tu cast o dozivotnych nulovych nakladoch na pohonne hmoty si preskocil schvalne alebo si to len nepochopil?gogo956 napísal: 15 feb 2024, 10:07 za menej ako 16K máš MITSUBISHI SPACE STAR v najvyssej vybave INSTYLE s CVT. Oproti Dacii kvalita, spracovanie, výkon,bezpecnost,komfort, vybava niekde uplne inde.
https://www.mitsubishi-motors.sk/images ... sunami.pdf
Dalsi tip okolo 16K je Kia Stonic tiez s ovela lepsimi parametrami.
Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
beardie
FTV panel je zadarmo?
Vies kolko generuje elektriny Ftv panel v nasom podnebnom pasme od cca polovice jesene do cca polovice jari?
Asi jednu tretinu toho co v lete.
FTV panel je zadarmo?
Vies kolko generuje elektriny Ftv panel v nasom podnebnom pasme od cca polovice jesene do cca polovice jari?
Asi jednu tretinu toho co v lete.
panel je z dlhodobeho hladiska nepodstatny naklad, ceny su oproti ostatnym rokom na polovici, navratnost je teraz bezne okolo 5-6 rokov, zivotnost 15+
viem to uplne presne, momentalne riesim solar pre nasu bytovku, len pre zaujimavost, plan je 158 kWp a 187 kWh baterka netto
viem to uplne presne, momentalne riesim solar pre nasu bytovku, len pre zaujimavost, plan je 158 kWp a 187 kWh baterka netto
Imho je hodne naivne verit, ze s tym budes jazdit do konca zivota zdarmabeardie napísal: 15 feb 2024, 10:22 tu cast o dozivotnych nulovych nakladoch na pohonne hmoty si preskocil schvalne alebo si to len nepochopil?
Zrejme lacnejsie nez spalovakom, ale ako to realne bude sa ukaze po rokoch.
samozrejme, pocas zivotnosti toho vozidla 
ta situacia sa da zhrnut takto: nie zadarmo, ale lacnejsie, na otrasnom aute. Ci to niekomu za to stoji, to je kazdeho odobna vec 
Aby sa to oplatilo, musel by clovek na tom aute jazdit skutocne vela kilometrov. Ale jazdit vela na takom prostriedku, to fakt neviem ci za to stojí. Proste konečný zmysel takehoto konania je minimalne ze rozporuplný.
Aby sa to oplatilo, musel by clovek na tom aute jazdit skutocne vela kilometrov. Ale jazdit vela na takom prostriedku, to fakt neviem ci za to stojí. Proste konečný zmysel takehoto konania je minimalne ze rozporuplný.
No, tak to dost pochybujem. Uz myslim niekolko krajin riesi akym sposobom toto zdanit aby si tu moznost nemal. Riesilo sa to tusim vo Svajciarsku a myslim, ze od buduceho roka uz to bude napriklad na Islande tak, ze budes platit za prejdene kilometre. To sice bude platit aj pre spalovak, ale zaroven im tusim zrusia spotrebnu dan na paliva.
Ono planeta je jedna vec, ale zisky zo spotrebnych dani si naozaj nikto ujst nenecha.
Autoeditácia príspevku po 5 min 32 sek:
Inak, za mna strasne super video o Cinskych autach a Cine obecne plsu sa tam aj vysvetluje, preco je pre Cinu mozno az existencne dolezite aby sme vsetky jazdili v EV:
Ono planeta je jedna vec, ale zisky zo spotrebnych dani si naozaj nikto ujst nenecha.
