Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

cinges napísal: 02 jan 2024, 14:06 Jedine co maju je kopu tupych ludi do mlynceka na maso v odlahlych oblastiach ruska, ktore sa aj tak postupne pretransformuje na cinu. Toto je snad kazdemu trochu rozmyslajucemu cloveku jasne, a ze si plebs bude mysliet nieco ine je jedno nie? rusko je na tom ekonomicky, technicky a vojensky hrozostrasne zle, takze keby chcel hocikto, tak moze prist smelo do moskvy a obsadit ju a rusi sa budu len pozerat.
Rusko nie je dobré podceňovať. V tej krajine nikdy nebola prioritou kvalita ale množstvo. Takže majú síce problém vyrábať dostatok modernej vojenskej techniky, ale nikdy nebudú mať problém vyrábať jednoduchú techniku ani základnú muníciu. K tomu má podporu Sev. Korei a Iránu, ktoré mu tiež dodávajú zbrane a muníciu v značných objemoch.
Zároveň Čína Rusko zásobuje pokročilími CNC strojmi. A podla poslednych info India a Rusko jednaju o spolocnej vyrobe zbraní.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

ArkanoviTigrovi
Táto vojna je v prvom rade o zabraní cudzieho uzemia a získanie jeho zdrojov.
Tak deti ešte nevedia o čo sa jedná, riadia sa tým čo im povedia, rozkážu dospelí ludia.
Papierovačky treba ale odtial potial, ak toto nie je na UA problém ale v SR je, tak o čom to je?
Zrovna o mentalite som nepísal, ale o sposoboch správania obyvatelstva a reagovanie na situácie v štáte.
Ak Rusko obsadí celu Ukrajinu urobí si z nej nárazníkové štáty, ako Luhansk,Doneck,Krym a vznikli by dalšie.
Bielorusko s Lukašenkom už je začiatok tej línie nárazníkových štátov medzi EU/NATO a Ruskou Federáciou, pokračujú Ukrajinou.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Ty si snáď nikdy nevyšiel z rodnej dediny, alebo si fakt taký mimo? Aké "papierovačky" odtiaľ potiaľ? To, čo je vyžadované na území SR, je vyžadované aj v ostatných členských krajinách EU. To, že ty o tom nič nevieš a ideš porovnať zaostalú Ukrajinu (lebo tam sa to dá) s inými štátmi, ktoré sa riadia zákonmi, je tvoj problém. Každý jeden ten zákon je kvôli ničomu (či už kvôli bezpečnosti, ochrane životného prostredia či čohokoľvek iného), preto aj tie "papierovačky". Na Ukrajine je úplne jedno, že človek nevie ohľadom elektriky ani hovno, papiere mu za úplatok dajú. A tak to potom aj vyzerá, keď zo skupiny takmer 2 desiatok ukrajincov, až jeden z nich niečo ohľadom elektriky vie. A to v práci odo mňa chceli (v Nemecku) aby som ich učil. Nikdy!

A toto je tá byrokracia, že je presne určené, čo a za akých okolností môže byť schválené, postavené, vyrobené, užívané... A toto na Ukrajine a ani v Rusku neexistuje. Čo sa týka tej mentality ukrajincov, tak sú stále zaseknutí v období ZSSR, a bude trvať ešte nejakú tú generáciu, kým sa z toho dostanú.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie som z dediny. Mal by si si opätovne precitať na predchádzajucej strane nazor Arkana a pokracovanie o čom som sa snim bavil, ušla ti pointa. To sa ani netýkalo krajin EU. Porovnanie bolo čisto SR a Ukrajina.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

Blastbit,
pockaj, tak mi sme nedozreli na EU lebo sme netoleranti ale na velebenie vojnovych zlocincov na Ukrajine ti nevadi, vsak su to len deti, len farari, len dospeli, len vsetci to povazuju za patriotizmus... zaujimave nazory... ja ich neodsudzujem, tam v tom vyrastali a povazuju to za normalne aj ked to normalne neni, musi vela rokov prejst aby sa vyrovnali s historiou aspon ako my...

