ma linkedin, stale sa zivi ako programator.
Socializmus alebo demokracia?
Re: Socializmus alebo demokracia?
Ide o to aby praca cloveka aspon trochu bavila. Ja som este na strednej pomerne dost programoval, ale zistil som ze to nie je pre mna, zdalo sa mi to prilis nudne, stereotypne a nevedel som si predstavit to robit cely zivot. Tiez ten styl prace je taky trochu asocialny co niekomu moze vyhovovat ale niekomu nie. Co poznam programatorov tak v podstate nonstop pracuju z domu, komunikuju len cez teams a v robote sa stavia raz-dvakrat do mesiaca. To vacsine ludi ale uplne nevyhovuje, lebo urcite mnosztvo /osobnej/komunikacie v ramci prace potrebuju
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Tam su aj ine aspekty, ako nicenie sa sedenim, nutnost neustaleho vzdelavania, scchopnost sa koncetrovat a mat iste technicke myslnie, plus to, ze clovek si problemy z prace nosi doslova do postele.
A osobne si myslim, ze prave AI zacne brat pracu tymto rekvalifikovanym programatorom ako prvim.
Ja verim, ze sa to mnohym podarilo, hoci vo svojej bubline som o takom cloveku nepocul (vinimkou je jedna firma, ale tam si ten kurz robia sami a to len na precu co sa bude robit u nich, no tam si dost vyberali koho nan pustia a z tych co boli na tom kurze potom zasmestnali 3 z 25), no chcem povedat to, ze to nie je tak ruzove ako tie skoliace firmy a ludia na forach tvaria.
A osobne si myslim, ze prave AI zacne brat pracu tymto rekvalifikovanym programatorom ako prvim.
Ja verim, ze sa to mnohym podarilo, hoci vo svojej bubline som o takom cloveku nepocul (vinimkou je jedna firma, ale tam si ten kurz robia sami a to len na precu co sa bude robit u nich, no tam si dost vyberali koho nan pustia a z tych co boli na tom kurze potom zasmestnali 3 z 25), no chcem povedat to, ze to nie je tak ruzove ako tie skoliace firmy a ludia na forach tvaria.
S tym neustalym sedenim pred pc sa da niečo robit: napr striedave sedenie na fitlopte, ci tie stoly ktore sa daju nastavit aj na státie a pod.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Akurat teraz bola o tom diskusia na programatoroch https://www.facebook.com/groups/program ... 9480060966 v skratke, kedysi na juniora stacilo vediet napisat for a vyskrelsit diamant na konzolu, teraz uz ludia chodia s portfoliom, ale casto podla tutorialu (co je ako chvalit sa, ze viem opisat pismenka z youtube tutorialu) a je tak neskutocny pretlak juniorov (frondend a python), ze ich firmy odhanaju palicami.
-
javatar
Hardcore addict
Co ja viem, mne to osobne pride skor o poukazanie na nespravodlivosti v zivote ktore sa jednoducho budu diat vzdy. Na jednej strane je zbytocne sa na to stazovat na druhej strane nebezpecne na to obcas nepoukazat.
Ano a preto najlepsim prediktorom buduceho uspechu v zapadnej spolocnosti je postove smerovacie cisloPilifo napísal: 26 feb 2024, 21:38Ja som presvedčený o tom, že pre drvivú väčšinu ľudí je to len o ich snaživosti a dravosti.
Vytrvalost, svedomitost a inteligencia su nutne k ekonomickej mobilite ale vyrazna mobilita k lepsiemu je vynimka, nie pravidlo.
Tvoje vyjadrenie svedci o 2 veciach:
a) tebe sa oplati (podla tvojho vlastneho standardu) pracovat na zlepseni tvojej situacie a vychadza ti to dostatocne casto (co je dobre pre teba a uprimne ti prajem aby to pokracovalo)
b) este si nezazil a ani len nevidel alebo sa ani len nerozpraval s niekym kto je (bol) vo vysoko konkurencnom prostredi, lebo tam mas vela porazenych a ani jeden z nich nie je lenivy
V podstate sme vsetci silno determinovany prostredim v ktorom sme vyrastali. Najjednoduchsi priklad: dieťa ktore vyrastalo v osade kde sa mu nikto nevenoval v zmysle duševného rozvoja. Prostredie bez dostatku pozitivnych podnetov na rozvoj intelektu. Prostredie kde vzdelane nie je povazovane za hodnotu ktoru treba dosahovat. V rodine, v spolocnosti ktora nevedie deti k systematičnosti, trpezlivej práce, rozvijaniu schopnosti. Také dieťa aj keď sa neskôr dostane do prostredia kde už bude mať možnosti vzdelávania a dalsieho rozvoja, tak s velkou pravdepodobnostou už nebude mat zaujem o tento svoj rozvoj, pretože je príliš negatívne ovplyvnene tým čo zažilo dlhe roky ked sa najviac formuje mozog, predtym.
