Europska únia

Diskusie na politické témy...

Odkial viete informácie o EU

Hlasovanie ukončené 30 nov 2009, 10:21

Z vlastného úsilia kedže ma to zaujíma
5
23%
Vo všeobecnosti z TV, časopisov, atd
13
59%
vobec ma EU nezaujima
4
18%

Celkom hlasov: 22

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Europska únia

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks napísal: 19 nov 2023, 22:50 nerob zbytočne zase zo seba blázna. povieš, že riešiš dnešnú situáciu...v dnešnej dobe si predsa EV nekúpiš, pokiaľ nebývaš v dome. To je to čom somxkrat písal ako problém dnešnej EV, že dnešná EV nie je pre všetkých, aj z pohladu cien aj z pohľadu možnosti nabíjania. To je práve to čo sa má nasldujúcich x rokov riešiť a prinieť ľudom také podmienky aby pre nich bolo výhodné presedlať na EV.

Ak si niekto v dnešnej dobe kúpi EV keď býva v paneláku a potom plače, že ho draho nabíja, resp. nemá kde nabíjať, tak je mentálny atlét.

V Eu býva 46percent ludí v bytoch /nenasiel som zatial udaje pre Svk/. A týto ludia nemaju moznost ako individualne riesit vlastnu nabijaciu stanicu.
mLuks napísal: 19 nov 2023, 22:50 Raz riešiš dnešné problémy, inokedy riešiš problémy budúcnosti. Tak ako ti to vyhovuje, opäť to bude úloha na ďalšie roky, ak sa zistí, že toľko energie nemáme, bude sa hľadať iný zdroj. ta dáá
problem zvyseneho dopytu po elektrine v buducnosti sa neda riesit az v vtedy ked tento nedostatok vznikne, ale dopredu. Bez nových jadrových elektrárni resp. ich nových blokov v Europe to nepôjde.
Nielen preto ze bude narastat spotreba elektriny ale aj kvoli postupnemu vyradovaniu uz existujucich dosluhujucich reaktorov.
Priemerný konštrukčný čas pre stavbu jadrovych elektrarni v Eu je cca 8rokov. Predtym sa musia dohodnut politici a hlavne najst na to financovanie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

mLuks napísal: 19 nov 2023, 22:50To je práve to čo sa má nasldujúcich x rokov riešiť a prinieť ľudom také podmienky aby pre nich bolo výhodné presedlať na EV.
Toto je ale na zamyslenie. V celoeuropskom meritku pravdepodobne ano, podmiensky sa budu zlepsovat. Staci sa pozriet do Osla + vacsie okolie.
Ale co my? Budeme mat rovnake moznosti? Je realna sanca ze neschopni politici nieco vymyslia? Ci to nehame na volnu ruku trhu? Preco by sukromnik staval infrastrukturu ked si vie spravit prieskum ze predaj EV bude velmi mizivy kvoli cene?

Moj skormny nazor je ze od 2035 bude u nas pomaly aut ubudat a vyrazne ubudat predaj novych. Casom sa dopracujeme na uroven Kuby co sa tyka vozoveho parku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 19 nov 2023, 9:29 toto su také idividuálne somariny, že sa k nim nebudem ani vyjadrovať, pseudoargumenty, že ľudia nekupujú nové autá, lebo musia častejšie tankovať a neprejdu na jednu nádrž 1000km ale len 800km, to je len zatrpknutosť ľudí, nie problém aut
prepáč ale ty si to napísal, že je fyzikálny fakt, že EV nemá väčší dojazd. Predpokladám, že fyzikálny fakt platí za každých podmienok, čiže by tým pádom nemalo existovať žiadne EV, ktoré by malo väčší dojazd ako spaľovák. Je úplne irelevantné, koľko dané auto stoji a kto si ho môže dovoliť, pre diskusiu, či to je alebo nie je fyzikálny fakt. Podstatné je, že existuje seriovo vyrábané EV, ktoré má väčší dojazd než spaľováky, čiže nie je to žiadny fyzikálny fakt.
nebol čas na všetko reagovať a vzhladom na to že si sa z toho vysmieval viackrát, tak asi by bolo dobre Ti to vysvetlit. Nie preto že by som sa citil dotknuty Tvojim spravanim, ale aby si nezostal v omyle. :)

