Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

eMPiko napísal: 02 mar 2024, 16:55 Teraz si dosiel k tomu istemu nazoru ako Mearsheimer. On tiez tvrdi ze neschopnost Zapadu predpovedat kroky inych mocnosti je sposobena tym, ze zatial co napr. Rusi ci Cinania stale funguju na principoch 19/20. storocia, kedy mocnosti riesili balansovanie svojich sil (tzv. realizmus medzinarodnych vztahov), tak Zapad zije uz vo svete liberalizmu medzinarodnych vztahov, kde je hlavne ze kazdy ma svoje prava a demokracia a slobodny trh urcite na konci dna zvitazia. A teda to ze kazda strana zije ma uplne iny pohlad sposobuje ze si navzajom nerozumeju, co moze viest k nedorozumeniam a eskalacii. Aj napriek tomu, ze obe strany o to nemaju zaujem.
Jedno taketo nedorozumenie si pamatam, BR OSN zasadala ohladom bezletovej zony nad Libyou, Rusi hlasovali za lebo to pochopili podla principov 19/20. storocia a mysleli si ze bude klud, zapad to pochopil demokraticky, liberalne a podla medzinarodnych vztahov a Lybiu rozbil :D
Toto len tak na odlahcenie a ako priklad preco Rusi neveria zapadu...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Rusi či kremelský režim? Rusi co nepodporujú kremelský režim vidia Západ inak, vidia ho ako príležitosť, hoci tiež má svoje chyby.
Len tak na odlahčenie (bez hnevania sa :) ) v jednej vete napísané "nad Líbyou", v dalšej vete napísané "Lybiu rozbil."
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Rusové odposlouchávají Bundeswehr: Němečtí důstojníci se údajně radili, jak s Taurusem zaútočit na Krym - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HHY2d/svet-zpravy-r ... d=26593160
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Blastbit napísal: 02 mar 2024, 17:33 Rusi či kremelský režim? Rusi co nepodporujú kremelský režim vidia Západ inak, vidia ho ako príležitosť, hoci tiež má svoje chyby.
Ano, kremelsky rezim, tak ako nie vsetci na zapade suhlasia s rezimom vo svojej krajine, preto to netreba komplikovat a staci to nazyvat menom krajiny alebo oznacenim strany/paktu a podobne.
Blastbit napísal: 02 mar 2024, 17:33 Len tak na odlahčenie (bez hnevania sa :) ) v jednej vete napísané "nad Líbyou", v dalšej vete napísané "Lybiu rozbil."
v pohode, casto ked si po sebe precitam co som napisal, tak mi to da pastou do oka
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

eMPiko napísal: 02 mar 2024, 16:55 Otazka je ci tomuto aj Rusi veria. Ked okolo Charkova cvicia B-52-ky a CIA si buduje zakladne pri ruskych hraniciach, asi to tu paranoju skor podporuje ako mierni. Z ruskeho pohladu vidia uz 16 rokov neustalu snahu NATO natlacit sa niekedy viac niekedy menej do Ukrajiny. Ked vezmeme do uvahy ze NATO je v podstate proti-ruska aliancia, je az take necakane ze to beru ako nepriatelsky akt?
to, ze cia si buduje zakladne je dost prehnane. isto si ten clanok cital(mozno si ho sam zdielal), a tak vies, ze islo skor o vzajomne vyhodnu pracu ako zakladne cia. tak isto z ich akcii za poslednych 10 rokov vidno, ze im islo primarne o zdielanie dat, to diverznych akcii sa cia nepustala aj ked prilezitosti na to mali. nehovoriac o tom, ze ak toto ma byt pre rusko ohrozujuce, co potom zapadne ruske ambasady plne ruskych agentov, nasobkov potrebnych zamestnancov z ruska a ruska cinnost v afrike? to zapad by mal byt ten paranoidny.