A takemuto cloveku je síce lahke povedat ze za jeho zivotnym neuspechom stojí jeho lenivost a mala snaha o zlepsenie, pritom v skutocnosti on zmeny vo svojom zivote z objektivnych dovodov nie je sám schopný.
Tiež nemozeme zabudat na geneticku predispoziciu na intelektualnu uroven ci rozne dusevne schopnosti co tiez nie je v principe ovplyvnitelne.
A takemuto cloveku je síce lahke povedat ze za jeho zivotnym neuspechom stojí jeho lenivost a mala snaha o zlepsenie, pritom v skutocnosti on zmeny vo svojom zivote z objektivnych dovodov nie je sám schopný.
Tiež nemozeme zabudat na geneticku predispoziciu na intelektualnu uroven ci rozne dusevne schopnosti co tiez nie je v principe ovplyvnitelne.
-
starysomar
Hardcore addict
Na doplnenie toho, čo píšeš.
Najväčší dríst úspešných býva: "každý má rovnaké možnosti".
Nemá. No v rámci svojich môže veľa dokázať. Najhoriše ak bol dlho okolím potláčaný, brzdený. Vtedy je to ťažko.
Najväčší dríst úspešných býva: "každý má rovnaké možnosti".
Nemá. No v rámci svojich môže veľa dokázať. Najhoriše ak bol dlho okolím potláčaný, brzdený. Vtedy je to ťažko.
Na gympli som manuálne brigádoval vo firme, kde pracovali prevažne ženy na výrobných linkách za plus mínus minimálku. Keď som počas pracovnej zmeny počúval to, čo ich zaujímalo a o čom sa bavili, tak mi rozum zostával stáť. Navyše mi absolútne nešlo do hlavy, že značná časť tých ženských každú jednu prestávku húlila vonku a odhadom prehúlili tak štvrtinu svojej výplaty.javatar napísal: 27 feb 2024, 11:38 Tvoje vyjadrenie svedci o 2 veciach:
a) tebe sa oplati (podla tvojho vlastneho standardu) pracovat na zlepseni tvojej situacie a vychadza ti to dostatocne casto (co je dobre pre teba a uprimne ti prajem aby to pokracovalo)
b) este si nezazil a ani len nevidel alebo sa ani len nerozpraval s niekym kto je (bol) vo vysoko konkurencnom prostredi, lebo tam mas vela porazenych a ani jeden z nich nie je lenivy
Ale pracovalo sa na zmeny a o 14h/22h odchádzali s čistou hlavou domov. Beriem to, že sa museli starať aj o rodinu, ale napriek tomu museli mať aspoň niekoľko hodín denne na to, aby sa mohli venovať sebe a rozvíjať svoje skilly namiesto čumenia do bedne. Takmer nikto tam ale žiadny záujem o zlepšenie svojej finančnej situácie nejavil. Pre mňa bola táto brigáda veľmi dobrá skúsenosť v tom, že mi to dalo ďalší drive a odstrašujúci príklad, ako nechcem nikdy dopadnúť.
Naopak poznám tiež prípad chalana, ktorý pochádza z dosť chudobnej rodiny, s rodičmi a bratmi nikam nechodili na žiadne dovolenky alebo ani výlety, pretože na to nemali peniaze, na VŠ bral sociálne štipendium a vypracoval sa tak, že dnes vlastní 2 byty a so svojou vlastnou rodinou je celkom dobre zabezpečený. A to nie je ojedinelý prípad šikovných ľudí z môjho okolia. Nie som si istý, či sa v mojej sociálnej bubline pohybujú len samí géniovia, ale vidím na okolí, že kto je snaživý a chce sa zlepšovať, tak sa väčšinou má o dosť lepšie ako priemerný človek.
