Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

mLuks napísal: 02 jan 2024, 21:08 Pretoze problem nie je to ako sa korpucia vykonava, ale ze sa vobec kona. Ci nebodaj mi chves povedat, ze ked sa UA pouci od nas a zacne korupciu vykonavat sofistikovanejsie a menej okato (teda tak ako sa to deje u nas) tak uz korupcoa na Ua nebude pre teba problemov a ani orekazkou ore vstup do EU?
ty si iny manipulator, najprv sam urcis (podla toho ako ti to vyhovuje) co je problem a co problem nie je, potom urcis ze na Slovensku je korupcia sofistikovanejsia a nakoniec ma tlacis do odpovede, ktoru si si sam dopredu vykonstruóval podmienkami ktore si si sam urcil...
takto na mna nechod
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Pri takomto porovnavani sa pokojne mozeme pozriet aj na nazory roznych ludskopravnych organizacii, kuk napr. tu kde porovnavaju mieru slobody, demokracie atd: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freedom_indices

Ukrajina dostava skore ktore daleko zaostava za europskym standardom a je skor na urovni lepsej africkej krajiny (Madagaskar, Malawi). Toto nie je nejaky novy fenomen, podobne vysvedcenie dostavali aj pred vojnou. Samozrejme Rusko ci Bielorusko su na tom este o kus horsie.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ArkanoviTigrovi

akoze ked nemas co povedat, tak radsej nehovor nic.

Ty tu cely cas operujes s tym, ze ukrajinec si postou vybavi vodicak za 20€ a ze u nas sa musis aspon zucastnit tych skusok a je to drahsie. Uz skor som sa ta pytal ci toto je tvoj jediny problem, neodpovedal si jasne.

Z toho co pises vyplyva, ze tebe nevadi samotna existencia korupcie ale ten sposob vykonavania korupcie a teda to, ze na UA to maju lahsie ako u nas. Z toho vychadza aj moja otazka.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tak to si velmi naivny a velmi sa mylis. Aj napriek kameram, aj napriek elektronickym zaznamom za uplatok prejde skoro vsetko, co vie ist samostatne po vlasnej osi a aspon na kamere vyzera funkcne. Vyska uplatku zalezi od stavu auta. Hodnoty TK/EK sa stale daju obabrat, ked sa technikovi chce.

Na toto funguje jedine mobilna STK/EK, tak ako v rakusku. Ale ked by to zaviedli na svk, pamataj aky hate sa zdvihne o policajnom state.
Netvrdím, že sa to nedeje. Tvrdím, že už to nie je také jednoduché, ako to bolo kedysi. S mobilnými STK/EK nemám absolútne žiadny problém, dokonca by som ich privítal. O policajnom štáte bude potom ziapať len ten, koho sa to bude týkať. Vo svojom okolí, našťastie nikoho takého nemám.
Toto vsetko sa ale da vyriesit vhodnou upravou legislativy, znizenim lehot pre urady, pripomenikovanie atd.

Ukazkou toho ako na slovensku byrokracia nefunguje je usek R2 zvolen zapad - zvolen vychod, ked sa uz xyz rokov (neviem ci nie aj viac ako 10) hadaju tri mesta (zvolen, sliac a kovacova) s NDSkou kadial ma ich dialnica okolo nich. To sa hada statny aparat medzi sebou.

