Europska únia

Diskusie na politické témy...

Odkial viete informácie o EU

Hlasovanie ukončené 30 nov 2009, 10:21

Z vlastného úsilia kedže ma to zaujíma
5
23%
Vo všeobecnosti z TV, časopisov, atd
13
59%
vobec ma EU nezaujima
4
18%

Celkom hlasov: 22

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Europska únia

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pri benzínových a naftových motorch by mal vodič dbať na to aby nejazdil až na doraz nádrže, pretože naspodku nádrže sa časom usádza bordel, ktorý môže zaniesť palivový systém, alebo poškodiť vstreky
tak to musis aj sam uznat, že je nieco iné neustale si sledovat nabitie v rozmedzi 20-80percent, naviac pri tak relativne nizkej kapacite bateriii ake su dnes v standardnych EV a nieco ine ist so spalovakom pomaly na "výpary", pritom spalovák ma jednoznacne vacsi dojazd. To proste nie je uplne dobry argument na obranu EV. :)

**
Co sa tyka vacsieho opotrebenia pneumatík na Ev tak je to pomerne vyznamny fakt a vacsia hmotnost je len jeden z dovodov, nie jedinym.
**
Ropa sa ťaží napr v Rusku, ktoré je samé o sebe diktatúrou a tiež sa tam porušujú ľudské práva, alebo v takých arabských krajinách, kde to tiež s ľudskými právami a demokraciou nie je veľmi pekné. Ale to už pri rope nevadí? To len pri fuj fuj zlej elektormobilite to vadí?
tazba ropy je nutné zlo bez toho sa zatial fungovat neda. Bez lítia z Konga pre EV by sa ale existovat dalo, to je ten rozdiel. Nehovoriac o tom, ze bezprávie ake sa vyskytuje v Kongu je bezprecedentne.
V Rusku ani v Sauskej arábii sa nepreháňaju krajinou ozbrojene tlupy ktoré by mačetami bezdovodne zabijali tisice ludi. Tzv Konzska demokr republika v skutocnosti ani nesplna definiciu pre štát, je to uzemie ovládané roznymi ozbrojenymi skupinami kde neexistuje žiadne oficialne právo.
Ďalej, spaľovákom časom degeneruje výkon, taký 15 ročný má už menej koníkov, ako keď vyšiel z linky.
a prosim ta co ma spolocne velmi mierne znizenie vykonu motora u stareho spalovaku s postupnou degeneraciou kapacity baterie v Ev? To su predsa dve rozlicne kategorie parametrov. Som jazdil dlho na aute ktore malo 25rokov a výkon /rychlost/ bol viac nez dostatocny aj mimo mesta. Zrychlenie bolo pomerne slabé, ale to skor suviselo s tym ze tazko porovnavat 25rocne s modernymi technologiami.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Je to skor do temy elektromobil, ale doplnim este nieco, prakticky vsetko uz existuje.

Uz coskoro sa zacnu pouzivat sodikove baterie, budu dostupnejsie a lacnejsie, len su vacsie a tazsie, takze su vhodne skor do velkych aut, nakladnych, kamionov, neskor mozno budu vhodne aj do mensich aut, mohli by sa pouzivat aj pre lode.

Taktiez sa uz testuje bezdrotove nabijanie, aj pri pohybe, toto by bolo idealne pre mesta, stacili by mensie baterie, kedze na hlavnych tahoch by auta mali energiu priamo z cesty.

K nabijaniu, uz existuje aj elektromobil so solarnym panelom, to by mohol byt aj standard a opat by sa znizila potreba mat velku bateriu.

Pri panelakoch by sa elektromobily mohli dobijat cez lampy verejneho osvetlenia, toto uz existuje v Presove.

Na dlhsie cesty by mohla existovat prenajimatelna externa bateria, mozno ako mini-prives, aj s dodatocnym uloznym priestorom, hlavne na dovolenky, kratke pobyty. Je nezmysel pouzivat velke SUV a pouzivat ho 1 vodicov, parkovat a pod., len kvoli 1 ci 2 cestam na dovolenku.

