nepríde veľmi ako šťastné riešenie. A hlavne toto nedokážu živiť celú jeseň pri tých stratách.

Na druhú stranu, ak sa tak pozriem na mapu, tak Avdjivka je asi jediné miesto kde by mohli mať nejaký ofenzívny úspech. V charkovskej oblasti napriek deklarovanému veľkému počtu síl, nedokázali dokopy nič, okolie Bachmutu strácajú, to čo sa podarí AFU obsadiť si viac-menej aj udržia, čiže schopnosť rusov vytvárať protiútoky s následným získaním stratených pozícii/území späť je nulová. Pri Avdjivke chceli zavrieť kliešte, ktoré tam ako tak mali otvorené a ohlásiť nejaký úspech ale dopadlo to takto.

gogo
veď práve, je obrovská škoda, že západ sa bál posielať ťažké zbrane a mechanizmi už skôr z dôvodu, že sa obávali reakcie ruska, resp. boli nacicaní na obchod s rusmi. Aj vo vývoji bojov sa práve spomína fakt, že napriek tomu ako Putin neustále opakoval, že dodávky takýchto systémov a techniky budú brať ako eskaláciu konfliku a hrozil odpoveďou napr. aj taktickými jadrovými hlavicami, sa nič nikdy nestalo. Či už išlo o himarsi, tanky, storm shadow či teraz atacms, práve tá posledná reakcia po atacmsoch mi príde akoby už aj Putin pomaly rezignoval na úspech tej vojny a udržuje to už len aby neprehral úplne.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Hej, ani ja som nevidel typickú ruskú reakciu po dodávkach týchto rakiet. Teda že červená čiara, atómovky, atď. Akokeby už len tak mávli rukou, aj keby tam američania dodali lietadlovú loď :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ruska generalita dlho dobre vie že ten konflikt je defacto pre Rusko už prehraty. Ale nikto z nich to nemoze povedat nahlas, lebo by karierne ihneď skončil ak by sa mu nestalo niečo horšie /okno, čaj, obvinenie z vlastizrady a pod/. Takže ďalej musia vsetci hrat podla ruskych pravidiel a dufat ze neumru skorej ako vojna skončí.
A Putin to nema ako zakončiť bez toho aby to neznamenalo jeho politicky koniec. V marci 2024 co nie je az tak daleko, budu v Rusku prezidentske volby. Putin to potrebuje nejako doklepať do tohto datumu s tym, ze vojna bude stale prebiehat aby mohol ďalej vytvarat ideologicku hmlu že "všetko ide podla planu, len sa to trochu natiahlo".
Ale ak by musel dovtedy priznat porážku, tak spolocensky tlak bude nanho tak velky ze to nedokaze ani zmanipulovat aby vyhral. Rusko bude po vojne ekonomicky, vojensky aj z hladiska ludskej sily silno poznačené a on nebude mat co ukazat voličom ako pozitivný výsledok celeho toho utrpenia.
Putin chape, ze v tejto hre ma jedinu vyhodu a to vyrazne vacsi dalsi mobilizacny potencial oproti Ua.
Preto hra s touto kartou a zaroven bude dufat, ze sa stane nieco neocakavane v jeho prospech, napr ze republikani v Usa presadia zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine alebo nieco podobne.
Samozrejme to su viac menej iba priania, podobné ako keď Hitler do poslednych mesiacov dufal ze vyvoj jeho "zazracnych novych zbrani" zvrati vojnu v jeho prospech, alebo ze nakoniec Usa prestanu spolupracovat so Sovietmi z dovodu ze su bolševici. Hitler do poslednej chvile rozdaval rozkazy uz neexistujucim diviziam a vacsina jeho generality hrala naoko tu hru s nim ale v skutocnosti si uz "riesili znadné vrátka".
V pripade tejto vojny nebude vysledok ten ze by bolo Rusko obsadené, len pride o cast, pripadne vsetky uzemia ktore ziskalo od Ukrajiny. Ale aj to bude velky debakel..