inak k tej Buci:
14.3. Ukrajinsky farar pochoval za kostolom mrtvych z nemocnice do hromadneho hrobu lebo nemali pristup na cintorin.
3.4. Ukrajinski zachranari nasli za kostolom masovy hrob, Zelensky hovori o genocide.
podla mna to aspon stoji za zamyslenie sa nad tym, ci je vsetko tak ako nam to prezentuju media...
Prílohy
14.3..png
3.4..png
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak ani som nepísal ze ich velebím, alebo ze mi toto nevadí, ale píšem že deti sa riadia názormi a rozkazmi dospelích. :wink:
Samozrejme nie je to chválitebné ale aj výskyt detí na mítingu LSNS nebude prioritná chyba tích detí.
V SR tiez máme farárov ktorí mali/majú čo to s nacizmom spoločné ale toto nie je podmienka/zábrana pre vstup do EU.
Tak to je druhá vec, media maju aj rôzne zdroje svojich informácii.
Aby som to skrátil, ten bordel ktorý popisuješ o Ukrajine je v tejto dobe podobný/rovnaký aj v SR a to už bude SR v EU 20 rokov tento rok.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Blastbit napísal: 02 jan 2024, 18:39 Nie som z dediny. Mal by si si opätovne precitať na predchádzajucej strane nazor Arkana a pokracovanie o čom som sa snim bavil, ušla ti pointa. To sa ani netýkalo krajin EU. Porovnanie bolo čisto SR a Ukrajina.
Ty by si mal začať rozmýšľať nad tým, čo si prečítaš a čo napíšeš. Na Slovensku platia zákony ako v ostatných členských krajinách EU. Na Slovensku nie je žiadna extra byrokracia voči zvyšku EU. Takže porovnanie SR voči Ukrajine, je porovnanie EU voči Ukrajine.

Pripomínaš mi presne tých ukrajincov, s ktorými mám skúsenosti. Robia to, k čomu nemajú potrebné vedomosti (by ma zaujímalo, ako dostali papiere o tom, že sú elektrikári). Rovnako ako TY píšeš o veciach, o ktorých absolútne nič nevieš.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Blastbit napísal: 02 jan 2024, 18:48 Aby som to skrátil, ten bordel ktorý popisuješ o Ukrajine je v tejto dobe podobný/rovnaký aj v SR a to už bude SR v EU 20 rokov tento rok.
prepac ale moj pohlad na toto co si napisal je taky, ze vobec netusis co pises, to je uplne iny svet a to co napisal Noobsz - sam by som to lepsie nenapisal...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

V kontexte toho co sa tu riešilo
ArkanoviTigrovi - " Ukrajinci, ktorí tu pracujú a prišli pred vojnou hovoria, že u nás je všetko strašne komplikované a na všetko treba potvrdenia a papiere, naopak u nich je všetko oveľa jednoduchšie "
Blastbit - " Napr slovenská byrokracia, vela papierovačiek "
Takže tu neriešim byrokraciu EU, ani sposob ako svoju kvalifikáciu zdokladujú Ukrajinci.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Noobsz DJ napísal: 02 jan 2024, 18:32 Aké "papierovačky" odtiaľ potiaľ? To, čo je vyžadované na území SR, je vyžadované aj v ostatných členských krajinách EU.

A toto je tá byrokracia, že je presne určené, čo a za akých okolností môže byť schválené, postavené, vyrobené, užívané... A toto na Ukrajine a ani v Rusku neexistuje. Čo sa týka tej mentality ukrajincov, tak sú stále zaseknutí v období ZSSR, a bude trvať ešte nejakú tú generáciu, kým sa z toho dostanú.
Slovenska byrokracia je naozaj az prehnana v niektorych smeroch a dokazom toho je vystavba dialnic. Vsetci radi argumentuju Polskom ako rychlo stavaju dialnice a prave aj z eurofondov, cize musia dodrziavat tie iste nariadenia EU ako my. Ale Poliaci maju lepsie nastavene zakony, co sa tyka povoleni, vyjadreni, pripomienkovania, kratsie lehoty atd, atd. cize ta papierova/byrokraticka/ priprava netrva tak dlho ako u nas, preto su schopni mat pripravene useky na vystavbu a cerpat EU fondy, resp. statny rozpocet. Preto su schopni stavat rychlejsie. Samotny proces vystavby uz neurychlis, pokial ho nechces prepralit. Ale stat dokaze urychlit pripravu a to je ten rozdiel medzi dobre a zle fungujucou byrokraciou v jednotlivych clenskych statoch EU.

