ci by to malo zmysel zavisi od toho co konkretne na tom ntb prioritne robis.biker610i napísal: 06 júl 2023, 16:33 Caute aj ja mam stary notebook z roku 2014 asus x551ca-sx155d a je tam dvojjadrovy pocesor intel R cpu celeron 1007U 1.5GHZ 4GB ram, Intel R HD graphics 1696 Mb . A ma 750gb harddisk sata. Ked som ho ako novy kupoval bol bez operacneho systemu a vtedy stal 200€
rozmyslam nad instalaciou win10 (teraz tam mam win7) aj upgrade-om ramky na 8GB a vymenou disku za 1-2 TB ssd a moja otazka znie :
mal by zmysel takyto upgrade tohto ntb? ci zbytocna investicia![]()
starší notebook a win 10
Re: starší notebook a win 10
Pozeram filmy/serialy aj v HD , internet ,youtube, facebook, a videohovory cez ZOOM
biker610i
v tom pripade by si pozitivnu zmenu urcite videl. Ale ci sa neoplati radsej ntb predat a kupit novsi repas, to neviem povedat. Bolo by aj dobre si zistit ci Bios podporuje 2TB disky, lebo ak nie tak by si musel asi flashnut aj ten Bios na novsi.
Viacero ludi v mojom okoli v poslednej dobe vo velmi starych ntb menilo Hdd za Ssd a vsetci boli vysledkom spokojní.
v tom pripade by si pozitivnu zmenu urcite videl. Ale ci sa neoplati radsej ntb predat a kupit novsi repas, to neviem povedat. Bolo by aj dobre si zistit ci Bios podporuje 2TB disky, lebo ak nie tak by si musel asi flashnut aj ten Bios na novsi.
Viacero ludi v mojom okoli v poslednej dobe vo velmi starych ntb menilo Hdd za Ssd a vsetci boli vysledkom spokojní.
Na to tvoje pouzitie by teda SSD postacil, pripadne upgrade na 8GB RAM. Ale tu RAM vyuzijes najma v pri prehliadaci.
Je to zbytočné, darmo tam bude rýchly disk a dostatok pamäte, keby si to chcel použiť aj na prehliadanie webu tak ti to pôjde veľmi veľmi pomaly až katastrofálne, lebo procesor je pomalý a aj grafika je stará, ktorá nepodporuje hardvérové zrýchlenie dnešných videí s kodekmi, ktoré vtedy ešte ani neexistovali.
Možno by sa ti zrýchlil windows7, nič novšie by som tam ani nedal.
Možno by sa ti zrýchlil windows7, nič novšie by som tam ani nedal.
windows 7, ktory uz nema podporu niekolko rokov a ani tu instalacku nie je jednoduche zohnat...
to uz radsej atlas os (https://atlasos.net/). idealne nejaky linux tam dat.
pokial trva na windowse tak aj windows 10 sa da celkom slusne optimalizovat. urcite bude lepsi nech win7.
to uz radsej atlas os (https://atlasos.net/). idealne nejaky linux tam dat.
pokial trva na windowse tak aj windows 10 sa da celkom slusne optimalizovat. urcite bude lepsi nech win7.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
https://windowstan.com/aacid napísal: 22 júl 2023, 9:36 windows 7, ktory uz nema podporu niekolko rokov a ani tu instalacku nie je jednoduche zohnat...
stiahni si instalacku operacneho systemu z random web stranky
ale zase na druhu stranu, pokial niekto silou mocou chce windows 7 tak na bezpecnosti mu asi moc nezalezi takze je to asi jedno.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
nenazýval by som to random strankou a instalačky su tam neupravené, windows 7 urcite... ked ti nieco hovorí meno atak_snajpera a jeho vychytávka "windows 7 image updater" (vytvorenie ISO mutanta W7 a wim z W10 pre moderný HW) tak vieš, že tam treba ISO W7 čisté ako lalia, s ISOm do ktorého niekto niečo pridával (stačí jeden ovládač) to nepôjde... aj XP pre nlite som vždy ťahal odtial... v dnešnej dobe kde každý natrepe do obrazu milion ovládačov a dá to na torrenty je tá stránka rarita...
-
starysomar
Hardcore addict
Kde sú časy, keď sa v nete voľne povaľovali veci ako WINDOWS_7_AIO_ACT_R2 
Ved dake ovladace netreba na Win, aby ten torrent mal 30GB. Je to vidiet na instalackach Win, ktore sa zmestia na 8GB USB kluc a vsetky ovladace si stiahnu cez Windows Update. Jedine problem je pri niektorych chipsetoch so SATA ovladacom pre disk, zial.