Este pred rokom sa vela ludi hystericky bálo že keď bude svet dalej podporovat Ua, ze Rusko pouzije takticke jadrove zbrane. Ale odbornici uz vtedy upokojovali, že tato pravdepodobnost je mizivá, pretoze by Rusku priniesla ovela viacej minusov ako plusov. Hlavnym minusom by bola okamzita strata Činy ako partnera a bez nej Rusku nemôže za ziadnych okolnosti fungovat, ak si odmyslime variant navratu Ruskej spolocnosti do stredoveku, co by zhyckani obyvatelia Moskvy a Petrohradu urcite nepredýchali. Druhym dovodom by bolo okamzite zapojenie NATO priamo do konfliktu, co by znamenalo velmi rychle znicenie vsetkych dolezitych jednotiek Ruska na obsadenych uzemiach /raketove a letecke utoky/. Celkovy vysledok by bola pre Rusko absolutna katastrofa po kazdej stranke.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

mLuks napísal: 20 okt 2023, 9:55 ešte by ma tak zaujímnalo, či si empiko stojí za svojím názorom
Samozrejme. Iniciativu ma ten, kto utoci. Vcera bol utok obnoveny a dokonca este vo vacsej intenzite ako predtym. S tymto tempom strat co Rusi maju ale tu iniciativu dlho zrejme neudrzia.

Autoeditácia príspevku po 15 min 32 sek:
jackb napísal: 17 okt 2023, 23:07 Nie nie. Ja si stojim za tym, ze fake je video, ktorym si dokazoval zaciatok ofenzivy v sobotu 4. juna. To je geolokalizovane 7 az 10km od tej dediny. Tak ta poprosim: ked mas dokazane, ze to video, ktore tvoj zdroj geolokalizoval na miesta, ktore podla RUSI boli pociatocne ukrajinske pozicie, preco teraz riesime videa a fotky z miesta o 10km daleko. O tych som nepisal nic, lebo si ich vytiahol az teraz.
Zaujimave, lebo este pred par mesiacmi si presne o tomto videu ktore som "teraz vytiahol" pisal ze je z army, ze ti tam chyba dym, a podobne. Napr. tu ti ukazujem satelitne zabery prave na Novodarivku, takze ocividne sme sa bavili prave o tomto videu. Kedy si teda zmenil nazor na to ze nie je prave? Mozeme sa pokojne bavit aj o tom druhom videu, ale dokoncime debatu o Novodarivke, co povies?

Ad Nord Stream: Opat zopakujem, ja som tu nalinkoval tvrdenie nemeckej prokuratury a ministra obrany. Pokial sa ti to nepaci, stazuj sa im a vysvetluj im Occamovu britvu. Nemecki vysetrovatelia ocividne potrebuju tvoju expertizu pri podmorskych operaciach, lebo ty jej mas na rozdavanie a oni su bez teba uplne strateni. Ja sa priznam ze takuto expertizu nemam, ale ak si mam vybrat tomu ci doverujem nemeckym vysetrovatelom alebo nahodnemu pouzivatelovi na diskusnom fore, ktory nevie rozoznat realne videa od videa z army, asi rozumies ze moj vyber nie je taky narocny.
No a kedze z toho Oryxu odmietas napisat, na ktorych fotkach su MaxxPro znicene 4. juna, tak moje su: 15, 27 (tam su dva), 28, 31, 35 a 36. Sedem. Ziadne masivne straty, vzhladom na to o aku techniku ide, plus nie je mozne urcite, ze sa to stalo na roli zapadne od Velikej Novisilky, ako si tvrdil v juni, alebo medzi Rivnopilom a Novodarivkou - co tvdis az teraz.
Oryx za straty povazuje len to, co je jasne vizualne stratene z verejne dostupnych zdrojov. Presnost ich metodiky si mozno overit napr. na tej Novodarivke. Oryx tam ma naratane straty asi 3 alebo 4 kusy ak si dobre pamatam (mozes napisat presne cislo ak si to prechadzal). Na druhu stranu stroje ktore nie su viditelne poskodene, ale na tych kratkych videach len stoja v minovom poli za poskodene alebo stratene nepovazuju, kedze nemaju vizualny dokaz co sa s nimi stalo. Report RUSI, ktory sa opiera o vyjadrenia Ukrajincov a satelitne zabery britskej rozviedky tu ale napr. straty na technike uvadza ako "two companies" a na obrazkoch maju zakruzkovane straty dokopy okolo 20 strojov.
mLuks
Addict
Addict

Nejaké info z dnešného Vývoja bojov.

Znepokojenie rusov s tým čo sa deje v Avdjivke je veľké.
Spoiler
Už aj prominentní Rusi píšu o Avdijivke ako o mlynčeku na mäso. Pri Avdijivke sa ruské útoky po prvom neúspechu z minulého týždňa na pár dní zmiernili. Vo štvrtok však Rusi skúsili udrieť ešte väčšou silou.

