Zrušenie známok v školstve
Zrušenie známok v školstve
Ako by ste privítali iniciatívu v školstve, ktorá by úplne zrušila hodnotenie žiakov podľa známok? Ja by som takýto návrh všetkými desiatimi podporoval, pretože známkovanie považujem za druh trestania a nie odmeňovania.
Živý prípad:
https://www.aktuality.sk/clanok/0XYiGRU ... -panelaka/
Živý prípad:
Re: Zrušenie známok v školstve
Som proti tejto iniciatíve. Jednotkár sa určite nebude cítiť trestaný za výborný prospech - minimálne má zo seba dobrý pocit aj motiváciu.
V dnešnej dobe sa dá aj skrz internet doučiť nejaké učivo, zohnať materiály, to minulé generácie moc nemali k dispozícii.
Hlavne treba prevziať aj funkčné modely vzdelávania z vyspelých krajín - no nejde to ak si ľudia zvolia do parlamentu ľudí čo robia opak.
Chlapec z toho článku asi nemal dobré rodinné zázemie, inak by ho rodina minimálne utešila, aj keď sa mu nedarilo v prospechu.
"Podľa portálu matka tvrdila, že syn sa pokúsil spáchať samovraždu kvôli známkam v škole."
Matka už predtým vedela, že sa jej syn pokúsil spáchať samovraždu, vtedy to nijak neriešila, je to jej chyba že to teraz vykonal.
V dnešnej dobe sa dá aj skrz internet doučiť nejaké učivo, zohnať materiály, to minulé generácie moc nemali k dispozícii.
Hlavne treba prevziať aj funkčné modely vzdelávania z vyspelých krajín - no nejde to ak si ľudia zvolia do parlamentu ľudí čo robia opak.
Chlapec z toho článku asi nemal dobré rodinné zázemie, inak by ho rodina minimálne utešila, aj keď sa mu nedarilo v prospechu.
"Podľa portálu matka tvrdila, že syn sa pokúsil spáchať samovraždu kvôli známkam v škole."
Matka už predtým vedela, že sa jej syn pokúsil spáchať samovraždu, vtedy to nijak neriešila, je to jej chyba že to teraz vykonal.
naše školstvo potrebuje zásadnú reformu, tento izolovaný počin, by sám o sebe nemal zmysel. Aj keď je známkovani z môjho pohľadu nezmyselný prežitok, ktorý ešte ako tak chápem niekde na ZŠ, ale na SŠ či VŠ už vôbec nemá čo hľadať. Na to, aby sme sa tam dostali to chce urobiť dôležitejšie zmeny pred tým.
Som toho názoru, že hodnotenie pomocou známok študentov nemotivuje, ba až deprimuje. Po nových vedomostiach by mal človek túžiť a mať z nich dobrý pocit. Ja som však presvedčený o tom, že žijeme dlhodobo v spoločnosti, ktorá dokazuje presný opak. Známky nikomu nie sú prospešné. dvojkárov, trojkárov, štvorkárov a päťkárov trestá, jedničkárov zdanlivo odmeňuje. Avšak to neustále napätie spočívajúce v dosahovaní najlepších výsledkov a nebyť "dvojkou" trestaný je už samotným trestom pre každého jedničkára.
to hovorila o tom skoku z clanku predsa, nie o nejakom minulom pokuse.Blastbit napísal: 12 dec 2023, 20:46 "Podľa portálu matka tvrdila, že syn sa pokúsil spáchať samovraždu kvôli známkam v škole."
So známkami to funguje na princípe: učím sa učivo nie preto, aby som získal nové vedomosti, ale aby som nedostal päťku.
Je to veľmi zle navrhnutý systém, ktorý sa tak zakorenil, že teraz si už väčšina ľudí akosi nevie ani predstaviť zmenu.
