mLuks napísal: 04 nov 2023, 19:20
koľkoooo??? cca 5800 stála prerábka maminej kuchyne v paneláku. v sume je linka, spotrebiče, elektroinštalačný materiál, komplet všetko. Linka stála 3500 aj to materiál 2500 a chalan zobral 1000 za robotu, vyštudovaný stolár s tým, že má normálnu prácu a linky robí popritom jak druhú robotu. Spodok linky je skoro Učko a vrch sú skrinky len na jednej stene ale v dvoch radoch až po strop. Vstavané spotrebiče, doťahovacie mechanizmi, odskokové otváranie atď. Prerábka sa robila minulý rok, aj to mohla byť ešte lacnejšia len akurát stúpali ceny dosiek.
Je ale pravda, že keď som tú istú linku dal na cenovú ponuku do štúdia povedali 6500 len za linku aj s robotou. Proste treba nájsť správnych ľudí.
Jop, tiež mám takú kuchyňu od profi stolára pracujúceho vo veľkej nemenovanej nábytkárskej firme, ktorý z "odpadu" (

) z firmy po víkendoch vyrába kuchyne na čierno. Ale to treba poznať ľudí, ktorí poznajú ľudí...a nehľadať tento typ remeselníka na facebooku a bazoši.

Tak človek skončí bez kuchyne a bez zálohy. Kvalitný "čierny" stolár si nepotrebuje dávať inzeráty a zháňať zákazníkov. Ľudia sa mu ozvú sami.
Ale ja som hovoril o legálnych firmách typu IKEA, XXXlutz a pod. Oni v podstate všetci na predajniach klamú. Majú tam zmontované krásne linky a nejakú lákavú cenovku. Potom si dáš robiť návrh a dajme tomu z 2000€ si zrazu na 10K, ani nevieš ako. A to ešte nemáš ani spotrebiče. Lebo tá ich cenovka na krásnej linke bola v podstate len cena za kostru základného dielu linky a všetko navyše...ako dvierka, rúčky, umývadlo, batéria, doska, zástena a pod. je za príplatok.

A chceš skrinky na stenu? Tie sú ešte drahšie ako tá kostra základného dielu.
Plus samozrejme je rozdiel v tom, čo si všetci predstavujeme pod kuchyňou. Ja potrebujem pracovný aj úložný priestor. Kuchynskí pomocníci patria do skriniek, nech sa nepovalujú po kuchyni a nepadá na nich prach. Takže keď mám L-ko so skrinkami od podlahy až takmer po strop, s dostatočnou plochou na prácu, tak to už nejaký peniaz stojí a stále sa bavíme len o štandarde bez žulových dosiek a pod.
Ale keď niekto nevarí a má len rýchlovarnú konvicu, tak chápem, že mu kľudne bude stačiť niečo, čo vyzerá ako zostava do kúpelne len bez zrkadla a na stenu si navŕta poličku za pár euro. Tam si dá poháriky. Postaví k tomu chladničku. Mikrovlnku položí na stôl. A má kuchyňu.
mLuks napísal: 04 nov 2023, 19:20
Dajú sa nájsť aj pekne prerobené byty, ale aj úplne uletené grcky.
Na tomto sa asi najviac smejem, vždy keď vidím tie ponuky, kde je nehnuteľnosť tak o 20% drahšia ako podobné nehnuteľnosti v tej istej lokalite. Nechápem prečo a potom pozriem fotky interiéru. Majiteľ je predstaviteľ slovenského podnikateľského baroka...a má tam strašne drahé vychytávky, ktoré sú ale tak nechutné, že aj od narodenia nevidiaci človek má lepší vkus. A majiteľ očakáva, že preto má jeho nehnuteľnosť väčšiu hodnotu, lebo sú tam drahé vecičky, ktoré si ale nechce brať so sebou (Fico aspoň vytrhal aj zárubne) a ty jeho talent oceníš a zaplatíš to.
V USA je to presne naopak. Hodnotu nehnuteľnosti to znižuje, lebo budeš potrebovať partiu robošov, čo to všetko rozbijú a vyhodia. A ďalšiu partiu remeselníkov, čo to spraví tak, ako ty chceš. Nehnuteľnosti s unikátnym dizajnom majú hodnotu len v prípade, ak to bol nejaký známy architekt a pod. Prípadne majiteľ bol nejaký umelec/celebrita a nový majiteľ to kupuje presne kvôli tej sentimentálnej hodnote, že napr. na tom istom záchode kakal Elvis
Raz som takto videl dvojizbák na kolibe, kde uprostred obývačky bola abstraktná mramorová socha človeka bez hlavy v nadživotnej veľkosti (takže takmer až po zvýšený strop). V inzeráte kopa kecov o tom, aké strašne vzácne dielo to je a čo to má vlastne predstavovať. Prečo si teda majiteľ tú sochu nezoberie so sebou?