Postupne prichádzajú videá svedčiace o mimoriadnom nasadení techniky aj pešiakov. Zdá sa, že mimoriadne boli aj straty. Svedčia o tom nielen videá z bojiska a ukrajinské štatistiky, ale aj komentáre ruských vojenských spravodajcov. Práve tie sú v tomto prípade najvýpovednejšie.

Napríklad známy Romanov, ktorého aktuálne úrady varujú, že mu zavrú ústa, ak neprestane uverejňovať kritické príspevky, vo štvrtok tvrdil, že podľa jeho zdrojov z Avdijivky je tu ruské delostrelectvo ešte neschopnejšie ničiť ukrajinské ako na iných miestach.

„Ako viete, delostrelectvo ozbrojených síl nemá veľa tejto zručnosti a takmer celý boj s ukrajinským delostrelectvom zverili operátorom lancetov (kamikadze drony),“ píše. Lenže problém podľa neho je, že v avdijivskom smere sa nepoužívajú. Výsledkom je, že už len priblížiť sa k ukrajinským pozíciám „pod silnou paľbou kazetovou muníciou je obrovský výkon“.

Romanov tiež kritizuje „koncept masových útokov“, pretože v podmienkach bojiska môžu byť len frontálne a za cenu veľkých strát. Tvrdí, že ofenzíva sa pripravovala na mesiac, ale nepripravili na ňu dosť munície a ani operátorov spomínaných lancetov. „S takouto prípravou bolo možné naďalej sedieť v defenzíve a spôsobiť nepriateľovi značné škody, ale niekto zrejme nemohol pokojne sedieť,“ uzatvára.

Asi najservilnejší ruský propagandista, aký sa na fronte pohybuje, sa volá Alexander Sladkov. Vo štvrtok popoludní to síce napísal zaobalene, ale dokonca aj on dostatočne jasne. V popoludňajšom statuse uviedol, že si neželá získanie Avdijivky za každú cenu.

„Chcem klasiku,“ vyhlásil a zadefinoval ju do troch krokov: získanie vzdušnej nadvlády, zničenie ukrajinského delostrelectva a útok. Lenže za rok a pol invázie sa toto Rusom nepodarilo jediný raz a aj teraz Sladkov píše, že vzdušná nadvláda neexistuje, ukrajinské delostrelectvo môže byť zničené, len ak „máme delostrelecké prieskumné prostriedky, čo nemáme“. Potom sa pýta: „Zostáva nám už len útok pomocou mäsa? Musíme prestať robiť takéto veci.“

Rusi teda majú zjavné problémy, ale doháňajú ich počtami. Ukrajinský účet spravovaný vojakom z frontu s názvom Dôstojník vo štvrtok večer informoval, že z Avdijivky sa túto zimu môže stať druhý Bachmut. „Netvrdím, že sa jej vzdáme,“ ubezpečuje, ale „vidím, ako na ňu dokážu hodiť všetky rezervy, iba raz som videl takú intenzitu“.
Tu to zas vyzerá na iniciatívu AFU a možno to bude niečo veľké.
Ukrajinci zaútočili na ďalšiu dedinu na ľavom brehu Dnipra. Ešte viac hmly ako okolo Avdijivky je v súvislosti s ukrajinskými útokmi na ľavej strane Dnipra. V stredu Ukrajinci podnikli výpad na dediny Pojma a Piščanivka, vo štvrtok zasa útočili o vyše 20 kilometrov smerom na severovýchod. Cieľom bola dedinka Krynky. Prítomnosť ukrajinských vojakov v nej potvrdzovali geolokalizované videá.