Autoeditácia príspevku po 5 min 32 sek:
Inak, za mna strasne super video o Cinskych autach a Cine obecne plsu sa tam aj vysvetluje, preco je pre Cinu mozno az existencne dolezite aby sme vsetky jazdili v EV:
prave naopak, to zameranie je jasne, obvykly dojazd 15-35 kmgogo956 napísal: 15 feb 2024, 10:44 ta situacia sa da zhrnut takto: nie zadarmo, ale lacnejsie, na otrasnom aute. Ci to niekomu za to stoji, to je kazdeho odobna vec
je to auto do mesta, na nakup, doktorovi, len vynimocne pojde rychlejsie ako 85 km/h, a aj to len na obchvate v meste, mimo mesta sa vyda vynimocne, ak vobec niekedy
ziadne vymeny oleja a svieciek/zhavicov, celorocne gumy, max doliat vodu do ostrekovacov, win-win na vsetkych frontoch
celorocne pneumatiky existuju aj pre spalovaky. Co sa tyka vymeny oleja, vsade co som pozeral sa pise, ze u EV neexistuje, ale tu to škodovka spomína, tak neviem: https://www.skoda.euromotor.sk/emobilit ... ckevozidlabeardie napísal: 15 feb 2024, 11:00 prave naopak, to zameranie je jasne, obvykly dojazd 15-35 km
je to auto do mesta, na nakup, doktorovi, len vynimocne pojde rychlejsie ako 85 km/h, a aj to len na obchvate v meste, mimo mesta sa vyda vynimocne, ak vobec niekedy
ziadne vymeny oleja a svieciek/zhavicov, celorocne gumy, max doliat vodu do ostrekovacov, win-win na vsetkych frontoch
Výmena sviecok zavisi od typu a dnes uz niektore maju interval 60-90tisic km. Žhaviče myslim vydrzia minimalne 30tisic km.Servisná prehliadka pre Enyaq iV sa vyžaduje po 2 rokoch. Pre ostatné modely iV je to buď 2 roky alebo 30 000 km*. Po 2 rokoch alebo 30 000 km* je potrebná flexibilná výmena oleja. Pevná výmena oleja je potrebná po 1 roku alebo 15 000 km*.
Apropo, Ev maju vo vseobecnosti nastaveny castejsi interval navstevy autoservisu ako je to spalovakov.
Celkove naklady na servis po 100K km sa udavaju 0,085 € /mílu vs 0,051 € v prospech Ev. Takže nie, prevadzka Ev nie je zadarmo
Zalezi od znacky. Tesla intervaly napriklad nema vobec.
Problem u EV je mozno akurat v tom, ze vacsina znaciek, resp ... aspon Hyundai, VW, Porsche, ale zrejme aj ostatni maju servisne hodiny vyrazne drahsie nez pre spalovak. Ale na tomto sa myslim usetrit da, hlavne kvoli tomu, ze spalovaky pre prevazne mestske jazdenie fakt hodne trpia.
Problem u EV je mozno akurat v tom, ze vacsina znaciek, resp ... aspon Hyundai, VW, Porsche, ale zrejme aj ostatni maju servisne hodiny vyrazne drahsie nez pre spalovak. Ale na tomto sa myslim usetrit da, hlavne kvoli tomu, ze spalovaky pre prevazne mestske jazdenie fakt hodne trpia.
vyhladaj si garaz.tv na YT od Rasta Chvalu, oni boli s Enyaqom v servise akurat ked ho mali na dlhodoby test.
btw, zase je tu popisana kopa blbosti a subjektivnych pocitov
btw, zase je tu popisana kopa blbosti a subjektivnych pocitov
A to este sme sa nedostali k tomu, aka bude realna kapacita tej baterie po 10-15rokoch. Lebo pozor, bateria v Dacii urcite nebude rovnakej kvality ako bateria v nejakej prémiovke. K tym servisnam hodinam-ano, Ev ich mavaju drahšie.
ja mam na proceed 15 000km alebo raz za 12 mesiacov.gogo956 napísal: 15 feb 2024, 12:19 Apropo, Ev maju vo vseobecnosti nastaveny castejsi interval navstevy autoservisu ako je to spalovakov.
pri mojom najazde cca 22 000km/rok to vychadza na servis raz rocne, resp. stalo sa ze uz aj dva krat do roka.
Cize ty tvrdis, ze s EV by som chodil castejsie do servisu, ako s proceedom?
Dalsi rozdiel je, ze zdaleka nie kazdy autorizovany servis opravuje aj Ev.
**
Opravy elektromobilov sú drahšie o tretinu oproti klasike. Nehody predražuje konkrétna časť auta - TopSpeed.sk
https://www.topspeed.sk/novinky/opravy- ... auta/24006
**
Opravy elektromobilov sú drahšie o tretinu oproti klasike. Nehody predražuje konkrétna časť auta - TopSpeed.sk
https://www.topspeed.sk/novinky/opravy- ... auta/24006
„Náklady na opravy elektromobilov sú oveľa vyššie. V priemere sú o 30 až 35 percent vyššie ako u porovnateľných aút so spaľovacími motormi,“ hovorí výkonný riaditeľ združenia Jörg Asmussen.