tiez neviem preco by si mal aspon donedavna o nato hovorit ako o proti ruskej aliancii, je to obranna aliancia a rusko nie je nimi ohrozene ani teraz, ked prevadzaju na ua, co predvadzaju.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ArkanoviTigrovi napísal: 02 mar 2024, 16:54 Juznu cast Ukrajiny ale neziskali "1600 nieco", to bola ta severna po Dneper a myslim ze to boli Romanovci, neviem kto sa vtedy ako nevolal ale vyraz "Novorusko" je z 18. storocia kedy ho ziskali od Turkov, myslim ze fakt ziadni mocipani vtedy fakt nevladli, vladla Katarina II. a za jej vlady boli zalozene mesta Odesa a Dnipro.
Putler tam splietal jedno s druhym, preskakoval storocia, spominal tam 16 storocie, nejaky rok, no nebudem to kvoli tomu zasa hladat, ak bol juh rieseny inkedy tak bol.
ArkanoviTigrovi napísal: 02 mar 2024, 16:54 No pozeral som a Rakusania, Svedi aj Fini maju v aktivnej sluzbe nieco cez 20k vojakov, to mi nepripada ako velka armada, Rusko vraj chcelo aby mala Ukrajina 85k.
Nech nadiktuju Rusku kolko ma mat jeho armada vojakov.
Rakusko napr. uvadza pri svojej armade(Bundesheer), ze ma 16 tisic sluziacich vojakov a 30 tisic v miliciach, kazdorocne prejde polrocnou vojenskou sluzbou zhruba 17 tisic muzov a v rezervach maju pisane nejake cislo o pocte 945tisic založnikov?
Fínsko uvádza 24tisic prislusnikov a 280tisic vo vojnovom stave a 870tisic založakov.
Švédsko ma podobny pocet 24,4tisic vojakov, no uvadza mensi pocet prislusnikov v stave vojny 64tisic a 32,9tisic založakov.

Takže nie su to až take male počty.
ArkanoviTigrovi napísal: 02 mar 2024, 16:54 tak mi prosim ta vysvetli naco mam mat ten arhgument ktory nemam :D
Pisal si o omackach, reagujes na co chces, takze tvoje omacky.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

eMPiko napísal: 02 mar 2024, 16:55 Otazka je ci tomuto aj Rusi veria. Ked okolo Charkova cvicia B-52-ky a CIA si buduje zakladne pri ruskych hraniciach, asi to tu paranoju skor podporuje ako mierni.
ich paranoja je len ich problem
netreba zabudat na ruske lety okolo statov NATO pocas dlhociznej doby
Z ruskeho pohladu vidia uz 16 rokov neustalu snahu NATO natlacit sa niekedy viac niekedy menej do Ukrajiny. Ked vezmeme do uvahy ze NATO je v podstate proti-ruska aliancia, je az take necakane ze to beru ako nepriatelsky akt?
pozeras sa na to z ruskeho pohladu
tie zakladne NATO a staty vstupujuce do NATO su sposobene ruskym psychopatizmom, lebo sa snazia pred Ruskom chranit kvoli ruskemu imperializmu, staci sa pozriet na Ukrajinu, Gruzinsko a dalsie staty
Zaujimave ze toto ti napadlo ako priklad, lebo teda rusky strach z toho ze Cinania teraz idu zabrat daleky vychod je tiez dost zalozeny skor na paranoji ako na realite.
staci si pozriet zlozenie obyvatelstva na dalekom vychode
Teraz si dosiel k tomu istemu nazoru ako Mearsheimer. On tiez tvrdi ze neschopnost Zapadu predpovedat kroky inych mocnosti je sposobena tym, ze zatial co napr. Rusi ci Cinania stale funguju na principoch 19/20. storocia, kedy mocnosti riesili balansovanie svojich sil (tzv. realizmus medzinarodnych vztahov), tak Zapad zije uz vo svete liberalizmu medzinarodnych vztahov, kde je hlavne ze kazdy ma svoje prava a demokracia a slobodny trh urcite na konci dna zvitazia. A teda to ze kazda strana zije ma uplne iny pohlad sposobuje ze si navzajom nerozumeju, co moze viest k nedorozumeniam a eskalacii. Aj napriek tomu, ze obe strany o to nemaju zaujem.
logicka dedukcia, dobry som :)
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

