K-u-b-i-a-k napísal: 05 feb 2024, 14:24mne to výjde cca 149€, maximum je 150€. v mesiac kedy mi to navýšia dávam žiadosť na úrad práce. príspevok dostávaš mesačne.
diky
toto bude asi tych 300 ludi, ktorych spominali, ze to budu klikat
počítam s tým,ze to môže trvať len rok. ale veď refinancovať vieš kedykoľvek. hypotéky môžu klesnúť a refinancneš to kde to bude výhodnejšie ak by ten príspevok skončil.
ano ano, prave preto som pisal, ze by som spravil fix na rok, max 2
lebo nevies, ci nahodou v medzicase vlada neprijme nejaky zakon, ktorym obmedzi refinancovanie, treba zostat flexibilny
tak mne to ponúkli na 3 roky tých 4.85%. ak by po roku skončil ten príspevok, dúfam že niektorá banka bude vedieť ponúknuť nižší úrok a refinancnem to.
Prima banka to tak mala, ze vyplatila pokutu. Aj SLSP. Ale tak mozno to boli len kampane, ktore trvali mesiac, dva alebo tri a mozno sa k nim uz nevratili.
Štátna "pomoc" je aká je a ak sa nemýlim - potrestali zodpovedných, ktorí si preniesli hypoúvery za nižší úrok. Popravde neviem, ako sa hýbu percentá podľa bonity kilenta, dcéra si to rieši sama. Nechela preniesť vlani zo Sporiteľne do Primy s oddôvodnením, že by musela kamsi nosiť papiere atd - nepochopil som to. Mne to v porovnaní na jej sumy a roky vyšlo hodne čo preplatí. A zobrali ďaľší úver (jej priateľ) na rekonštrukciu bytu. Potom chela či si ten nevieme dať na nás. A to je ekonómka. Máme vyše 60 obaja. Dali by nám ho no splátka na možné zostávajúce obdobie by bola moc vysoká. Ten náš známy vravieva: "Ľudia neplánujú zlyhať no zlyhávajú, lebo neplánujú." No nik neočakával taký náras úrokov a zhoršenie podmienok. Hádam budú klesať (tiež máme hypo).
Príspevok nedostanú ľudia, ktorí v minulosti hypotéku refinancovali a v úverovej zmluve majú jediný účel – vyplatenie iného úveru. Kto úver navýšil a má tam aj účel rekonštrukcie či kúpy iného bytu, pomoc by dostať mal. Problém je, ak ste refinancovali vlani – vtedy sa na zoznam bánk o klientoch so zvýšenou splátkou nedostanete.