Žijeme v simulácii?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Žijeme v simulácii alebo matrixe?

áno, v simulácii
1
5%
áno, v matrixe
2
9%
skôr áno, v simulácii
1
5%
skôr áno, v matrixe
2
9%
možno
3
14%
skôr nie
1
5%
nie
12
55%
neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 22

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Žijeme v simulácii?

Príspevok od používateľa Dreamer »

harrison314 napísal: 14 feb 2024, 16:41To co by ma presvedcilo o tom, ze zijeme v simulacii by bolo to, ze by do nej prisla informacia zvonku. Zoberiem si inspiraciu zo Star Gate Universe - napriklad hodnotna a verifikovatelna informacia (napriklad riesnie tazkeho matematickeho problemu), ktora by bola zakodovana do reliktneho ziarenia z velkeho tresku. To ma ale zas ten problem, ze ako overim, ze ta informacia prisla z vonku simulacie?
Pokial by nechceli, aby sme o tom vedeli, preco by to robili?

Nepriamych naznakov je ale vela, ako som spominal, vsetky vedecke objavy, rozlustenie DNA, elektrina, solarna energia, internet, umela inteligencia - samostatne to nie je tak podstatne, ale ze sa to vsetko stalo v takom kratkom case, este nedavno by vacsinu z tych veci ludia povazovali za zazraky.
3. Alebo ako navrhnut experiment, ktory by to dokazal?
Na toto som este neodpovedal, mozno cesta do dalekeho vesmiru, pokial sa nesimuluje cely vesmir, iba jeho cast, mohli by sme dosiahnut "koniec sveta", mozno by sme sa ocitli na inom mieste vesmiru, ako na obrazovke hry, z praveho okraja na lavy, mozno by stacila druzica, ktora by odosielala data, mozno to dokaze Voyager 1.

Tak pridavam aj napady AI (Copilot):
- Kvantové počítače: Ak by sme boli schopní vytvoriť plne funkčný kvantový počítač, ktorý by mohol simulovať kvantové systémy s vysokou presnosťou a efektívnosťou, to by mohlo byť naznačením, že naše univerzum je simuláciou. To je však stále predmetom intenzívneho výskumu a nie je jasné, či je to možné.
- Kosmologické pozorovania: Niektorí vedci navrhli, že by sme mohli hľadať “chyby” v simulácii v kosmologických dátach. Napríklad, ak by sme objavili nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vzory v štruktúre vesmíru, to by mohlo naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Fyzikálne limity: Ak by sme objavili fyzikálne limity, ktoré by mohli byť výsledkom výpočtových obmedzení simulácie, to by mohlo byť tiež naznačením, že žijeme v simulácii. Napríklad, Planckova dĺžka, ktorá je najmenšia možná dĺžka v našom univerze, by mohla byť interpretovaná ako “rozlíšenie” simulácie.
- Výskum kvantovej gravitácie: Kvantová gravitácia je oblasť fyziky, ktorá sa pokúša zlúčiť kvantovú mechaniku s všeobecnou teóriou relativity. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti kvantovej gravitácie, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Výskum čiernych dier: Čierne diery sú jedným z najzvláštnejších a najmenej pochopených objektov vo vesmíre. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti čiernych dier, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Výskum kvantovej dekohérencie: Kvantová dekohérencia je proces, ktorým kvantové systémy strácajú svoje kvantové vlastnosti a stávajú sa klasickými systémami. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti kvantovej dekohérencie, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Výskum kvantovej kryptografie: Kvantová kryptografia je technológia, ktorá využíva princípy kvantovej mechaniky na šifrovanie a dešifrovanie správ. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti kvantovej kryptografie, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.