V Poľsku je o diaľniciach špeciálny zákon, preto sa tam stavajú rýchlejšie, hovoria Poliaci, ktorí idú stavať križovatku D1D4
Presne v tomto clanku popisuje tie problemy co ty, povolenia, vykup pozemnkov atd. (ak nemas eNko, postnem to do inej piano temy cele ak budes chciet)
Aj o tej zmene legislatívy som písal. U nás by to v súčasnosti bol beh na dlhé roky. Vždy sa nájde niekto, kto bude voči niečomu v tej zmene legislatívy, namietať. A celý ten proces sa bude donekonečna naťahovať. Ten článok samozrejme môžeš do príslušnej témy dať, som presvedčený o tom, že to bude zaujímať viac ľudí.
A tych je cca 1,1mil, maju volebne pravo, ktore narozdiel od mladych ludi aj radi vyuzivaju, nechaju sa opit rozkami ako (13. dochodok) a tym rozhodouju o smerovani a fungovani tejto krajiny. A prave aj o tom, ze system uplatkov a provizii funguje na slovensku tak, ako v tej vami opovrhovanej ukrajine, ci niektorymi milovanom rusku. A je jedno ci sa bavime o velkej alebo malej korupcii. Aj na slovensku vybavis vodicak za uplatok, nedavno o tom bola kauza myslim z Michaloviec.

Jediny rozdiel je ten, ze u nas sa to nedeje uz tak okato ako u nich. (UA, Rus)
A o tom som písal, že tá generácia pomaly vymiera, čo je len dobre (aj keď to znie dosť morbídne). Lenže čo sa Ukrajiny týka, tak oni v tomto systéme ešte stále fungujú a žijú. To vidím aj na tých, čo sú v Nemecku, ktorých mi chceli strčiť do tímu. Toto je celý problém Ukrajiny, že u nich sa bude musieť obmeniť minimálne jedna generácia (ak nie dve generácie), prejsť si všetkými reformami a zmenami v politickom, ale aj verejnom živote, kým budú môcť reálne do EU vstúpiť. My sme mali v tej dobe to šťastie, že v parlamentných voľbách síce vyhralo HZDS, ale vládu nezostavilo. Dzurinda porazil Mečiara a začal sa kolotoč zmien a vyjednávaní, ktorý skončil tým, že sme sa 1.5.2004 pripojili k EU. Ak by Mečiar v tej dobe zostavil vládu, tak do EU by sme sa pravdepodobne, dodnes nedostali.

Aby som to zhrnul. Nech sa Ukrajine pomáha, ak to je považované za potrebné. Ale prijímať ju do EU len skrz toho, že ju napadlo Rusko, je nezodpovedné. Každý jeden člen musel plniť podmienky, ktoré predchádzali priamym rozhovorom o vstupe do EU. Rovnaké podmienky musia platiť aj pre Ukrajinu. V prvom rade, potlačiť korupciu na čo najnižšiu úroveň. Je nemysliteľné, aby mal papiere o elektrotechnickej spôsobilosti niekto, kto ani nevie čo je to charakteristika ističov, alebo čo znamená zapojiť 3-fázový elektromotor v konfigurácií hviezda alebo v konfigurácií trojuholník. A s týmto konkrétnym, sa ja stretávam veľmi často. Na Ukrajine si takýto zdrap papiera, kúpia.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

ale ja mam co povedat, ja len nebudem hrat tvoju hru
mLuks napísal: 02 jan 2024, 21:08 ArkanoviTigrovi
Pretoze problem nie je to ako sa korpucia vykonava, ale ze sa vobec kona.
uz toto pravidlo co si si vymyslel je blbost, korupcia je vsade, je problemom a je s nou treba bojovat
ak bojujes proti jedincom a malym skupinam, tak je jednoduchsie proti tomu bojovat a je vidiet aj vysledky ako aj tie vodicaky v BA a MI
ale ak je nieco zauzivane a tolerovane, tak je to problem obrovsky a takmer neriesitelny
bol si niekedy na UA? vies co sa davalo do pasu tam kde mas fotku?
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 02 jan 2024, 21:47 ale ja mam co povedat, ja len nebudem hrat tvoju hru

uz toto pravidlo co si si vymyslel je blbost, korupcia je vsade, je problemom a je s nou treba bojovat
ty mas problem s porozumenim pisaneho textu? to co si teraz citoval odpmna znamena, ze mne je jedno ako sa korupcia vykonava (ze ci ten vodicak za uplazok dostane ukrajinec postou alebo si po neho pojde osobne) ale ze sa deje a ze ju ludia schvaluju (ze vobec existuje moznost si vybavit vodicak za uplatok)

Ja neschvalujem korupciu, na ziadnej urovni, korupcia je zla a je mi jedno ci si nieco vybavuje ukrajinec alebo slovak. Obe pripady su zle a nemaju sa diat.

