Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja navrhujem generálny štrajk daňových poplatníkov.

Zaujímalo by ma, ako by to štát vyriešil. Zavrel by všetkých štrajkujúcich do basy a rapídne by si tým znížil príjmy? :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Ludia idú masívne do ulíc vtedy, ked je MS v hokeji, slovenské boje o medaile :) Veľa firmám aj ludom nebude vyhovovať skrátenie prac. týždňa.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

toto su mokre sny, sama musi vediet, ze to nie je realne. tam kde to mozne je postupne 4 dnove pracovne tyzdne pridu aj bez prikazu statu, ale nepretrzite prevadzky si take srandy nemozu dovolit, resp len ako to robia teraz- za cenu zvysenia odpracovanych hodin.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Keby sa aj skratenie prac. doby schvalilo, tak to firmy budu tak obchadzat, ze miesto zamestnanca na TPP zoberu Szco a ten limitovany dlzkou pracovnej doby nijako nie je. A pre cast ludi to vyhodne bude, pretoze pre niekoho je prioritou radsej pracovat viacej a viacej zarobit ako mat sice viacej volna ale zarobit menej.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tak veru, malo by sa k tomu pristupovať veľmi individuálne. Toto nech si určujú len firmy + nie každý chce isť potom na živnosť miesto TPP.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Nielen Slovensko ale cela Eu nie je v dobrej ekonomickej kondícii. Ak by sa znizil pocet odpracovanych hodin, znizila by sa aj produktivita, firmy by zarabali menej a mali by tendenciu vytvarat nasledne menej pracovnych miest v buducnosti.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 23 nov 2023, 9:12Ak by sa znizil pocet odpracovanych hodin, znizila by sa aj produktivita
Toto pri práci hlavou nemusí vždy platiť
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 23 nov 2023, 9:38 Toto pri práci hlavou nemusí vždy platiť
ako by si to v praxi delil? It-čkar na Tpp by zákonom mohol pracovat iba 4dni ale skladník 5?
A čo keby išlo kumulovanú funkciu? Napr polovica naplne práce je spracovanie rozpoctov v exceli a polovica manualna práca?
Zamestnavatel by dal do pracovnej zmluvy formalne aj nejaku manualnu cinnost a musel by kazdy pracovat 5dni tak ci tak.
beardie
Redeemer
Redeemer

Prečo by si mal zákonom obmedzovať?
Zamestnávateľ si sám určí, koľko hodín bude na danú pozíciu vyžadovať

Aj teraz sú bežné 1/2, 3/4, 4/5 úväzky
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 23 nov 2023, 10:06 Prečo by si mal zákonom obmedzovať?
Zamestnávateľ si sám určí, koľko hodín bude na danú pozíciu vyžadovať

Aj teraz sú bežné 1/2, 3/4, 4/5 úväzky
ale podla toho videa od Dreamera by to chceli povinne pre vsetky pozicie na tpp či nie? Zamestnavatel by si nemohol v tomto smere nič určovať, bolo by to dane zákonom.

**
Aj teraz to uz funguje tak, ze v mnohych firmach je piatok už pracovný deň len formálne, ludia su sice doma pripojeny ale realne sa toho vela nerobí.
beardie
Redeemer
Redeemer

Video som nevidel, reagoval som len na tú tvoju vetu
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja absolútne nechápem tieto snahy. Veď je len na dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom, koľko dní v týždni bude zamestnanec pracovať a za aký plat.

Prečo je nutné to dávať do zákona a obmedzovať tým zamestnancov, ktorí chcú pracovať viac a aj zamestnávateľov, ktorí hľadajú práve takýchto zamestnancov?
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 23 nov 2023, 10:10 Video som nevidel, reagoval som len na tú tvoju vetu
ale ide práve o to video, to sa tu teraz rieši, že to chcu dať povinne pre vsetkych :)
Ale to je skor iba mediálny humbuk.

