Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
ZLA TEMA
sorry
Ja by som 8gb tiez uz nebral, jedine fakt na light pracu s wordom a webom. Aj ten web je limitujuci lebo pokial budes mat otvorenych viac tabov tak sa to rychlo nazbiera.
Ja som prave objednal 16gb ram aby som svoj desktop rozsiril na 32gb, lebo vcera som pustil jednu hru (ani nie nejaku novu) a ta sa stazovala ze ma malo pamate k dispozicii.
Pravda ze ja som trochu ina kategoria uzivatela, bezi mi wsl a tiez docker (aj ked tam mam len 2 testovacie kontajnery co nic nerobia) ale tych 8gb je dnes ozaj uz malo. Hlavne ked je to priamo na doske bez moznosti rozsirenia.
sorry
Ja by som 8gb tiez uz nebral, jedine fakt na light pracu s wordom a webom. Aj ten web je limitujuci lebo pokial budes mat otvorenych viac tabov tak sa to rychlo nazbiera.
Ja som prave objednal 16gb ram aby som svoj desktop rozsiril na 32gb, lebo vcera som pustil jednu hru (ani nie nejaku novu) a ta sa stazovala ze ma malo pamate k dispozicii.
Pravda ze ja som trochu ina kategoria uzivatela, bezi mi wsl a tiez docker (aj ked tam mam len 2 testovacie kontajnery co nic nerobia) ale tych 8gb je dnes ozaj uz malo. Hlavne ked je to priamo na doske bez moznosti rozsirenia.
Ty si hlavne kategoria, ktora nevie citat
Tu je debata o pamati na grafickej karte a nie o pamati v pocitaci. Ak som si dobre vsimol, tak v navrhnutej zostave je 32GB RAM.
chcel by som upgradnut zostavu. grafiku som kupil nedavno, 3070ku, tu chcem nechat. zdroj mam 650W.
potrebujem procesor a k nemu motherboard + 32gb ram. k procesoru chladic.
co by som vedel kupit za 500 eur? primarne na hry. oplati sa to oproti terajsej i5 8400?
potrebujem procesor a k nemu motherboard + 32gb ram. k procesoru chladic.
co by som vedel kupit za 500 eur? primarne na hry. oplati sa to oproti terajsej i5 8400?
Ahojte, potrebujem poradit chladic na procesor AM4. Nie velke hovado lebo bedna je uzka (Zalman S4) a ramky su blizko. Momentálne mam SilentiumPC Spartan 5 MAX, ale odchadzaju mi loziska a nejako to neviem rozobrat aby som ich premazal
. Vie mi niekto poradit nieco v rozumnej cene tak cca 30e? Este rozmyslam nad vodou, ale moze byt len 2vetrak kvoli bedni. Samozrejme tam som si vedomy vyssej ceny
Neviem, ci chcem ist do Silenium produktu. Fakt, ze mi odchadza chladic po 2ch rokov pri pravidelnom cisteni ma dost odradza...
Vadny kus? Daj ho reklamovat.
Heker ti poradil dobre. Pri Fera 5 vieš v prípade potreby použiť akýkoľvek iný štandardný ventilátor. Takže či už by si použil pribalený ventilátor, alebo kúpil nejaký low end či niečo od Noctua, by bolo už na tebe. A ak už by si nechcel chladič od SilentiumPC, tak treba pozerať po niečom, čo má štandardný ventilátor uchytený cez spony. Aby si ho vedel kedykoľvek vymeniť.Jose13 napísal: 31 máj 2024, 0:08 Neviem, ci chcem ist do Silenium produktu. Fakt, ze mi odchadza chladic po 2ch rokov pri pravidelnom cisteni ma dost odradza...
Siel som do toho Fera 5. Problem nastal ked som ho siel instalovat na dosku Asus B550 kde tie uchytky celkom nepasovali a bola tam vola co by sposobovalo pohyb chladica. Musel som tam dat gumene vlozky aby to cele drzalo...
Akoze nepasovali? Ten chladic je normovany na rozne chipsety a sedi aj na B550, kedze som to montoval (ale nepamatam, ze ci bola doska od Asusu alebo MSI). Okrem toho ku doske su rozne podlozky, ktore su v skatuli, tak ak by nahodou, tak sa daju pouzit. Ale to co ty opisujes, tak s tym som sa este nestretol.
Nekupoval si už rozbalený alebo použitý chladič? Viem, že Alza (ak si odtiaľ kupoval) predáva aj produkty, ktoré si niekto zakúpil a po krátkej dobe ich vrátil. Tak jedine, že by v balení chýbalo nejaké príslušenstvo.
Nebol rozbaleny, ten bol len o 1e lacnejsi v ponuke od Alzy. A pozeral som aj prislusenstvo k doske a take podlozky tam neboli. Proste nech som skusal akokolvek, pozeral navody na nete a YT neslo to nijako napasovat aby tam nebola ta mala vola
Tie uchyty sa predsa zatlacia a pootocia, tym sa dotiahnu.
Čaute, je táto zostava ok na hranie? Zmenili by ste niečo? Budget cca 1500.