Opakujem, ze vacsina aut 23 hodin denne blokuje parkoviska v meste a nepouziva sa, v tomto by mohla pomoct nielen kvalitnejsia verejna doprava, ale aj prenajom aut, kombinovany s autonomnymi autami, kedy by najblizsie auto prislo k zakaznikovi, to by uvolnilo premavku a zaroven znizilo potrebu mat tak vela aut.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:04 tak v tomto bode si asi celkom nerozumieme: ty hovoríš o olovenych akumulatoroch s velmi malou kapacitou a diskusia sa vedie o litiovo ionovych bateriach s obrovskou kapacitou a s trochu inymi vlastnostami.
starysomar napísal: 18 nov 2023, 19:15 Porovnávať výmenu štartovacieho aku a aku elektromobilu? :)
Je výroba a likvidácia olovených akumulátorov záťažou pre životné prostredie? Je.
Ja teraz neriešim či väčšia alebo menšia než lítiové batérie. Ja teraz riešim, či je alebo nie je.
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:04 ludia byvajuci v bytovkach si daju tie panely kde? Na balkón a z dvanasteho si spustia kabel dolu k autu?
ľudia bývajúci v bytovkách sa môžu dohodnúť a na strechu bytoviek si dať namontovať fotovoltiku a rozhodnúť sa ako s danou elektrinou budú vrámci svojej bytovky nakladať, napr. napájať z nej spoločné priestory, výťahy, alebo ak by bolo viac ľudí z bytovky s EV autom nabíjať svoje autá. V dnešnej dobe už nič nezvyčajné vidiet fotovoltiku na bytovkách. Dokonca my sme začiatkom tohto roka odovzdáali jednu bytovku aj s fotovoltikou na strechce, kde elektrina z nej mala podľa projektu slúžiť ako ďalší zdroj na ohrev spoločnej teplevej vody pre bytovku.
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:04 To sa neda povedat, ak beries do uvahy celý vyrobny proces vratane tazby drahych kovov /nejde len o Litium/.
Jasne som tam napísal, že prevádzka, tzn. samotná prevádzka je ekologickejšia, vysvetlené už vyššie v tom poste. Ak chceš brať výrobný proces ako celok, tak rozdiel je len batéria a motor, inak sú to tie isté autá. Rovnako však treba brať ako celok aj výrobný proces paliva, teda elektriny aj benzínu/nafty a rovnako aj tvoj morálny aspekt.
starysomar napísal: 18 nov 2023, 19:15 Tak porovnávajme aj oder pneu skrz hmotnosť elektromobilu. A mnoho iného, teda celok :)
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:38 Co sa tyka vacsieho opotrebenia pneumatík na Ev tak je to pomerne vyznamny fakt a vacsia hmotnost je len jeden z dovodov, nie jedinym.
len tak som si narýchlo pozrel hmostnosť Kia EV6 cca 2t, hmotnosť eSkoveho mercedesu cca 2t, Kia EV9 cca 2,5t, Dodge Ram cca 2,5t. Ja viem že porovnávam rôzne vozidlá. Ale vy to tak píšete, jak keby ťažké spaľováky neexistovali, eSkový mercedes derie pneu skrz svoju hmotnosť rovnako ako EV6tka. A koľko eSiek jazdí po svete a koľko EV6tiek jazdí po svete. Toto sú proste pseudoargumenty. To nie je nič čo by bez EV neexistovalo, keďže hovedné a ťažké spaľováky existujú.
starysomar napísal: 18 nov 2023, 19:15 Pravda je, že sa podľa skúseností viacerých mechanikov mnohé súčasne vyrábané autá 15 rokov nedožijú.
Tak potom aký je problém? Aký je rozdiel medzi EVčkom čo za 15 rokov zahodíš kvôli baterke a súčasným spaľovákom, čo za 15 rokov zahodíš kvôli tomu, že v ňom začne odchádzať všetko možné na motore atď a rentabilnejšie bude kúpiť nové auto ako opravovať staré?
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:38 tak to musis aj sam uznat, že je nieco iné neustale si sledovat nabitie v rozmedzi 20-80percent, naviac pri tak relativne nizkej kapacite bateriii ake su dnes v standardnych EV a nieco ine ist so spalovakom pomaly na "výpary", pritom spalovák ma jednoznacne vacsi dojazd. To proste nie je uplne dobry argument na obranu EV.
Pointa je v tom, že je to čo si použil ty je pseudoargument. V bežných životoch ľudí a v bežných podmienkach, nenastane moment kde by denne museli vodiči sledovať stav baterie. Ľudia, ktorí ráno idú do práce, poobede z práce na nákup a domov , a spravia dokopy 50 až 100km denne by tie tvoje percentá medzi 20 a 80 ani nesledovali. Lebo keď mám normálne EV napr tú Kia EV6 s dojazdom 400-500km a ráno odchádzam s nabitým autom, tak viem, že sa večer domov vrátim, tak možno so 70% baterie. A súčasne viem, že keď zajtra urobím takú istú trasu, tak mi tých 70% stačí a nemusím ani auto nabíjať.
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:38 tazba ropy je nutné zlo bez toho sa zatial fungovat neda. Bez lítia z Konga pre EV by sa ale existovat dalo, to je ten rozdiel. Nehovoriac o tom, ze bezprávie ake sa vyskytuje v Kongu je bezprecedentne.
V Rusku ani v Sauskej arábii sa nepreháňaju krajinou ozbrojene tlupy ktoré by mačetami bezdovodne zabijali tisice ludi. Tzv Konzska demokr republika v skutocnosti ani nesplna definiciu pre štát, je to uzemie ovládané roznymi ozbrojenymi skupinami kde neexistuje žiadne oficialne právo.
ale no táák, veď ropa sa ťaží aj inde nie len v rusku a arábii. To sa nemôžme od nich odstrihnúť? Čo by to znamenalo? Menej ropy a drahši benzín a naftu na čerpačkách? ooo, aké smutné. ...ironia... litiove aku sa používajú aj v aku náradí, prestaňme používať aku náradie lebo kongo. Rovnako ja ti môžem povedať, že lítium z Konga je nutné zlo, kým sa nevymyslí nejaká nová ekologickejšia batéria. Toto sú proste znovu len pseudoargumenty, nič relevantné.
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:38 a prosim ta co ma spolocne velmi mierne znizenie vykonu motora u stareho spalovaku s postupnou degeneraciou kapacity baterie v Ev? To su predsa dve rozlicne kategorie parametrov. Som jazdil dlho na aute ktore malo 25rokov a výkon /rychlost/ bol viac nez dostatocny aj mimo mesta. Zrychlenie bolo pomerne slabé, ale to skor suviselo s tym ze tazko porovnavat 25rocne s modernymi technologiami.
Nič. len je to znovu len pseudoargument. Je síce pekné, že auto ťahalo a išlo rýchlo ale keď by si ho dal na "brzdu" tak by si z neho nedostal taký výkon, aký máš napísaný v papieroch, čiže pointa je degradácia.
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 19:04 Tvoje tvrdenie moze byt pravdivé az raz v buducnosti, ked sa viacej presadia typy baterii bez drahych kovov a ked vacsina produkcie elektriny bude z obnovitelnych zdrojov. Ale teraz v takej situacii este zdaleka nie sme.
A práve o tom hovorím, že ja chápem súčasné nedostatky EV ale nemám rád, ak niekto bez zmyslu, bez logiky, bez relevantných argumentov začne EV odbíjať. To že dnes vyrábame lítiové batérie neznamená, že ich budeme vyrábať aj o 15 rokov, že dnes má EV menší dojazd (ktore ako) neznamená, že aj o 15 rokov bude ten dojazd na tej istej úrovni, že dnes si nevie niekto predstaviť kde to bude nabíjať neznamená, že to o 15 rokov bude aj reálne problém. Používanie tých pseudoargumentov proti EV v zmysle ako nedojdeš na nabíjačku, derieš gumy, čo keď v zime ostaneš stáť v kolone, nemôžem ísť do chorvatska na jeden šup, gogove morálne hodnoty pri ťažbe atď., to sú bludy.

