Tak to si velmi naivny a velmi sa mylis. Aj napriek kameram, aj napriek elektronickym zaznamom za uplatok prejde skoro vsetko, co vie ist samostatne po vlasnej osi a aspon na kamere vyzera funkcne. Vyska uplatku zalezi od stavu auta. Hodnoty TK/EK sa stale daju obabrat, ked sa technikovi chce.
Na toto funguje jedine mobilna STK/EK, tak ako v rakusku. Ale ked by to zaviedli na svk, pamataj aky hate sa zdvihne o policajnom state.
Netvrdím, že sa to nedeje. Tvrdím, že už to nie je také jednoduché, ako to bolo kedysi. S mobilnými STK/EK nemám absolútne žiadny problém, dokonca by som ich privítal. O policajnom štáte bude potom ziapať len ten, koho sa to bude týkať. Vo svojom okolí, našťastie nikoho takého nemám.
Toto vsetko sa ale da vyriesit vhodnou upravou legislativy, znizenim lehot pre urady, pripomenikovanie atd.
Ukazkou toho ako na slovensku byrokracia nefunguje je usek R2 zvolen zapad - zvolen vychod, ked sa uz xyz rokov (neviem ci nie aj viac ako 10) hadaju tri mesta (zvolen, sliac a kovacova) s NDSkou kadial ma ich dialnica okolo nich. To sa hada statny aparat medzi sebou.
V Poľsku je o diaľniciach špeciálny zákon, preto sa tam stavajú rýchlejšie, hovoria Poliaci, ktorí idú stavať križovatku D1D4
Presne v tomto clanku popisuje tie problemy co ty, povolenia, vykup pozemnkov atd. (ak nemas eNko, postnem to do inej piano temy cele ak budes chciet)
Aj o tej zmene legislatívy som písal. U nás by to v súčasnosti bol beh na dlhé roky. Vždy sa nájde niekto, kto bude voči niečomu v tej zmene legislatívy, namietať. A celý ten proces sa bude donekonečna naťahovať. Ten článok samozrejme môžeš do príslušnej témy dať, som presvedčený o tom, že to bude zaujímať viac ľudí.
A tych je cca 1,1mil, maju volebne pravo, ktore narozdiel od mladych ludi aj radi vyuzivaju, nechaju sa opit rozkami ako (13. dochodok) a tym rozhodouju o smerovani a fungovani tejto krajiny. A prave aj o tom, ze system uplatkov a provizii funguje na slovensku tak, ako v tej vami opovrhovanej ukrajine, ci niektorymi milovanom rusku. A je jedno ci sa bavime o velkej alebo malej korupcii. Aj na slovensku vybavis vodicak za uplatok, nedavno o tom bola kauza myslim z Michaloviec.
Jediny rozdiel je ten, ze u nas sa to nedeje uz tak okato ako u nich. (UA, Rus)
A o tom som písal, že tá generácia pomaly vymiera, čo je len dobre (aj keď to znie dosť morbídne). Lenže čo sa Ukrajiny týka, tak oni v tomto systéme ešte stále fungujú a žijú. To vidím aj na tých, čo sú v Nemecku, ktorých mi chceli strčiť do tímu. Toto je celý problém Ukrajiny, že u nich sa bude musieť obmeniť minimálne jedna generácia (ak nie dve generácie), prejsť si všetkými reformami a zmenami v politickom, ale aj verejnom živote, kým budú môcť reálne do EU vstúpiť. My sme mali v tej dobe to šťastie, že v parlamentných voľbách síce vyhralo HZDS, ale vládu nezostavilo. Dzurinda porazil Mečiara a začal sa kolotoč zmien a vyjednávaní, ktorý skončil tým, že sme sa 1.5.2004 pripojili k EU. Ak by Mečiar v tej dobe zostavil vládu, tak do EU by sme sa pravdepodobne, dodnes nedostali.
Aby som to zhrnul. Nech sa Ukrajine pomáha, ak to je považované za potrebné. Ale prijímať ju do EU len skrz toho, že ju napadlo Rusko, je nezodpovedné. Každý jeden člen musel plniť podmienky, ktoré predchádzali priamym rozhovorom o vstupe do EU. Rovnaké podmienky musia platiť aj pre Ukrajinu. V prvom rade, potlačiť korupciu na čo najnižšiu úroveň. Je nemysliteľné, aby mal papiere o elektrotechnickej spôsobilosti niekto, kto ani nevie čo je to charakteristika ističov, alebo čo znamená zapojiť 3-fázový elektromotor v konfigurácií hviezda alebo v konfigurácií trojuholník. A s týmto konkrétnym, sa ja stretávam veľmi často. Na Ukrajine si takýto zdrap papiera, kúpia.