Reforma je potrebná, ale v našej konzervatívnej spoločnosti to zrejme bude reforma veľmi povrchová. Absolútny dôraz by sa mal klásť na to, aby pedagóg vedel žiakom vysvetliť, prečo je dôležité naučiť sa tú konkrétnu učebnú tému, kde a ako budú môcť tie poznatky využiť a pri akých profesiách ich uplatniť.
A samozrejme osnovy prekopať tak, aby sa kládol výrazne menší dôraz na všetky tie všeobecné učebné látky, ktoré človek potom využije jedine ak sleduje vedomostný kvíz (a na ktoré sa stále v škole kladie ohromný dôraz). Rôzne veci, ktoré sú teraz povinné by mali byť skutočne len ako voliteľná možnosť pre tých, ktorí sa chcú venovať (napr. literatúre) podrobnejšie.
Ja som zo školy vzišiel tak, že som síce vedel vymenovať diela Dobroslava Chrobáka a pamätal som si povodia veľkých slovenských riek, ale nepoznal som rozdiel medzi Vládou SR a Národnou radou SR a podobne, lebo také veci nikto na maturite nevyžadoval.
Je to veľmi zle navrhnutý systém, ktorý sa tak zakorenil, že teraz si už väčšina ľudí akosi nevie ani predstaviť zmenu.
Reforma je potrebná, ale v našej konzervatívnej spoločnosti to zrejme bude reforma veľmi povrchová. Absolútny dôraz by sa mal klásť na to, aby pedagóg vedel žiakom vysvetliť, prečo je dôležité naučiť sa tú konkrétnu učebnú tému, kde a ako budú môcť tie poznatky využiť a pri akých profesiách ich uplatniť.
A samozrejme osnovy prekopať tak, aby sa kládol výrazne menší dôraz na všetky tie všeobecné učebné látky, ktoré človek potom využije jedine ak sleduje vedomostný kvíz (a na ktoré sa stále v škole kladie ohromný dôraz). Rôzne veci, ktoré sú teraz povinné by mali byť skutočne len ako voliteľná možnosť pre tých, ktorí sa chcú venovať (napr. literatúre) podrobnejšie.
Ja som zo školy vzišiel tak, že som síce vedel vymenovať diela Dobroslava Chrobáka a pamätal som si povodia veľkých slovenských riek, ale nepoznal som rozdiel medzi Vládou SR a Národnou radou SR a podobne, lebo také veci nikto na maturite nevyžadoval.
ano, toto je problem. na zakladnej/strednej skole s ucis hromady blabolov ktore realne nebudes nikdy potrebovat. naopak je tam vela veci co ta nenaucia.
mna napriklad teraz celkom zaujima historia a na strednej som to vyslovene neznasal. predmety ako dejepis ci geografia by skratka nemali byt hodnotene. mali by fungovat skor na principe odovzdavania informacii zaujimavou formou, nie pozadovania nudnych a nepotrebnych informacii.
myslim ze keby na hodinach dejepisu proste len ucitelka rozpravala (idealne zaujimavo) o historickych udalostiach a o ich dopadoch na spolocnost tak by som si z toho zobral ovela viac.
na druhu stranu, ona to asi ja vysvetlovala, mozno nie zaujimavo ale ja ako pubertak som proste nemal zaujem pocuvat take nieco.
tiez by sa mi pacilo vzdelavanie na styl americkych (asi aj inych) skol kde mas nejake povinne predmety ale vacsinu si volis. proste ta zaujima biologia ale nie historia tak budes chodit na biologiu ale nie na dejepis.
ja uz teraz neviem co odpovedat synovi ked mi povie "na co sa mam ucit naspamat pady podstatnych mien ked to nikdy nebudem potrebovat", neviem sice ako na to prisiel ale ma pravdu. uz mam pomaly 40 rokov a jediny krat ked som potreboval vymenovat pady bolo ked som snazil vysvetlit synovi ze teda sa to ozaj naucit musi aj ked to nikdy nepouzije, lebo tato vedomost bude uzitocna pri dalsom ucive zo slovenciny (comu tiez moc neverim ale skratka nemozem povedat synovi "mas pravdu, vyser sa na to").