O mentalite narodov teda SVK a UA by som velmi nerozpraval. Stale na svk zije dost ludi, ktori povedia, ze lepsie bolo za komunizmu, ked mali hned robotu, byt a mlieko za korunu. A o tom, ze slovaci kradnu kde sa da, veci riesia bez dph, blocku, za uplatky prechadzaju stk/ek sa ani netreba zmienovat.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Blastbit napísal: 02 jan 2024, 18:57 ArkanoviTigrovi - " Ukrajinci, ktorí tu pracujú a prišli pred vojnou hovoria, že u nás je všetko strašne komplikované a na všetko treba potvrdenia a papiere, naopak u nich je všetko oveľa jednoduchšie "
asi sme sa nepochopili, to "jednoduchsie" je napriklad toto:
tak ako pisal aj Noobsz, kazdy sa tvari ze vie vsetko ale na nic nema papier lebo ho podla nich netreba
ak treba vodicak na traktor, kamion tak je to jednoduche, necha si ho poslat z UA za "poplatok" (uplatok)
ked od nich firma vyzaduje zdravotnu prehliadku tak nechapu preco a na co, poistenie je tiez "zbytocne" si vybavovat
niektori ked dostane prvu vyplatu tak vobec nechape preco tak malo a co su to tie dane
je to proste iny svet
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

kazdy sa tvari ze vie vsetko ale na nic nema papier lebo ho podla nich netreba - tak na toto papier samozrejme treba, zdokladovat prax a kvalifikáciu v zamestnaní. No ak takýto elektrikári pracuju v Nemecku pre nemeckého zamestnavatela je to aj jeho chyba že to od nich nemá zdokladované. A napr taká práca na čierno s Ukrajincami funguje aj v SR (niektoré firmy mali ten pruser) a kvoli tomu SR nevylučia z EU.
ked od nich firma vyzaduje zdravotnu prehliadku - samozrejme aj toto treba. Ak sú takýto Ukrajinci v SR alebo v Nemecku a neabsolvuju tú prehliadku, je to chyba aj tej firmy že to od nich nezískala.
Noobsz DJ
Guru
Guru

mLuks napísal: 02 jan 2024, 19:02 Slovenska byrokracia je naozaj az prehnana v niektorych smeroch a dokazom toho je vystavba dialnic. Vsetci radi argumentuju Polskom ako rychlo stavaju dialnice a prave aj z eurofondov, cize musia dodrziavat tie iste nariadenia EU ako my. Ale Poliaci maju lepsie nastavene zakony, co sa tyka povoleni, vyjadreni, pripomienkovania, kratsie lehoty atd, atd. cize ta papierova/byrokraticka/ priprava netrva tak dlho ako u nas, preto su schopni mat pripravene useky na vystavbu a cerpat EU fondy, resp. statny rozpocet. Preto su schopni stavat rychlejsie. Samotny proces vystavby uz neurychlis, pokial ho nechces prepralit. Ale stat dokaze urychlit pripravu a to je ten rozdiel medzi dobre a zle fungujucou byrokraciou v jednotlivych clenskych statoch EU.

O mentalite narodov teda SVK a UA by som velmi nerozpraval. Stale na svk zije dost ludi, ktori povedia, ze lepsie bolo za komunizmu, ked mali hned robotu, byt a mlieko za korunu. A o tom, ze slovaci kradnu kde sa da, veci riesia bez dph, blocku, za uplatky prechadzaju stk/ek sa ani netreba zmienovat.
Napríklad čo sa týka tých STK/EK za úplatok, už nie je také jednoduché, ako to bolo kedysi. Som rád za to, že je to elektronicky kontrolované. Nie som za to, aby na cestách jazdili ľudia v "pojazdných" vrakoch.

Čo sa týka tej výstavby diaľnic, tak problém je aj s výkupom pozemkov. Lebo, vykúpiť pozemky (dajme tomu od 100 rôznych vlastníkov) je veľký problém, keď si proste jeden (alebo aj viacerí) postavia hlavu, že im nestačí trhová cena určená odhadcom. Ale začnú pýtať viac a tým sa predlžuje celá realizácia výstavby. Potom sú tu kadejaké organizácie a spolky, ktoré v posledný možný moment doručia nejakú námietku, ktorou je nutné sa zaoberať. Tá výstavba diaľnic by mohla ísť aj u nás rýchlejšie, lenže vždy sa nájde niekto, kto s tým chce z nejakého dôvodu, vybabrať. Tak isto, napríklad aj rôzni zhotovitelia, ktorí sú v súťaži a zákazku nedostanú, sa odvolávajú vždy na poslednú chvíľu. Toto vidím ako problém na Slovensku, čo sa týka výstavby diaľnic. Chcelo by to zmeniť legislatívu, ale to tiež nie je tak jednoduché. Voči takýmto zmenám by zasa niekto niečo namietal, a celý proces zmeny legislatívy by sa mohol ťahať roky. Celkom dobre sa tejto téme o výstavbe diaľnic, venovali práve z TOPSPEED-u.