retkvic napísal: 02 mar 2024, 20:57 Putler tam splietal jedno s druhym, preskakoval storocia, spominal tam 16 storocie, nejaky rok, no nebudem to kvoli tomu zasa hladat, ak bol juh rieseny inkedy tak bol.
Ten historicky vyklad ma vobec nebavil ale nechapem preco pises o samozvanom historikovi, splietani a podobne ked ani nevies co povedal zle, chapem, potrebujes si do neho kopnut, podobne ako pouzivanim slovicka Putler, ale vsak tvoja vec...
retkvic napísal: 02 mar 2024, 20:57 Nech nadiktuju Rusku kolko ma mat jeho armada vojakov.
Ked je niekto v pozicii, ze moze Rusom diktovat alebo Rusi by s nim mali vyjednavat, tak nech to urobi.
retkvic napísal: 02 mar 2024, 20:57 Rakusko napr. uvadza pri svojej armade(Bundesheer), ze ma 16 tisic sluziacich vojakov a 30 tisic v miliciach, kazdorocne prejde polrocnou vojenskou sluzbou zhruba 17 tisic muzov a v rezervach maju pisane nejake cislo o pocte 945tisic založnikov?
Fínsko uvádza 24tisic prislusnikov a 280tisic vo vojnovom stave a 870tisic založakov.
Švédsko ma podobny pocet 24,4tisic vojakov, no uvadza mensi pocet prislusnikov v stave vojny 64tisic a 32,9tisic založakov.
V tej nepodpisanej zmluve kde Rusi pozadovali aby Ukrajina mala 85k armadu sa spominali aj zalozaci? Ja mam pocit ze nie tak neviem preco to tu vytahujes... Ci vacsie cislo - vacsi argument?
retkvic napísal: 02 mar 2024, 20:57 Pisal si o omackach, reagujes na co chces, takze tvoje omacky.
nie, ja som sa opytal jednoduchu otazku na ktoru stacilo odpovedat 1 slovom, dopisal si tam k tomu "plno omacky" a ked som na to poukazal, tak si reagoval:
retkvic napísal: 02 mar 2024, 10:50 Vzdy ked povies "mna to nebavi", tak v tom citam, ze nemas ziadny argument.
tak mi teda prezrad na co nemam argument lebo ja fakt neviem...