Aby ste ma nechápali zle, ja nevidím nič zlé na tom, keď je niekto ako Blastbit spokojný so svojou situáciou a platom a nemá žiadne prehnané životné ambície. Ale potom je úplne paradoxné, že tu vyplakáva nad nespravodlivosťou v živote a závidí iným ľuďom, že majú (asi) vyšší plat ako on a ako si to vôbec nezaslúžia.
Keby si aspon prestal trepať že niekomu zavidim lepší plat, hoci som ti tu uviedol príklady kedy u ludí zohladnujem vyšší plat a doprajem im.
Celá naša debata pred týzdnom začala tým ako si osočil všetkých pracujucich za minimálku a kusok nad nou a označil si ich za nenažraných.
Rozpísal som ti aj príklady kedy sa jedná o nenažranosť a zrejme ti ešte musím pripomenuť ze aj bohatá firma ktorá dá do inzeratu 750-800 v hrubom tak to nie je žiadna dohoda medzi zamestnavatelom a zamestnancami ale pointa je tá, ze bud to tí ludia prijimu alebo nie a ak nie tak ich nahradí lacná pracovná sila napr z Ukrajiny, Balkánu, Azie a pod, čo sa patrične aj deje.
Ty si len niekde chvilu brigadoval, nerobil si za tie peniaze minimálky, ani si nebol nútený z minimálky poplatiť všetko čo treba.
A hoci si studoval VS a si písal, že ti stým pomohli aj rodičia tak ja ti poviem, ze to co mám napr ja som si nadobudol sám bez ich pomoci, lebo popravde oni nato nemajú.
Bud tak dobrý prestan trepať o tom ako je niekto závistlivý a lenivý lebo v xy prípadoch ani nevies cim si ludia musia prejsť.
To ti píšem ako clovek z Považia, ktoré patrí v rámci SR medzi tie bohatšie regiony, no v meste s priemernou mzdou okolo 1000 v hrubom.
Nezohladnuješ pomer mzdy
ceny ktoré sú aj vyššie než v západných krajinách EU. Trh niekedy všetko nevyrieši ak niesu určité opatrenia.
Tebe skrátka nerobí dobre propaganda toho slávneho Ancapu, ktorý kedy má byť v SR tak tu je najfeudálnejšia forma kapitalizmu.
Kto teda chce lepší plat tak musí byť dlhšie v práci aj v rámci týždna aj cez nadčasy a preto aj SR ukazovatele radia medzi krajiny, kde ludia pracuju najviac nielen v EU ale aj vo svete.
Celá naša debata pred týzdnom začala tým ako si osočil všetkých pracujucich za minimálku a kusok nad nou a označil si ich za nenažraných.
Rozpísal som ti aj príklady kedy sa jedná o nenažranosť a zrejme ti ešte musím pripomenuť ze aj bohatá firma ktorá dá do inzeratu 750-800 v hrubom tak to nie je žiadna dohoda medzi zamestnavatelom a zamestnancami ale pointa je tá, ze bud to tí ludia prijimu alebo nie a ak nie tak ich nahradí lacná pracovná sila napr z Ukrajiny, Balkánu, Azie a pod, čo sa patrične aj deje.
Ty si len niekde chvilu brigadoval, nerobil si za tie peniaze minimálky, ani si nebol nútený z minimálky poplatiť všetko čo treba.
A hoci si studoval VS a si písal, že ti stým pomohli aj rodičia tak ja ti poviem, ze to co mám napr ja som si nadobudol sám bez ich pomoci, lebo popravde oni nato nemajú.
Bud tak dobrý prestan trepať o tom ako je niekto závistlivý a lenivý lebo v xy prípadoch ani nevies cim si ludia musia prejsť.
To ti píšem ako clovek z Považia, ktoré patrí v rámci SR medzi tie bohatšie regiony, no v meste s priemernou mzdou okolo 1000 v hrubom.
Nezohladnuješ pomer mzdy
Tebe skrátka nerobí dobre propaganda toho slávneho Ancapu, ktorý kedy má byť v SR tak tu je najfeudálnejšia forma kapitalizmu.
Kto teda chce lepší plat tak musí byť dlhšie v práci aj v rámci týždna aj cez nadčasy a preto aj SR ukazovatele radia medzi krajiny, kde ludia pracuju najviac nielen v EU ale aj vo svete.