Este som si na nieco spomenul, pridal som to aj do prveho prispevku, nepovazujem ich za ziadne priame dokazy, iba naznaky:
- kvantova mechanika, superpozicia, teda ze veci v tomto svete skutocne existuju, iba ak ich pozorujeme, meriame - How to test whether we're living in a computer simulation
- kvantové častice sa môžu správať ako vlny alebo častice v závislosti od toho, ako sa pozoruje experiment - Dvou-dvouštěrbinový experiment
- ak sú dve častice kvantovo prepojené, meranie stavu jednej častice okamžite určí stav druhej častice, to platí bez ohľadu na to, ako ďaleko sú tieto častice od seba - Kvantové previazanie

EDIT: Pridal som odpovede AI.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Dreamer napísal: 14 feb 2024, 21:36 Nepriamych naznakov je ale vela, ako som spominal, vsetky vedecke objavy, rozlustenie DNA, elektrina, solarna energia, internet, umela inteligencia - samostatne to nie je tak podstatne, ale ze sa to vsetko stalo v takom kratkom case, este nedavno by vacsinu z tych veci ludia povazovali za zazraky.
Znova sa opakujem, čo je na tom divné? Exponenicálny rast je prirodzený v biológii, fyzike, ekonomike, prečo by nemal byť prirodzený vo vede a technike? Je to proste ako zložené úročenie.

Naopak ak by bol rast lineárny, tak by to bolo neprirodzené a vyzeralo by to ako by nám tí z hora len pomaly dávkovali informácie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Viera v simuláciu ako nová viera v Boha?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 14 feb 2024, 21:36 Pokial by nechceli, aby sme o tom vedeli, preco by to robili?
Aby nam dali vediet, ze sme v simulacii?

Vsetko co si napisal nie su ani nepriame naznaky, je to "ja neviem" preto simulacia nasho vesmiru. Navyse exponencialny prokrok vieme vysvetlit.

Nasledujuce veci su, ale preco by sme ich mali povazovat za prejav simulacie nasho vesmiru a nie za fyzickalny zakon nasho sveta?
Dreamer napísal: 14 feb 2024, 21:36 kvantova mechanika, superpozicia, teda ze veci v tomto svete skutocne existuju, iba ak ich pozorujeme, meriame
Pri tomto sa zastavim, lebo mi to neda. Oni existuju aj ked ich nepozorujeme a nemeriame - ved to je zakladny princip fungovania kvantovych pocitacov. Len v stave, ked su izolovane od prostredia (superpozicia) tak maju ine vlastnosti prave pre to, ze neinteraguju z inymi casticami ani vlnami.

A ostatne body implikuju simulaciu ako? Mne to pride ako bezny fyzikalny jav (kvantove previazanie neporusuje ani zakon zachovania energie ani neprekroci richlost svetla).

Ja som este videl pri simlaciach spomenuty Fremiho paradox, ale ten je vysvetlitelny aj inak - od toho, ze nie je lahke mat planetu s vhodnymi podmienkami a surovinami take lahke, cez to, ze vo vesmire sa tazko udrzi zivot, az po teoriu Temneho lesa (ze vesmir je plny zivota ale je pren lepsie cusat a modlit sa aby ho nenasla ina civilizacia).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 15 feb 2024, 14:57A ostatne body implikuju simulaciu ako? Mne to pride ako bezny fyzikalny jav (kvantove previazanie neporusuje ani zakon zachovania energie ani neprekroci richlost svetla).
To previazanie castic, mozno tomu nerozumiem, ale ked si to predstavim vo vacsej mierke, tak pokial by bola castica vo velkosti oka a to oko by nebolo v nasom tele, ale na opacnej strane planety, normalne by to nebolo, to by som povazoval za bug simulacie.

Mozno sa to berie ako bezny fyzikalny jav, ale je to normalne, prip. mi to vysvetli ako laikovi, preco je normalne, ze tie castice su previazane a su tak vzdialene.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Asi si to prestavujes zle.

Skus takto mas dve castice (beznejsie sa pouzivaju fotony alebo elektrony), obe uvedies do superpozicie, nasledne ich previazes. A teraz. Spravis meranie na prvej castice a zistis jej nejaku vlastnost (napriklad spin). Spravis meranie na druhej castici a na nej vzdy odmerias opacnu vlastnost (opacny spin). To je cele.

Ludia si myslia, ze ked previazes castice, tak ked jednou "zatrasies" tak to ide odmerat na druhej, ale tomu tak nie je.

Podobne zneuzivany termin je kvantova teleportacia, lebo tam ziadna teleportacia nie je. Je to len to, ze na vstupe mas casticu v superpozicii, nieco na nej pomerias (je tam magia s previazanim na ine castice a sucasne to znici jej aktualny stav) a ziskas o nej informacie, tie normalne posles radiom, internetom alebo postovym holubom inde, kde vyrobis casticu v rovnakej superpozicii.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Takuto definiciu priblizne poznam, zrejme ti to pride normalne, ze to tak je, lebo si na to zvyknuty, ale ako su previazane, resp. ako mozu byt previazane na taku vzdialenost?