Ovplyniť dojazd u spalovacieho auta je lahké: stačí vačšia palivová nádrža. Je to konstrukcne jednoduche riesenie a velmi lacné.
U Ev dojazd závisí od kapacity batérie. Lenže čím väčšiu bateriu EV má, tým viacej narastá tzv "mŕtva hmotnost".
Fyzikálne nevyhody baterii oproti nádrži: Kazde zvysenie kapacity baterie vyrazne zvysuje nielen jej cenu, naroky na drahe materialy, ale aj hmotnost. Zatial co zvysenie kapacity nadrze je oproti tomu smiešne lacne a mrtvu hmotnost v podstate nijako vyraznejsie nezvysuje.
Bateria v ktorej zostava uz len 20percent elektriny z maximalnej kapacity je rovnako tazka ako bateria ktora je nabita na 90percent. Zatial co nadrza ktora obsahuje iba 20percent paliva je o 70percent lahsia ako nádrža ktora je naplnena na 90percent. Fyzikalne zakony obmedzuju maximalnu velkost baterie, pretoze sa stava stale menej efektivny pomer medzi jej hmotnostou a vyuzitelnostou v praxi.
Nehovoriac o tom, ze vacsia bateria si vyzaduje dlhsie nabijanie, co zase spomaluje proces dobijania vo verejnych nabijacich staniciach. Z narastu mrtvej hmoty v EV potom vznikaju dalsie problemy, ako napr vacsie opotrebenie pneumatik a pod.

**
Apropo, tento rok je pomerne velky hype okolo sodíkovo-iónových batérii ktore cinski vyrobcovia zacali uz masovo montovat do svojich Ev. Vznikol z toho u laickej verejnosti dojem, že automaticky ide o nejaku revoluciu v oblasti baterii. Samozrejme kazdy technologicky objav ma svoju nepopieratelnu hodnotu.
Sodík ako nerast je na Zemi zastupeny 500x castejsie ako Litium. Sodíkovo ionove baterie sa rychlejsie nabijaju a maju 3x vacsiu zivotnost. Sodík je ekologickejsi ako Litium.Sodíkovo ionove baterie znesu vyssie teploty a maju mensiu pravdepodobnost vzniku poziaru.
Nevyhodou je menšia kapacita v porovnani s litiovymi a stale velmi obmedzene priemyselne kapacity na ich vyrobu.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 20 nov 2023, 8:40 V Eu býva 46percent ludí v bytoch /nenasiel som zatial udaje pre Svk/. A týto ludia nemaju moznost ako individualne riesit vlastnu nabijaciu stanicu.
A pre nich musí nájsť EU spôsob ako nabíjať autá, tak aby im to vyhovovalo. Ani ja, ani ty ho tu na hojku nenájdeme
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 8:40 problem zvyseneho dopytu po elektrine v buducnosti sa neda riesit az v vtedy ked tento nedostatok vznikne, ale dopredu. Bez nových jadrových elektrárni resp. ich nových blokov v Europe to nepôjde.
Nielen preto ze bude narastat spotreba elektriny ale aj kvoli postupnemu vyradovaniu uz existujucich dosluhujucich reaktorov.
Priemerný konštrukčný čas pre stavbu jadrovych elektrarni v Eu je cca 8rokov. Predtym sa musia dohodnut politici a hlavne najst na to financovanie.
inym zdrojom som myslel napr. iny zdroj ekologicekej dopravy tzn EV doplniť napr. vodikom atď. Ale opäť to nie je vec čo tu my vyriešime na hojku, preto je to pre mňa irelevantné. Až čas ukáže čo bolo alebo nebolo správne rozhodnutie.