Zauzivane a tolerovane su aj uplatky na slovensku STK, skoly, lekari, urady, sudy a to je viac menej mala korupcia, ktoru obcania tejto krajiny schvaluju, toleruju ju a v pripade ked im to vyhovuje/alebo ked musia/ ju vyuzivaju. Rovnako korupcia vo vrcholovej politike a velkom biznise so statom.

Cely cas ti hovorim jedine, ze to co ti vadi na UA, teda korupcia, pre ktoru by nemali vstupit do EU, sa deje aj na slovensku a to aj 20 rokov po vstupe do EU. Jediny rozdiel je v sposobe vykonavania.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

cely cas porovnavas neporovnatelne a nazval by som to "dehonestaciou boja proti korupcii na Slovensku", u nas sa s nou nieco robi, na UA nie...
kedy sa ti naposledy u nas stalo, ze si nieco nedokazal vybavit bez uplatku?

Autoeditácia príspevku po 4 min 1 sek:
este ma zaujal ten lekar, kedy naposledy od teba nieco cakal? ja keby som mu dal kavu alebo bombonieru ako to bolo 30 rokov dozadu, tak sa na mna urazi... vies ako funguje zdravotnictvo na UA?
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 02 jan 2024, 22:14 cely cas porovnavas neporovnatelne a nazval by som to "dehonestaciou boja proti korupcii na Slovensku", u nas sa s nou nieco robi, na UA nie...
kedy sa ti naposledy u nas stalo, ze si nieco nedokazal vybavit bez uplatku?
to myslis vazne toto, hej? ano boj proti korupcii na slovensku je len proti tej korupcii, ktora nie je sucastou biznisu “nasich ludi” podporovanych smerom, alebo ak sa odosobnim, tak aktualnou vladou v danom obdobi. ci uz by to boli modri alebo cerveni. To, ze naka dostala posvetenie od smerakov zasiahnut na miestach kde smer z toho nemal ryzu nie je boj proti korupcii taky, aky by mal byt. Dokazom toho, je aj nove nariadenie, ktore prikazuje vysetrovatelovi NAKA informovat sefa NAKA o pripravovanom zasahu, cuduj sa svete sef NAKA je novy clovek dosadeny smerom.

Realny boj proti korupcii na slovensku nikdy nebol. Taky, ktory by nezohladnoval politicku prislusnost, ktory by nebral ohlad na rodinne ci kamaratske vazby, ktory by postavil pred spravodlivy sud kazdeho, kto prijal alebo dal uplatok bez rozdielu.

a preto to tu aj tak vyzera, riesi sa len mala korupcia, (niekde nejaky policajt, jedna STKcka v Bidovciach, nejaky uradnik) velka sa zameta pod koberec

Autoeditácia príspevku po 3 min 29 sek:
ArkanoviTigrovi napísal: 02 jan 2024, 22:18
Autoeditácia príspevku po 4 min 1 sek:
este ma zaujal ten lekar, kedy naposledy od teba nieco cakal? ja keby som mu dal kavu alebo bombonieru ako to bolo 30 rokov dozadu, tak sa na mna urazi... vies ako funguje zdravotnictvo na UA?
otvor google, najdi si “mudr peter liptak uplatky” sice podla neho su to dary, ale ked mu dar nedas, tak f… off
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Dobre, Slovensko je tak skorumpovana krajina ako Ukrajina, dokonca mozno este viac, dufam ze si spokojny, prajem dobru noc.
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 02 jan 2024, 22:18 u nas sa s nou nieco robi, na UA nie...?
a presne z tohto vzisla moja otazka, ci ked sa korupcoa na Ua dostane na uroven ako ju mame tu “ze sa s nou nieco robi”, tak ci ti prestane vadita UA bude moct vstupit spokojne do EU?
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Ano, prestane mi to vadit ale to je tak na 2 generacie, toho sa mozno ani nedozijem...
mLuks
Addict
Addict