Autoeditácia príspevku po 7 min 3 sek:
mLuks napísal: 02 mar 2024, 12:55 Prakticky to iste co NATO. Cize nejaka realna neutralita sa vytraca a ostava len ta na papieri. Ak by sa UA stala clenom EU, tak v pripade dalsieho konfliktu vyvolaneho RF, by mohol zapad aktivne vojensky zasiahnut, okrem USA, ale verim tomu, ze ti by sa pridali tiez po vlastnej osi.
Viac menej som to takto nejak myslel... Ak by zmluva nezakazovala vstup UA do EU (co vraj nezakazovala), tak pre UA by to bolo podobne ako vstup do NATO a v pripade ze by bola napadnuta, tak by to viac menej bola voja Rusko - NATO.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Rakusko má väčší počet obyvateľov ako Finsko no má menšiu armádu + zálohy, ale kedže sú v strede Europy, tak sa cítia chránený.
V prípade Fínska a Svedska vieme, že kvôli Rusku majú najmä velké počty záložníkov, ktorí by aj strategicky pokryli svoje územia.
No a v prípade Ukrajiny je to ich vec, koľko vojakov chcú mať + kolko záložníkov, pokiaľ im to rozpočet umožní.
Rusko sa cíti nimi ohrozené? Ohrozený sa cíti kremelský režim, no ved taká Cina,KLDR na východe Azie má početné armády a vadí to kremelskému režimu? No nevadí, pretože tam vládne komunistický režim diktátorov.
Celkom blízko RF územia vo východnej Azii je Japonsko s ktorým tiež má RF svoje nie moc dobré skúsenosti a diktujú oni niečo Japoncom? no nie.
Na juhu RF hraníc sú ďalšie režimy, ktoré si vydržiavajú svoje armády. Putinovi nevadilo ked Západ zveladoval ruskú ekonomiku, no už vieme, že kremelský režim si potreboval budovať armádu na inváziu kde idú kradnut územie. No na kolko v RF vládne etnicky domiešaný režim, aziatov-moslimov-slovanských zradcov + aj ich armády sú takto tvorené, tak je jasné že im vôbec nebude záležať na tom, akým spôsobom zničia, alebo aspoň vyženú ukrajinský národ.
Také Moldavsko tiež ohrozuje Rusko? Kedze kremelský režim chce napadnut Moldavsko. Podnesterské uzemie obývané Rusmi, nech sa stahujú teda späť do Ruska, ked sa im v Moldavsku nepáči.To by som odporučil aj neprisposobivým v SR (okrem prisposobivých výnimiek), Albáncom na kosovskom uzemii Srbska, Palestínčanom v Izraeli, Zidia ktorí to územie osídlujú uz tisícky rokov, ved Palestínčania majú kam ísť, len sa musia prisposobiť aj v príbuzenských arabských krajinách.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 02 mar 2024, 10:33 čo teda ta citácia, že to mohli spraviť Ukrajinci?
Mohli. Ale je to tak pravdepodobne, ze tie kopytka su jedenej zo zebier z Rotschieldovho zaprahu.

Co tvoji pachatelia? Okrem Ruska a Ukrajiny este niekto? Ak ano, tak preco?
retkvic
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 02 mar 2024, 21:21 Ten historicky vyklad ma vobec nebavil ale nechapem preco pises o samozvanom historikovi, splietani a podobne ked ani nevies co povedal zle, chapem, potrebujes si do neho kopnut, podobne ako pouzivanim slovicka Putler, ale vsak tvoja vec...
Teba historicky vyklad nebavil ale ja neviem co povedal zle, co je zle na pomenovani Putler, je to nejake neadekvatne jeho osobe? Nehodi sa to hovorit? Povedz mi nejaku mudrost.

ArkanoviTigrovi napísal: 02 mar 2024, 21:21 V tej nepodpisanej zmluve kde Rusi pozadovali aby Ukrajina mala 85k armadu sa spominali aj zalozaci? Ja mam pocit ze nie tak neviem preco to tu vytahujes... Ci vacsie cislo - vacsi argument?
Vonkoncom, ty si spominal nejake nize pocty armad pobaltskych statov, ku ktorym som ti poskytol podrobnejsie udaje z wikipedie, ktore su vyssie ako si uviedol, to ze som spomenul pocet zaloznikov je iba udaj, ktory mozes brat ako je napisany, nemusis sa hned lakat, Ukrajina podla tychto poctov moze mat slusnu armadu, moze byt aj vecia ako ju mala pred ruskou invaziou.
ArkanoviTigrovi napísal: 02 mar 2024, 21:21 nie, ja som sa opytal jednoduchu otazku na ktoru stacilo odpovedat 1 slovom, dopisal si tam k tomu "plno omacky" a ked som na to poukazal, tak si reagoval:

