Pravna rada: Nahradenie väzby zárukou

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Pravna rada: Nahradenie väzby zárukou

Príspevok od používateľa aacid »

neviem ci sa tu niekto najde, ale tak mozno aspon prediskutovat.

v trestnom zakone § 80, odstavec 1 je napisane:
(1) Ak je daný dôvod väzby, okrem dôvodu väzby podľa § 71 ods. 1 písm. b) alebo ods. 3 písm. b), môže súd a v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie ponechať obvineného na slobode alebo prepustiť ho na slobodu, ak
a)záujmové združenie občanov alebo dôveryhodná osoba ponúkne prevzatie záruky za ďalšie správanie obvineného a za to, že obvinený sa na vyzvanie dostaví k policajtovi, prokurátorovi alebo na súd a že vždy vopred oznámi policajtovi, prokurátorovi alebo súdu vzdialenie sa z miesta pobytu, a súd alebo v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie považuje záruku vzhľadom na osobu obvineného a na povahu prejednávaného prípadu za dostatočnú a prijme ju,
co toto realne znamena? konkretne co to znamena pre doverihodnu osobu? pokial by obvineny porusil zakon, nedostavil sa na vyzvanie alebo nieco podobne, co bude s doverihodnou osobou?

jeden pravnik (toho obzalovaneho) ma presviedca ze z toho nemoze byt vobec nic, ze je to iba formalita, keby sa nieco udialo tak proste obvineneho budu stihat a doverihodnu osobu nebudu riesit.

druhy pravnik (rodinny znamy) tvrdi tiez ze asi by z toho nemalo nic byt ale ze pokial tomu obvinenemu ozaj nedoverujem tak to nepodpisovat...

pre vysvetlenie, oslovila ma rodina kamarata, ktory celi obvineniu, ze ci by som sa za neho nezarucil, ja by som to rad spravil samozrejme ale tu istotu ze bude posluchat nemam a nechcem mat ziadne problemy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Pravna rada: Nahradenie väzby zárukou

Príspevok od používateľa ephramko »

Tam ide skôr o tú kauciu, že ti peniaze prepadnú. Inak žiaden trest ti nehrozí, ak obvinený poruší záruku, ktorú dal súdu.

A neviem, prečo chcú teba za doveryhodnú osobu. Ako dôveryhodná osoba by si mal mať schopnosť priaznivo ovplyvňovať budúce správanie obvineného. A väčšinou dôveryhodná osoba požíva nejaké spoločenské postavenie. Takže takéto záruky a listy súdu píše napr. farár, odborník alebo nejaká verejne činná osoba, ktorá napíše, čo ja viem, že ten človek nám tu v občianskom združení veľmi pomáha a koná verejnoprospešnú činnosť...a skutok spáchal lebo XY a veľmi to ľutuje.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Pravna rada: Nahradenie väzby zárukou

Príspevok od používateľa aacid »

Dakujem, to mi tiez povedal ten pravnik ze to vacsinou byva starosta ci farar a ze nevie ci mna budu brat do uvahy, ale tak pre toho cloveka som ja jediny "slusny" znamy siroko daleko 😂

Ja ziadnu kauciu platit nebudem, to mozno jeho rodina.
Napísať odpoveď