Ale ako som už skôr písal, musíme sa pohnúť od ropy ďalej, ropa nie je budúcnosť. Rovnako skeptickí ako si ty/vy pri EV resp. inej dorpave budúcnosti boli pravdepodobne aj ľudia s konskými povozmi, keď sa pozerali na spaľovacie motory. A pozri sa, dnes zubami nechatmi bránite svoju naftu pod zadkom.
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 9:16 nebol čas na všetko reagovať a vzhladom na to že si sa z toho vysmieval viackrát, tak asi by bolo dobre Ti to vysvetlit. Nie preto že by som sa citil dotknuty Tvojim spravanim, ale aby si nezostal v omyle. :)
vysmievať sa z toho budem aj naďalej, pretože stále sú to len a len bludy. Napriek všetkému, ako sa snažíš mi niečo ukázať, nič nepotvrdzuje tvoju vetu:
nie. To nie je pseudoargument. Je to fakt. Na jednu plnu nádrž nafty/benzinu/lpg prejde auto vyrazne vacsiu vzdialenost ako Ev s plne nabitou bateriou. Este raz: je to fyzikalny fakt.
Ak by to bol fyzikálny fakt, tak by platil za každých okoloností, už som ti to vysvetľoval. A vzhľadom na to, že už dnes existujú seriovo vyrábané EV, ktoré májú na jednu plne nabitú batériu väčší dojazd ako niektoré autá so spaľovacími motormi na jednu plnú nádrž, tak to čo tvrdíš ty, nemôže byť fyzikálny fakt. Navyše reálne testovaný koncept EV MB Vision má má dojazd viac ako 1000km, testoval ho aj Nico Rosberg majster sveta v F1. )Článok som postoval do témy o elektromobilite.
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 9:16 Ovplyniť dojazd u spalovacieho auta je lahké: stačí vačšia palivová nádrža. Je to konstrukcne jednoduche riesenie a velmi lacné.
Páči sa mi ako pri EV chceš rozpytvávať každý detail, každý gram, každý kW ale pri spaľovákoch tresneš nejakú blbosť a vôbec sa nezamýšľaš nad súvislosťami.

Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo sú v bežných autách palivové nádrže o objeme 40-50-60l a nie viac? Zamyslel si sa niekedy nad tým, kde je tá palivová nádrž umiestnená a ako vyzerá?
Tie palivové nádrže v spaľovákoch majú presne svoje miesto (zvyčajne pod zadnými sedadlami) a presný tvar, ktorý ráta zo všetkým čo okolo nádrže prechádza. Uloženie výfuku, hnací hriadeľ (prípade zadokolky, štvorkolky), atď.
Inak povedané, ak si raz kúpiš auto s 55l nádržou, tak ju vymeniť za väčšiu nevieš a ani nemôžeš, pretože ti to konštrukcia auta nedovoľuje. Neviem či si aj strojár (okrem fyzika) ak si myslíš, že toto je konštrukčne jednoduché. Otvor si prosím ťa aspoň google a pozri sa aké tvary majú rôzne palivové nádrže rôznych osobných aút. V každom aute je namontovaná taká palivová nádrž, ktorá zohľadňuje veľkosť auta, objem motora, komfort cestujúcich a praktickosť auta.

A kebyže samotní výrobcovia aút by začali vyrábať autá s väčšími nádržami? Tak ju niekde v tom aute potrebuju uložiť. Väčšia palivová nádrž znamená menej miesta pre pasažierov na zadných sedadlách, alebo menší kufor, alebo žiadna rezerva. Kontext debaty väčšej palivoej nádrže je zvýšený dojazd aby si prešiel čo najdlhšiu vzdialenosť na jedno natankovanie. A túto vlastnosť potrebuješ prevažne pri dlhých trasách.

Ak namontuješ do auta väčšiu palivovú nádrž na úkor priestoru na zadných sedadlách, bude to diskomfort pre cestujúcich vzadu a cestovať dlhú trasu s malym priestorom vzadu nie je bohvie čo. ľudia vzadu ti určite poďakujú.

Ak namontuješ do auta väčšiu palivovú nádrž na úkor rezervy, bude to diskomfort keď na dlhej trase sekneš gumu. Jedno šťastie, že môj proceed má aspoň dojazdovú rezervu, rozum sa mi zastavuje, keď vidím ako dnes výrobcovia púšťaujú autá von na nizkoprofilíkoch len s lepiacou sadou.

A konečne trošku fyziky aj pre teba.
Ak namontuješ do auta väčšiu palivovú nádrž na úkor batožinového priestoru, bude to obrovský diskomfort pri dlhých trasách ako sú hlavne cesty na dovolenku, napr. také to chorvátsko, lebo kde naložíš všetky svoje kufre? Prívesný vozík za auto? Asie nie. Či pošeleš kufre vlakom? joke. Núka sa odpoveď, truhla na streche. Ale truhla na streche znamená vyšší aerodynamický odpor vozidla. A z fyziky vieme, že vyšší aerodynamický odpor znamená vyššiu spotrebu a vyššia spotreba znamená kratší dojazd na jednu nádrž oproti štandardu.