Jediný relevantný argument proti sučasným EV sú baterie, nabíjanie ak nebývaš v dome a cena. Všetko ostatné sú len vykonštruované bullshity.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

mLuks - pises logicky aj ked s vela vecmi nesuhlasim.
Dam inu otazku. Ked su EV take super preco musia byt tak silno politicky pretlacane?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Je výroba a likvidácia olovených akumulátorov záťažou pre životné prostredie? Je.
Ja teraz neriešim či väčšia alebo menšia než lítiové batérie. Ja teraz riešim, či je alebo nie je.
recyklacia olovenych baterii je povinna a dlhodobo funguje. Recyklacia litiovych baterii pre EV pokial je mi známe v Eu este neexistuje v ziadnej forme, pretoze bude technologicky narocnejsia.
ľudia bývajúci v bytovkách sa môžu dohodnúť a na strechu bytoviek si dať namontovať fotovoltiku a rozhodnúť sa ako s danou elektrinou budú vrámci svojej bytovky nakladať, napr. napájať z nej spoločné priestory, výťahy, alebo ak by bolo viac ľudí z bytovky s EV autom nabíjať svoje autá.
jednoduchym odhadom velkosti strechy panelaku a porovnanim s poctom bytov clovek lahko pride k zaveru, ze mnozstvo elektriny ktore sa takto vyprodukuje a prepocita aspon na jedno auto na domacnost bude vyrazne nedostatocne. Panelaky su bezne 12poschodove a existuju na Slovensku obytne budovy ktore maju 20,30,40 poschodí a takychto budov bude len pribudat.
Ak chceš brať výrobný proces ako celok, tak rozdiel je len batéria a motor, inak sú to tie isté autá.
a presne o tie lítiové batérie ide. Áno, existuju už napr sodíkové batérie ktore ekologickejsie a v buducnosti by mohli byt aj lacnejsie. Ale maju nizsiu energeticku hustotu co je značné mínus.
Ak sa v buducnosti ich parametre zlepsia, tak by to mohla byt perspektivna cesta.
len tak som si narýchlo pozrel hmostnosť Kia EV6 cca 2t, hmotnosť eSkoveho mercedesu cca 2t, Kia EV9 cca 2,5t, Dodge Ram cca 2,5t. Ja viem že porovnávam rôzne vozidlá.
ano, porovnal si rozdielne typy vozidiel
V bežných životoch ľudí a v bežných podmienkach, nenastane moment kde by denne museli vodiči sledovať stav baterie.
podstata je v tom, ze spalovak staci tankovat menej casto ako dobijat Ev. To znamena ze Ev je pre uzivatela menej komfortny.
litiove aku sa používajú aj v aku náradí, prestaňme používať aku náradie lebo kongo. Rovnako ja ti môžem povedať, že lítium z Konga je nutné zlo, kým sa nevymyslí nejaká nová ekologickejšia batéria. Toto sú proste znovu len pseudoargumenty, nič relevantné.
nemozeme predsa porovnavat malicku bateriu v aku vrtacke s gigantickou bateriou v Ev, to je asi myslene ako žart..
Nič. len je to znovu len pseudoargument. Je síce pekné, že auto ťahalo a išlo rýchlo ale keď by si ho dal na "brzdu" tak by si z neho nedostal taký výkon, aký máš napísaný v papieroch, čiže pointa je degradácia.
no a čo že to auto ma o nieco mensi výkon? V podstate kazdy spalovak ma taky vykon, ze jeho znizenie o par percen nerobi toto auto o nic menej uzitocnym. Najvyssia mozna rychlost ani maximalne zrychlenie nie su parametre ktore by boli v beznej premavke prioritné, ale maximalny dojazdy pri dlhsich trasach dolezity je.
To že dnes vyrábame lítiové batérie neznamená, že ich budeme vyrábať aj o 15 rokov, že dnes má EV menší dojazd (ktore ako) neznamená, že aj o 15 rokov bude ten dojazd na tej istej úrovni, že dnes si nevie niekto predstaviť kde to bude nabíjať neznamená, že to o 15 rokov bude aj reálne
problém.
určite si si všimol, že dnes je dnes a o 15rokov bude o 15rokov.
Používanie tých pseudoargumentov proti EV v zmysle ako nedojdeš na nabíjačku, derieš gumy, čo keď v zime ostaneš stáť v kolone, nemôžem ísť do chorvatska na jeden šup, gogove morálne hodnoty pri ťažbe atď., to sú bludy.
to že je litium kupovane z oblasti kde sa nedodrziavaju zakladne ludske prava a je ti to jedno, tak to je tvoja vec. A čo sa tyka Chorvatska- skus si niekedy precitat skusenosti ludi, ktorí dlhe dovolenkove trasy s Ev išli a následne nic ine nerobili len čakali v radoch pred nabijacimi stojanmi, pretoze kapacity su nedostatocne a tychlost nabijania pomalá. Pomerne často byvaju aj problemy ze su poskodene nabijacie konektory alebo nefunguju appky.

Ale aspon sme prisli na to, preco tu tak neracionalne obahujes Ev a vsetko co s tym suvisi: sám si tu priznal že participujes na biznise s fotovoltaickymi panelmi. Takže dôvod tvojho nekritickeho postoja je jasný.

Autoeditácia príspevku po 13 min 56 sek:
Reklamácia batérie elektromobilu? Takto to (ne)funguje v praxi. - YouTube
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 18 nov 2023, 21:12 Ale aspon sme prisli na to, preco tu tak neracionalne obahujes Ev a vsetko co s tym suvisi: sám si tu priznal že participujes na biznise s fotovoltaickymi panelmi. Takže dôvod tvojho nekritickeho postoja je jasný.
na ostatné neskôr ale toto ma inak dostalo, myslel som si, že si inteligentný človek...ale odkiaľ si toto vydedukoval. Napísal som, že "Dokonca my sme začiatkom tohto roka odovzdáali jednu bytovku aj s fotovoltikou na strechce" ...keby si sa aspoň opýtal, že čo robím. Som stavbár, pracujúci na TPP v stavebnej firme, ktorá prioritne stavia štátne nájomné bytovky. Z toho, že na tom konkretnom projekte projektant projektoval fotovoltiku aby bola bytovka A0 ja nemám absolútne nič.