Autoeditácia príspevku po 54 sek:
a to syn chodi na vyberovu skolu ktora sa snazi k vzdelavaniu pristupovat trosku modernejsie ale tomuto sa ani oni nevyhli...
mna napriklad teraz celkom zaujima historia a na strednej som to vyslovene neznasal. predmety ako dejepis ci geografia by skratka nemali byt hodnotene. mali by fungovat skor na principe odovzdavania informacii zaujimavou formou, nie pozadovania nudnych a nepotrebnych informacii.
myslim ze keby na hodinach dejepisu proste len ucitelka rozpravala (idealne zaujimavo) o historickych udalostiach a o ich dopadoch na spolocnost tak by som si z toho zobral ovela viac.
na druhu stranu, ona to asi ja vysvetlovala, mozno nie zaujimavo ale ja ako pubertak som proste nemal zaujem pocuvat take nieco.
tiez by sa mi pacilo vzdelavanie na styl americkych (asi aj inych) skol kde mas nejake povinne predmety ale vacsinu si volis. proste ta zaujima biologia ale nie historia tak budes chodit na biologiu ale nie na dejepis.
ja uz teraz neviem co odpovedat synovi ked mi povie "na co sa mam ucit naspamat pady podstatnych mien ked to nikdy nebudem potrebovat", neviem sice ako na to prisiel ale ma pravdu. uz mam pomaly 40 rokov a jediny krat ked som potreboval vymenovat pady bolo ked som snazil vysvetlit synovi ze teda sa to ozaj naucit musi aj ked to nikdy nepouzije, lebo tato vedomost bude uzitocna pri dalsom ucive zo slovenciny (comu tiez moc neverim ale skratka nemozem povedat synovi "mas pravdu, vyser sa na to").
Autoeditácia príspevku po 54 sek:
a to syn chodi na vyberovu skolu ktora sa snazi k vzdelavaniu pristupovat trosku modernejsie ale tomuto sa ani oni nevyhli...
Pády sa učí aby vedel skloňovať a ovládal spisovnú slovenčinu.
Dejepis sa učí aby mali ľudia všeobecný prehľad a neboli hlúpi.
prave pady maju velky zmysel, od nich sa odvodzuje aka predlozka sa pouzije a taktiez ake i/y pouzit podla sklonovanych vzorov. o dejepise som mal podobnu mienku, kym som nedrzal v rukach ucebnicu malej sesternice. nie je to az take strasne, je to tam pekne vysvetlene, da sa z toho pochopit vyvoj udalosti. asi skor je/bola chyba v uciteloch, ktori idu po tvrdom memorovani namiesto toho, aby deckam vysvetlili suvislosti. na druhu stranu decka na vsetko aj tak kasli/kaslali. neustale teraz pocuvam nareky ako by mala skoda ucit zaklady financii a ukazovat ako vyplnit danove priznania, lebo to ludia potrebuju, ale ono by to aj tak skoncilo tak, ze by to nikto poriadne nevedel a poodpisoval co sa dalo.
a aj ked sa mi nechcelo vyjadrovat sa ku znamkam, tak ked uz som toto cele napisal, napisem svoj nazor aj k nim
podla mna ma znamkovanie svoje miesto v systeme. je dolezitym signalom ako pre decka, tak pre rodicov, aby vedeli ako na tom su a v comu sa treba venovat. neviem co si predstavujete mat namiesto nich. len tak nechavat prechadzat studentov? alebo len zaverecne skusky ako na vs, ktore prinesu viac stresu ako priebezne hodnotenie?
a aj ked sa mi nechcelo vyjadrovat sa ku znamkam, tak ked uz som toto cele napisal, napisem svoj nazor aj k nim
otazka pre gymnazistov: nie je to tak prave na gymnaziu? ze si student moze vybrat nejake zameranie? pamatam si, ze kamarati mali nejake seminare a pod, ale neviem, ci mohli napr uplne vypustit chemiu a venovat sa viac niecomu inemu.aacid napísal: 14 dec 2023, 13:53 tiez by sa mi pacilo vzdelavanie na styl americkych (asi aj inych) skol kde mas nejake povinne predmety ale vacsinu si volis. proste ta zaujima biologia ale nie historia tak budes chodit na biologiu ale nie na dejepis.