tak mi teda prezrad na co nemam argument lebo ja fakt neviem...
Nie, ty si položil intenčnu otazku s cielom počuť odpoveď bez uvedenia kontextu/spojitosti a ja som ta uviedol do kontextu, ktory pre teba nie je podstatny a su to iba omačky ako pre mna tvoje intenčne otazky, preto som ti odpovedal, že su to tvoje omačky. Treba ti to ďalej vysvetlovať? Putin anektoval ukrajinske uzemia a ja som uviedol analogiu k terajsiemu Slovensku a to ze 1000 rokov patrilo do Uhorska, podobne ako ovela menej patrila Ukrajina do sovietskeho zvezu a este pred tym do bohvie coho, carskeho ruska alebo co to vtedy bolo.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Radšej si dajte omáčky na obed, nech z toho tu nemáte guláš :D
Ved označenie diktátora Putler je bežný v polovičke sveta, v SR ho neskôr začali tak oslovovať jeho odporcovia :)
No mne Putin nepripadá byť ako Hitler, ale skôr ako Lenin ( Vladimir Lenin was of Ashkenazi Jewish,Kalmyk Mongol,Chuvash,German,Swedish and Russian descent.) a Stalin (Georgian) a to nie len podobné priezviská s koncovkou "in" ale z velkej časti mimoruské korene, vedenie štátu, represie a pod.
V tomto Rusko často doplácalo ked im vládli cudzinci ktorí ich viedli do vojen, ktoré pre Rusko často končili aj porážkami, nepokojmi, hladom.
Zlízli si to vždy aj Ukrajinci ktorých ked nezotročovali, neokupovali Turci a Tatári v 16-17 stor. tak zase vďaka imperátorom Ruska trpeli hladom.
Jasné ze aj Polsko má s Ruskom zlé historické skusenosti, len sa treba aj pozrieť kto vtedy v Rusku vládol a to boli často germánsky vládcovia/vládkyne, maršáli a velitelia tiež tohto pôvodu. Boli situácie ked sa aj slovanský ruský vojaci búrili v ich armádach.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

retkvic napísal: 03 mar 2024, 10:34 co je zle na pomenovani Putler, je to nejake neadekvatne jeho osobe? Nehodi sa to hovorit? Povedz mi nejaku mudrost.
Vobec nic neni na tom pomenovani zle, len je to fakt trapne.
retkvic napísal: 03 mar 2024, 10:34 Vonkoncom, ty si spominal nejake nize pocty armad pobaltskych statov, ku ktorym som ti poskytol podrobnejsie udaje z wikipedie, ktore su vyssie ako si uviedol, to ze som spomenul pocet zaloznikov je iba udaj, ktory mozes brat ako je napisany, nemusis sa hned lakat, Ukrajina podla tychto poctov moze mat slusnu armadu, moze byt aj vecia ako ju mala pred ruskou invaziou.
Kde som zas spominal pobaltske staty?
Ja som napisal ze: "Rakusania, Svedi aj Fini maju v aktivnej sluzbe nieco cez 20k vojakov" zdroj: armedforces.eu, ty do toho pleties zalozakov.
retkvic napísal: 03 mar 2024, 10:34 Nie, ty si položil intenčnu otazku s cielom počuť odpoveď bez uvedenia kontextu/spojitosti a ja som ta uviedol do kontextu, ktory pre teba nie je podstatny a su to iba omačky ako pre mna tvoje intenčne otazky, preto som ti odpovedal, že su to tvoje omačky. Treba ti to ďalej vysvetlovať? Putin anektoval ukrajinske uzemia a ja som uviedol analogiu k terajsiemu Slovensku a to ze 1000 rokov patrilo do Uhorska, podobne ako ovela menej patrila Ukrajina do sovietskeho zvezu a este pred tym do bohvie coho, carskeho ruska alebo co to vtedy bolo.
ale mna fakt netrapi Uhorsko a podobne omacky
retkvic napísal: 03 mar 2024, 10:34 Teba historicky vyklad nebavil ale ja neviem co povedal zle
tak teda vies alebo nevies co povedal zle?
retkvic
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 03 mar 2024, 12:03 Kde som zas spominal pobaltske staty?
Ja som napisal ze: "Rakusania, Svedi aj Fini maju v aktivnej sluzbe nieco cez 20k vojakov" zdroj: armedforces.eu, ty do toho pleties zalozakov.

ale mna fakt netrapi Uhorsko a podobne omacky

tak teda vies alebo nevies co povedal zle?
skandinavske som mal na mysli

rakusania maju dve zlozky jedna ma 16tisic, druha 30 tisic, spomenute su tam aj navysene pocty, Fini vzdy pri deterovani ruskej hrozby spominaju ten ich milion finov co sa postavi na obranu, aby mali aku taku sancu pri ich pocte, Ukrajinci su samozrejme ovela pocetnejsi, takze tam by tie cisla boli samozrejme vecsie. Takze tak.