-
starysomar
Hardcore addict
Máš pravdu, pri nových Win. Majú si sedmičky ešte možnosť stiahnuť si drivery? V minulosti Microsoft pre staré systémy aktualizačné servery postupne "vypínal".
Ano, aj Win7 si vedia stiahnut driver. Ako skoncila podpora pre Win7, tak neviem ako to je. Predpokladam vsak, ze skoncili len aktualizacie Windowsu, ale drivre si Windows Update dokaze stiahnut. Ale to len predpokladam, realita moze byt ina. Dnes vsak nevidim dovod ist do Win7, hoci to bol pre mna najstabilnejsi system. Ako alternativu by som skusil Win10 alebo pripadne rovno Win11. Ja mam na PC stale Win10, na notebooku Win11, ale beriem to tak, ze pri upgrade pojdem urcite do Win11, nech mam dake 3-5 rokov pokoj kym zase neupgradnem hardware.
Vlastne to neni mozno ani o tom Windowse, ale skor o bezpecnostnych aktualizaciach.
Vlastne to neni mozno ani o tom Windowse, ale skor o bezpecnostnych aktualizaciach.
-
starysomar
Hardcore addict
Veď to.
"Automatické získanie odporúčaných ovládačov a aktualizácií pre hardvér"
"Podpora pre Windows 7 sa skončila 14. januára 2020. Odporúčame vám prejsť na počítač s Windowsom 11, aby ste naďalej dostávali aktualizácie zabezpečenia od spoločnosti Microsoft."
Tak pred časom skončili tie možnosti aj pre XP, Vistu.
Dôrazne varujem pred pokusmi typu "DriverPack".
Oveľa lepšie je - ak už - posťahovať drivery zo stránok výrobcov - zas "ak" tam ešte budú, no bývajú tam spravidla pre staršie Windowsy dlho.
"Automatické získanie odporúčaných ovládačov a aktualizácií pre hardvér"
"Podpora pre Windows 7 sa skončila 14. januára 2020. Odporúčame vám prejsť na počítač s Windowsom 11, aby ste naďalej dostávali aktualizácie zabezpečenia od spoločnosti Microsoft."
Tak pred časom skončili tie možnosti aj pre XP, Vistu.
Dôrazne varujem pred pokusmi typu "DriverPack".
Oveľa lepšie je - ak už - posťahovať drivery zo stránok výrobcov - zas "ak" tam ešte budú, no bývajú tam spravidla pre staršie Windowsy dlho.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
heker, problem som mal napr. pri am4, b450 a nvme disku, to proste bez upravy nenabehne a ked stiahnes random windows s drivermi, tak tiez na 90% vyhodi chybu, preto som to vzdy riesil cez ten "windows 7 image updater" kde mas wim z 10 a ten pozna aj novy hardware alebo som si integroval drivre do isa...
inak na garazovy PC (2500K, Z77 a 650ti) som instaloval neupravene iso bez ovladacov cca mesiac dozadu a ovladace a nejake updaty normalne stiahlo...
inak na garazovy PC (2500K, Z77 a 650ti) som instaloval neupravene iso bez ovladacov cca mesiac dozadu a ovladace a nejake updaty normalne stiahlo...
na mojom stolnom pc som vymenil ssd disk za vacsi 1tb a ostal mi povodny 250GB zo stolneho pc a rozmyslam ze ho dam to toho mojho noteboku asusu stareho a vyhodim dvd mechaniku kedze ju vobec nepouzivam. A povodny HDD by som dal do tohto ramu
https://www.alza.sk/evolveo-df127-d460515.htm
https://www.alza.sk/evolveo-df127-d460515.htm
Biker a chces aj s niecin poradit alebo sa len chvalis? Pozri si rozmer tej mechaniky, ze ci tento suflik bude miesto toho pasovat. Disk v notebooku mas ssd a teraz tam chces dat miesto mechaniky dalsie ssd?
nechvalim len tak uvazujem
nie disk v noteboku je teraz HDD a ssd by mu mohlo pomoct ked uz ho nezrychli tak aspon nech trochu zvacsi pamat NB. a co som pozeral tak mechanika v NB by mala byt 12.7mm a to je akurat tento suflik
A co konektor, ten si sadne? Aj dlzka a sirka suflika? Pretoze tie sufliky si robi priako vyrobca notebooku, aby tam pasoval. Ten HDD daj prec a daj tam to SSD na system, tym sa cely notebook zrychli.
co teraz pozeram na googli tak dvd mechaniky v notebokoch sa rozlisuju vacsinou iba hrubkou bud je 12.7mm alebo 9.5mm zvysne rozmery a tvary by mali byt rovnake