Ukrajina sa topí v korupcii. Efšéf kybernetickej obrany je vo väzbe, čelí vážnym obvineniam z prenevery mozno sa dockas aj skor 😄 a dokonca riesia velku korupciu. U nas podla Roba Kalinaka korupcia vo vrcholovej politike neexistovala. Preto Dusko Kovacik sedi v base za 50k uplatok a aj to Robo Fico ktici, ze je to len politicky proces.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

toto neni boj proti korupcii, to je boj o moc a fleky, ak by sme to mali hodnotit ako boj proti korupcii, tak ten by zacal uz davno a radikalne...
napr. zrusenie "skorumpovanej" Milicie a zalozenie "demokratickej a spravodlivej" Policie v 2015 a vysledok sa samozrejme zabudol dostavit
dalsi priklad tento rok - povyhadzovali nejaky personal co mal na starosti odvody na front a nahradili ho inym, vysledok?
zaplatis par tisic €, zistia ze si neschopny sluzby, mozes opustit krajinu a vsetci co ta po ceste kontroluju a usmievaju pod fuzy lebo dobre vedia ktora bije, jediny rozdiel je ze uz sa nabaluju ini ludia ako pred raziou...
a teraz uprimne, neverim ze si tak naivny ako sa tvaris, tak to uz nehraj...
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 02 jan 2024, 13:54 uplne takto priamo by som to asi nenapisal, ale plus minus to vidim podobne
a nielen ja, ale aj cely zapadny svet
preto ani oni nechcu, aby Ukrajina vyhrala s KO, ale porazila Rusko na body a aj to nie velkym rozdielom

pre vsetkych (okrem samotnych Ukrajincov) je slaba Ukrajina, aj ked vitazna, lepsi vysledok
Neviem celkom ako slaba Ukrajina moze porazit Rusko na body s nie velkym rozdielom.

Moze vobec porazka na body predstavovat pre Rusko porazku ak ziska Luhansku a Donecku oblast a k tomu este aj cast Chersonskej a Zaporozsku? Lebo to vyzera, ze oni naozaj idu podla Putinovho scenara, ze vsetko kde su etnicky Rusi v nejakom minoritnom percente by malo byt Ruske a tiez vedia, ze ked sa podari UA dostat na dostrel ku Krymu, tak ten nebude pre nich bezpecny ako je teraz.

Blizia sa prezidentske volby v US, neviem ci v nich sa stane UA temou cislo jedna a ci si ju obaja zoberu za svoju. Do toho aby toho nebolo malo bude EU tusim od leta na pol roka predsedat Madarsko, kombinacia ako vysita.
mLuks
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi

napisem to uz inak, ten emoji tam bol naschval ako joke. postol som prvy clanok co mi google vyplul.

a mas pocit, ze na slovensku sa bojuje proti korupcii lepsie? Ze to co predvadzaju politici nie je boj o moc ale realna tuzba vymiest korupciu zo slovenska? ved clovek podozrivy z korupcie bude za chvilu sefom SIS. Za predchadzaujej vlady aj bol sefom SIS clovek podozrivy z korupcie.

Ved v rakusku kancelar pri podozreniach z korupcie sa zbalil a sam odisiel zo svojej stolicky. Co urobil Pelle, ked sa prevalila jeho kauza “pelle dakuje”? Nic.

Jediny naivny vlovek si tu ty, ak si myslis, ze korupcia na slovensku nie je resp. ze sa s nou tu realne bojuje.