Pilifo
KOZ sa pravdepodobne len snažia zviditelniť
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som inak 4 dnovy pracovny tyzden bral tak ze miesto 5x8 hodin sa bude pracovat 4x10 hodin, teda by sa pocet odpracovanych hodin neznizoval.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 23 nov 2023, 11:02 ja som inak 4 dnovy pracovny tyzden bral tak ze miesto 5x8 hodin sa bude pracovat 4x10 hodin, teda by sa pocet odpracovanych hodin neznizoval.
pre zamestnancov ktorí maju maju mensie deti by to bol asi dost problem
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak tomu by sa museli samozrejme prisposobit aj skolky. ale urcite by to s detmi bolo zlozitejsie. ten nas starsi uz teraz nema ziaden cas, kazdy den nejaky trening alebo kruzok.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal: 23 nov 2023, 10:09 Aj teraz to uz funguje tak, ze v mnohych firmach je piatok už pracovný deň len formálne, ludia su sice doma pripojeny ale realne sa toho vela nerobí.
To je potom "problem" vysvetlovat, ze nie vsade to tak je. Aj ked robim v piatok z domu, stale sa ocakava, ze pracujem, pracujem do konca pracovneho casu a kedze je piatok, tak napriklad dokoncim delivery pre klienta a nebudem len prihlaseny a kurzorom mi bude hybat utilita.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 23 nov 2023, 15:12 To je potom "problem" vysvetlovat, ze nie vsade to tak je. Aj ked robim v piatok z domu, stale sa ocakava, ze pracujem, pracujem do konca pracovneho casu a kedze je piatok, tak napriklad dokoncim delivery pre klienta a nebudem len prihlaseny a kurzorom mi bude hybat utilita.
ono to zavisí nielen od konkretneho zamestnavatela ale aj od konkretnej pozicie v ramci tej istej firmy.
Hold su pozicie kde sa da lahsie "vykazovat cinnost" a pozicie kde to moc nejde. :)
Ja som tiez zvyknuty v piatok pracovat v podstate normalne, resp vsetko zavisi od toho kolko je prave poziadaviek na riesenie. Ale poznám ludí ktorý keď maju work from home tak su napr na ceste na dovolenku a len obcas pozru ci neprisiel nejaky surny email.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Priemerny pocet pracovnych hodin EU 2022.png
Tato diskusia sa mala zacat uz davno, pisal som o tom vela uz v predoslych prispevkoch, suvisi s tym viacero veci:
- automatizacia
- autonomne vozidla
- AI
- znizujuca sa efektivita prace po urcitom case
- syndrom vyhorenia
- malo casu na rodinu, z toho vyplyvaju dalsie nepriame problemy
- nespravodlive podmienky, niekto uz pracuje 4 dni, niekto 5 dni+nadcasy, mozno si poviete, ze sa vas to netyka, ale prave taki ludia, ktori su prepracovani, volia strany ako Smer, SNS, Republika

Cudujem sa, ze takuto diskusiu nezacali na urovni EU, minimalne s prichodom AI, je jasne, ze raz AI prevezme vacsinu pracovnych pozicii, neriesi sa medzistupen, ked velka cast populacie strati pracu, neda sa to iba lepit vytvaranim novych pozicii, ktore su casto zbytocne.

Tieto nove pracovne pozicie pritom casto platime vsetci, podobne to bude aj pri novej gigafactory na Slovensku, ked uz teraz nemame dost kvalifikovanej pracovnej sily, zaplatime benefity Cine, odpustime im dane a este prinesieme pracovnu silu z Azie.

Uz som o tom pisal, ale strucne, riesenim by mohlo byt rozdelenie sluzieb na zakladne a premiove, tie premiove by boli drahsie, takze ziadne zakazy, kto by to chcel, priplatil by si zato, bolo by mozne vdaka tomu znizit potrebu pracovnych miest, co by umoznilo aj skratenie pracovnej doby.

Okrem toho by premiove sluzby odlahcili aj premavku, napr. dorucenie USB kluca v ten isty den, ked kvoli tomu prechadza velka dodavka cez polovicu mesta - a casto este pridu dve dodavky na rovnaku adresu v priebehu 5 minut.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal: 23 nov 2023, 15:22 ono to zavisí nielen od konkretneho zamestnavatela ale aj od konkretnej pozicie v ramci tej istej firmy.
Hold su pozicie kde sa da lahsie "vykazovat cinnost" a pozicie kde to moc nejde. :)
Ja som tiez zvyknuty v piatok pracovat v podstate normalne, resp vsetko zavisi od toho kolko je prave poziadaviek na riesenie. Ale poznám ludí ktorý keď maju work from home tak su napr na ceste na dovolenku a len obcas pozru ci neprisiel nejaky surny email.
to je pravda. alebo potom maju moji kolegovia z inych oddeleni ine paky ako na ten piatok.
moje oddelenie ma 30 minutovu prestavku na obed. ini maju hodinu. ale robia to tak, ze si ju skracuju o 15 minut, aby mohli v piatok odist skor. Ako to maju a ako velmi su v tomto uprimni ked robime hybrid s jedinym anchor day za tyzden. A myslim, ze tito nemaju problem poslat spravu ci google chat aj v case kedy by uz v piatok "za starych cias" nerobili
Napísať odpoveď