Skratenie pracovnej doby na polovicu
Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu
Je teda stale neviem, aky work-life balance clovek ziska, ked vsetci prestanu robit aj piatky. Od Velkej noci tohoto roku robim bezne tyzdne a nie cyklus 6 dni v praci - tri off. Neoddychnem si vobec nic, lebo aj v sobotu musim mat budik, lebo musim ist riest veci, ktore nemozem cez pracovny tyzden. A to robia vsetci ostatni. Takze cesty su plne aut, busom cesta 5 mil trva hodinu... Pri praci len 4 dni by sa sice ziskal ten jeden den "volna", ale rovnaky den pre vsetkych, co neguje jeho benefit.
Kym je to experiment a ludia z niekolkych firiem v piatok nemusia ani len predstierat pracu, tak to fungovat moze. Ale nie full scale.
Kym je to experiment a ludia z niekolkych firiem v piatok nemusia ani len predstierat pracu, tak to fungovat moze. Ale nie full scale.
Tak to je zlá práca.
keby si mal 3 dni volna, tak to co potrebujes poriesis v piatok a cez vikend mas plne dva dni na oddych, co je na tom horsie ako na tvojej terajsej situacii?
Ja som tomu tiež neporozumel. Ak robíš 4/7 dní, stále máš na riešenie nepracovných vecí o 1 deň viac, než keď robíš 5/7 dní.
ja trochu chapem co chce tym jackb povedat. Viac menej ak by vsetci robili len 4 dni, tak na riesenie nepracovnych veci nemas jeden den navyse. Pretoze aj obchody, ktore su dnes otvorene po - pia, by boli otvorene po - stvrtok. Cize v piatok by uz bol vikend a tak by si ten obchod znovu musel stihat len cez pracovne dni. Ak by na to nabehli aj urady, tak tie by tiez robili len do stvrtka. Cize znovu ak by si chcel ist na urad, tak len pocas pracovnych dni a to by si si musel brat volno, ak ty robis pocas tych dni.
Teda ak by 4d pracovny tyzden platil plosne pre vsetkych, tak tym ziskas len jeden den navyse na volnocasove aktivity, rodinu, atd. ale nie na vybavovanie roznych povinnosti, urady, obchody a sluzby, ktore funguju len pocas prac tyzdna.
Teda ak by 4d pracovny tyzden platil plosne pre vsetkych, tak tym ziskas len jeden den navyse na volnocasove aktivity, rodinu, atd. ale nie na vybavovanie roznych povinnosti, urady, obchody a sluzby, ktore funguju len pocas prac tyzdna.
Obchody ale fungujú cez víkendy už aj teraz, však vtedy majú zrejme najväčšie tržby. Mnoho služieb taktiež. Ja si nákupy bežne vybavujem cez víkend. Trh by sa tomuto prispôsobil. ide skôr o to, aby zamestnanci reálne mali o deň voľna viac, už ktoré konkrétne dni to majú byť nie je až také podstatné.
Predpokladám tiež, že väčšina ľudí nechodieva po úradoch zas až tak často, aby to bol argument proti tomu, že by bolo zlé skrátiť pracovný týždeň.
Predpokladám tiež, že väčšina ľudí nechodieva po úradoch zas až tak často, aby to bol argument proti tomu, že by bolo zlé skrátiť pracovný týždeň.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Vsak ten jeden den navyse by mohol byt pre kazdeho iny, ako si zamestnanec zvoli, alebo zamestnavatel nariadi. Niektori by mali volny piatok, ini pondelok, ini stredu...