-
javatar
Hardcore addict
To je sice pravda (aj tvoja poznamka o tom, ze je to zly system) ale ak len zrusis znamky tak si tomu velmi nepomozes.Muffi napísal: 14 dec 2023, 8:47So známkami to funguje na princípe: učím sa učivo nie preto, aby som získal nové vedomosti, ale aby som nedostal päťku.
Podobne ako aacid - tiez ma teraz zaujmaju veci ktore som v skole neznasal. Ak si ale polozim otazku co by sa muselo stat aby ma vacsina predmetov bavila tak si neviem odpovedat. A mne teraz ani nejde o to aby si nalial do hlav plno informacii ale aby sa clovek naucil veci chapat v kontexte a sam sa chcel dalej vzdelavat.
A nejako si neviem predstavit, ze studenti ktori uz nemaju stres z trestu (5ky) tak sa im zrazu zmenia priority. Ale mozno sa mylim.
Ponuka nejaka inciativa za zrusenie znamok aj konkretnejsiu alternativu?
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
v roku pana 2006 ano, len v stvrtom rocniku aj to len v obmedzenej miere, sme mohli ist na hodiny do inych tried, podla svojho vyberu, kde sa prave vyucovalo to co nas zaujimalo.M142 napísal: 14 dec 2023, 15:41 otazka pre gymnazistov: nie je to tak prave na gymnaziu? ze si student moze vybrat nejake zameranie? pamatam si, ze kamarati mali nejake seminare a pod, ale neviem, ci mohli napr uplne vypustit chemiu a venovat sa viac niecomu inemu.
ale je rozdiel mat vseobecny prehlad a ucit sa X datumov naspamat... to nema nic s hlupostou, to je cisto len o tom kto ma lepsiu pamat.
Krásne a výstižne napísané. Úplne súhlasím. Kľudne by som nahradil známkovanie napr. čistou dochádzkou. Nech to dieťa nemá stres. Ako to aj viacero diskutujúcich poznamenalo, zaujíma ich mnoho vecí, ktoré v škole neznášali. Možno je to práve kvôli tomu, že nikto Vás už do toho nenúti. Zaoberáte sa vecami, ktoré vás prirodzene zaujímajú. Ja som bol napr. vždy na humánne predmety, matematika, fyzika či chémia nikdy nebola pre mňa. Avšak zo zvedavosti pokojne si pustím 5 minútové video, ktoré zaujímavo, výstižne, nikým nenútene a bez hodnotenia vysvetľuje a znázorňuje fungovanie atómových elektrární či gravitácie. V škole by som pravdepodobne v rámci učiva tieto predmety prespal.Muffi napísal: 14 dec 2023, 8:47 So známkami to funguje na princípe: učím sa učivo nie preto, aby som získal nové vedomosti, ale aby som nedostal päťku.
Učenie sa naspamäť rozvíja pamäť a tiež sústredenie sa.aacid napísal: 14 dec 2023, 16:32 ale je rozdiel mat vseobecny prehlad a ucit sa X datumov naspamat... to nema nic s hlupostou, to je cisto len o tom kto ma lepsiu pamat.
Učenie naspamäť rozvíja akurát tak schopnosť prokrastinácie jedinca (samozrejme okrem ľudí, ktorých memorizovanie informácií vyslovene baví). Určite by som dal v rámci študijného programu zásadne viac priestoru pre rozvíjanie kreativity ako pre memorizovanie učiva. Mimochodom ľudstvo disponuje takým enormným množstvom informácií, ktoré by žiadny človek nedokázal naučiť naspamäť. V mojom ponímaní je oveľa dôležitejšie vedieť efektívne hľadať v tom mase informácií a nájsť pre nás to relevantné čo najrýchlejšie.