Dúfam, že aspoň napíšeš prepáč.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dokonca my sme začiatkom tohto roka odovzdáali jednu bytovku aj s fotovoltikou na strechce
veta tak ako si ju uviedol implikovala dojem, že si sa nepodielal len na stavbe danej budovy ale aj fotovoltaiky, ktora sucastou budovy je. Snažím sa prísť na to, prečo máš taký nekriticky pozitívny postoj k Ev. Pritom vývoj baterii si bude vyžadovať ešte pekných par rokov, aby Ev boli bez statnych dotacii objektivne konkurencieschopne spalovákom.
Ak ta to poteší, ta sa ospravedlnujem, že som si myslel, že si zainteresovaný na biznise s fotovoltaickymi panelmi. :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"elektromobil so solarnym panelom" už jestvuje - s denným nabitím slnkom na zhruba 70 km jazdy - ale nie v našich zemepisných šírkach. Nechce sa mi to teraz hľadať.

Zástanci aj odporcovia elektromobility majú v niečom pravdu, v niečom nie. Každý to čiastočne vidí pohľadom, ktorý je mu blízky.
Zopakujem - elektromobily áno - kde a komu sú vhodné a výhodné - nie násilným vynútením.

Iste mnoho áut prevažne stojí na parkoviskách - niekde. Keď som bol maród, z balkóna som denne videl na 16 parkovacích miestach cez pracovnú dobu stáli dve až štyri. Večer plné a autá postavené aj kde sa len trochu dá.
Jazdím PD-ZA, jazdíme rôzne po strednom Slovensku a cesty sú preplnené čoraz viac. Ak by to všetko mali byť elektromobiy - kde ich nabíjať? Pouličné osvetlenie, veľkokapacitné a rýchlonabíjarne? Nedajte sa vysmiať - pracujem v distribučnej firme elektriny - v potrebnom rozsahu nedokážeme ten výkon prepraviť ani po VN strane. A nezmení sa to za desať-dvadsať rokov.

https://www.startitup.sk/zabudni-na-ele ... it-vzduch/
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 18 nov 2023, 21:26 recyklacia olovenych baterii je povinna a dlhodobo funguje. Recyklacia litiovych baterii pre EV pokial je mi známe v Eu este neexistuje v ziadnej forme, pretoze bude technologicky narocnejsia.
funguje tak, že aj napriek tomu, že ich vykupujú nájdeš staré batérie aj pohodené kdesi na čiernych skládkach. Asi tak jak ten motorový olej, ktorý si pre istotu odignoroval.
gogo956 napísal: 18 nov 2023, 21:26 jednoduchym odhadom velkosti strechy panelaku a porovnanim s poctom bytov clovek lahko pride k zaveru, ze mnozstvo elektriny ktore sa takto vyprodukuje a prepocita aspon na jedno auto na domacnost bude vyrazne nedostatocne. Panelaky su bezne 12poschodove a existuju na Slovensku obytne budovy ktore maju 20,30,40 poschodí a takychto budov bude len pribudat.
tvoje jednoduché odhady som videl teraz, nebudem sa k nim vyjadrovať, určite si expret na všetko. Rovnako aj na urbanizáciu ako pozerám. Neviem kde inde okrem BA by mali vznikať 30, 40 poschodové budovy. V Košiciach určite nie, keďže tie neodovolili ani HB Reavisu postaviť Aupark Tower vyššiu než je veža Dómu sv. Alžbety, aby to nedomrvilo panoramu mesta. A to v pôvodnom projekte Aupark Tower mala byť vyššia.
ano, porovnal si rozdielne typy vozidiel
ide však o hmotnosť a o to, že ťažké vozidlá, ktoré viac derú pneu sú tu aj bez EV, čiže prítomnosť EV na tom nič nemení. //edit: resp. argumentovať, že ťažké EV deru viac pneu, keď tu máme aj dnes ťažkéé spalovaky, ktoré tiež viac derú pneu mi príde absolutne scestné. rovnaký meter
podstata je v tom, ze spalovak staci tankovat menej casto ako dobijat Ev. To znamena ze Ev je pre uzivatela menej komfortny.
Toto je presne jeden zo pseudoargumentov, momentálne ťa nikto nenúti kupovať EV a dovtedy kým príde zákaz predaja spalovákov, resp. zákaz používania spalovákov bude EV na aboslútne inej úrovni
nemozeme predsa porovnavat malicku bateriu v aku vrtacke s gigantickou bateriou v Ev, to je asi myslene ako žart..
pôvodne je to myslené ako žart a zvyšok ironie, ale ak si vezmeš, že tých maličkých batérií do vrtačiek atď boli, sú vyrobené miliony...
určite si si všimol, že dnes je dnes a o 15rokov bude o 15rokov.
určite si si všimol, že zákaz predávať ani používať spaľováky nie je od dnes
to že je litium kupovane z oblasti kde sa nedodrziavaju zakladne ludske prava a je ti to jedno, tak to je tvoja vec.
to že si pokrytec a nevadí ti tankovať palivo vyrobené z arabskej ropy, kde ti za homosexualitu odrežú hlavu alebo ťa zaživa ukameňujú ale zároveň ti vadí lítium z konga lebo sa tam nedodržiavajú základné ľudské práva je tiež tvoja vec. Ja len uplatňujem rovnaký meter na obe strany, buď mi vadia obe, alebo ani jedno.
A čo sa tyka Chorvatska- skus si niekedy precitat skusenosti ludi, ktorí dlhe dovolenkove trasy s Ev išli a následne nic ine nerobili len čakali v radoch pred nabijacimi stojanmi, pretoze kapacity su nedostatocne a tychlost nabijania pomalá. Pomerne často byvaju aj problemy ze su poskodene nabijacie konektory alebo nefunguju appky.
a vieš, že som čítal aj pozeral videá? a vieš, že sú aj takí čo s tým nemali absolútne žiadny problém? či len si vyberáš naschvál také aké sedia tvojmu názoru?