Ano, presne tak. Ak som mal tri dni volna, ale rozne dni v tyzdni, to bolo najlepsie. Dohodnut si zubara, ist na vylet, vybavit veci, oddychovat. Takto mam volno vtedy ked zvysok sveta. A zvysok sveta riesi svoje veci v rovnakom case.mLuks napísal: 14 dec 2023, 10:18 ja trochu chapem co chce tym jackb povedat. Viac menej ak by vsetci robili len 4 dni, tak na riesenie nepracovnych veci nemas jeden den navyse. Pretoze aj obchody, ktore su dnes otvorene po - pia, by boli otvorene po - stvrtok. Cize v piatok by uz bol vikend a tak by si ten obchod znovu musel stihat len cez pracovne dni. Ak by na to nabehli aj urady, tak tie by tiez robili len do stvrtka. Cize znovu ak by si chcel ist na urad, tak len pocas pracovnych dni a to by si si musel brat volno, ak ty robis pocas tych dni.
No, ked nam to skratili tak hej. Ale boli ludia, ktori pindali na system 6+3. A aka parada bola zobrat si 6 dni dovolenky a byt prec 12 dni. Lebo 3+6+3...
mLuks opisal: ak by to bolo male percento ludi, tak super. poriesia co potrebuju v piatok. ale ked budu mat vsetci volno v piatok, tak sa uz nic nebude dat nevybavitM142 napísal: 14 dec 2023, 9:08 keby si mal 3 dni volna, tak to co potrebujes poriesis v piatok a cez vikend mas plne dva dni na oddych, co je na tom horsie ako na tvojej terajsej situacii?
to je jedny sposob ako by to fungovalo. ale ako by sa ludia stazovali na split weekend - mas volno v stredu (utorok, alebo stvrtok) a potom sobota nedela.Mek napísal: 14 dec 2023, 10:41 Vsak ten jeden den navyse by mohol byt pre kazdeho iny, ako si zamestnanec zvoli, alebo zamestnavatel nariadi. Niektori by mali volny piatok, ini pondelok, ini stredu...
To asi vacsina ludi. Ale pre mna nie je oddych predierat plnym obochodom, stat dlho pred pokladnou... ak mi niekto slubuje work - life balance, tak za tym vidim moznost ist do kina, ked je tam minimum ludi, mat cast precitat si knihu, alebo sa poriadne vyspat. Travenie casu v davoch ludi, pokial sa nejedna o koncert ci festival, nepovazujem za oddych. Ale kazdy sme rozdielni a preto je super, ze ini to maju inak ako ja.Ja si nákupy bežne vybavujem cez víkend.
Stale to nechapem, predsa pre ludi, ktori pracuju teraz pondelok - piatok je volna len sobota a nedela, ked su urady zatvorene, keby ti isti ludia pracovali pondelok - stvrtok, urady by boli zatvorene v piatok - nedelu, tak v com by to bolo ine?
Stale bude vela ludi musiet mat volne dni ine, kedze su stale 24-hodinove prevadzky, hlavne na Slovensku je ich vela, taktiez vela obchodov a sluzieb funguje aj cez vikendy, prakticky asi vsetky v hypermarketoch. Niektore pozicie tiez umoznia variabilny pracovny cas, rovnako ako teraz, prip. 1 den home office, ked bude mozne si rano nieco vybavit a pracu vykonat aj neskor, alebo vecer predtym a pod.
K uradom, uz teraz sa vsetko digitalizuje, takze chodit fyzicky na urady uz coskoro nebude treba chodit vobec, zubari ordinuju aj popoludni a stale nie je potrebne si brat volno na cely den.
Este priklad, pri dovolenke 2x6, by si mal predtym za 12 dni 24 dni, v pripade prace do stvrtka by to bolo pri 3x4, tiez 12 dni dovolenky 30 dni, tu uz je vidiet ten rozdiel, o 6 dni viac.
Stale bude vela ludi musiet mat volne dni ine, kedze su stale 24-hodinove prevadzky, hlavne na Slovensku je ich vela, taktiez vela obchodov a sluzieb funguje aj cez vikendy, prakticky asi vsetky v hypermarketoch. Niektore pozicie tiez umoznia variabilny pracovny cas, rovnako ako teraz, prip. 1 den home office, ked bude mozne si rano nieco vybavit a pracu vykonat aj neskor, alebo vecer predtym a pod.
