Monitor k PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor k PC

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
rozdiel na unave oci citim. Ked robim doma s tymi istymi programami na 144Hz monitore tak pohoda. Ale v robote na 60Hz resp ked sa vratim domov tak velka unava. Ale mozno pojde skor o to ci ma monitor antiflickering alebo nie. Neviem..
Podla nezavislych testov je vraj rozdiel v tom ze niektore monitory ktore maju deklarovany antiflickering tak pri testovani ho nemaju 100percentny.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pri LCD nie je problem tych 60Hz, je to ina technologia ako pri starych CRT monitoroch ci televizoroch. Aby si urobil kompromis, tak treba zvolit 1440p displej, tam mas z coho vyberat a dokonca aj 170Hz panel s HDR10.

https://www.alza.sk/27-msi-g272qpf-d7749986.htm
https://www.tomshardware.com/reviews/msi-g272qpf-review

https://www.alza.sk/27-asus-tuf-gaming-vg27aq1a-d6361442.htm
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... -vg27aql1a

https://www.alza.sk/27-iiyama-g-master-gb2770qsu-b5-d7776076.htm
https://www.kitguru.net/peripherals/dom ... or-review/
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pri monitore 27-28 by som tiez radsej isiel do 1440p
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

gogo956 napísal: 18 jan 2024, 17:45 V robote mame tiez iba 60Hz a oči to pomerne citia oproti domacim 144 Hz.
S obnovovacou frekvenciou to nema nic spolocne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

netreba hrať hry. Aj pri bežnom trochu rychlejsom videu je vidno kvalitivny rozdiel medzi 60Hz a 144Hz.
Pri nizsej frekvencii je pohybujuci sa obraz rozmazanejsi. Samozrejme, ak niekto bude monitor pouzivat cisto iba na statické screeny, tak mu je to jedno. Vychadzam z toho, ze bezny domaci uzivatel pouziva monitor univerzalne: pozerá videá a obcas si aj nieco zahrá.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Bezne video ma 25/30 fps za sekundu. Na YouTube najdes 50/60 fps za sekundu. Takze ak ma tvoj displej 60Hz a video, ktore pustas ma len 30 fps, tak co myslis???
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

gogo956 napísal: 18 jan 2024, 22:19 netreba hrať hry. Aj pri bežnom trochu rychlejsom videu je vidno kvalitivny rozdiel medzi 60Hz a 144Hz.
Kvalitativny rozdiel byt moze. Ale to nesuvisi s tym o com je rec. Na to ma vplyv riadenie podsvietenia, nie snimkova frekvencia. To su uplne rozdielne veci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

hojko napísal: 18 jan 2024, 21:31 Pri LCD nie je problem tych 60Hz, je to ina technologia ako pri starych CRT monitoroch ci televizoroch. Aby si urobil kompromis, tak treba zvolit 1440p displej, tam mas z coho vyberat a dokonca aj 170Hz panel s HDR10.

https://www.alza.sk/27-msi-g272qpf-d7749986.htm
tento som presne kupil. slr musim povedat ze napriek peknemu obrazu a dobrej obnovovacej frekvencii je tam velmi tragicky backlight bleeding.
Prílohy
20240119_085658.jpg
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

hmm to je dost neprijemne, z tych dvoch co postoval hojko je ktory lepsi? iiyama alebo asus?
gogo956
Redeemer
Redeemer

hojko napísal: 18 jan 2024, 22:57 Bezne video ma 25/30 fps za sekundu. Na YouTube najdes 50/60 fps za sekundu. Takze ak ma tvoj displej 60Hz a video, ktore pustas ma len 30 fps, tak co myslis???
tuto to bližšie vysvetlujú:

https://www.diffen.com/difference/120hz_vs_60hz

Celý článok stoji za prečítanie ale tu je asi jadro myšlienky:
Frame Rate Difficulties
Film can complicate matters, as it is typically shot at 24fps. This means that a TV with a 60Hz refresh rate cannot evenly distribute frames, and that film which goes to video broadcast at 30 frames per second will not look the same as it did in the cinema. TVs can use an interlacing process known as 3:2 pulldown to improve smoothness; however, this is an imperfect process, and more perceptive viewers may notice film judder, flickering, or "tearing" effects.

In contrast, a TV with a refresh rate of 120Hz does not have to do anything special to display video or film, as 120 is divisible by both 24 and 30. This means that, in general, 120Hz will result in a smoother viewing experience.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Premýšľam nad 32:9 monitorom 5120x1440px, buď 45 alebo 49". Reálna veľkosť a DPI mi prídu ideálnejšie pri tom väčšom, ceny tam ale začínajú od 900 eur (napr. toto), alebo potom cca 1100 a viac za nejaké lepšie panely (napr. toto). Je to rozumná kúpa na prácu, alebo sa tam platí za rozmery/prehnutie a tie panely sú zlé?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym

"na prácu" znamená konkrétne čo? Programovanie? Práca s grafikou/videom? Ms office? Nejaký iný špecializovaný program ktorý vyžaduje vysoke rozlišenie?