Je tu ta ista korupcia ako na UA akurat je zabalena do pozlatka a zaviazana maslickou. A vies preco? Lebo v politike mame pohrobkov komunizmu, ktori akurat prezliekli kabaty ale su zvyknuty kradnut, tak ako kradli za komunizmu, resp. meciarovych vlad.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Tak este raz.
Dobre, Slovensko je tak skorumpovana krajina ako Ukrajina, dokonca mozno este viac, dufam ze si spokojny, prajem dobru noc.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ArkanoviTigrovi napísal: 02 jan 2024, 23:08 dalsi priklad tento rok - povyhadzovali nejaky personal co mal na starosti odvody na front a nahradili ho inym, vysledok?
zaplatis par tisic €, zistia ze si neschopny sluzby, mozes opustit krajinu a vsetci co ta po ceste kontroluju a usmievaju pod fuzy lebo dobre vedia ktora bije, jediny rozdiel je ze uz sa nabaluju ini ludia ako pred raziou...
Neviem ci vysledok, lebo tak to bolo pred tym, no co sa tyka odvodov a naboru, tak podobne by to urcite fungovalo aj v takej demokracii s vycibrenym bojom proti korupcii ako je napr. Slovensko, kde zakon plati pre kazdeho rovnako.
Tiez zaplatit niekolko tisic eur pre niekoho kto sa chce vyhnut naboru nie je na UA pre kazdeho, pri tych platoch co tam maju a cenach domov aj s pozemkom, ktore zacinaju od 6 tisic euro.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

zbytocne sa tu cyklite a chytate za slovicka, pricom je to fuk. UA v EU este nebude velmi dlho, pristupove rokovania boli len symbolickym aktom, ktory hovori "stojime pri vas". v prvom rade sa musi vyriesit prebiehajuci konflikt, ktory je momentalne v nedohladne. UA naozaj je skorumpovana diera, ale urcite tu zmenu nevidim na dve generacie, pozrite sa, kde bolo slovensko 10 rokov pred vstupom do unie.

korupcia v naborovych procesoch bola a bude vsade. nechcem to tym ospravedlnovat, ale ludia sa vyhybali odvodom aj cez druhu svetovu vojnu, kedy sa bojovalo proti ultimatnemu zlu. tieto veci sa diat budu, rozdiel je len v miere.
Noobsz DJ napísal: 02 jan 2024, 18:32 Na Ukrajine je úplne jedno, že človek nevie ohľadom elektriky ani hovno, papiere mu za úplatok dajú. A tak to potom aj vyzerá, keď zo skupiny takmer 2 desiatok ukrajincov, až jeden z nich niečo ohľadom elektriky vie. A to v práci odo mňa chceli (v Nemecku) aby som ich učil. Nikdy!
ano, ukazka ako to na UA (ne)funguje, ale jaksi nechapem ake nekvalitne musite mat prijmacie procesy, ak takychto ludi nedokazete odfiltrovat.
beardie napísal: 02 jan 2024, 13:54 uplne takto priamo by som to asi nenapisal, ale plus minus to vidim podobne
a nielen ja, ale aj cely zapadny svet
preto ani oni nechcu, aby Ukrajina vyhrala s KO, ale porazila Rusko na body a aj to nie velkym rozdielom
toto mi nedava zmysel, ved su a este dlho budu zavisli na nasej pomoci. co by zmenilo, keby boli v boji uspesnejsi? aj keby nastal nepredstavitelny scenar a rusov by dokazali vyhnat za hranice zpred 2014, tak ostava chaosom zmietana krajina s obrovskymi ekonomickymi problemami.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ale vyzbrojena a vycvicena nad svoje pomery
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

beardie napísal: 03 jan 2024, 11:18 ale vyzbrojena a vycvicena nad svoje pomery
Pomerne dobre vyzbrojena je len za predpokladu ze neustale prebieha transfer a podpira z Usa/ Zapadu
Napísať odpoveď