Mirrorion napísal: 10 feb 2024, 0:09prečo by mal byť "bug" v simulácii práve UFO či paranormálny jav? pokiaľ je realita tak úžasne nasimulovaná počínajúc fyzikálnymi zákonmi od atómov až po vesmír, fungovaním živej prírody od baktérií po človeka, vývoja druhov zvierat a rastlín, proste nepredstaviteľne dokonalý program - prečo by mal obsahovať neošetrený bug vo forme UFO?
Ja nepoznam dokonaly program, takze bugy su skor pravidlom, tak mozu existovat aj v tomto svete a keby tvorcovia simulacie potrebovali nieco upravit, urychlit, tak o to viac mozu nieco pokazit, hlavne ked je to tak velky "program".
Napr. pozname a vieme "namerat" 5% vesmiru, casto sa riesi, preco by vytvarali tak obrovsky vesmir, ktory je tak prazdny, ale nie cely vesmir je mozno skutocny, vlastne rychlost rozpinania bol pre vedcov nepochopitelny, nedavalo to zmysel, tak "vymysleli" temnu energiu a temnu hmotu, aby to sedelo, ale o nich nevieme nic a neexistuje ziadny dokaz ich existencie, iba s nimi sedia ine vypocty.
(Polo)konspiracia - ked videli, ako napreduje vyskum na Zemi, mohli by sme vyslat ludi do dalekeho vesmiru, lenze ak neexistuje a simuluje sa len mala cast vesmiru, mohli by sa dostat k nejakej hranici a odhalit to, preto sa zrychlovanie rozpinania zvysilo a prakticky sa uz nedokazeme dostat k inej hviezde, resp. sa nam to neoplati.
starysomar napísal: 10 feb 2024, 7:07prečo tak dokonalý Boh stvoril tak nedokonalý svet

A milión iných - špekulácií...
Ja som pocul teoriu(?), ze pre Boha moze cas plynut inak, dokonca boli k tomu meme, ze Boh si dal v roku 1900 "slofika" na 10 minut a zobudil sa v roku 2000 a bol prekvapeny, co vsetko sa stalo.
Teraz este moja teoria, ak by niekto ako Boh existoval, ale toto sedi aj pre pripad simulacie, takze Boh moze byt aj tvorca simulacie. Zem a zivot bol v podstate dokonaly, mali sme dostatok zdrojov, technologie, "nekonecnu" energiu zo Slnka, vetra, jadra, rozne druhy zvierat, jedla, vedu - vieme presne, co mame robit, ale - veci sa pokazili, bojujeme navzajom vo vojnach, dokonca bojujeme proti neexistujucim nepriatelom, sprisahaniam, "cipom" vo vakcinach.
Dalsi priklad - hry, prva hra, Pong, je mozne tam vyhrat a prehrat, mohli vytvorit tie ciary na celu vysku obrazovky a ta lopticka by sa odrazala donekonecna a ziadny hrac by nikdy nezomrel, ale bola by to nuda, preto asi neexistuje ziadna hra, kde by bolo vsetko dokonale, naopak, v hrach vytvarame spinu, odpad. Takze preco by Boh, alebo tvorca simulacie, vytvaral uplne dokonaly svet?
gogo956 napísal: 10 feb 2024, 10:41Farba ako taka ani neexistuje, je to len nasa interpretacia elektromagnetickeho ziarenia o urcitej vlnovej dlzke.

Vsetko je len subjektivne. Ziadna vseobecne platiaca objektivna realita pre vsetky tvory vybavene vedomim neexistuje.
Presne, vlastne my aj vieme, ako vyzeraju veci zblizka, ani "hmota" neexistuje, v podstate zjednodusene sa vsetko sklada z atomov, teda jadra z protonov a neutronov, okolo ktoreho obiehaju male elektrony, medzitym je "prazdno". Keby sa niekto pozeral na "hmotu" zblizka, tak by videl nieco podobne, ako pohlad na vesmir, kde planety obiehaju okolo hviezd. Dalo by sa to prirovnaj aj k pocitacovemu programu, bud k pixelom, alebo cislam 1 a 0, DNA by sa dala prirovnat ku kodu programu a pod.
K vedomiu, nam sa moze javit, ze rozhodujeme ako osobnost, ale vieme, ze mozog sa sklada z neuronov, opat je to porovnatelne s pocitacovym programom, kde su riadky kodu, ak sa stane A, vykonaj akciu X, ak sa stane B, vykonaj akciu Y, no my to v skutocnosti vidime ako NPC postavu, ktora sa moze zdat, ze ma nieco ako vedomie, da sa naprogramovat tak, aby komunikovala, vlastne teraz to mozu prepojit s AI.
Toto je uz OT, ale v tej druhej teme o vedomi a slobodnej voli som spominal film
V hlave, animovany, ale je to tam dobre a jednoducho vysvetlene, mozno ako v rozpravke Bol raz jeden zivot.
Ak by sme vytvorili postavu, ktoru by ovladal clovek, odpovedal na otazky a dalsiu postavu, ktoru by ovladala AI, prisposobena tak, aby simulovala cloveka, robila chyby, preklepy, tak uz dnes by bolo asi tazke rozoznat, ktora postava je skutocna a co o takych 10 rokov?
EDIT: Niekto aj na hojku napisal, ze clovek je len biologicky stroj, nieco v tomto zmysle, takze aj zvierata a prakticky vsetko mozu byt len istou formou "stroja", ak to vsetko spocitame, tak aj cely vesmir mozeme povazovat za stroj, zlozeny z velkeho poctu malych strojov - a cely tento stroj moze byt skutocny, ale tiez simulovany.