Autoeditácia príspevku po 18 min 55 sek:
V každom pripade oba tie Odysseye maju podla realnych meraní zlý Local Dimming a slabe pozorovacie uhly. Ale nemusi to az tak vadit, závisi ake programy chces prioritne na nich pouzivat.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

co sa vseobecne Odyssey tyka, tak ja mam Odyssey G7 32 palec a znova by som asi nekupil. ked to porovnam s lacnym 25" AOC G2590PX co pouzivam ako sekundarny monitor, tak farby mi pridu nejake vyblednute (ale to moze byt subjektivny dojem. mam rad syte farby). pozorovacie uhly tiez - hlavne ten vertikalny. treba sa dlho nastavovat do spravneho uhlu aby to nejako vyzeralo. pri niektorych hrach to poblikava kvoli FreeSyncu. niekedy je problem s konktrastom a zobrazuju sa nejake horizontalne pruhy. tak raz za den sa na par sekund proste vypne. HDR ale vyzera celkom fajn (aj ked to s nicim porovnat nemozem, kedze je to moj prvy HDR monitor). neviem ako velmi sa to lisi od tych megasirokouhlych Odyssey.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kamarat ma nieco taketo a mne sa zle na tom robilo. Ked som klikol okno na full screen, tak ho roztiahlo. Cize musi manualne nastavit velkost okna, aby ju mal ako chce. V strede ma napriklad vacsie okno pre AutoCAD, vlavo mail, vpravo normy v pdfku alebo web. Pre mna moc komplikovane a zle sa na to pozeralo. Skor si viem predstavit 2-3 monitory vedla seba, pekne zahnute do potrebneho uhla a kazdy monitor ma svoj full screen aplikaciu, ktoru treba. Tu by bola ale nevyhoda, ze ak niekto pozaduje vacsiu plochu kvoli praci s videom ci AutoCADom, tak pri dvoch monitoroch by to mal seknute ramom, ale pri 32:9 by to mal tak ako treba.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam teraz novu 38cku ultrawide a chce to asi zvyk. na jednej strane je to super co vsetko sa na tu obrazovku zmesti na druhej strane, ano, management okien je trochu narocnejsi.

ale nie je to ziadna tragedia. predtym ked som mal viac monitorov tak som fungoval hlavne skratkou shift+win+left(right) ktora prehadzuje okna medzi obrazovkami. tiez ale funguju skratky win+left(right) kedy snapuje na lavu(pravu) polovicu obrazovky.
tiez pouzivam fancyzones (sucast powertoys) kde si vies nadefinovat kolko zon len chces na obrazovske a potom staci len chytit okno, podrzat shift a on ti ju zmaximalizuje do zony do ktorej chces.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Prioritne web development (cize IDE s kodom, vyhovuje mi horizontalne rozlozenie vedla seba a otvorene 2-3 zdrojaky naraz), praca s databazami a suvisiace veci. Obcas nejaka grafika ale nie je to priorita. Pri tomto rozmere by som chcel najma dobre pozorovacie uhly a syte farby s (v ramci moznosti) sytou ciernou a dobrym kontrastom (vsetko co sa da mam v dark mode). Cize trosku ste ma od tych oddyseyov odradili. :D

S ultrawidom robim uz roky doma aj v praci, je to o zvyku ale mne velmi vyhovuje, preto som si isty ze by som si zvykol aj na superwide. Ja okna nezvacsujem kliknutim na tlacitko maximize, ale tak ze ich kurzorom buchnem hore, alebo dolava/doprava ak ich chcem na polovicu, cize toto je bez problemov. Navyse Win 11 ma rozdelenie okien este lepsie ako 10. Urcite by niekomu viac vyhovovali 2-3 monitory, ale ja som sa uz otestoval a toto mi sedi viac, len nechcem kupit blbost za liter. :)

// Ešte ma zaujal Philips 499P9H s cenovkou 900+
René
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa René »

Ahojte, do prace si mam vybrat ci chcem druhy monitor (nejaky 24" LG), cize by som mal dva vedla seba alebo ci chcem radsej 1x 27" monitor "podla vyberu".

Na pracu potrebujem vacsi workspace, no neviem sa rozhodnut. Nejake tipy?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

René: Dva monitory budu mat vacsiu plochu. Ale co si rovno nevezmes uz nieco vacsie??? Bud 32-palcovy 1440p, pripadne FullHD, i ked na FullHD budes vidiet zrejme pixle pri tom rozmere.

IPS, 1440p, 75Hz: https://www.alza.sk/315-aoc-q32v4-d6424425.htm

Pripadne mozno ultrawide, ktory by ti nahradil dva monitory: https://www.alza.sk/29-lg-ultrawide-29wp500-b-d6423100.htm
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Aka je aktualna situacia s OLED monitormi?
Pozeral som AOC AG276QZD a celkom zaujimave hodnotenie. Aj ked cena este relativne vyssia.
Som nastaveny ze za 600€ nejaky beriem ak to nebude blbost.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 23 máj 2024, 22:17 Aka je aktualna situacia s OLED monitormi?
Pozeral som AOC AG276QZD a celkom zaujimave hodnotenie. Aj ked cena este relativne vyssia.
Som nastaveny ze za 600€ nejaky beriem ak to nebude blbost.
bežné recenzie vyzeraju velmi dobre. Ale nikde som nenašiel hĺbkovú recenziu aj s reálnym meraním hodnôt. Na bežné používanie bude určite viac než dostačujúci, ale skor je namieste otázka vypalovania. Čo sa udávajú udaje pre moderne Oled, tak tam stale prichadza k degradacii kvality obrazu, aj ked je otazka, kedy to dosahuje stupna, že si to uzivatel aj realne všimne.

20/7 Burn-In Test: OLED vs LCD VA vs LCD IPS - RTINGS.com
https://www.rtings.com/tv/learn/permane ... n-lcd-oled

Zase na druhej strane, tych povedzme 5rokov monitor si slušný obraz udrží a pot tejto dobe aj tak uz ludia ktorym zalezi na kvalite monitor zvyknu menit. Takze mozno ani nie je dovod sa toho bat a kludne do toho chod.
Napísať odpoveď