Autoeditácia príspevku po 5 min 17 sek:
Definuj mi všeobecný prehľad a pojem hlúposti. S pádmi súhlasím.Paťko napísal: 14 dec 2023, 14:01 Pády sa učí aby vedel skloňovať a ovládal spisovnú slovenčinu.
musis mat aspon nejake zakladne znalosti, aby si vobec vedel, co mas hladat a ako to spravitLeslie10 napísal: 14 dec 2023, 17:05V mojom ponímaní je oveľa dôležitejšie vedieť efektívne hľadať v tom mase informácií a nájsť pre nás to relevantné čo najrýchlejšie.
Jasné, jedno s druhým súvisí. Nie som proti tomu, aby sa v škole vyučovalo čítanie, písanie či základné matematické výpočty. Ako som však písal a za tým si aj stojím, že dôraz by mal byť oveľa viac kladený na efektívne hľadanie relevantných informácií a na ich správny výklad. Okrem toho by som tiež uvítal, ak by bol vyučovací proces viacstranný, tj. aby sa nejednalo iba o počúvanie učiteľa, ale skôr o živú diskusiu. Kľudne by mohli aj žiaci prednášať a učiteľ byť iba dozorom, ktorý by sledoval, či podané informácie zo strany vyučujúceho študenta sú správne. Zaujímavá by bola aj myšlienka, ak by študijný plán záviselo (aspoň do určitej miery) od študentov. Príklad: namiesto "dnes sa budeme zaoberať s..." na "na čo ste dneska zvedavý"?beardie napísal: 14 dec 2023, 17:18 musis mat aspon nejake zakladne znalosti, aby si vobec vedel, co mas hladat a ako to spravit
-
starysomar
Hardcore addict
Niečo ako Škola u Filipa v Banskej Bystrici?
Nie len ako a čo hľadať, tiež prečo a vedieť sa vyznať v nájdenom.
Podľa mňa u ľuďí všeobecne a nie iba u študentov najviac absentuje schopnosť analyzovať a triediť informácie, ktoré sa k nim dostanú, respektíve ktoré sú im podsúvané.
Nie len ako a čo hľadať, tiež prečo a vedieť sa vyznať v nájdenom.
Podľa mňa u ľuďí všeobecne a nie iba u študentov najviac absentuje schopnosť analyzovať a triediť informácie, ktoré sa k nim dostanú, respektíve ktoré sú im podsúvané.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Cim by si znamky nahradil?Leslie10 napísal: 12 dec 2023, 20:27 Ako by ste privítali iniciatívu v školstve, ktorá by úplne zrušila hodnotenie žiakov podľa známok? Ja by som takýto návrh všetkými desiatimi podporoval, pretože známkovanie považujem za druh trestania a nie odmeňovania.
Živý prípad:
Ako rozlis lepsieho studenta od horsieho?
Ako vyriesis pripady deti, ktorych nezaujima nic okrem tiktoku?
Ja dam jeden protipriklad, nedavno som cital na Twitteri pripad 13-rocneho chlapca, co chodil do sukromnej alternativnej skoly, kde neznamkvali a deti sa ucia len to co chcu. Vysledok - Dany chalan nevie pisat a ani zaklady matemtiky.
-
starysomar
Hardcore addict
Lebo všetci zo štandarných škôl vedia...
Moju dcéru nedokázali naučiť v štandardnej škole - ani v špeciálnej triede.
Sprostý roboš - elektromonrér ju naučil.
Má maturitu, prácu, vastný byt atd.
Moju dcéru nedokázali naučiť v štandardnej škole - ani v špeciálnej triede.
Sprostý roboš - elektromonrér ju naučil.
Má maturitu, prácu, vastný byt atd.