Takže zhrnutie, v prvom prípade kvôli dlhšiemu dojazdu na jedno natankovanie polámeš cestujúcich vzadu, v druhomu prípade sa vystavuješ riziku nepríjemných komplikácií, a v treťom prípade si ten dojazd sám znížiš.

No povedz mi. Načo ti bude spaľovacie auto s veeeeľkým dojazdom na jednu nádrž vďaka veeeeľkej nádrži v ňom, keď to auto bude NEPRAKTICKÉ na dlhé trasy, čiže primárne tam, kde ti dlhý dojazd na jednu nádrž treba. Načo?

Všetky tie ďalšie veci sú síce pekné, ale nijako nepotvrdzujú tvoju vetu citovanú v tomto poste, kvoli ktorej sa z teba smejem. Ale že nijako to nepotvrzdujú. Pristavím sa len pri jednej veci aj keď zbytočne asi.
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 9:16 Bateria v ktorej zostava uz len 20percent elektriny z maximalnej kapacity je rovnako tazka ako bateria ktora je nabita na 90percent. Zatial co nadrza ktora obsahuje iba 20percent paliva je o 70percent lahsia ako nádrža ktora je naplnena na 90percent.
EV autá rekuperujú, to spaľovák nevie. Správnym používaním rekuperácie si vieš nabiť nejaké tie kilometre dojazdu naspäť. Čo môže kompenzovať znižujúcu sa spotrebu spaľováku, ubytkom váhy spotrebovaného paliva.

Celkovo, ma už táto debata s tebou nebaví. Ako som písal už skôr, vždy si vymyslíš nejaký nový pseudoargument, ktorým sa ma akože snažíš vyviesť z omylu, ako si povedal, ale nikdy sa ti to nepodarí lebo sú to absolútne bludy, ako teraz s nádržou.

Pointa a dôvod prečo som napísal prvý post na teba je, že EV je lokálne ekologickejšie než autá so spaľovacím motorom a že to o tom fyzikálnom fakte je blbosť, keby si mal aspoň toľko sebareflexie v sebe a nespomínal to už viac.

Autoeditácia príspevku po 15 min 13 sek:
wladas napísal: 20 nov 2023, 8:56 Ale co my? Budeme mat rovnake moznosti? Je realna sanca ze neschopni politici nieco vymyslia? Ci to nehame na volnu ruku trhu?
Tak si prestaňme voliť neschopných politikov a budeme mať rovnaké možnosti ako v Osle. Alebo nám to EU nadiktuje a naši neschopní politici to budú musieť vykonať, tak ako EU káže aby sme boli ako v Osle. Jáj, to sa vám ale zase nebude páčiť lebo to je EU diktát.
wladas napísal: 20 nov 2023, 8:56 Preco by sukromnik staval infrastrukturu ked si vie spravit prieskum ze predaj EV bude velmi mizivy kvoli cene?
Napíš mail do OMV a opýtaj sa ich prečo dávajú 20mil, zo svojho vrecka na výstavu okolo 400 nabíjacích bodov vo východnej europe a z toho cca 350 má byť v Rumunsku. Asi sú hlúpi, nevedia si urobiť prieskum trhu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Som dnes ... na (tom fuj hnusom ropáckom) aute, na ktorom ešte nemám otestované, koľko prejde ak pipi*čuje, že (tá hnusná) ropa došla - natankoval zázrak, menom Orlen (iste - pre zichr)
Poznatky za krátku dobu - auto nás s kolegom doviezlo domov (S vyššou spotrebou, než na akú som zvyknutý)
gogo956
Redeemer
Redeemer