Opat iny priklad, mojim laickym pohladom, ked v hre je objekt a 1 pixel, ktory patri tomu objektu sa zobrazuje mimo dany objekt a pohybuje sa rovnako, ako ten objekt, v tomto pripade je to bug a je to mozne, lebo je to hra, teda simulacia a ta pozicia je chybne naprogramovana, ale v kode je mozne najst danu (nespravnu) poziciu, suradnice.

Kde je ale zaznamenana ta pozicia dvoch previazanych castic? Pri atome je jadro, protony, neutrony a okolo obiehaju elektrony, ktore su pritahovane tym jadrom, takze jeho pozicia dava zmysel, ale na zaklade akych fyzikalnych zakonov su previazane tie dve previazane castice?

K tej "teleportacii", o tom som tiez pocul, takze je to zavadzajuca informacia? Akoby skopirovali data z USB kluca, poslali ich na iny, vzdialeny USB kluc a ten povodny sformatovali? Tu je odkaz:

Vedci prvýkrát teleportovali informáciu medzi dvomi kvantovými čipmi
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Este myslinka ku kvantovemu previazaniu. Mne skor pride, ze je to argument proti simulacii, pretoze do nej prinasa komplikacie a vyrazne zvysuje jej vypoctovu narocnost, pricom na nas makrosvet nema az taky vpliv, hlavne nie pri tych experimentoch, ked to dokazes robit na velke vzdialenosti.

Oni sa prevezuju prave vtedy ked su neskutocne blizko.

Tu je to vyvstlene pokulturny pohlad verzus vedecky:

Dreamer napísal: 15 feb 2024, 22:58 Kde je ale zaznamenana ta pozicia dvoch previazanych castic? Pri atome je jadro, protony, neutrony a okolo obiehaju elektrony, ktore su pritahovane tym jadrom, takze jeho pozicia dava zmysel, ale na zaklade akych fyzikalnych zakonov su previazane tie dve previazane castice?
No vskutocnosti elektrony okolo jadra neobiehaju ako planety. Oni su tam nelokalne, takze elektron je okolo jadra vsade (vramci svojej energetickej hladiny).

Tu je to obsiahlejsie aj z kvantovou teleportaciou:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer v prvom prispevku spomínal aj fenomén Ufo. A tu treba povedať, že tento jav pozorovali aj profesionáli /napr vojenskí piloti/ a nevedeli ho vysvetlit, napr kvoli tomu, že sa pohyboval sposobom ktory je v podstate nemožný vzhladom k našej dnešnej technologickej úrovni.
Ďalej je zajimave, prečo je tolko hlásení pozorovani ufo z celeho sveta nad jadrovymi elektrarnami. Áno vypustaju paru, ktora teoreticky moze niekedy zdola vyzerat "nestandardne" ale ako úplné vysvetlenie to nestačí.

Autoeditácia príspevku po 10 min 31 sek:
Mna napr ako argument proti nazoru ze svet je simulaciou napadol argument času: Vesmír existuje aspon 15miliard rokov. Akej inteligencii /ktora tu simulaciu spustila/ by dávalo zmysel sledovať experiment s tak dlhým časovým rámcom?
Ďalej, otazka, prečo by spustali nieco tak enormne komplexné a narocne na spotrebu energie?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ze existuje 15 mld rokov ešte neznamená, že toľko trvá aj simulácia, ako sa dajú zrýchliť videá, rovnako vieš zrýchliť i simulátor :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To mi tiez napadlo, ako som spominal, ze nie cela plocha vesmiru by musela byt skutocna, tak podobne je to z casom, napr. "simulacia" emulatora 64-bitoveho pocitaca, je mozne tam zrychlit emulaciu, taktiez akakolvek hra, ako napr. GTA, nezacita sa velkym treskom, zacina sa, az ked uz existuju ludia, auta, takze pokial by sme boli v pocitacovej simulacii, tak sa mohla pociatocna faza zrychlit, alebo priamo naprogramovat urcity stav, v akom by sa zacala.