Plus - treba mi poradiť skrinku pls. Fancy rgb netreba, hlavne nech dobre chladí, do 100€, pozeral som napr Lian Li Lancool II Mesh.
Plus 2 - cpu chladič postačí?
Díky
Plus - treba mi poradiť skrinku pls. Fancy rgb netreba, hlavne nech dobre chladí, do 100€, pozeral som napr Lian Li Lancool II Mesh.
Plus 2 - cpu chladič postačí?
Díky
Za mna uplne okej. Fera 5 je v pohode, uchladi.
Skrinka je tato uplne fajn - https://www.alza.sk/nzxt-h5-flow-black-d7548267.htm
Skrinka je tato uplne fajn - https://www.alza.sk/nzxt-h5-flow-black-d7548267.htm
caute, zvazujem upgrade PC. pozeral som najprv 7800X3D ako tu kolega nadomnou ale AM5 je celkom drahy zatial mam pocit. a neviem ci by som ten vykon uplne ocenil.
grafiku mam RTX 3070, tu by som chcel nechat. disky tiez ziadne nepotrebujem. zdroj mam sice starsi ale celkom dobry, EVGA SuperNOVA 750 B2, to by tiez hadam mohlo ostat.
CPU: Ryzen 7 5800X3D (280 eur)
MB: GIGABYTE B550 GAMING X V2 (110 eur) - neviem ake su medzi nimi rozdiely, tato je na akcii
MEM: Kingston Fury 3200MHz 32gb kit (60 eur)
skrina a chladic asi nieco z toho co tu bolo spominane, nzxt h5 vypada dobre. hlavne chcem aby to malo dobry prietok vzduchu ta 3070 dost huci ked sa rozbehne.
takto by som sa zmestil do 600 eur cca co by bolo zvladnutelne pre mna. keby idem do 7800X3D tak potrebujem inu MB aj pamate a by som zaplatil cca o 200-250 eur viac, neviem ci to za to stoji. chapem ze AM4 je uz na konci a novsie procesory tam nebudu, takze dalsi upgrade by znamenal zase menit vsetko ale dalsi upgrade by bol za par rokov a ktovie co a ako bude vtedy.
poradite?
grafiku mam RTX 3070, tu by som chcel nechat. disky tiez ziadne nepotrebujem. zdroj mam sice starsi ale celkom dobry, EVGA SuperNOVA 750 B2, to by tiez hadam mohlo ostat.
CPU: Ryzen 7 5800X3D (280 eur)
MB: GIGABYTE B550 GAMING X V2 (110 eur) - neviem ake su medzi nimi rozdiely, tato je na akcii
MEM: Kingston Fury 3200MHz 32gb kit (60 eur)
skrina a chladic asi nieco z toho co tu bolo spominane, nzxt h5 vypada dobre. hlavne chcem aby to malo dobry prietok vzduchu ta 3070 dost huci ked sa rozbehne.
takto by som sa zmestil do 600 eur cca co by bolo zvladnutelne pre mna. keby idem do 7800X3D tak potrebujem inu MB aj pamate a by som zaplatil cca o 200-250 eur viac, neviem ci to za to stoji. chapem ze AM4 je uz na konci a novsie procesory tam nebudu, takze dalsi upgrade by znamenal zase menit vsetko ale dalsi upgrade by bol za par rokov a ktovie co a ako bude vtedy.
poradite?
Sam si si odpovedal a podla mna rozumne. Ja roky tvrdim, ze preco mam dnes priplacat za novsiu dosku s novym socketom, ked aj tak dalsi upgrade nebude ani o rok, ani o dva, ale mozno o pat rokov a to bude zase iny chipset, aj socket. Lebo teraz mozno kupis daku AM5 s novym chipsetom, ale je mozne, ze procesory, ktore vyjdu o 2 roky, tak uz do tej doske kvoli chipsetu nepojdu.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
aacid: Chladic ti postaci Fera 5: https://www.alza.sk/endorfy-fera-5-d7617315.htm
dik za rady. inak je to teda vsetko v poriadku?
este som cital a rozhodol som sa ze priplatim za GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2, vraj ma kvalitnejsie komponenty.
pamate asi necham tak, niekde pisali ze sice 5800X3d podporuje oficialne 3200MHz ale ze je to trochu risk a ten rozdiel vo vykone je maly.
idem asi rovno do toho, cez vikend mozem skladat, dovtedy chcem este prepastovat grafiku.
este som cital a rozhodol som sa ze priplatim za GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2, vraj ma kvalitnejsie komponenty.
pamate asi necham tak, niekde pisali ze sice 5800X3d podporuje oficialne 3200MHz ale ze je to trochu risk a ten rozdiel vo vykone je maly.
idem asi rovno do toho, cez vikend mozem skladat, dovtedy chcem este prepastovat grafiku.
Netreba priplacat za dosku. Aj lacna doska si spravi svoje a dnes uz nebyva problem s piskajucimi kondenzatormi. Takze ak aj kupis najlacnejsiu na B550, neurobis tym chybu.