Pokial by nechceli, aby sme o tom vedeli, preco by to robili?harrison314 napísal: 14 feb 2024, 16:41To co by ma presvedcilo o tom, ze zijeme v simulacii by bolo to, ze by do nej prisla informacia zvonku. Zoberiem si inspiraciu zo Star Gate Universe - napriklad hodnotna a verifikovatelna informacia (napriklad riesnie tazkeho matematickeho problemu), ktora by bola zakodovana do reliktneho ziarenia z velkeho tresku. To ma ale zas ten problem, ze ako overim, ze ta informacia prisla z vonku simulacie?
Nepriamych naznakov je ale vela, ako som spominal, vsetky vedecke objavy, rozlustenie DNA, elektrina, solarna energia, internet, umela inteligencia - samostatne to nie je tak podstatne, ale ze sa to vsetko stalo v takom kratkom case, este nedavno by vacsinu z tych veci ludia povazovali za zazraky.
Na toto som este neodpovedal, mozno cesta do dalekeho vesmiru, pokial sa nesimuluje cely vesmir, iba jeho cast, mohli by sme dosiahnut "koniec sveta", mozno by sme sa ocitli na inom mieste vesmiru, ako na obrazovke hry, z praveho okraja na lavy, mozno by stacila druzica, ktora by odosielala data, mozno to dokaze Voyager 1.3. Alebo ako navrhnut experiment, ktory by to dokazal?
Tak pridavam aj napady AI (Copilot):
- Kvantové počítače: Ak by sme boli schopní vytvoriť plne funkčný kvantový počítač, ktorý by mohol simulovať kvantové systémy s vysokou presnosťou a efektívnosťou, to by mohlo byť naznačením, že naše univerzum je simuláciou. To je však stále predmetom intenzívneho výskumu a nie je jasné, či je to možné.
- Kosmologické pozorovania: Niektorí vedci navrhli, že by sme mohli hľadať “chyby” v simulácii v kosmologických dátach. Napríklad, ak by sme objavili nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vzory v štruktúre vesmíru, to by mohlo naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Fyzikálne limity: Ak by sme objavili fyzikálne limity, ktoré by mohli byť výsledkom výpočtových obmedzení simulácie, to by mohlo byť tiež naznačením, že žijeme v simulácii. Napríklad, Planckova dĺžka, ktorá je najmenšia možná dĺžka v našom univerze, by mohla byť interpretovaná ako “rozlíšenie” simulácie.
- Výskum kvantovej gravitácie: Kvantová gravitácia je oblasť fyziky, ktorá sa pokúša zlúčiť kvantovú mechaniku s všeobecnou teóriou relativity. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti kvantovej gravitácie, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Výskum čiernych dier: Čierne diery sú jedným z najzvláštnejších a najmenej pochopených objektov vo vesmíre. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti čiernych dier, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Výskum kvantovej dekohérencie: Kvantová dekohérencia je proces, ktorým kvantové systémy strácajú svoje kvantové vlastnosti a stávajú sa klasickými systémami. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti kvantovej dekohérencie, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
- Výskum kvantovej kryptografie: Kvantová kryptografia je technológia, ktorá využíva princípy kvantovej mechaniky na šifrovanie a dešifrovanie správ. Ak by sme objavili nejaké nezvyčajné alebo nevysvetliteľné vlastnosti kvantovej kryptografie, mohlo by to naznačovať, že žijeme v simulácii.
Este som si na nieco spomenul, pridal som to aj do prveho prispevku, nepovazujem ich za ziadne priame dokazy, iba naznaky:
- kvantova mechanika, superpozicia, teda ze veci v tomto svete skutocne existuju, iba ak ich pozorujeme, meriame - How to test whether we're living in a computer simulation
- kvantové častice sa môžu správať ako vlny alebo častice v závislosti od toho, ako sa pozoruje experiment - Dvou-dvouštěrbinový experiment
- ak sú dve častice kvantovo prepojené, meranie stavu jednej častice okamžite určí stav druhej častice, to platí bez ohľadu na to, ako ďaleko sú tieto častice od seba - Kvantové previazanie
EDIT: Pridal som odpovede AI.