v trestnom zakone § 80, odstavec 1 je napisane:
co toto realne znamena? konkretne co to znamena pre doverihodnu osobu? pokial by obvineny porusil zakon, nedostavil sa na vyzvanie alebo nieco podobne, co bude s doverihodnou osobou?(1) Ak je daný dôvod väzby, okrem dôvodu väzby podľa § 71 ods. 1 písm. b) alebo ods. 3 písm. b), môže súd a v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie ponechať obvineného na slobode alebo prepustiť ho na slobodu, ak
a)záujmové združenie občanov alebo dôveryhodná osoba ponúkne prevzatie záruky za ďalšie správanie obvineného a za to, že obvinený sa na vyzvanie dostaví k policajtovi, prokurátorovi alebo na súd a že vždy vopred oznámi policajtovi, prokurátorovi alebo súdu vzdialenie sa z miesta pobytu, a súd alebo v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie považuje záruku vzhľadom na osobu obvineného a na povahu prejednávaného prípadu za dostatočnú a prijme ju,
jeden pravnik (toho obzalovaneho) ma presviedca ze z toho nemoze byt vobec nic, ze je to iba formalita, keby sa nieco udialo tak proste obvineneho budu stihat a doverihodnu osobu nebudu riesit.
druhy pravnik (rodinny znamy) tvrdi tiez ze asi by z toho nemalo nic byt ale ze pokial tomu obvinenemu ozaj nedoverujem tak to nepodpisovat...
pre vysvetlenie, oslovila ma rodina kamarata, ktory celi obvineniu, ze ci by som sa za neho nezarucil, ja by som to rad spravil samozrejme ale tu istotu ze bude posluchat nemam a nechcem mat ziadne problemy.