K uradom, uz teraz sa vsetko digitalizuje, takze chodit fyzicky na urady uz coskoro nebude treba chodit vobec, zubari ordinuju aj popoludni a stale nie je potrebne si brat volno na cely den.
Toto je vyhoda? Pri pracovnom tyzdni pondelok - stvrtok staci zobrat si 4 dni dovolenky a mat 10 dni, to by bolo viac ako dvojnasobok v tvojom starom pripade.jackb napísal: 14 dec 2023, 18:09A aka parada bola zobrat si 6 dni dovolenky a byt prec 12 dni. Lebo 3+6+3...
Este priklad, pri dovolenke 2x6, by si mal predtym za 12 dni 24 dni, v pripade prace do stvrtka by to bolo pri 3x4, tiez 12 dni dovolenky 30 dni, tu uz je vidiet ten rozdiel, o 6 dni viac.
Pod 4-dňovým pracovným týždňom rozumiem skôr 32-hodinový týždeň
Mám napr kolegov, ktorí pracujú na 80 %, jeden pracuje flexibilne tak, aby mal 0,8*mesačný počet hodín, až na výnimky pracuje každý deň, ale kratšie
druhý má pre zmenu hodiny 8/4/8/8/4 a potom dorovnáva koniec mesiaca
Mám napr kolegov, ktorí pracujú na 80 %, jeden pracuje flexibilne tak, aby mal 0,8*mesačný počet hodín, až na výnimky pracuje každý deň, ale kratšie
druhý má pre zmenu hodiny 8/4/8/8/4 a potom dorovnáva koniec mesiaca
Pod slovom obchod nerozumej len hypermarkety, resp. obchodné reťazce a potraviny. Mnohé špecializované predajne alebo služby aj teraz fungujú len počas pracovných dní. Zo služieb ti napr. poviem, že moja kaderníčka, ku ktorej chodím roky funguje len počas pracovného týždňa. Áno v Auparku, či Optime sú kaderníctva otvorené aj v sob, ne. Ale je rozdiel dostať na hlavu ten istý účes za 8 alebo za 22€.Muffi napísal: 14 dec 2023, 10:36 Obchody ale fungujú cez víkendy už aj teraz, však vtedy majú zrejme najväčšie tržby. Mnoho služieb taktiež. Ja si nákupy bežne vybavujem cez víkend.
Ja napr. zvyknem mať na víkend iné plány ako ho tráviť v obchode.
Nevravím, že je to argument proti, ale nie je to ani argument pre. Proste sa tým nič nezmení. Len to, že slovom víkend budú označované 3 dni a slovom týždeň 4 dni. Proste ak niečo bude otvorené len cez pracovný týždeň v čase keď aj ty robíš, tak si proste musíš zobrať voľno, tak ako teraz.Predpokladám tiež, že väčšina ľudí nechodieva po úradoch zas až tak často, aby to bol argument proti tomu, že by bolo zlé skrátiť pracovný týždeň.
-
starysomar
Hardcore addict
Mnohé by riešil posun.
Aj teraz hodne ľudí pracuje inak, než 5/2
Ak by sa nejakým spôsobom posúval 4-denný pracovný týždeň - pondelok-štvrtok a utorok-piatok - nie rovnako všade, mohlo by to celkom fungovať. Prípadne to rozdeliť napríklad medzi výrobné firmy, služby - neviem však odhadnúť, čo by bolo efektívnejšie.
Aj teraz hodne ľudí pracuje inak, než 5/2
Ak by sa nejakým spôsobom posúval 4-denný pracovný týždeň - pondelok-štvrtok a utorok-piatok - nie rovnako všade, mohlo by to celkom fungovať. Prípadne to rozdeliť napríklad medzi výrobné firmy, služby - neviem však odhadnúť, čo by bolo efektívnejšie.
