Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa mirak2 »

harrison314 napísal: 13 dec 2023, 12:21 mirak2 - ja by som mal otazky na Siemens, ale skor technickeho charakteru, mozem sukromnu spravu?
mozes.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Zaruka na bateriu je nizsia nez 24 mesiacov, najma ak ide o znizenie kapacity. Výrobca sa vyhovori na opotrebovanie.

Mal by sa dat napriklad vyreklamovat tycovy vysávač po roku, ak nova bateria vysáva 20 minút, ale rocna len 30-60 sekund? V podstate je to úplne nepoužiteľný výrobok, kym sa nevymeni batéria. A je rozdiel ci bateria strati 20-50% kapacity, alebo 95%.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zaruka na bateriu byva 12 mesiacov. Niektore tusim len 6 mesiacov. Toto dovoluje aj zakon. Tiez bude asi urcene, ze ci je reklamacia uznatelna, ak klesne kapacita po roku na 90 percent.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Osobná skúsenosť s aku zrkadlovky - poslal som predajcovi (do Čiech) po vyše roku od kúpy a bez reptania poslali novú.
Predajcovia môžu niečo tvrdiť no:

"Na základe § 620 OZ záručná doba za vady, ktoré sa vyskytnú po prevzatí veci, je 24 mesiacov. V zmysle výkladu OZ zákonnú záručnú dobu nemožno skrátiť."

https://www.soi.sk/sk/najcastejsie-otaz ... rovky-.soi
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

strata kapacity aku nie je vada ale všeobecne známa vec...
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

tu je to pekne vysvetlené : https://www.mobilego.sk/blog/zaruka-na- ... -a-baterie

Ja som pogooglil vysávač ETA a v návode je písané toto :
Záruka 24 mesiacov sa nevzťahuje na zníženie užitočnej kapacity akumulátora
z dôvodu jej používania alebo staroby. Užitočná kapacita sa znižuje v závislosti
na spôsobe používania akumulátora.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Viem o tom a predsa u FotoŠkoda nemali problém poslať druhý akumulátor. Reklamovaný mal len zlomok kapacity než mal mať.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Podla mna, ani ten clanok nedava jasnu odpoved:
Čo to znamená v praxi? Ak budete po roku používania reklamovať batériu, že vydrží len 20 minút, tak s reklamáciou neuspejete. Úbytok alebo úplná strata kapacity po 6 mesiacov je spôsobená bežným opotrebovaním batérie. Ak vám však batérie po roku používania napr. vytečie, jedná sa o vadu materiálne alebo prevedení a v tomto prípade by mala byť reklamácia uznaná.
Záručná doba na batérie je teda 24 mesiacov, ale nevzťahuje sa na pokles kapacity, ktorá je spôsobená bežným používaním.
úplná strata kapacity po 6 mesiacov je spôsobená bežným opotrebovaním batérie
-> toto je uplna hlupost.

Bezna Li-Ion bateria by mala po 300-500 nabijacich cykloch stale udrzat 80% kapacity. Ak bateria po 100-150 nabijacich cykloch udrzi len 5% kapacity, tak za mna to je vyrobna chyba.

A teda, ak ma mat bateria zaruku 24 mesiacov na vyrobne chyby (ako pisu v clanku), tak by to malo byt reklamovatelne. Ak ma bateria na vsetko zaruku len 6 alebo 12 mesiacov tak to reklamovatelne byt nemoze.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano. 6. 5. 2009 som kúpil prvý Pentax a akumulátor v ňom dodnes drží kapacitu.
Nový 5. 6. 2022. S ním aj aku do rezervy. Že je k ničomu som zistil až toto leto po založení do foťáku. Zavolal som im, povedali ako a kam ho mám poslať, o tri týždne prišiel nový. Celkom milo ma tým prekvapili.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Ked vyhladavam obrazky cez google v mobile, tak na niektorych doplnkoch sa ukaze blyskajuci sa filter. Su to obycajne jpg, takze to robi google. Najprv som si myslel, ze to robi len na produktovych foto, ale je to aj na inych fotografiach. Vie niekto preco, pripadne aky to ma zmysel?
Priklad: https://www.google.com/search?q=katarin ... 1GMjR1_UQM
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

https://www.reddit.com/r/iphone/comment ... hing_that/

zevraj aby ludia videli, ze mozu kliknut na jednotlive casti najdeneho obrazku a vyhladat ich osobitne
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Laická otázka: ak má bytovka jedno centrálne vykurovanie pre všetky byty, tak keď táto voda ktorá má pri výstupe z kotlov povedzme cca 65stupnov /údaj z "brucha"/, tak kolko bude mat keď sa dostane až na posledné 12. poschodie? Vieme si predstavit aspon približne aká je strata tepla? Lebo z toho vyplýva, že byty na nižšom poschodí sú z tohto hladiska vo výhode pretože nimi prechádza voda určená na vykurovanie teplejšia ako je tomu pri vyšších poschodiach. Alebo je táto priebežná strata tepla z praktického hladiska zanedbatelna?
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

na 12 poschodie nejde voda cez radiatory ale len cez trubku z ktorej su napajane radiatory, to znamena, ze odovzdava teplo len cez povrchovu plochu tej trubky... je to zanedbatelne... ak chces urobit laicky test kolko tepla dokaze odovzdat ta trubka, tak vypni radiator a budes vykurovat byt len tou trubkou, potom si toto odovzdanie tepla pomyselne vynasob poschodiami...
alebo sa dohodni zo susedmi, odstavte vsetky radiatory a vykurujte len tou trubkou, vysledok bude, ze vcelej bytovke bude zima jak v jaskyni a to znamena, ze straty tepla v tejto trubke su fakt minimalne :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

