funguje tak, že aj napriek tomu, že ich vykupujú nájdeš staré batérie aj pohodené kdesi na čiernych skládkach. Asi tak jak ten motorový olej, ktorý si pre istotu odignoroval.
čo má spoločné problematika Ev s tým že niekto neodniesol zbytok motoroveho oleja či starú olovenu bateriu do zberu?
tvoje jednoduché odhady som videl teraz, nebudem sa k nim vyjadrovať, určite si expret na všetko. Rovnako aj na urbanizáciu ako pozerám. Neviem kde inde okrem BA by mali vznikať 30, 40 poschodové budovy. V Košiciach určite nie, keďže tie neodovolili ani HB Reavisu postaviť Aupark Tower vyššiu než je veža Dómu sv. Alžbety, aby to nedomrvilo panoramu mesta. A to v pôvodnom projekte Aupark Tower mala byť vyššia.
ako s našou témou súvisi "panoráma mesta"?? Co mení na podstate problemu to či vysoke budovy su v Ba alebo v nejakom inom meste na Svk? Problem zostava stale rovnaky. Nie je az tak tazke si zhruba v nejakom rozmedzi vypocitat priblizny výkon fotovolt panelov ak poznáme max plochu na ktorej mozu byt polozene. A to vôbec nehovorime o tom, ze minimalne pol roka nie su na Svk slnecne podmienky na efektivnu prevadzku tychto panelov.
ide však o hmotnosť a o to, že ťažké vozidlá, ktoré viac derú pneu sú tu aj bez EV, čiže prítomnosť EV na tom nič nemení.
davat hrusky s jablkami na rovnaku uroven a hovorit ze je to vlastne to iste, lebo kilo jablk je rovnako tazkych ako kilo hrusiek. Hruska je hruska a jablko je jablko.
**
"podstata je v tom, ze spalovak staci tankovat menej casto ako dobijat Ev. To znamena ze Ev je pre uzivatela menej komfortny."
Toto je presne jeden zo pseudoargumentov, momentálne ťa nikto nenúti kupovať EV a dovtedy kým príde zákaz predaja spalovákov, resp. zákaz používania spalovákov bude EV na aboslútne inej úrovni
nie. To nie je pseudoargument. Je to fakt. Na jednu plnu nádrž nafty/benzinu/lpg prejde auto vyrazne vacsiu vzdialenost ako Ev s plne nabitou bateriou. Este raz: je to fyzikalny fakt.
určite si si všimol, že zákaz predávať ani používať spaľováky nie je od dnes
tie co uz su, zakazane byt nemozu, pretoze v case ich vyroby splnali normy na homologizaciu /ak teda tieto normy splna konkretne vozidlo aj teraz/
Problem je v tom, ze automobilky su tlacene do toho aby stale vacsi podiel v predaji tvorili Ev, pretoze za spalovaky dostavaju emisne pokuty. Takze automobilky kvoli byrokratickemu tlaku tlacia ludom Ev ktoré su oproti spalovakom minimalne o 40percent drahsie, pritom ich realna uzitkova hodnota je nizsia.
to že si pokrytec a nevadí ti tankovať palivo vyrobené z arabskej ropy, kde ti za homosexualitu odrežú hlavu alebo ťa zaživa ukameňujú ale zároveň ti vadí lítium z konga lebo sa tam nedodržiavajú základné ľudské práva je tiež tvoja vec. Ja len uplatňujem rovnaký meter na obe strany, buď mi vadia obe, alebo ani jedno.
Saudské súdnictvo dovoluje v pripade homosexualneho styku udelit aj trest smrti. Pokial ale viem, reálne sa tento trest za tento čin už nevykonáva. Sud udeluje miesto toho trest bičovania alebo niekolkomesacne väzenie. Rovnako sa posledne roky upustilo od trestu kameňovania. Su to všetko samozrejme velmi smutne veci. To ale neznamena ze by sme mali podporovat rezim v Kongu.
a vieš, že som čítal aj pozeral videá? a vieš, že sú aj takí čo s tým nemali absolútne žiadny problém? či len si vyberáš naschvál také aké sedia tvojmu názoru?
nakolko dojazd Ev je mensi ako dojazd spalovakov, tak je to realny handicap Ev. to je proste objektivny fakt, aj keby nabijacich stanic bolo vsade dostatok a fungovali vsetky na 100percent.
EV o 15 rokov neskôr bude úplne iná ako dnes. Tak isto ako EV pred 15timi rokmi bola úplne iná ako dnes.
to je v poriadku, batérie budú ovela lepsie aj skorej, aj do 10rokov. Ale dnes su baterie v stave akom su.
**
Apropo este k tomu ze "ved mozme nabijat z kazdej poulicnej lampy":
Verejné nabíjacie stanice su velmi drahé.
Co som nasiel na nete tak "Level 2 Public EV Charging Station" co znamena "7.4kW single-phase or 22kW, 3-phase" teda nic moc co sa nabijacieho vykonu tyka, tak stoja okolo 6000€ /aj s instalaciou/.
Teraz si zoberte kolko by ich muselo byt co len na jedinej mensej ulici kde stoja auta.
Povedzme keby ich bolo iba 5 kusov /investicia minimalne 30K €/. To znamena, ze len tieto by boli napojene na siet ktora by musela zvladnut preniest v spicke 110kW.
Teraz jedna informacia zo zivota: chlapík ktorý projektoval elektriku v jednom velkej novej velkej kancelarskej budove kde su aj podzemne garaze. Poziadavka bola, ze tam ma byt nejaky mensi pocet nabijaciek pre Ev. Tak vysvetloval, ja tomu nerozumiem, ale proste on ako odbornik s tymmal obrovsky problem ako to cele naprojektovat, pretoze to je enormna zataz na siet.
Ved Starysomar ktory sa v problematike vyzna uz sam tu napisal, ze to problem skutocne je.
Inac ak by sme sa chceli bavit aj o "Level 3 Public EV Charging Station" ktoré dokazu nabijat skutocne rýchlo, tak ich cena je uplne inde ako cena Level 2 station a samozrejme aj naroky na elektricku rozvodnu siet.
A to sme este vôbec neotvorili problematiku Ev baterii v pripade požiaru.
Ja toto neriešim, mne sa myšlienka EV páči.
ako technologia je to principialne super, len to ma este vela múch