Vyzerá to tak, ako keby si ukrajinská armáda pripravovala podmienky na prerušenie ruských zásobovacích ciest pozdĺž Dnipra a vytvorenie väčšieho predmostia.
Tak nakoniec cez 20 strojov za jeden nálet Atacmsov.
Ďalšie analýzy odhalili ešte väčšie škody a predbežne sa sčítavanie zastavilo na čísle 21. Sú v ňom zahrnuté aj stroje, pri ktorých sa nedá odhadnúť vážnosť poškodenia, ale aj tak je ťažko pochopiteľné, že Rusi len pasívne čakali, kým sa to stalo. O veľmi pravdepodobnom príchode ATACMS vo verzii, ktorá sa ideálne hodí na útoky proti letiskám, vedeli dlhé týždne a napriek tomu sa zdá, že nebezpečenstvo podcenili. Cenou je strata 21 strojov, z ktorých veľkú časť tvoria najhodnotnejšie útočné vrtuľníky Ka-52.
Pri vyboldovanej vete ma zaujalo aj to, že Putinova reakcia na AFU prekročenie Dnipra bola, že je to dlho očakávaná ofenzíva AFU, resp. jej pokračovanie. Ak je to dlhoočakávaná, jak to že tam rusi dokopy nič nemajú, žiadne zákopové línie ako pri Tokmaku, dokopy 7 jednotiek podľa deepstate v celej oblasti, aj to väčšina elitných jednotiek je nad Tokmakom. Teraz žmýkajú ľudskú silu a techniku pri Avdjivke, smer Tokmak držia len vďaka tomu, že tam posťahovali všetko možné z celého frontu, teraz ak dôjde k AFU útoku cez dnipro tam pošlú čo? To isté pri tej vyboldovanej vete, keď jednoducho vedeli, že Atacmsi sú na spadnutie prečo to nestiahli preč z tých letísk.

Nie žeby mi to vadilo, ale to diletantstvo ruskej armady je až na zaplakanie aj po roku a pol vojny.
Veď čo by s nimi tam spravilo NATO ak by sa do toho mohlo priamo vložiť? Už len samotná konforntácia NATO vs Rusko mi teraz príde ako smiešna a viem, že ak si odmyslím nuke button, tak môžem pokojne spať. Dlhé roky sa každý toho bál ale ako ukázala táto vojna, tak je na tom ruska armáda katastrofálne.
https://dennikn.sk/3636934/vyvoj-bojov- ... /?ref=mwat
Partizáni v okupovanom Melitopole na juhovýchode Ukrajiny vyhodili do vzduchu auto s ruskými vojakmi, ktorí po nociach vykrádali opustené byty. Uviedol to starosta Ivan Fedorov, ktorý svoje tvrdenie podporil zábermi, ako hasiči hasia horiace auto. Fedorov žije na území pod kontrolou Ukrajiny.
„Nočný výbuch v Melitopole znamená mínus jedno auto s okupantmi-drancovačmi. Pravidelne sledovali prázdne byty v meste a potom v nich kradli. Sledovali ich naše sily odporu. Výbuch nastal práve v okamihu, keď lup nakladali do auta po ďalšom nočnom love v štvrti Aviamistečko,“ uviedol Fedorov.
Úspechy odbojárov: Agentúra Unian pripomenula, že partizáni tento mesiac vyhodili do vzduchu ruský vlak, ktorý z anektovaného Krymu prevážal muníciu a palivo a opačným smerom odvážal poškodenú techniku a ukradnutý majetok. Výbuch poškodil trať na úseku 150 metrov a lokomotívu.
Od začiatku roka odbojári v okupovanej časti Zaporižskej oblasti podľa ukrajinských úradov podnikli už desať úspešných sabotážnych akcií. Ruskí okupanti sa tiež sťažovali, že v Melitopole ruskí vojaci často umierajú na záhadné zlyhanie srdca – majú podozrenie, že dôvodom by mohla byť otrava. (čtk)
https://dennikn.sk/minuta/3637381/?ref=mpm
eMPiko napísal: 20 okt 2023, 15:38 Samozrejme. Iniciativu ma ten, kto utoci. Vcera bol utok obnoveny a dokonca este vo vacsej intenzite ako predtym. S tymto tempom strat co Rusi maju ale tu iniciativu dlho zrejme neudrzia.
Útočia obe strany na rôznych častiach frontu, to že sa rusi vrhli zase mlynčekovým spôsobom na nejaké mesto nepovažujem za nejaké významné prebratie iniciatívy, navyše ak si to dáme do kontextu, že tie útoky k ničomu nevedú.
jackb
Redeemer
Redeemer

eMPiko, ty si na smiech. len vcera tvoji kamarati pri Andrijivke stratili viac ako 50ks obrnenej techniky a 'maju iniactivu'. V juni profesionalny luhar zdielal par desiatok sekund z hry so 7 nehybnymi MaxxPro a bola to ukrajinska ofenziva utopena v krvi. Preco si tak velmi prorusky?