Vieš ako komplikovane by sa skladali harmonogrami pracovných zmien, kebyže si každý zamestnanec môže sám zvoliť kedy chce mať ten jeden deň voľna a ešte kebyže to bolo, že by chcel každý týždeň iný deň? V bývalej robote sme niekedy sedeli pár hodin na harmonogramom, len kvôli obyčajným požiadavkám, resp. dovolenkám. Skôr by to bolo na zamestnávateľovi, ale aj to by napr. dopadlo tak, že by sa jednotlivé segmenty krížili a aj tak by nastala situácia, že v daný deň keď máš voľno ty, by mali voľno aj v obchode/službe/atď kam by si chcel ísť.Mek napísal: 14 dec 2023, 10:41 Vsak ten jeden den navyse by mohol byt pre kazdeho iny, ako si zamestnanec zvoli, alebo zamestnavatel nariadi. Niektori by mali volny piatok, ini pondelok, ini stredu...
Autoeditácia príspevku po 11 min 29 sek:
No veď to, že nič. Aký by bol teda prínos 4 dňového pracovného týždňa pre týchto ľudí? OKrem toho jedného dňa voľna navyše na vlnočasové aktivity a rodinu. MOmentálne pracujem systémom 5-2, 5-2.Dreamer napísal: 14 dec 2023, 18:49 Stale to nechapem, predsa pre ludi, ktori pracuju teraz pondelok - piatok je volna len sobota a nedela, ked su urady zatvorene, keby ti isti ludia pracovali pondelok - stvrtok, urady by boli zatvorene v piatok - nedelu, tak v com by to bolo ine?
A znovu ani pre nich by to nebolo žiadnym prínosom, lebo oni takto fungujú už teraz. A roky dozadu som presne pracoval pre hypermarket, kedy som robil či denné, či vikendy, či nočné, čiže som mal voľné dni rozhádzané ale vedel som odbaviť veci počas pracovných dní tým pádom.Stale bude vela ludi musiet mat volne dni ine, kedze su stale 24-hodinove prevadzky, hlavne na Slovensku je ich vela, taktiez vela obchodov a sluzieb funguje aj cez vikendy, prakticky asi vsetky v hypermarketoch. Niektore pozicie tiez umoznia variabilny pracovny cas, rovnako ako teraz, prip. 1 den home office, ked bude mozne si rano nieco vybavit a pracu vykonat aj neskor, alebo vecer predtym a pod.
No až tak rýchlo tá digitalizácia na slovensku veľmi nejde.K uradom, uz teraz sa vsetko digitalizuje, takze chodit fyzicky na urady uz coskoro nebude treba chodit vobec, zubari ordinuju aj popoludni a stale nie je potrebne si brat volno na cely den.
ked uz sa teda argumentuje uradmi, ako casto tam chodite?
naposledy som bol na matrike, kde maju pre stranky otvorene tak ci tak len v pondelok a v stredu
naposledy som bol na matrike, kde maju pre stranky otvorene tak ci tak len v pondelok a v stredu
Ak dnes niekto pracuje na 40ku, resp. 37,5ku, tak by mu zmenšenie fondu prinieslo nižšiu výplatu. Hodinovka by sa tým pádom musela zdvihnúť o ten chýbajúci jeden deň, aby sa plat udržal na rovnakej hodnote. Čo by pre zamestnáveteľa znamenalo, že robíš menej dní ale dostávaš ten istý plat ako keď si robil viac dní. Viem si predstaviť ako by to dopadlo u slovenských vychcaných zamestnávateľov.
Ja som bol naposledy na nejakom úrade asi pred piatimi mesiacmi. Dnes sa už našťastie niektoré veci dajú vyriešiť aj online alebo po telefóne. Toto mi fakt prídu ako dosť uletené argumenty proti skráteniu pracovného týždňa.
Ak niekto nechce nakupovať cez víkend, nikto ho nenúti a môže ďalej nakupovať cez pracovné dni. Čo by sa tam zmenilo?
To sa rovno môže lobovať za predĺženie pracovného týždňa na 6 zo 7 dní, aby bolo viac času chodiť po úradoch a obchodoch, lebo vo voľnom čase predsa nepôjde človek nakupovať
Ak niekto nechce nakupovať cez víkend, nikto ho nenúti a môže ďalej nakupovať cez pracovné dni. Čo by sa tam zmenilo?