Ešte k tej mentalite, že sú ľudia, ktorí tvrdia, ako bolo za komunizmu lepšie. Zatiaľ toto počúvam od ľudí, čo majú 60+ rokov. A áno, väčšinou sú to ľudia, čo za komunizmu kradli tak, ako všetci ostatní. Lebo však, kto nekradne, okráda svoju rodinu. Toto som často počúval tak 15 rokov dozadu, keď som v takom kolektíve (50+) bol a pracoval. Ako som už spomenul, ukrajinci sú stále zaseknutí v časoch ZSSR. Toto, už našťastie na Slovensku nejakých pár rokov nie je. A tá generácia, ktorá v časoch ZSSR bola a je zaseknutá, pomaly ale isto vymiera.
mLuks
Addict
Addict

Noobsz DJ napísal: 02 jan 2024, 19:32 Napríklad čo sa týka tých STK/EK za úplatok, už nie je také jednoduché, ako to bolo kedysi. Som rád za to, že je to elektronicky kontrolované. Nie som za to, aby na cestách jazdili ľudia v "pojazdných" vrakoch.
Tak to si velmi naivny a velmi sa mylis. Aj napriek kameram, aj napriek elektronickym zaznamom za uplatok prejde skoro vsetko, co vie ist samostatne po vlasnej osi a aspon na kamere vyzera funkcne. Vyska uplatku zalezi od stavu auta. Hodnoty TK/EK sa stale daju obabrat, ked sa technikovi chce.

Na toto funguje jedine mobilna STK/EK, tak ako v rakusku. Ale ked by to zaviedli na svk, pamataj aky hate sa zdvihne o policajnom state.
Čo sa týka tej výstavby diaľnic…
Toto vsetko sa ale da vyriesit vhodnou upravou legislativy, znizenim lehot pre urady, pripomenikovanie atd.

Ukazkou toho ako na slovensku byrokracia nefunguje je usek R2 zvolen zapad - zvolen vychod, ked sa uz xyz rokov (neviem ci nie aj viac ako 10) hadaju tri mesta (zvolen, sliac a kovacova) s NDSkou kadial ma ich dialnica okolo nich. To sa hada statny aparat medzi sebou.

V Poľsku je o diaľniciach špeciálny zákon, preto sa tam stavajú rýchlejšie, hovoria Poliaci, ktorí idú stavať križovatku D1D4
Presne v tomto clanku popisuje tie problemy co ty, povolenia, vykup pozemnkov atd. (ak nemas eNko, postnem to do inej piano temy cele ak budes chciet)
Ešte k tej mentalite, že sú ľudia, ktorí tvrdia, ako bolo za komunizmu lepšie. Zatiaľ toto počúvam od ľudí, čo majú 60+ rokov…
A tych je cca 1,1mil, maju volebne pravo, ktore narozdiel od mladych ludi aj radi vyuzivaju, nechaju sa opit rozkami ako (13. dochodok) a tym rozhodouju o smerovani a fungovani tejto krajiny. A prave aj o tom, ze system uplatkov a provizii funguje na slovensku tak, ako v tej vami opovrhovanej ukrajine, ci niektorymi milovanom rusku. A je jedno ci sa bavime o velkej alebo malej korupcii. Aj na slovensku vybavis vodicak za uplatok, nedavno o tom bola kauza myslim z Michaloviec.