EV súčasnej doby je pre tých, ktorý ju chcú. Nie pre každého, ale do EV súčasnej doby ani nikto nikoho nenúti. EV o 15 rokov neskôr bude úplne iná ako dnes. Tak isto ako EV pred 15timi rokmi bola úplne iná ako dnes.

Autoeditácia príspevku po 13 min 11 sek:
wladas napísal: 18 nov 2023, 20:49 mLuks - pises logicky aj ked s vela vecmi nesuhlasim.
Dam inu otazku. Ked su EV take super preco musia byt tak silno politicky pretlacane?
Pozor, myšlienka EV je super. Netvrdím, že súčasné EV sú super. Ako som už viac krát napísal, majú svoje chyby a tie treba vychytať aby to bolo super.

Prečo sú politicky pretláčané? Netuším, možno preto, že si EU (svet?) uvedomuje, že postupne sa musíme od ropy posunúť ďalej a momentálne nič lepsie ako EV tu nemáme. Niekto povie, že je to lobby nejakých skupín, ktoré budú z EV profitovať. Ale kto sú tie skupiny? Sú mocnejšie ako súčasné ropné skupiny? Prečo si súčasná ropná lobby nechá skákať po hlave od EV lobby? atď

Ja toto neriešim, mne sa myšlienka EV páči. Snažím sa hľadať pozitíva na tom, čo tu dnes máme, zároveň pomenovať problémy ale nie fiktívne problémy.
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 18 nov 2023, 20:42len tak som si narýchlo pozrel hmostnosť Kia EV6 cca 2t, hmotnosť eSkoveho mercedesu cca 2t, Kia EV9 cca 2,5t, Dodge Ram cca 2,5t. Ja viem že porovnávam rôzne vozidlá.
Ano, porovnavas rozne vozidla. Nemozes porovnavat auto s kamionom (obrazne.)

priklad rovnakej kategorie, rodinne auto:
Ford S-MAX 2015, 2.0 TDCi, automat => 1778 kg
Tesla Model X 90D az nizsi => 2390 kg
gogo956
Redeemer
Redeemer

funguje tak, že aj napriek tomu, že ich vykupujú nájdeš staré batérie aj pohodené kdesi na čiernych skládkach. Asi tak jak ten motorový olej, ktorý si pre istotu odignoroval.
čo má spoločné problematika Ev s tým že niekto neodniesol zbytok motoroveho oleja či starú olovenu bateriu do zberu?
tvoje jednoduché odhady som videl teraz, nebudem sa k nim vyjadrovať, určite si expret na všetko. Rovnako aj na urbanizáciu ako pozerám. Neviem kde inde okrem BA by mali vznikať 30, 40 poschodové budovy. V Košiciach určite nie, keďže tie neodovolili ani HB Reavisu postaviť Aupark Tower vyššiu než je veža Dómu sv. Alžbety, aby to nedomrvilo panoramu mesta. A to v pôvodnom projekte Aupark Tower mala byť vyššia.
ako s našou témou súvisi "panoráma mesta"?? Co mení na podstate problemu to či vysoke budovy su v Ba alebo v nejakom inom meste na Svk? Problem zostava stale rovnaky. Nie je az tak tazke si zhruba v nejakom rozmedzi vypocitat priblizny výkon fotovolt panelov ak poznáme max plochu na ktorej mozu byt polozene. A to vôbec nehovorime o tom, ze minimalne pol roka nie su na Svk slnecne podmienky na efektivnu prevadzku tychto panelov.
ide však o hmotnosť a o to, že ťažké vozidlá, ktoré viac derú pneu sú tu aj bez EV, čiže prítomnosť EV na tom nič nemení.
davat hrusky s jablkami na rovnaku uroven a hovorit ze je to vlastne to iste, lebo kilo jablk je rovnako tazkych ako kilo hrusiek. Hruska je hruska a jablko je jablko.

**
"podstata je v tom, ze spalovak staci tankovat menej casto ako dobijat Ev. To znamena ze Ev je pre uzivatela menej komfortny."
Toto je presne jeden zo pseudoargumentov, momentálne ťa nikto nenúti kupovať EV a dovtedy kým príde zákaz predaja spalovákov, resp. zákaz používania spalovákov bude EV na aboslútne inej úrovni
nie. To nie je pseudoargument. Je to fakt. Na jednu plnu nádrž nafty/benzinu/lpg prejde auto vyrazne vacsiu vzdialenost ako Ev s plne nabitou bateriou. Este raz: je to fyzikalny fakt.
určite si si všimol, že zákaz predávať ani používať spaľováky nie je od dnes
tie co uz su, zakazane byt nemozu, pretoze v case ich vyroby splnali normy na homologizaciu /ak teda tieto normy splna konkretne vozidlo aj teraz/
Problem je v tom, ze automobilky su tlacene do toho aby stale vacsi podiel v predaji tvorili Ev, pretoze za spalovaky dostavaju emisne pokuty. Takze automobilky kvoli byrokratickemu tlaku tlacia ludom Ev ktoré su oproti spalovakom minimalne o 40percent drahsie, pritom ich realna uzitkova hodnota je nizsia.
to že si pokrytec a nevadí ti tankovať palivo vyrobené z arabskej ropy, kde ti za homosexualitu odrežú hlavu alebo ťa zaživa ukameňujú ale zároveň ti vadí lítium z konga lebo sa tam nedodržiavajú základné ľudské práva je tiež tvoja vec. Ja len uplatňujem rovnaký meter na obe strany, buď mi vadia obe, alebo ani jedno.
Saudské súdnictvo dovoluje v pripade homosexualneho styku udelit aj trest smrti. Pokial ale viem, reálne sa tento trest za tento čin už nevykonáva. Sud udeluje miesto toho trest bičovania alebo niekolkomesacne väzenie. Rovnako sa posledne roky upustilo od trestu kameňovania. Su to všetko samozrejme velmi smutne veci. To ale neznamena ze by sme mali podporovat rezim v Kongu.
a vieš, že som čítal aj pozeral videá? a vieš, že sú aj takí čo s tým nemali absolútne žiadny problém? či len si vyberáš naschvál také aké sedia tvojmu názoru?
nakolko dojazd Ev je mensi ako dojazd spalovakov, tak je to realny handicap Ev. to je proste objektivny fakt, aj keby nabijacich stanic bolo vsade dostatok a fungovali vsetky na 100percent.
EV o 15 rokov neskôr bude úplne iná ako dnes. Tak isto ako EV pred 15timi rokmi bola úplne iná ako dnes.
to je v poriadku, batérie budú ovela lepsie aj skorej, aj do 10rokov. Ale dnes su baterie v stave akom su.
**
Apropo este k tomu ze "ved mozme nabijat z kazdej poulicnej lampy":
Verejné nabíjacie stanice su velmi drahé.
Co som nasiel na nete tak "Level 2 Public EV Charging Station" co znamena "7.4kW single-phase or 22kW, 3-phase" teda nic moc co sa nabijacieho vykonu tyka, tak stoja okolo 6000€ /aj s instalaciou/.
Teraz si zoberte kolko by ich muselo byt co len na jedinej mensej ulici kde stoja auta.
Povedzme keby ich bolo iba 5 kusov /investicia minimalne 30K €/. To znamena, ze len tieto by boli napojene na siet ktora by musela zvladnut preniest v spicke 110kW.