Ake fotky znicenych MaxxPro toho 4. juna si nasiel na Oryxe? Alebo rozumiem tomu spravne, ze Oryx nazyvas luharmi, lebo nepotvrdzuju r*barove lzi? :)
A RUSI, ktorych spochybnujes, lebo sa ti nepaci ich geolokalizacia a mapa, ktora dokazuje, ze r*barovo video sa nemohlo stat tam kde je "geolokalizovane"?

Aki nemecki vysetrovatelia? Dostal si clanok z Deutche Welle, kde je vsetko asi, mozno, predpokladane. Nie ako tvoje bachorky o DNA, z ktorej odcitali presne adresy. Sice to nema pre Ukrajinu zmysel, ale robi to z Ukrajincov teroristov a ty to budes podporovat do roztrhania tela, aj ked je to cele derave ako... Nord Stream. Ale je super, ze si vies priznat pravdu: nerozoznas Armu od skutocnosti a pritakavas ruskym lziam. Si velmi nenarocny.

Ak by si bol skutocne narocny, ako sa prezentujes, pouzijes google a najdes si report v rozsahu asi hodiny TTS, kde sa autori rozpravaju s viacerymi dobornikmi. Vraj dokazy na mieste ukazauju, ze pri Nord Streame sli s 'tankom na zajace', urobli skolacke chyby a na lodi urobili pri 'upratovani' tolko chyb, az to vyzerako staged. A ku troskam NS sli 45m dlhou lodou. Andromeda ma len 15 a ma niest tony vybusnin, kyslik pred partie potopacov... vraj sa to da, ale v tak rusnej oblasti...

Takze Fin geolokalizoval r*barovo video z Army tam kde sa nemohlo stat 4. juna a ty namiesto toho, aby si sa ospravedlnil za to, ze podporujes lzi, chces aby som riesil tvoje halucinacie dakych vrakov a stop kde nie su na mieste 10km daleko a o tri dni neskor? Nie, branku posuvat nebudeme.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Ach, jackb ty zasa nerozumies co znamena pojem "iniciativa" a ides sa tu teraz trhat za to ze ci ju maju Rusi alebo Ukrajinci. Ano, to ze Rusi stratili 50ks jednotky je presne dokaz toho, ze iniciativu maju oni, lebo podnikaju rozsiahle utoky. Slovo "iniciativa" nijako nehovori o tom, ci sa strane ktora ju ma dari alebo nedari. Ale sice tomu pojmu nerozumies, ale si presvedceny ze to tak nie je. Asi ako ked si ma obvinil ze som pouzil pojem makke ciele a ja som bol zly ze ty si tomu pojmu nerozumel :D

===

Oryx nie su luhari. Oryx ma metodologiu ktora je zalozena na tom ze nechcu mat ziadne false positives, aj za cenu toho ze mozu mat vela false negatives. Teda oni reportuju ako znicene len take vozidla, kde je na prvy pohlad vidno poskodenie, alebo je na videu zaznamenany dopad projektilu a podobne. Z toho videa teda oni zobrali len tie vozidla, kde priamo pocas toho videa nabehli na miny, zatial co vozidla ktore tam uz boli pred tym ako video zacalo neeviduju. Oryx nerobi ziadnu analyzu navyse, nezbieraju dodatocne zdroje atd. Oni naozaj len pozru video/obrazky, skusia overit ich pravost (toto je dolezite, lebo mozeme pouzivat Oryx ako zdroj toho ci je nejake video/obrazok pravy alebo nie) a zrataju na prvy pohlad viditelne straty.

===

Ad Nord Stream - Ako vravim, ja som si vybral verziu nemeckych vysetrovatelov. Mas pravo vycucat si z prsta vlastnu verziu a verit jej. Mozes si pohladat co o NS hovori nemecky generalny prokurator Frank. Mal k tomu viacero vyjadreni, vratane toho ci je feasible urobit taky utok z lode ako je Andromeda. Nemam potrebu ti tu suplovat Google, davam ti to ako tip, kebyze sa chces nieco zaujimave dozvediet. Ked nechces, mozes samozrejme dalej verit svojej verzii.

===

Ad Novodarivka: Cize odmietas sa vyjadrovat k tomu videu z Novodarivky, o ktorom si pred par mesiacmi tvrdil ze je fejk? Beriem to ako priznanie toho ze si siril nezmysly, ale asi ti hrdost nepusti to sem normalne napisat.
Napísať odpoveď