-
javatar
Hardcore addict
pilifo:
Pracovat na svojej situacii sa da vzdy a to co si spomenul je vcelku normalne aj v mojom okoli.
To co tu na teba hovorime viaceri je skor o tom o kolko dokazes zlepsit svoju situaciu a ako dlho to trva.
A potom aka bola situacia daneho cloveka predtym. Napr. clovek ktory mal pravidelne spanok na veceru a zrazu moze prefajcit 1/4 svojej vyplaty je vo svojej hlave vitaz. A pre teba (by) to bol odstrasujuci priklad.
Pracovat na svojej situacii sa da vzdy a to co si spomenul je vcelku normalne aj v mojom okoli.
To co tu na teba hovorime viaceri je skor o tom o kolko dokazes zlepsit svoju situaciu a ako dlho to trva.
A potom aka bola situacia daneho cloveka predtym. Napr. clovek ktory mal pravidelne spanok na veceru a zrazu moze prefajcit 1/4 svojej vyplaty je vo svojej hlave vitaz. A pre teba (by) to bol odstrasujuci priklad.
preto sa to vola socialna bublina, lebo sa tymi ludmi vedome ci nevedome obklopujesPilifo napísal: 27 feb 2024, 12:45Nie som si istý, či sa v mojej sociálnej bubline pohybujú len samí géniovia
teraz popremyslaj o svojich spoluziakoch zo zakladky
nie, pointa je to, ze minimalka u nas je velmi vysoky zivotny standard kdesi v Afrike ci Azii
o tom hovoril a vysvetlil to dost jasne, ale ty si tomu neporozumel
tie ženy síce zarábali iba minimálku, ale nevieme či celkovo ich rodiny boli nizkoprijmove, lebo manžel mohol napriklad zarabat nadpriemerne dobre. Takže nič tie ženy nenutilo si kvalifikaciu zvysovat, pretoze v rámci zase ich socialnej bubliny si žili mozno aj lepsie ako ostatné rodiny naokolo.Pilifo napísal: 27 feb 2024, 12:45 Na gympli som manuálne brigádoval vo firme, kde pracovali prevažne ženy na výrobných linkách za plus mínus minimálku. Keď som počas pracovnej zmeny počúval to, čo ich zaujímalo a o čom sa bavili, tak mi rozum zostával stáť. Navyše mi absolútne nešlo do hlavy, že značná časť tých ženských každú jednu prestávku húlila vonku a odhadom prehúlili tak štvrtinu svojej výplaty.
V podstate najjednoduchsi sposob ako sa citit bohaty, je prestahovat sa tam kde su chudobnejsí ako je clovek sám.
Ale o tom hovorím. V mojom okolí je dosť úspešných ľudí, ale aj pár takých, ktorí patria k tým priemerne až podpriemerne zarábajúcim.beardie napísal: 27 feb 2024, 13:08 preto sa to vola socialna bublina, lebo sa tymi ludmi vedome ci nevedome obklopujes
Rozdiel medzi nimi je ten, že tí úspešní si idú za svojím a tí menej úspešní len nadávajú na svojho zamestnávateľa alebo vládu a vinia ich za svoj nespokojný život. Z vlastnej iniciatívy ale nič pre zlepšenie nie sú ochotní spraviť.
v podstate máš, pravdu, ale vzdy treba brat do uvahy aj zakladne zivotne naklady a tie su ine niekde v Afrike a ine v Europebeardie napísal: 27 feb 2024, 13:08 nie, pointa je to, ze minimalka u nas je velmi vysoky zivotny standard kdesi v Afrike ci Azii
Autoeditácia príspevku po 1 min 19 sek:
Pilifo
celé je to to tom, že neiktorí ludia sú schopní si svoju socialnu uroven aj vyrazne zlepsit, ale niektori toho proste schopní z roznych dovodov nie su, alebo su spokojní. Človek ktorý cely zivot zil niekde v osade môže byť v podstate stastný, lebo iný zivot ani nepozná.