Teraz jedna informacia zo zivota: chlapík ktorý projektoval elektriku v jednom velkej novej velkej kancelarskej budove kde su aj podzemne garaze. Poziadavka bola, ze tam ma byt nejaky mensi pocet nabijaciek pre Ev. Tak vysvetloval, ja tomu nerozumiem, ale proste on ako odbornik s tymmal obrovsky problem ako to cele naprojektovat, pretoze to je enormna zataz na siet.
Ved Starysomar ktory sa v problematike vyzna uz sam tu napisal, ze to problem skutocne je.

Inac ak by sme sa chceli bavit aj o "Level 3 Public EV Charging Station" ktoré dokazu nabijat skutocne rýchlo, tak ich cena je uplne inde ako cena Level 2 station a samozrejme aj naroky na elektricku rozvodnu siet.

A to sme este vôbec neotvorili problematiku Ev baterii v pripade požiaru.
Ja toto neriešim, mne sa myšlienka EV páči.
ako technologia je to principialne super, len to ma este vela múch
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Myšlienka EV sa páči mnohým, aj mne. Konštrukčne podstatne jednoduchšie od spaľováku. Ako malý chalan pred mnohými rokmi som si začal kresliť elektroautíčko, neskôr zvažoval elektrobicykel. Nepáči sa mi hurásytém jej realizácie. Nie tak dávno som sa bavil s jedným menežérom vo firme ako sa pripavujeme - dostal som odpoveď v duchu že nijako lebo chýba spoločenská objednávka. Mne to pripadá - "šak tie problémy niekto nejako vyrieši"...
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 18 nov 2023, 22:52 čo má spoločné problematika Ev s tým že niekto neodniesol zbytok motoroveho oleja či starú olovenu bateriu do zberu?
ty si začal s tým, že EV nie je ekologickejšie ako spaľovak, lebo treba započítavať všetko aj výrobu elektriny atď. Tak ja započítavam všetko v prípade spaľovákov, čiež aj výrobu a likvidáciu motoroveho oleja, ktorý sa používa v spaľovákoch. Prejdi si posty odzačiatku, lebo si sa stratil vo vlastných slovách.
ako s našou témou súvisi "panoráma mesta"?? Co mení na podstate problemu to či vysoke budovy su v Ba alebo v nejakom inom meste na Svk? Problem zostava stale rovnaky. Nie je az tak tazke si zhruba v nejakom rozmedzi vypocitat priblizny výkon fotovolt panelov ak poznáme max plochu na ktorej mozu byt polozene. A to vôbec nehovorime o tom, ze minimalne pol roka nie su na Svk slnecne podmienky na efektivnu prevadzku tychto panelov.
znovu, ty si sem dotiahol, že budovy, ktoré budú mať 30, 40 poschodí budú na slovensku len pribúdať, ja ti poviem, že nebudu lebo to mesta nemusia dovoliť a ty si mňa pýtaš čo to ma spoločné s našou témou? Problém nie je a ani nebude, lebo takýto budov nebude na slovensku veľa, dovolím si povedať, že okrem BA nikde inde.
nie. To nie je pseudoargument. Je to fakt. Na jednu plnu nádrž nafty/benzinu/lpg prejde auto vyrazne vacsiu vzdialenost ako Ev s plne nabitou bateriou. Este raz: je to fyzikalny fakt.
Teda ty tvrdíš, že v dnešnej dobe neexistuje EV, ktoré by na jedno nabitie prešlo väčšiu vzdialenosť než akýkoľvek spaľovák? čiže ak dnes existuje EV, ktoré má väčší dojazd ako napr. moj benzínový proceed (650 - 700km), tak je chyba vo fyzike, či metrixe? Či zase mi povieš, že porovnávam hrušky s jablkami?
Saudské súdnictvo dovoluje v pripade homosexualneho styku udelit aj trest smrti. Pokial ale viem, reálne sa tento trest za tento čin už nevykonáva. Sud udeluje miesto toho trest bičovania alebo niekolkomesacne väzenie. Rovnako sa posledne roky upustilo od trestu kameňovania. Su to všetko samozrejme velmi smutne veci. To ale neznamena ze by sme mali podporovat rezim v Kongu.
rovanko to neznamená, že by sme mali podporovať arabské režimi. vyber si akékoľvek iné ľudské práva, ktoré sa porušuju v arabských krajinách.
nakolko dojazd Ev je mensi ako dojazd spalovakov, tak je to realny handicap Ev. to je proste objektivny fakt, aj keby nabijacich stanic bolo vsade dostatok a fungovali vsetky na 100percent.
Ako som už naznačil, toto nie je všeobecná pravda a teda už ani fakt.
to je v poriadku, batérie budú ovela lepsie aj skorej, aj do 10rokov. Ale dnes su baterie v stave akom su.
a to je dôvod prečo nenávidieť EV a nerozvýjať to ďalej? Lebo dnes sú batérie naprd.