To sa rovno môže lobovať za predĺženie pracovného týždňa na 6 zo 7 dní, aby bolo viac času chodiť po úradoch a obchodoch, lebo vo voľnom čase predsa nepôjde človek nakupovať
Mne napadlo spravit 1 den v mesiaci pracovnu sobotu, resp. piatok (ak by sa pracovny tyzden skratil), namiesto toho by bol 1 pracovny den volny, ked by si kazdy mohol vybavit, co treba, bud by to bol nasledujuci pondelok, alebo iny den.starysomar napísal: 14 dec 2023, 19:44Ak by sa nejakým spôsobom posúval 4-denný pracovný týždeň - pondelok-štvrtok a utorok-piatok - nie rovnako všade, mohlo by to celkom fungovať.
No mozno by stacil aj sposob, ktory je aj teraz, ze 1 den su napr. urady otvorene dlhsie a lekari 1 den ordinuju popoludni, na uradoch to kompenzuju kratsim piatkom, to je prakticky idealne, 1 dlhsi den sa da vydrzat, este za dlhsi vikend.
Kazdopadne, toto je uz celkom OT, pretoze to nesuvisi so skracovanim celkovej pracovnej doby.
Takze spat k teme, pisalo sa to aj v clanku, ktory som zdielal ako posledny, 8-hodinovy pracovny cas sa u nas zaviedol pred viac ako 100 rokmi, v USA pred takmer 100 rokmi - a budem sa opakovat, strucne, ale odvtedy prisli kombajny, automatizacia, pocitace, internet a teraz dokonca AI, takze stale nechapem, preco sa skratenie tohto pracovneho casu nezacalo riesit ovela skor, uz minimalne na prelome tisicrocia mal byt 4-dnovy a teraz by sme sa mohli bavit aj o 3-dnovom.
Autoeditácia príspevku po 2 min 54 sek:
Ved predsa skratenie celkoveho pracovneho casu zo 40 hodin tyzdenne na 32 hodin, ved prave o tom je tato tema.mLuks napísal: 14 dec 2023, 19:57Aký by bol teda prínos 4 dňového pracovného týždňa pre týchto ľudí? OKrem toho jedného dňa voľna navyše na vlnočasové aktivity a rodinu.
chytáte sa tých úradov jak údeného. Spomenul som to len preto, lebo je to jeden zo segmentov, kde štvordňový pracovný týždeň neprinesie žiadne výhody.
Autoeditácia príspevku po 1 min 54 sek:
Autoeditácia príspevku po 1 min 54 sek:
A tým pádom menšiu výplatu?Dreamer napísal: 14 dec 2023, 20:35 Ved predsa skratenie celkoveho pracovneho casu zo 40 hodin tyzdenne na 32 hodin, ved prave o tom je tato tema.
-
starysomar
Hardcore addict
Korona naučila mnohé "firmy" vyriešiť veci online, cez net, mailom vrátane podpisovania. To naozaj nie je problém.
Niekde pracovníci reálne prínosne pracujú 45 minút zo dňa. Niekde 7,5 z 8 hodín (aj viac z viac hodín).
Mnohé činnosti by šli robiť efektívnejšie, málo nie.
Pri stavbe, rekonštrukcii energetických sietí niektoré činnosti neskrátime no iné by šli pri lepšej logistike.
Ako všetko aj toto má veľa aspektov, tvrdiť že to ide všade alebo prečo to všade nemôže ísť, sú subjektívne tvrdenia.
Niekde pracovníci reálne prínosne pracujú 45 minút zo dňa. Niekde 7,5 z 8 hodín (aj viac z viac hodín).
Mnohé činnosti by šli robiť efektívnejšie, málo nie.
Pri stavbe, rekonštrukcii energetických sietí niektoré činnosti neskrátime no iné by šli pri lepšej logistike.
Ako všetko aj toto má veľa aspektov, tvrdiť že to ide všade alebo prečo to všade nemôže ísť, sú subjektívne tvrdenia.