ArkanoviTigrovi

ono závisi aj od toho či je bytovka zateplena a aká je vonkajšia teplota. Mne sa práveže zdalo, že toho tepla ktoré odovzdáva čisto len stupačková rúra pri vypnutom radiatore, nie je až tak málo. Ale objektivne to zmerať neviem. Nepochybne teplota v rure na prvom poschodi a na 12.poschodi musi byt ale rozdielna.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

ono to samozrejme zalezi na vela inych veciach, jedna vec je ze stupacka je maly uzavrety priestor a aj keby mala prierez 1x1m, tak pri 12ich 3metrovych poschodiach by to robilo 36m kubickych, to by bola izba 3x4m a 3 metre vysoka a v nej si predstam 36 metrov dlhu trubku, tuto jednu "izbu" dokaze vykurit strata tepla ktora vznikne pokial sa dostane tepla voda po 12 poschodie...
ked si ale zoberies kolko takychto izieb ma 12 poschodova bytovka, tak to take vysoke percentu nebude...
samozrejme su tu este veci ako ci je trubka izolovana, ako je stara a ci ma vobec este taky vnutorny priemer ako ma mat alebo je polovicna lebo tak je plno usadeneho bordelu, ci neni celkovo kurenie poddimenzovane atd atd...

s tym zateplenim, byval som na 10 poschodi z 12ich, bytovka zateplena a izba kde som spal mala len 1 vonkajsiu stenu, vypol som radiator, vyvetral, zavrel okno a za chvilu horko jak v prdeli... mal som vykurovanu aj podlahu aj strop len od susedov a nevedel som aj tak klesnut na prijemnych 22 stupnov :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

ArkanoviTigrovi
asi som to zle napisal, lebo v tychto technickych veciach sa nevyznam. Uviedol som ze "stupacka" ale myslel som tym v skutocnosti len to, že potrubie vykurovania normálne prechádza cez jednotlive byty priamo v izbe od dola hore a na boku je napojeny radiator. Rúra nijako izolovana nie je.Tj ta rura priamo vykuruje aj danú izbu cez ktoru prechadza. Rúra ma po zmeraní priemer cca 3cm.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

no a kedze odovzdava teplo svojim povrchom, ktory pri 36m dlzky vychadza na cca 3,4 m stvorcoveho, ktore odhadom moze mat plechovy dvojity radiator 1200x600 so vsetkymi svojimi zkriveniami tak zas mi to zahadne vychadza na vykurenie 1 izby :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Len zabudate na to, ze stupacky a celkovo kurenie sa nema tahat v obvodovej stene, ale vo vnutornych priestoroch. A dalsia vec je, ze tieto trubky maju okolo seba este aj tepelnu izolaciu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 01 jan 2024, 11:35 Len zabudate na to, ze stupacky a celkovo kurenie sa nema tahat v obvodovej stene, ale vo vnutornych priestoroch. A dalsia vec je, ze tieto trubky maju okolo seba este aj tepelnu izolaciu.
konkretne v tomto pripade ide o jednu z prvych panelakovych vystavb na Sk. Kurenie je vedene izbe tesne pred obvodovou stenou, bez izolacie.
Co sa tyka rozvodov teplej vody na umyvanie, tie su uz v stupackach a maju aj jednoduchu izolaciu z takej tkaniny.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo - ani v 10-poschodových činžiakoch s tým problém nie je (ak nie je niekde technická chyba) - horúca voda prirodzene stúpa smerom hore teda vyjde stúpačkou aj k najvyššiemu bytu a v závislosti od rýchlosti prúdenia sa ochladí minimálne.

Závisí to od všetkého, s čím súvisí. Vrátane strát. Príklad:
Po zateplení vyše 60-ročného domu s 2x12 bytmi, tri poschodia nám ďaľšiu celú sezónu vyskočili vyššie náklady na ohrev teplej vody, než na kúrenie. Teda stratové teplo (v našom prípade z vodovodných, ťahanch v stúpačkách) celkom zanedbateľné nie je. Teplá vodovodná voda cirkulje 24/7, musí. Vodovodné sme zaizolovali vrátane tých na studenú vodu. Na leto výhoda.

Zvislé radiátorové (kovové) trubky k susedom izbu pri zatvorenom radiátore v nej nevykúria, no je poznať určitý rozdiel ak hore kúria alebo nekúria. Technik by spočítal vyžarované teplo z plochy trubky a rozdielu teplôt. Nie som.

Teplá voda v radiátoroch to u nás má z výmenníčky do najvzdialenejšieho bytu nejakých 60 metrov (a toľko aj nazad). Nikdy nenamietali nedostatočne teplú. Systém je hydraulicky vyregulovaný. Radiátory sú opatrené termostatickými regulačnými hlavicami. Ak by aj všetci teoreticky radiátory vypli, v každom zvislom stĺpci cez kúpeľne prechádza potrubie do najvrchnejších bytov, kde je hrubšia rúra tvaru obráteného U s odvzdušňovákmi bez možnosti zatvoriť obeh.
čerpadlá sú zregulované na nutné minimum, aj skrz hlučnosť, nie len straty.
Napísať odpoveď