Jediny rozdiel je ten, ze u nas sa to nedeje uz tak okato ako u nich. (UA, Rus)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

O uplatkoch(korupcii) v SR inštituciach je na google plná riť. Napr aj toto https://www.startitup.sk/flasa-likeru-z ... e-raritou/
Vyše pol rok dozadu problem v tom, ako niekolko tisíc buducich soferov neabsolvovalo skušky a vodičák dostali.Problem mali aj dotyční policajti
SR a Ukrajina si možu teda podať ruky, len stým rozdielom že SR uz bude 20 rokov v EU a Ukrajina byť nemože lebo Rusku sa to nepáči + ich sympatizantom :) Rusko bude okej partner ked nebude mat protiruské(protislovanské) nálady, azijsko-moslimské vedenie imperialneho smerovania a nechá aj UA na pokoji.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

mLuks napísal: 02 jan 2024, 20:13 Aj na slovensku vybavis vodicak za uplatok, nedavno o tom bola kauza myslim z Michaloviec.
fakt? daj kontakt, chcem na traktor za 20€ a poslat postou, tak ako sa da z UA
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 02 jan 2024, 20:23 fakt? daj kontakt, chcem na traktor za 20€ a poslat postou, tak ako sa da z UA
ehm, pointa nie je za kolko a ci osobne alebo postou, pointa je ze sa to DA. 20 rokov po vstupe slovenska do EU si vies stale vybavit vodicak za uplatok bez absolvovania skusok. To je ten problem. Ten problem je, ze slovensko je stale skorumpovanou krajinou, ktorej obyvatelia tu korupciu este aj schvaluju a povazuju za dobru, lebo si veci vybavia.

Takze aky je rozdiel medzi nami a UA? Ze u nich to je za 20 a u nas za 200(ci kolko?) Na UA mas mensie platy nez u nas, tak aj uplatky musia byt take aby si si ich vedel dovolit dat. U nas si za 20ku doteraz vybavoval STKcku.

Dopravných policajtov obvinili z korupcie. Mimo službu je štvrtina oddelenia Ak chces kontakt zavolaj jednemu z tych 6 policajtov, mozno sa tam najde este niekto kto ti pomoze.
Bratislavskí dopraváci v problémoch. Dôvodom sú zvláštne praktiky pri vydávaní vodičákov A v BA dokonca aj na nakliadky, takze aj s tym traktorom by ti pomohli podla mna.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

no vidim, ze im klepli po prstoch, co je dobre a hlavne vidim, ze ti co si robili vodicak u nas sa aj zucastnili skusky...
na UA sa to da aj bez toho aby si bol na skuske, dokonca sa ani nemusis vyskytovat v krajine, trosicku rozdiel, nemyslis?
inak paci sa mi, ze si zastavate UA viac ako samotni Ukrajinci, ktori aspon priznaju farbu, to nevymyslis...

Autoeditácia príspevku po 2 min 6 sek:
inak co osobne viem, ze sa dal u nas kupit vodicak (nie to ze prejdes) ale naozaj kupit, tak to boli este koruny...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ArkanoviTigrovi

áno, Ukrajina mala vždy vela problemov, nielen korupciu. Ale ako na tom bolo Slovensko v 90tych rokoch a este nejaku dobu aj po roku 2000? Vládli tu mafie najrôznejšieho typu a korupcia bola tiež kolosálna. A vidiš že aspon čiastočne sa s tym podarilo niečo urobiť. Takže robiť tu "ramená" že ake je to na Ua zlé a u nás úžasné, tak to tak nie je. Slovensko na tom bolo kedysi velmi podobne..
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi

o post vyssie som napisal “Jediny rozdiel je, ze u nas sa to nedeje uz tak okato ako u nich” …cize u nas sa aspon ty dostavis na skusku a podpises papiere, ale ako sa spomina v tej reportazi z BA, jazda mala trvat 45 min s policajtom, netravala ani 10min a policajt sa jazdy nezucastnil.

a nie nemyslim, ze je to nejaky rozdiel ci sa dostavis alebo nedostavis na skusky a ullatkom ziskas vodicak. Pretoze problem je existencia korupcie a nie sposob jej vykonavania. A korupcia existuje aj na UA aj ns SVK na sposobe vykonavania korupcie absolutne nezalezi.

a zase nedristaj, ja sa UA nezastavam. A len poukazujem na to, ze na UA vam vadi presne ta ista korupcia, ktora sa deje aj na slovensku.

Pretoze problem nie je to ako sa korpucia vykonava, ale ze sa vobec kona. Ci nebodaj mi chves povedat, ze ked sa UA pouci od nas a zacne korupciu vykonavat sofistikovanejsie a menej okato (teda tak ako sa to deje u nas) tak uz korupcoa na Ua nebude pre teba problemov a ani orekazkou ore vstup do EU?
Napísať odpoveď