Ešte raz, této debata vznikla, lebo si tvrdil, že EV nie je ekologickejšie ako spaľováky. V prvom poste som ti vysvetlil, že samotná prevádzka EV v danom momente na danom mieste je ekologickejšia, lebo EV vyrába 0 lokanych emisií oproti spaľovákom. O hluku ani nehovorím. Čiže pre život v mestách je EV ekologickejšie ako spaľováky.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 18 nov 2023, 22:52ale proste on ako odbornik s tymmal obrovsky problem ako to cele naprojektovat, pretoze to je enormna zataz na siet.
Ved Starysomar ktory sa v problematike vyzna uz sam tu napisal, ze to problem skutocne je.
To to uz nieje obor stareho somara (ale mozno sa ale vyzna). Ide o to, ze kvoli tym nabijackam musi byt adekvatne vacsia pripojka na siet. A casto sa stane ze uz nie je kapacita na trafostanici (22kV -> 400V) a kvoli tomu treba dalsiu trafostanicu. To su ohromne naklady a papierovacky.

Autoeditácia príspevku po 2 min 20 sek:
mLuks napísal: 18 nov 2023, 23:31znovu, ty si sem dotiahol, že budovy, ktoré budú mať 30, 40 poschodí budú na slovensku len pribúdať, ja ti poviem, že nebudu lebo to mesta nemusia dovoliť a ty si mňa pýtaš čo to ma spoločné s našou témou? Problém nie je a ani nebude, lebo takýto budov nebude na slovensku veľa, dovolím si povedať, že okrem BA nikde inde.
40 poschodove su irelevantne, tych aj keby boli nebude ich vela. Ale klasickych 12-20 bude stale pribudat. A tam tiez plati ze na prepocet na 1 byt je to mizivy vykon fotovoltaiky.

Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
mLuks napísal: 18 nov 2023, 23:31Či zase mi povieš, že porovnávam hrušky s jablkami?
Ano, zase hrusky s jablkami. VW Up ma tiez iny dojazd nez Skoda Superb.

Autoeditácia príspevku po 2 min 10 sek:
mLuks napísal: 18 nov 2023, 23:31V prvom poste som ti vysvetlil, že samotná prevádzka EV v danom momente na danom mieste je ekologickejšia, lebo EV vyrába 0 lokanych emisií oproti spaľovákom. O hluku ani nehovorím. Čiže pre život v mestách je EV ekologickejšie ako spaľováky.
EV v meste je perfektna vec a sam by som nejake male EV do mesta chcel. Problem je plosne pretlacanie vsetkych aut.
mLuks
Addict
Addict

wladas napísal: 18 nov 2023, 23:37 Ano, zase hrusky s jablkami. VW Up ma tiez iny dojazd nez Skoda Superb.
on ale neuviedol konkretny príklad, on napísal že je to fyzikálny fakt, že EV ma menší dojazd ako spalováky. Je to napísané vo všeobecnej rovine, čo nie je pravda.
wladas napísal: 18 nov 2023, 23:37 EV v meste je perfektna vec a sam by som nejake male EV do mesta chcel. Problem je plosne pretlacanie vsetkych aut.
pretláčané ako? že vieš, že o 12 rokov si nekúpiš spaľovák?
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 18 nov 2023, 23:50pretláčané ako? že vieš, že o 12 rokov si nekúpiš spaľovák?
Ano, aj to. Ale za velmi kratku dobu uz vobec nebudu lacne modely lebo sa to neoplati vyrabat (EURO 7, emisne limity)

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
mLuks
Addict
Addict

o 12 rokov, načo to riešiť? Veď aj sám odporca dnešných EV povedal, že lepšie baterie môžme mať o aj 10 rokov. Ak o 10 rokov bude cena EV lepšia, technologia EV lepšia, infraštruktúra EV lepšia, tak aký bude problém? aj keby. Veď sa už bude dať ísť na EV aj do chorvatska na jeden šup. Navyše tak či tak samotné spaľováky nezmiznú, ak do teraz behajú po cestách ešte V3S. A ak náhodou niekmu hrabne v hlave, tak sa toho roku možno ani nedožijeme.

Aby som nebol obviňovaný, že miešam hrušky s jablkami, tak som si našiel že taký MB EQS má dojazd 770km a MB S classe diesel od 700-800km. Vieme čo všetko ovplyvňuje samotný reálny dojazd, od štýlu jazdy, cez klímu, až po možnosť rekuperácie. Ale tu si dovolím povedať, že asi bol ten fyzikálny fakt ojekabatený, resp. sme k tomu veľmi blízko.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Neide o vzájomné obviňovanie (dúfam) ale o zdravý rozum a reálne možnosti.
Na jednej strane racionálne počítanie - na druhej až nekritický obdiv k elektromobilom.

Na Slovensku sa ročne vyrobí zhruba 4 milióny ton automobilových palív. Nevypijú sa, premenia sa na odjazdené kilometre.

Pri veľmi optimistickom predpoklade PREMERNEJ spotreby 10 litrov na 100 km vrátane nákladných atd - koľko kilometrov najazdia vozidlá za rok spolu?

Elektromobily majú spotrebu okolo 20 kWh na 100 km. Koľko elektriny by bolo nutné vyrobiť (získať solármi - 100-150 Watt na meter štvorcový - niekedy...atd) a DOPRAVIŤ NA MIESTA ODBERU?

Nabitie jednej 100 kWh batérie za pol hodinu potrebuje 250 kWh trafostanicu, napojenú na strane vysokého napätia. Jedno auto za pol hodinu nabije jedna trafostanica.

Nabíjanie z pouličného osvetlenia - v lepšom prípade kábel 4x16 mm štvorcového - prúdová zaťažiteľnosť okolo 70 ampérov. Teda okolo 45 kW tri fázy spolu. 15 jedna. Len pred a za našim malým činžiakom stojí do rána 50 áut - sú 4 lampy verejného osvetlenia.

Ak aj v budúcnosti prípadne stúpne účinnosť solárnych panelov z 20 na 60%, stále to nebude stačiť na všetko. Super by bolo, ak by na denný prejazd 100-120 kilometrov.