Autopožičovňa Hertz v USA, sa zbavuje 1/3 áut značky Tesla. Dôvodom majú byť práve vysoké náklady na servis a opravy. Okrajovo je spomenutý aj slabý dopyt po tých autách. Nahradiť ich chcú autami so spaľovacími motormi.
Píše sa o tom napríklad na sme.sk, pravda.sk, trend.sk, hn.cz a ďalších. Dohľadať si článok z ľubovoľného zdroju, je jednoduché, keďže je to informácia z konca januára 2024. Stačí si do Google zadať "Hertz sa zbavuje elektromobilov".
Píše sa o tom napríklad na sme.sk, pravda.sk, trend.sk, hn.cz a ďalších. Dohľadať si článok z ľubovoľného zdroju, je jednoduché, keďže je to informácia z konca januára 2024. Stačí si do Google zadať "Hertz sa zbavuje elektromobilov".
Povedal by som, že porovnateľné auto s ICE bude drahšie ako EV
Každopádne, je zaujímavé sledovať tento tvoj rant, baví ma to, prosím pokračuj
Každopádne, je zaujímavé sledovať tento tvoj rant, baví ma to, prosím pokračuj
Co ty rozumies po pojmom autorizovany servis? Opat tvoje prehananie, ze “zdaleka”. Pokial ma napr. autorizovany pradajca siet predajni a servisov, tak je uplne bezne, ze nie kazdu pracu vykonava v kazdej pobocke. Aj mne lakovali auto po nehode v Smizanoch, pritom som ho doniesol do Kosicej pobocky a z kosickej pobocky som si ho vyzdvihol. Klasicky servis mi robia tu v KE ale lakovnu maju len v Smizanoch. Autorizovany predajca ti musi vediet poskytnut aj servis na vozidlo, ktore ti predal.gogo956 napísal: 15 feb 2024, 12:38 Dalsi rozdiel je, ze zdaleka nie kazdy autorizovany servis opravuje aj Ev.
https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... eb2022.pdf
ukaz mi, ktore EV ma vi vseobecnosti castejsi interval nez spalovaky. mas tam vsetky modely kia
vacsina spalovakov z toho zoznamu ma servisnu prehliadku po 30K km, resp 20K km. Kia Niro Ev ma 15K km.mLuks napísal: 15 feb 2024, 12:57 Co ty rozumies po pojmom autorizovany servis? Opat tvoje prehananie, ze “zdaleka”. Pokial ma napr. autorizovany pradajca siet predajni a servisov, tak je uplne bezne, ze nie kazdu pracu vykonava v kazdej pobocke. Aj mne lakovali auto po nehode v Smizanoch, pritom som ho doniesol do Kosicej pobocky a z kosickej pobocky som si ho vyzdvihol. Klasicky servis mi robia tu v KE ale lakovnu maju len v Smizanoch. Autorizovany predajca ti musi vediet poskytnut aj servis na vozidlo, ktore ti predal.
https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... eb2022.pdf
ukaz mi, ktore EV ma vi vseobecnosti castejsi interval nez spalovaky. mas tam vsetky modely kia
Ale do tejto otazky je zbytocne ist hlbsie, lebo to viacej suvisi s tym ake pravidla platia pre predajcu v danej krajine, to znamena, ze inde su tie lehoty iné.
Imho EV Ta v tychto pravidelnych nakladoch ktore su pre spalovak nutne vyjde lacnejsie. Nieco usetris aj na brzdach. Mozno naopak rychlejsie zoderies pneumatiky, alebo zaplatis viac na opravach podvozku, ale to je tiez skor teoria. Ak mas ale smolu, nedocvakas sa ani tam, pretoze auto zdaleka nie je len motor a tych veci ktore sa vysypu su tam stohy tak v EV ako aj v ICE. Neplati o Springu, tam to asi bude na urovni e-biku
Mna by ale napriklad zaujimalo aky je rozdiel v havarijnej, EV vs spalovak. Obecne sa hovori, ze EV sa poistuje drahsie kvoli baterke, ale konkretne priklady dohladat neviem a celkom ma to zaujima.
Mna by ale napriklad zaujimalo aky je rozdiel v havarijnej, EV vs spalovak. Obecne sa hovori, ze EV sa poistuje drahsie kvoli baterke, ale konkretne priklady dohladat neviem a celkom ma to zaujima.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
rozdiel v poistkach je zanedbatelny