Teraz som si spomenul na dalsiu vec, velky tresk - pridal som tiez do prveho prispevku, prakticky ten porusoval zakony fyziky a stale nemame dost informacii a dokazov. Opat netvrdim, ze je to dokaz simulacie, ale je to dalsia vec, ktora nie je dostatocne preskumana a skor sa len predpoklada, ako velky tresk prebiehal, teplota a tlak boli v case velkeho tresku nekonecne, co sa minimalne zda zvlastne a nepochopitelne.

Prave pokial by to bola simulacia a zacala by sa az od urciteho bodu, ked uz platili zakony fyziky, tak by to bolo jednoduchsie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 16 feb 2024, 19:35 Ze existuje 15 mld rokov ešte neznamená, že toľko trvá aj simulácia, ako sa dajú zrýchliť videá, rovnako vieš zrýchliť i simulátor :)
Ano, ale tolkonasobne musis mat richlejsi pocitac.
Ak to chces riesit kvantovym pocitacom, tak z dnesnou technikou by si na jednu elementarnu casticu potreboval niekolko qbitov, podla vlastnosti danej castice. Takze na simulovanie nasho vemiru potrebujes N krat pocast castic v nasom vemsire krat zrichlenie.
Takze by si potreboval pocitac ktory je radovo vetsi ako cely nas vesmir.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

beardie napísal: 16 feb 2024, 19:35 Ze existuje 15 mld rokov ešte neznamená, že toľko trvá aj simulácia, ako sa dajú zrýchliť videá, rovnako vieš zrýchliť i simulátor :)
že by "niekto" simuloval aj čas, to už je asi hodne pritiahnute za vlasy :)
Ved si zoberme len v jeden jedinej miestnosti kolko je vsetkych častíc. A teraz, by mal existovat nejaky pocitac ktory by to simuloval? Alebo dokonca cely nepredstavutelne velky vesmir?
beardie
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 16 feb 2024, 19:55 Ano, ale tolkonasobne musis mat richlejsi pocitac.
to ozaj nie, nevidim dovod
Takze by si potreboval pocitac ktory je radovo vetsi ako cely nas vesmir.
preco by to mal byt problem?
taktiez, zabudas na komprimaciu
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 16 feb 2024, 20:09 to ozaj nie, nevidim dovod

preco by to mal byt problem?
taktiez, zabudas na komprimaciu
No ked chces robit fyzikalnu simulaciu a ked ho chces zrichlit X-krat, potrebujes X-krat vyssi vykon.

V hrach sa to robi, ale tak, ze sa znizuju detaily simulacie za cenu zkreslenia, ale u hier to nevadi, lenze to pokazi vysledky simulacie.

Komprimacia coho?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 16 feb 2024, 8:17Tu je to vyvstlene pokulturny pohlad verzus vedecky:
Dakujem za videa, prve som si uz pozrel a myslim, ze tam nebolo vysvetlene, kde je ta informacia o tom stave previazanych castic.

Opat, ked si predstavim hru, tak ten svet a postavy su vidiet a spravaju sa podla niecoho, ale ten kod vidiet nie je - ak by sme zili v simulacii, tak potom by tie previazane castice mali tu informaciu taktiez v kode, ktory nie je vidiet, preto ho nemozeme namerat.

Pojdem este dalej a prave aj temna hmota a temna energia, stale ich nevieme namerat, ale ak by sme zili v simulacii, tak prave v nich by mohli byt tie informacie o previazanych casticiach zapisane, taktiez by tam bola informacia, ze vesmir sa ma rozpinat urcitou rychlostou, my sme na tej strane akoby obrazovky, kde vidime nasledky, ale ten "kod" nevidime a ani nevieme namerat, lebo sa nachadza inde.