1/EV MB Vision je iba koncept nič viacej. Ak MB dokáže masovo produkovať cenovo dostupne EV s 1000km dojazdom tak potom nás upozorni. Keby to bolo /dnes/ reálne tak MB to už dávno robí, ale nič také neprodukuje, tak zjavne to za primeranu sumu nedokáže.
2/to s tou nadrzou a bateriami nebudeme vobec dalej riesit, zjavne nemas zaujem nic pochopit
3/to ze Omv na svojej stranke ma nejake plány na vystavbu nabijacich stanic vo vychodnej Europe samo o sebe nema ziadnu hodnotu. Príď nás prosím upozornit, ked budu stovky tých vysokorychlostných nabijacích staníc reálne aj stáť.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ako dokazes po dakej jazde posudit kvalitu paliva a hodnotit to so spotrebou? Ved kazda jazda je ina - teplota vozovky, pocet aut na ceste a dalsie faktory. Mozes ist tu istu trasu aj 50x, aj tak tam vidim mozny rozdiel v spotrebe.
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 20 nov 2023, 20:16 1/EV MB Vision je iba koncept nič viacej. Ak MB dokáže masovo produkovať cenovo dostupne EV s 1000km dojazdom tak potom nás upozorni.
dočkaj času ako husa klasu
2/to s tou nadrzou a bateriami nebudeme vobec dalej riesit, zjavne nemas zaujem nic pochopit
bludy, fantsmagorie a teoretické úlety sa nedajú pochopiť...to nie je o tom len niečo napísať, ale aj zamyslieť sa nad tým čo píšeš a či to má aj reálny význam.
3/to ze Omv na svojej stranke ma nejake plány na vystavbu nabijacich stanic vo vychodnej Europe samo o sebe nema ziadnu hodnotu. Príď nás prosím upozornit, ked budu stovky tých vysokorychlostných nabijacích staníc reálne aj stáť.
nemá to OMV na svojej stránke, postoval som tu inú stránku. Je to spolufinancované EU (15mil) , OMV (20mil) a rumunská banka (5mil), takže pravde podobne z toho OMV nevycúva.

A načo mám teba ako EV hatera a skeptika na to upozorňovať? Pôjdeš si tam nabiť telefón?

Autoeditácia príspevku po 4 min 22 sek:
Keby to bolo /dnes/ reálne tak MB to už dávno robí, ale nič také neprodukuje, tak zjavne to za primeranu sumu nedokáže.
MB má celú radu EQ, Kia EV a Hyundai Ionic, VW ID aj sa im to realne predáva, stretávam to bežne na cestach, ľudia, ktorí na to majú, a ktorím sa to oplatí si to kúpia.

Autoeditácia príspevku po 29 sek:
ps: nauč sa písať posty naraz
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
projekt EV MB Vision bol oficialne predstaveny verejnosti ešte 02/2022. Dnes máme pomaly december 2023 a ked sa pozrieme tak MB realne ponuka 2 typy cistych Ev: EQA a EQB. Oba začínaju od cca 60K € a dojazd maju "až do" 560km resp "až do" 536km. Toto je realita: drahé, s neveľkým dojazdom.
bludy, fantsmagorie a teoretické úlety sa nedajú pochopiť
áno, to na jednu osobu v tejto diskusii dobre sedí :)

Autoeditácia príspevku po 3 min 36 sek:
Hyundai Ionic ma dojazd "až do" 614 km. Kia EV "až do" 510 km. To sa k tým vybájeným 1000km ani len trochu nepribližuje. A to nehovorime o tom, ako sa realny dojazd znizi v zime ked je potreba kurenia, zima negativn posobi na bateriu a sneh na ceste zvysuje spotrebu. Zaroven ani jedno z tychto EV nesplna zakladne kriterium- cenovu dostupnost pre strednu triedu.
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 20 nov 2023, 20:44 áno, to na jednu osobu v tejto diskusii dobre sedí :)
na teba pretože zase klameš, nevieš si ani MB stránku otovriť.
a ked sa pozrieme tak MB realne ponuka 2 typy cistych Ev: EQA a EQB.
kde si sa pozrel? Ja vidím EQA, EQB, EQC, EQE, EQE SUV, EQS, EQS SUV, EQV všetko sú to plné EV, EQS s dojazdom 770km podľa WLTP. (ale viem čo zase napíšeš na to, ani sa neunúvaj)
začínaju od cca 60K € a dojazd maju "až do" 560km resp "až do" 536km. Toto je realita: drahé, s neveľkým dojazdom.
Je to MB, občajné Ačko začína na 34k, za 34k máš Sportage vo fullke. A aj tak sa to predáva, pretože sú ľudia, ktorí chcú MB a ktorí si to môžu dovoliť.
To sa k tým vybájeným 1000km ani len trochu nepribližuje.
asi také vybajnené ako tvoj bájny fyzikálny fakt, o tom že žiadne EV nemá väčší dojazd ako spalovák. Fakt sa už musíš predvádzať takto len preto lebo strácaš pôdu pod nohami? Načo to je dobré?
A to nehovorime o tom, ako sa realny dojazd znizi v zime ked je potreba kurenia, zima negativn posobi na bateriu a sneh na ceste zvysuje spotrebu.
a sneh na ceste zvyšuje spotrebu len EVčku hej? spaľovaky nemajú na snehu vyššiu spotrebu a tým menší dojazd oproti letu....preesne toto sú tie pseudoargumenty o ktorých celý čas hovorím, čakal som kedy vytiahneš zimu
Zaroven ani jedno z tychto EV nesplna zakladne kriterium- cenovu dostupnost pre strednu triedu.
zakladné kriterium čoho? Tovej vety o fyzikálnom fakte, ktorú som ti vyvrátil? Že je dnes EV drahé ja viem, nehraj sa už na blbca, niekoľko krát som to tu už dokola zopakoval. Kto na to má, ten si to kupuje a jazdí s tým. Závidíš im? Motáš sa dookola v tých istých veciach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
na slovenskej stranke su len tieto modely s uvedenym dojazdom:
https://www.mercedes-benz.sk/passengerc ... s=ELECTRIC
EQT a EQV som neratal nakolko to nie su auta na bezne pouzivanie ale na prepravu vacsieho mnozstva osôb. Zaroven ich uvedeny dojazd je velmi nizky.