Ak ta netrapi Uhorsko a podobne omacky, tak mna netrapi nejaka historia Ruska a zakomplexovany Putler a jeho vyklad historie, lebo potom my by sme mali patrit Madarom a Poliakom a ked sa nam nepaci tak mozeme ist kade lahsie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 03 mar 2024, 10:33 Mohli. Ale je to tak pravdepodobne, ze tie kopytka su jedenej zo zebier z Rotschieldovho zaprahu.

Co tvoji pachatelia? Okrem Ruska a Ukrajiny este niekto? Ak ano, tak preco?
vidim to skor na Ukrajinu, mozno to spravili sami, mozno s pomocou CIA
ich cielom je co najviac oslabit exportne moznosti Ruska, ak z toho nemaju prospech sami Ukrajinci
znicenie Nordstreamu by do toho krasne zapadalo

nemyslim si, ze by to mali spravit Rusi, nebudu si predsa nicit majetok, ktorym by mohli zarabat a dalej podkopavat energeticku rozmanitost Europy
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Lenže kludne to mohli urobiť aj Rusi - 1. kvôli tomu aby obvinili Ukrajincov, 2. Aj Europa im dala sankcie na ich ekonomiku, 3. Rusi si tým pádom odberateľov hladaju v Azii ako je Cina, India a podobne, stavajú tam plynovody či nie? Mne sa zdá že áno.
Nezabúdajme na narúšanie leteckých priestorov škandinávskych krajín nad Baltským morom, dokonca ruské bombardery nad írskym pobrežím.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/61 ... zia-irska/
Cize mne osobne nepríde vôbec výnimočné to, žeby sa plynovod snažila zničiť práve ruská strana kedže v Balticu majú aj svoju flotilu.
https://www.trend.sk/spravy/dansko-uzav ... oho-stihat Tu je jasne písané, že teda nechajú to celé na Nemecko no a Nemecko nechce prerušiť všetky obchodné styky s RF.
Potom si aj nemecká strana tak nejako uvedomila, že stále by chceli nejakým spôsobom obchodovať s RF (ked ich niektoré firmy neodišli z RF)
Škandinávci potom extra netužia, oni potrebujú práveže nahradiť ruskú stranu čo sa týka obchodovania s plynom - Europipe II. a pod.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

retkvic napísal: 03 mar 2024, 12:25 Ak ta netrapi Uhorsko a podobne omacky, tak mna netrapi nejaka historia Ruska
a kto tu zacal s Putinom a jeho vykladom historie? :D
ser radsej na to...
retkvic
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 03 mar 2024, 15:39 a kto tu zacal s Putinom a jeho vykladom historie? :D
ser radsej na to...
To myslis toho Putina co ide denacifikovat Ukrajinu? Zly vtip.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Za ruský postup u Avdijivky může slabá obrana Ukrajiny | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/pad ... d=26606732
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja byt velitelom UA armády, tak by som sa snažil skrátiť front a spevňovať líniu Primorske - Cornomorsk - Odesa - Umaň - Bila Cerkva - Kyjev - Kyjevské more ako prírodná bariera + k nej dalšie stanovištia na obranu.
Skrátený front by bol o polovicu dlžky frontu na spevnujucu obranu, kým teda by spojenci UA lepšie rozbiehli výrobu a aj tie vyrobené dodávky zbraní by to mali ovela bližšie k frontu a naopak ruské jednotky by mali svoje dodávky zbraní dalej k frontu aj ohladom na palivo do tankov.
Ak by na liniu nejako nekoordinovane prúdili ruské jednotky v menších počtoch, ktoré by bolo možné zničiť, tak dalo by sa.
Napísať odpoveď