O lepších batériách o pár rokov čítavam 50 rokov. Ani tie sa nebudú nabíjať z ničoho.

:)

Zákaz spaľovákov k akémukoľvek dátumu bez doriešenia ich náhrady a zhodnotenia ekonomických aspektov je ťažké hlupáctvo (proti samotnej únii námietky nemám).
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 18 nov 2023, 23:50 on ale neuviedol konkretny príklad, on napísal že je to fyzikálny fakt, že EV ma menší dojazd ako spalováky. Je to napísané vo všeobecnej rovine, čo nie je pravda.
Nech sa páči:

US: Median Range Of 2021 Gasoline Vehicles Is 72% Higher Than BEVs
https://insideevs.com/news/561634/us-me ... line-bevs/

BEVs
Median: 234 miles (377 km)
Maximum: 405 miles (652 km)

Gasoline vehicles
Median: 403 miles (648 km)
Maximum: 765 miles (1,231 km)

**
Tento článok z 2023 udáva dokonca len "average electric car range 219miles"

https://www.gridserve.com/2023/01/05/av ... le-charge/

Navyše tak či tak samotné spaľováky nezmiznú, ak do teraz behajú po cestách ešte V3S.
armada SR má vraj V3S este vo svojich slubach, ale reálne som v doprave V3S nevidel minimalne 15 rokov. Ty ich vídavaš pravidelne v nejakom vacsom počte?

Bežní ludia na nové EV strednej triedy peniaze nemaju /aspon nie na Slovensku/. Takže sú nepriamo nútení si nechať svoje staré auto ktoré spĺňa ešte len staru euro normu. Na to ty povies, že ved si este mozu kupit nove auto so spalovacim motorom. Lenže tieto auto su prilis prisnymi normami tlačené do horších parametrov typicky napr downsizing motorov, takze vlastnici starsich aut ktorí cestuju vacsie vzdialenosti/dialnice a viacej by im vyhovoval normalny motor si radsej nechaju svoje stare auto akoby mali ist do noveho spalovaku s malym motorom.
Aby som nebol obviňovaný, že miešam hrušky s jablkami, tak som si našiel že taký MB EQS má dojazd 770km
prepáč, ale argumentovať top prémiovkou ktorej cena začína na cca 130K € ?
To asi nebolo myslené z Tvojej strany celkom vážne :) . Kolkých ludi na Slovensku sa tyka toto auto?
Ani v bohatsich krajinach viacej na Západ to nie je ani celkom nahodou bezne auto.

https://www.mercedes-benz.sk/passengerc ... s#vehicles

starysomar
Elektromobily majú spotrebu okolo 20 kWh na 100 km. Koľko elektriny by bolo nutné vyrobiť (získať solármi - 100-150 Watt na meter štvorcový - niekedy...atd) a DOPRAVIŤ NA MIESTA ODBERU?

Nabitie jednej 100 kWh batérie za pol hodinu potrebuje 250 kWh trafostanicu, napojenú na strane vysokého napätia. Jedno auto za pol hodinu nabije jedna trafostanica.

Nabíjanie z pouličného osvetlenia - v lepšom prípade kábel 4x16 mm štvorcového - prúdová zaťažiteľnosť okolo 70 ampérov. Teda okolo 45 kW tri fázy spolu. 15 jedna. Len pred a za našim malým činžiakom stojí do rána 50 áut - sú 4 lampy verejného osvetlenia.
presne tak. Dopredu uvádzam že nemám vzdelanie tykajuce sa elektriny tj som laik a nerobim si pravo na odborné závery. Ale bežné hrubé prepočty potvrdzuju to čo si sám uviedol. Je fascinujuce, že toto málo kritickí zastancovia EV nevidia. Problém nabíjania sa nevyrieši lepšími batériami, pretoze vzdy najprv treba do nich tu energiu dostat. A cim viacej a rychlejsie sa jej snazime do baterii narvať, tym viacej prichadza k nezelanym javom /nebezpecne zahrievanie, rychlejsia degradacia zivotnosti baterie, riziko vzniku požiaru/.
Ak aj v budúcnosti prípadne stúpne účinnosť solárnych panelov z 20 na 60%, stále to nebude stačiť na všetko.
momentalne komercne fotovoltaicke panely maju deklarovanu ucinnost iba medzi 17-20perc.
Existuju aj experimentalne typy panelov az do teoretickych 50perc ucinnosti. Ale pokial nebola potvrdena ich dostatocna zivotnost a nepozname náklady pri masovej komercnej vyrobe, tak nema zmysel o nich hovorit. Jedna vec su idealne laboratorne podmienky a ina vec reálne vyuzitie ktore by davalo ekonomicky zmysel.
A dalsia vec je, ze s fotovoltaikov je spojenych velmi, velmi vela problemov. Nehovoriac o tom, že naše podnebné pásmo je nevhodne na ich efektivnu prevadzku. Slovensko nie je Kalifornia ani ina podobna oblast v blizkosti rovnika. Napak, sme od rovnika velmi daleko a zaroven nasa podnebne pásmo je priznacne velmi častou oblačnosťou.

**
Náš panelakovy blok ma pomerne malo bytov /napr oproti velkym blokom ktore stoja Petralke/.
Tj iba 6poschodi a 4 vchody. Napriek tomu vonku kazdy vecer parkuje 40+ vozidiel /ludia tu maju aut viacej, ale kvoli parkovacej politike uz sa vsetci nepomestia pred bytovkou a cas z nich parkuje inde/.
Co potom velke parkoviska kde stoja bezne aj stovky vozidiel? Kolko by bolo treba nabijacich stanic? Kolko by stala tato investicia? Na aku enormnu energeticku zataz by musela byt dimenzovana ?
Pri "Level 3 Public EV Charging Station" ktore nabijaju skutocne rychlo, sa bavíme o sume za zariadenie + kompletnu instalaciu na pociatocnej urovni od cca 50K € a pri kvalitnejsich aj dvojnasobok.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ak neuvedies ich tyzdenny najazd, tak je pocet irelevantny
Napísať odpoveď