Autoeditácia príspevku po 6 min 43 sek:
Je to MB, občajné Ačko začína na 34k, za 34k máš Sportage vo fullke.
https://mbpanonska.sk/osobne-auta/eq/eqa/
cena: od 56 610,00 €
dojazd: 560 km

Nech sa akokolvek snažím, nikde nenachádzam žiadne cenovo dostupne EV s dojazdom 1000km.
Kto na to má, ten si to kupuje a jazdí s tým.
to je v poriadku, kto na to ma nech si kludne jazdí na čom uzná za vhodné. :) Ide o to, že ani tie najdrahsie EV sa ani neblížia k 1000km. Viď napr ten EQS Maybach s dojazdom 600km a cenovkou okolo 180K €.
mLuks
Addict
Addict

áno a presne na MB stranke panonskej máš komepltnú EQ seriu v predaji.. EQC, mal šef požičané na vikend z KE MotorCaru asi tri roky dozadu, vyraba sa od 2019 sa mi zdá.

obyčajným Ačkom som myslel, spaľovacie Ačko. nie EQAčko. preto som napísal obyčajné Ačko, keby som myslel EQAčko napíšem EQAčko. problém s chápaním?

Autoeditácia príspevku po 2 min 37 sek:
gogo956 napísal: 20 nov 2023, 21:52 Nech sa akokolvek snažím, nikde nenachádzam žiadne cenovo dostupne EV s dojazdom 1000km.
prestaň zo seba robiť blbca, sám si xkrát povedal, že diskutujem o EV dnešnej doby a teraz sa tu hraš, že nikde nevieš níjsť EV buducej doby v dnešnej dobe. to už nie ja ani vtipné. ako sa chceš ešte strápniť?
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
ked hovorime o dojazde Ev, prečo zrazu si zacal pisat o spalovacom áčkovom MB? Co si tym chcel vlastne povedat?

Autoeditácia príspevku po 2 min 9 sek:
kde si sa pozrel? Ja vidím EQA, EQB, EQC, EQE, EQE SUV, EQS, EQS SUV, EQV všetko sú to plné EV, EQS s dojazdom 770km podľa WLTP.
kde presne na akej stranke je uvedeny typ Ev ktory ma dojazd 770km? Pozeram aj na stranke nemeckeho MB a zatial ziaden typ s dojazdom 770km nevidim. Jedine je EQS ale ten zacina na 120K.
Peugeot 508 1.5 BlueHDi dokaze prejst na jednu nadrz 1100km a stoji 40K. Ale podobnu vzdialenost vies prejst s hocijakym starym dizlom za lacny peniaz.
Aký má význam pre rozvoj elektromobility, skutocnost, ze EQS za 120K€ ma dojazd 770km?
To ze Tebe je jedno ze stredna trieda nema na to aby kupovala drahe Ev, je jedna vec. Druha vec je ta, ze to znamena že stale nie je priestor pre rozvoj tohto segmentu. Aj tie Ev ktore sa doteraz v Eu predali sa predali len vdaka dotaciam, tj z dani nas vsetkych.
mLuks
Addict
Addict