Autoeditácia príspevku po 9 min 49 sek:
Je to relativne. Na Sk je za velmi slušný mesacny plat na inzinierskych poziciach povedzme od 4000€. Zase v takom Nórsku je v skupine inziniery a technici II. bezný plat v prepocte od 8000-10 000€ a tych nasich 4000€ by im pripadalo nedostojné pre dané vzdelanie a skusenosti.
ved prave preto hovorim, aby si sa pozrel, kde su tvoji spoluziaci zo zakladkyPilifo napísal: 27 feb 2024, 13:16 Ale o tom hovorím. V mojom okolí je dosť úspešných ľudí, ale aj pár takých, ktorí patria k tým priemerne až podpriemerne zarábajúcim.
som presvedceny, ze o vacsine z nich nevies, lebo su mimo tvoju socialnu bublinu, nielen prijmovo, ale aj zaujmami
zakladka (predovsetkym prvy stupen) je totiz prave ta cast sveta, kde sa povacsine stretavaju vsetky prijimove kategorie
od druheho stupna, pripadne strednej skoly je to uplne iny svet a deli sa to podla intelektu a prijmu
SR minimálka nie je vysoký štandard ani v rámci SR, ani EU a ani Azie. Afrika má zase svoje problémy najmä čo sa týka exitencie.beardie napísal: 27 feb 2024, 13:08 preto sa to vola socialna bublina, lebo sa tymi ludmi vedome ci nevedome obklopujes
nie, pointa je to, ze minimalka u nas je velmi vysoky zivotny standard kdesi v Afrike ci Azii
o tom hovoril a vysvetlil to dost jasne, ale ty si tomu neporozumel
Azia môže plne konkurovať Europe vo všetkom, pokial sa všetky dotyčné krajiny chytia svojho potenciálu (more,ropa,kuchyna,ludský potenciál,pamiatky,historia,krásy ich prírody a pod) a nebudú stále len spínať ruky k ich bývalým koloninazorom z Europy. Takže si tomu ty neporozumel, čo som mu vysvetloval.
Blastbit, ty toho asi nemáš príliš veľa precestovaného. Aby som to uviedol na pravú mieru, tak celá Afrika, 3/4 Ázie, prakticky celá Južná Amerika (s výnimkou možno tak Uruguaja a Panamy) a polovica Európy má určite nižšiu priemernú životnú úroveň ako na Slovensku.
Z toho vychádzajú moje čísla o tom, že 80% ľudí na svete je na tom horšie ako priemerný Slovák.
Z toho vychádzajú moje čísla o tom, že 80% ľudí na svete je na tom horšie ako priemerný Slovák.
dobre.Blastbit napísal: 27 feb 2024, 13:49 SR minimálka nie je vysoký štandard ani v rámci SR, ani EU a ani Azie.
Ved nie všetko je len o plate. Darmo človek niekde zarobí 5000 v čistom ak bude do roka z neho fyzická aj psychická troska.Pilifo napísal: 27 feb 2024, 13:16 Ale o tom hovorím. V mojom okolí je dosť úspešných ľudí, ale aj pár takých, ktorí patria k tým priemerne až podpriemerne zarábajúcim.
Rozdiel medzi nimi je ten, že tí úspešní si idú za svojím a tí menej úspešní len nadávajú na svojho zamestnávateľa alebo vládu a vinia ich za svoj nespokojný život. Z vlastnej iniciatívy ale nič pre zlepšenie nie sú ochotní spraviť.
Zas netreba všetko vidiet len cez peniaze a prac prostredie tvorí zamestnavatel, ak v tom má poriadne nedostatky ktoré by mu od Inšpektorátu práce neprešli, tak to je zase jeho chyba a zato ho treba vinniť. Su ludia co maju schopnú VS a robia po fabrikách, obchodoch za podpriemerny plat SR hospodárstva. Ak by aj chceli vyšší plat firmy ich odbiju ze ich vymení lacná pracovná sila z cudziny.
No a vláda má svoj hlavný podiel na tomto celom ved od nich idu všetky rozhodnutia čo a týka pracovnoprávnych vztahov.
Len podla teba všetci zamestnanci pracujuci za ovela nižší plat sú pre teba leniví, neschopní, nevzdelaní a pod a to je moc krátkozraké od teba.
Nie nemám precestované ale viem aj skrz dokumenty a celkovo zemepis a dejepis aké majú možnosti tie krajiny. Nemusia byt na tom vobec horšie ak začnu svoj potenciál plne uplatnovať. SR taký potenciál nemá, aj stráca konkurencieschopnosť už len v rámci krajín EU Centrálnej Europy.