Vela veci sa nedaju uplne presne vysvetlit a odmerat, zda sa to byt velmi zlozite, ale keby sme si predstavili, ze zijeme v simulacii, tak by zrazu vsetko bolo velmi jednoducho vysvetlitelne. Stale to ale neberiem ako nejaky jasny dokaz.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 16 feb 2024, 20:20 Dakujem za videa, prve som si uz pozrel a myslim, ze tam nebolo vysvetlene, kde je ta informacia o tom stave previazanych castic.
To prave neviem ci sa presne vie ako to funguje. No viackrat tam opakovali, ze to principy relativity neporusuje. Skus to druhe, tam to riesili viac, ale ja som ho pozeral hned ako vyslo, tak si to uz nepametam.
Dreamer napísal: 16 feb 2024, 20:20 Opat, ked si predstavim hru, tak ten svet a postavy su vidiet a spravaju sa podla niecoho, ale ten kod vidiet nie je - ak by sme zili v simulacii, tak potom by tie previazane castice mali tu informaciu taktiez v kode, ktory nie je vidiet, preto ho nemozeme namerat.
Ja som skor oponoval, preco to po tom do simulacie vobec davat?
Dreamer napísal: 16 feb 2024, 20:20 Pojdem este dalej a prave aj temna hmota a temna energia, stale ich nevieme namerat, ale ak by sme zili v simulacii, tak prave v nich by mohli byt tie informacie o previazanych casticiach zapisane, taktiez by tam bola informacia, ze vesmir sa ma rozpinat urcitou rychlostou, my sme na tej strane akoby obrazovky, kde vidime nasledky, ale ten "kod" nevidime a ani nevieme namerat, lebo sa nachadza inde.
To nedava zmysel, na co by si tie informacie daval tam? Ked su v kode, co je mimo ako si vravel predtym.

Temna energia je, ak sa nemylim, zatial len koncept alebo pomenovanie niecoho co sposobuje tie javy ktore vidime, ale este nevieme presne co to bude. Ale opakujem, to ze nieco nevieme nejako neimplikuje, ze zijeme v simulacii.

Teraz si predstav, ze zijeme v roku 1888, zistil si, ze medzi ludmi sa siri choroba, ale ziadne bakterie, ktore by ju sposobovali si nenasiel. vyvodis, ze je to pre to, ze zijeme v predstave velkeho myslitela (simulacii)?
Dreamer napísal: 16 feb 2024, 20:20 Vela veci sa nedaju uplne presne vysvetlit a odmerat, zda sa to byt velmi zlozite, ale keby sme si predstavili, ze zijeme v simulacii, tak by zrazu vsetko bolo velmi jednoducho vysvetlitelne. Stale to ale neberiem ako nejaky jasny dokaz.
Tak isto si mozes povedat, ze je to pre to, ze Boh to tak chcel.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 16 feb 2024, 20:34Ja som skor oponoval, preco to po tom do simulacie vobec davat?
Bug, alebo jednoducho zle napisany kod, aj u nas bezna vec, casto tam je vela zbytocnych veci.
To nedava zmysel, na co by si tie informacie daval tam? Ked su v kode, co je mimo ako si vravel predtym.
Predsa na zapisanie tej pozicie, opat, moze to byt aj bug, alebo nepodarene spraveny kod, tvorcovia simulacie tiez mozu byt nedokonali, ako my.

Este k casu, ten neplynie vsade rovnako, jasne, teoria relativity, casopriestor, ale pre svetlo to neplati, ako je to mozne?
beardie
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 16 feb 2024, 20:20Komprimacia coho?
predsa dat
simulator viacerych oblasti, ktore nie su priamo pozorovatelne, vies nahradit simulaciou 1 objektu
voila - usetril si quettabajty dat
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 16 feb 2024, 20:57 Bug, alebo jednoducho zle napisany kod, aj u nas bezna vec, casto tam je vela zbytocnych veci.

Predsa na zapisanie tej pozicie, opat, moze to byt aj bug, alebo nepodarene spraveny kod, tvorcovia simulacie tiez mozu byt nedokonali, ako my.
No myslim, ze nespravne rozpinanie vesmiru by si vsimli a fixli by to.
A opet, preco by to nemali byt len bezne prejavy fyzikalnych zakonov? Nieco co este nevieme.

Dreamer napísal: 16 feb 2024, 20:57 Este k casu, ten neplynie vsade rovnako, jasne, teoria relativity, casopriestor, ale pre svetlo to neplati, ako je to mozne?
To je jednoduche, lebo fotony nemaju hmotnost.
beardie napísal: 16 feb 2024, 20:58 predsa dat
simulator viacerych oblasti, ktore nie su priamo pozorovatelne, vies nahradit simulaciou 1 objektu
voila - usetril si quettabajty dat
A uz sme niekedy nieco take pozorovali?
Napísať odpoveď