vidím, že topiaci sa aj slamky chytá
ty si napísal:
začínaju od cca 60K € a dojazd maju "až do" 560km resp "až do" 536km. Toto je realita: drahé, s neveľkým dojazdom.
ja som na to odpísal:
Je to MB, občajné Ačko začína na 34k, za 34k máš Sportage vo fullke. A aj tak sa to predáva, pretože sú ľudia, ktorí chcú MB a ktorí si to môžu dovoliť.
"Je to MB, občajné Ačko začína na 34k, za 34k máš Sportage vo fullke."- to je odpoveď na cenu "začínaju od cca 60K € a" a poukázanie na to, že zatial čo pri MB dostaneš za 34k male Ačko v Kii máš za 34k veľký Sportage. Čiže platíš za značku, spracovanie atď.
"A aj tak sa to predáva, pretože sú ľudia, ktorí chcú MB a ktorí si to môžu dovoliť" je odpoveď na "Toto je realita: drahé, s neveľkým dojazdom"
kde presne na akej stranke je uvedeny typ Ev ktory ma dojazd 770km? Pozeram aj na stranke nemeckeho MB a zatial ziaden typ s dojazdom 770km nevidim. Jedine je EQS ale ten zacina na 120K.
sám si si odpovedal. Na vyvrátenia tvojho fyzikálneho fakt to stačí, cena je v tomto prípade úplne irelevantná. :)

Baví ťa to? Znova motáš dookola, stále to isté, nič nové nepíšeš, len sa motáš v kruhu týmti istými vetami, ktoré už boli v postoch písané. Evidentne ťa to veľmi škrie.

Autoeditácia príspevku po 2 min 38 sek:
Aký má význam pre rozvoj elektromobility, skutocnost, ze EQS za 120K€ ma dojazd 770km?
poznatky z týchto aút môžu byť použité neskôr, rovnako ako s vision.

Autoeditácia príspevku po 1 min 55 sek:
To ze Tebe je jedno ze stredna trieda nema na to aby kupovala drahe Ev, je jedna vec. Druha vec je ta, ze to znamena že stale nie je priestor pre rozvoj tohto segmentu. Aj tie Ev ktore sa doteraz v Eu predali sa predali len vdaka dotaciam, tj z dani nas vsetkych.
ddám ti hint, zlaož si automobilku a vyrábaj EV pre strednú triedu, zarobíš, zbohatneš, pomôžeš planéte. Veď si strojár a fyzik. To musíš dať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ten EQS za 120K€ nie je v ničom technologicky prevratny. Pomerne velky dojazd 770km má len vdaka obrovskej baterii, co samozrejme stoji aj za extremne vysokou cenou.
Ked sa zacnu masovo predavat EV s dojazdom 1000km, tak az potom to budeme moct blizsie analyzovat. Zatial nic take neexistuje. /koncepty neratame/
Pre info, ten Eqs ma hmotnost cez 2500kg.
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 20 nov 2023, 22:26 ten EQS za 120K€ nie je v ničom technologicky prevratny. Pomerne velky dojazd 770km má len vdaka obrovskej baterii, co samozrejme stoji aj za extremne vysokou cenou.
EQS začína od 120k spaľovacie S začína od 117k a ty povieš, že za extrémne vysokou cenou je batéria. No a teraz mi povedz, čo stojí za tou cenou spaľovacieho Ska. Mne to vychádza, že EQS je len o 3000E drahšie oproti spaľovaciemu eSku (začiatočné ceny)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

mLuks napísal: 20 nov 2023, 20:00Až čas ukáže čo bolo alebo nebolo správne rozhodnutie.
A ked sa ukaze ze nejake rozhodnutie nebolo spravne? Cesta spat uz nebude...

mLuks napísal: 20 nov 2023, 20:00Ale ako som už skôr písal, musíme sa pohnúť od ropy ďalej, ropa nie je budúcnosť. Rovnako skeptickí ako si ty/vy pri EV resp. inej dorpave budúcnosti boli pravdepodobne aj ľudia s konskými povozmi, keď sa pozerali na spaľovacie motory. A pozri sa, dnes zubami nechatmi bránite svoju naftu pod zadkom.
Mas predstavu ako efektivne a ekologicke su dnesne motory s euro6 ?
Zle porovnanie nakolko znalost techniky bola vtedy uplne inde. Kone pokial viem nezakazovali.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 20 nov 2023, 22:31 EQS začína od 120k spaľovacie S začína od 117k a ty povieš, že za extrémne vysokou cenou je batéria. No a teraz mi povedz, čo stojí za tou cenou spaľovacieho Ska. Mne to vychádza, že EQS je len o 3000E drahšie oproti spaľovaciemu eSku (začiatočné ceny)
to S-ko ma luxusnejší interiér, vacsi dojazd, dokaze nepomerne rychlejsi doplnit pohonne hmoty, proste je komfortnejsie. Dojazd bude mat stale rovnaky aj o 15rokov, co sa o EQS povedat neda. :) Niekto kto ma tu sumu, tak mu nedava ziaden racionalny zmysel si kupit miesto S-koveho MB, kupit EQS .
Neviem ci si uvedomujes, ze cena pouzivanych EV bude klesat rychlejsie ako u spalovakov a ma to dokonca dva dovody. Nielen samotna degradacia predmetnej baterie, ale hlavne technologicky vyvoj na poli baterii. To znamena, ze uz existujuce EV velmi rychlo zastaravaju v porovnani s novymi modelmi EV. Zatial co u spalovacich motorov ziaden zasadny vyvoj z hladiska vykonu ci dojazdu uz neprebieha a to z dovodu ze spalovaky uz ma ju za sebou velmi dlhy technologicky vyvoj a v podstate dosiahli uz svojich limitov rastu. Tj starnuci EV sa stava v rukach majitelov "čiernym petrom".
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 20 nov 2023, 22:41 to S-ko ma luxusnejší interiér
toto je subjektívna vec.
vacsi dojazd
fyzik vyrataj mi dojazd pri 65l nadrži a kombinovanej spotrebe 8l/100km
dokaze nepomerne rychlejsi doplnit pohonne hmoty,
toto nemyslíš vážne? ...to za to sa priláca v autách? Aj dacia za 10k doplna rovnako rýchlo pohonné hmoty ako eSko za 117k
proste je komfortnejsie.
to si zhodnotil od pocitača bez toho aby si v jednom či druhovom viezol
Niekto kto ma tu sumu, tak mu nedava ziaden racionalny zmysel si kupit miesto S-koveho MB, kupit EQS .
čiže ľudia, ktorí si ho kupili sú podĺa teba iracionálni, hlupi atď.
Neviem ci si uvedomujes, ze cena pouzivanych EV bude klesat rychlejsie ako u spalovakov a ma to dokonca dva dovody. Nielen samotna degradacia predmetnej baterie, ale hlavne technologicky vyvoj na poli baterii. To znamena, ze uz existujuce EV velmi rychlo zastaravaju v porovnani s novymi modelmi EV. Zatial co u spalovacich motorov ziaden zasadny vyvoj z hladiska vykonu ci dojazdu uz neprebieha a to z dovodu ze spalovaky uz ma ju za sebou velmi dlhy technologicky vyvoj a v podstate dosiahli uz svojich limitov rastu. Tj starnuci EV sa stava v rukach majitelov "čiernym petrom".
neviem či si uvedomuješ, ale keď tu všetci plačete nad zakázom predaja spaľovákov a keď ja som ti napísal, že spaľováky tu budú aj 30 či 40 rokov po tom zákaze, tak si mi na to poveal, že nebudú lebo výrobcovia nahraných dielov atď.

Tzn. že spaľovákov sa časom bue chcieť každý zbaviť kým ešte budú mať hodnotu, pretože keď im "skončín podpora" ako si ty sám poveal, tak už si ich málo kto bude chcieť kúpiť a tak sa stanú len ležiakom v rukách ich majiteľov.

buď taký dobrý, neodosielaj post kým ho nemáš celý napísaný, kto to má furt kontrolovať lebo ty každých par minut po odoslaní meníš post
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

uz asi viem ako to vyzera, ked diskutujem s ... hentym
Napísať odpoveď